Jump to content

Препоручена порука

Можемо ми овде да се зезамо и боцкамо (опет no pun intended :D), али питање епитимија је озбиљна ствар. Скоро сам чуо, из друге руке, причу једног много доброг младог момка, који се пуно труди у вери, али који је добио годину дана епитимију јер је био у вези са девојком и (замислите!) спавао са њом. Е сада, остављам могућност да је њему баш то требало да би га подстакло на духовни развој, у ком случају је његов духовних врхунски духовник и надам се да ће ми опростити што ово пишем. Међутим, начелно гледано, како некога ко је вољан да се труди и живи црквено годину дана спречити да се причешћује... Како ће он да напредује без причешћа. Је л могуће напредовати без причешћа? Ако није, онда како толико дуга епитимија за човека који никоме ништа нажао није учинио. Ако јесте могуће напредовати без причешћа, о којој вери причамо онда... О православљу тешко... Тако да, сем у специфичним случајевима, ван памети ми је да се људима брани причешће тако олако. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Плаво Небо рече

Није поента да ли ћу или нећу нешто написати. И да ли ће ми неко то лајковати. Желим само да будем реалан. Притом, не желим да наметнем своје мишљење. Нападоше девојку само зато што је рекла како она мисли.

Pa vredjanje i prostakluk su svojstveni ljudima koji ne umeju da postuju drugog i razlicita misljenja. Takvi ljudi misle da su samo oni u pravu a kad vide da nisu u pravu pristupaju vredjanju jer nemaju argumente i dokaze sa opovrgnu necije misljenje. Ja niti sam svetiteljka, niti prepodona niti mucenica, vec imam svoj stav o tome sta je blud i kakvu opasnost i posledice taj greh nosi. Blud izgoni ljubav.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Ти мислиш да је Јована женски Неша у нападној верзији?

Pa evo, pominje da voli mozak i dobrotu, ono sto Nesa misli da ima pa rekoh da se kako susretnu.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Срђан Шијакињић рече

Можемо ми овде да се зезамо и боцкамо (опет no pun intended :D), али питање епитимија је озбиљна ствар. Скоро сам чуо, из друге руке, причу једног много доброг младог момка, који се пуно труди у вери, али који је добио годину дана епитимију јер је био у вези са девојком и (замислите!) спавао са њом. Е сада, остављам могућност да је њему баш то требало да би га подстакло на духовни развој, у ком случају је његов духовних врхунски духовник и надам се да ће ми опростити што ово пишем. Међутим, начелно гледано, како некога ко је вољан да се труди и живи црквено годину дана спречити да се причешћује... Како ће он да напредује без причешћа. Је л могуће напредовати без причешћа? Ако није, онда како толико дуга епитимија за човека који никоме ништа нажао није учинио. Ако јесте могуће напредовати без причешћа, о којој вери причамо онда... О православљу тешко... Тако да, сем у специфичним случајевима, ван памети ми је да се људима брани причешће тако олако. 

Pa recimo da znam za epitimiju od godinu dana ali takvu da samo jednom u svakom postu mozes da se pricestis, i to je epitimija za one koji su se inace cesce pricescivali. Takodje postoji i strozija da se ne pricestis uopste za godinu dana. Duhovnik to odredjuje prema svakom coveku i prema njegovoj ispovesti i njegovim gresima. NIje svakom ista epitimija danas i nije svakom ista epitimija na korist. To je procena duhovnika. Nekome treba strozija, nekom blaza.Neko ce zbog strozije da se bas popravi i probudi  i trgne a neko ce zbog blaze da bude zahvalan sto nije prosao gore pa ce i to da ga podstakne na promenu. Nisu svi ljudi isti i ne deluju svi lekove na sve ljude isto. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

Šta ću kad se nisam formirao uz IHTUS nego ove ekumenske forume. Zaražen sam avatinskim virusom. 

Повредио си женска осећања. Сада више нема везе да ли си у праву. Пуко си... :) 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bokisd рече

Secam se nesto kroz maglu, ...ali, vidi Griso, bitan je kontekst tih reci Pavla,....treba nam cela recenica i svi stihovi vezani za to.... da se ljudi ne zene.... i nema sanse da je je Pavle nesto kao odredjivao ljudima da se ne zene.... (ajd da se kladimo ako smes....0512_music)

XN--80AAAAHBP6AWWHFAEIHKK0I.XN--C1AVG.XN--90A3AC

Православна породица - породичне вредности, pravoslavna porodica, porodične vrednosti

Брак није дат ради блуда и разврата, него ради чистоте. Слушајте шта Павле каже: Али због блуда, сваки нека има своју жену и свака нека има свога мужа. Брачна заједница нам је дата из два разлога: да бисмо уживали у чистоти и да бисмо постали родитељи. Од тога двога чистота је на првом месту. Кад се јави жеља, настаје брак. Брак поставља границе жеља учећи нас да задржимо само једну жену. Повод за брак није увек рађање деце, па ипак, шта рече Господ: Рађајте се и множите и напуните земљу. За сведоке имамо све оне који су у браку а који су бездетни. Стога је чистота прва сврха брака, нарочито данас када је свет испуњен људима оваквим какви смо ми

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, feeble рече

@Jovana0910

Ozbiljno pitanje: Jesi li ti sa Artemitima? Ako ne, koja je eparhija/manastir u pitanju? Pitam cisto da izbegavam takve kazne:) Znam da u Kuvezdinu ima takve strogosti, ali ne cuh da jos negde ima osim kod Artemita eventualno.

NIsam, citaj svete oce, citaj sta kazu duhovnici, svetitielji, posecuj malo monahe i razgovaraj.Zasto sve mora da bude vezano sa Artemijem cim je strozije,stvarno cudno razmiljanje. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, feeble рече

@Jovana0910

Ozbiljno pitanje: Jesi li ti sa Artemitima? Ako ne, koja je eparhija/manastir u pitanju? Pitam cisto da izbegavam takve kazne:) Znam da u Kuvezdinu ima takve strogosti, ali ne cuh da jos negde ima osim kod Artemita eventualno.

Iznenadio bi se. Ja znam devojku koja je zbog ovoga dobila dugu epitimiju kod duhovnika koji je poznat kao veoma blag. Tako da nisi upucen. 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Срђан Шијакињић рече

Zamisli da nekome odvali toliko ili manje zbog masturbacije a to će neminovno da se ponavlja. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Jovana0910 рече
XN--80AAAAHBP6AWWHFAEIHKK0I.XN--C1AVG.XN--90A3AC

Православна породица - породичне вредности, pravoslavna porodica, porodične vrednosti

Брак није дат ради блуда и разврата, него ради чистоте. Слушајте шта Павле каже: Али због блуда, сваки нека има своју жену и свака нека има свога мужа. Брачна заједница нам је дата из два разлога: да бисмо уживали у чистоти и да бисмо постали родитељи. Од тога двога чистота је на првом месту. Кад се јави жеља, настаје брак. Брак поставља границе жеља учећи нас да задржимо само једну жену. Повод за брак није увек рађање деце, па ипак, шта рече Господ: Рађајте се и множите и напуните земљу. За сведоке имамо све оне који су у браку а који су бездетни. Стога је чистота прва сврха брака, нарочито данас када је свет испуњен људима оваквим какви смо ми

Ima dosta toga, da napunimo ceo forum...0703_read ... na primer sta kaze sv.Teofilakt Ohridski (koji je bio verni nastavljac tumacenja sv.Jovana Zlatoustog) :

https://svetosavlje.org/tumacenje-prve-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/8/?pismo=lat

2. Ali zbog (izbegavanja) bluda, svaki neka ima svoju ženu, i svaka neka ima svojega muža.
 Govori i o jednoj i o drugoj strani. Može se dogoditi da je muž sklon celomudrenosti a žena ne, i obrnuto. Rečima: Zbog (izbegavanja) bluda podstiče na uzdržavanje. Ako se brak dopušta radi izbegavanja bluda, onda oni, koji su sjedinjeni brakom, ne bi trebalo da se spajaju bez svake umerenosti, nego celomudreno.

Ovo celomudreno u braku, je u stvari ta cistota koju pominje sv.Jovan Zlatoust...itd...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, grigorije22 рече

Evo ga to je taj tekst. @Avocado @Juanito @Justin Waters  

ДНК:
Зашто је толико данас деце рођено са великим последицама? Без руку, ногу, са многим другим недостацима? Објашњење научника је: цигарете, протрчао вирус кроз плод, осиромашени уранијум, и много другог...
Узрок је заправо далекосежнији и дубљи.
Двадесети и двадесет први век су деценије отпадништва од Бога. Изгубила се чедност и девственост. Сексуална револуција, електронска музика и медији, "ослободили" су човека од ропства, и понудили му потпуну "слободу". Тело је заправо постало на тај начин роб страсти: блуда, дроге, алкохола, цигарета, и другог.
Видите: свака страст мења нашу ДНК. Можда делује чудно, али навешћу један пример: жена која је примила трансфузију крви, после опоравка из болнице имала је шест месеци тешке борбе да не пије алкохол, иако раније никада није била алкохоличар! Испоставило се анализом да је примила крв алкохоличара. Закључак: ДНК ( крв), памти информацију. Бележи у свој ланац.
Американци не би били то што јесу, да не пробају којекакве експерименте... Једном приликом су пробали да укрсте кобилу и зебру. Оплодња није успела... Но, после десет година на њихов шок, при нормалној оплодњи, та иста кобила је ождребила зебру! Закључише да тело памти туђу ДНК при оплодњи...
Шта то практично значи?
Да свако ко не улази девствен у брак,уноси са собом и туђу ДНК у породицу... Страшно звучи, али је тако. И тим путем преноси информације другог човека на своју децу.
Да би се организам очистио од блуда, потребно му је 10 година целомудрија, да би се потпуно преновио у чишћењу ланца. После десет година, човек заправо има нов организам, доказаше научници.Отуд када почетник пита чежнутљиво старца кад оде у монаштво:"Старче, колико ми је потребно да стекнем Исусову молитву?" Добија одговор: " Десет година..."
Значи: грешиш ли, дуго ти треба чишћење.
Али грешиш ли ти, а грешише и твоји преци, и додајеш блуд на блуд, само додајеш отров на отров у крви,и мења се наследна слика...
И ту настаје зачарани круг. Због овако покварене крви, ти постајеш још гори, а зато што си још гори, квариш још више крв. Круна свега тога су абортуси, које материца памти, и они се исто одражавају као нож на ДНК. Сасекао си живот детету у стомаку?Уследиће повратна информација материце, њеног нервног сплета и ДНК, да се сасеку руке или ноге новом плоду...
Да се не варамо. Спољни услови су секундарна прича. Примаран је духовни проблем - страсти које трују ДНК.
Једини начин да се очисти затрована крв, јесте да се горко исплачу сузе покајања. Јер МОЛИТВА, опет научно ДОКАЗАНО, мења крв... Молитва,причешће, и кајање... Мења се мотор - срце, мења се оно што оно испумпава.
Рећи себи истину у лице: ону истину коју говори и наша вера православна: ГРЕХ ЈЕ НИШТА ДРУГО ДО БОЛЕСТ. То смо хиљаду пута чули, али да ли смо и разумели?
Да не улазимо у невидљиви духовни свет, где можда можемо лаички закључити: ако наслеђујемо грехе предака које нису опрали сузама из крви, онда вероватно наслеђујемо и нечисте силе које су их наговарале на то. На истом имању исти је газда и учитељ -и тако ћемо напредовати у злу. Јер што рече свети владика Николај: " Човек је енергија, и он не може стајати на истом. Он мора напредовати. Ако служи сатани, напредоваће у злу, ако ли Христу, напредоваће у добру. Сваки слуга на свог господара личи."
Какви ли ће наши унучићи бити не покајемо ли се за наше преступе? Болести са којима се рађају, и које су, сада видимо искључиво последица греха, довешће до далекосежних и страшних последица.

Baš si ekspert da iskopaš neku budalaštinu, i onda bi još da to neko komentariše...Grišo...:smeh1:

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Ima dosta toga, da napunimo ceo forum...0703_read ... na primer sta kaze sv.Teofilakt Ohridski (koji je bio verni nastavljac tumacenja sv.Jovana Zlatoustog) :

https://svetosavlje.org/tumacenje-prve-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/8/?pismo=lat

2. Ali zbog (izbegavanja) bluda, svaki neka ima svoju ženu, i svaka neka ima svojega muža.
 Govori i o jednoj i o drugoj strani. Može se dogoditi da je muž sklon celomudrenosti a žena ne, i obrnuto. Rečima: Zbog (izbegavanja) bluda podstiče na uzdržavanje. Ako se brak dopušta radi izbegavanja bluda, onda oni, koji su sjedinjeni brakom, ne bi trebalo da se spajaju bez svake umerenosti, nego celomudreno.

Ovo celomudreno u braku, je u stvari ta cistota koju pominje sv.Jovan Zlatoust...itd...

Eto obojica tumace na isti nacin. a neki ljudi misle da je u braku dozvoljen blud .Inace Sv Teofilakt je bio Srbin i episkop u Ohridu i napisao je cuvena tumacenja jevandjelja i poslanica i sv pisma uopste . Ziveo je u 11 veku a cele mosti mu se nalaze  u Srbiji  u crkvi u Cacku. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...