Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

@Smaragdni kamičak Сам текст каже, ништа без научне теологије:945729:. Јер кад крену да фантазирају поједини. Је не могу да упамтим толико молитви, то ми никад није ишло. Поред, Оче наш, само ове две још знам

(краћа):

Господе Исусе Хрсте Сине Божији, који си васкрсо из мртвих, помилуј ме.

(дужа једна Руска коју сам упамтио):

Боже ти који си створио све, из ког је произашло све па чак и ја, молим те разреши ме греха, знаних и незнаних, вољних и невољних. Амин

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аристарх рече

Сам текст каже, ништа без научне теологије:945729:.

Gde kaže, kad se uglavnom pominje srce i duša? ne_shvata

пре 6 минута, Аристарх рече

Је не могу да упамтим толико молитви, то ми никад није ишло

Ni ne moraš da pamtiš, čitaš. :) Neke sačuvaš na tel pa ih uvek imaš sa sobom. :)

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Smaragdni kamičak рече

Gde kaže, kad se uglavnom pominje srce i duša? ne_shvata

У молитву пре читања: "Молим те Боже мој, просветли срце моје, јер многи, надајући се само на себе и своје знање, тумачили су Свето Писмо по свом разуму, па су пали у заблуде, и кад се грађаху мудри полудеше. Амин"

Има тема о ПБФ коју не пратиш... Иринеј Бачки је скоро представио свој докторат на тему опитивања суштине и енергија Свете тројице, где тврди да је Научна теологија кроз филологију и историју загађено Православље. Самим тим он супротно од овог текста сматра да човек треба сам кроз Цркву да проучава Свето Писмо, без научне теологије која убија веру. А овде лепо пише да тако многи полуде, јер не знају историјски контекст речи нит значење речи.

пре 7 минута, Smaragdni kamičak рече

Ni ne moraš da pamtiš, čitaš. :) Neke sačuvaš na tel pa ih uvek imaš sa sobom. :)

имам молитвеник:945729:

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Аристарх рече

У молитву пре читања: "Молим те Боже мој, просветли срце моје, јер многи, надајући се само на себе и своје знање, тумачили су Свето Писмо по свом разуму, па су пали у заблуде, и кад се грађаху мудри полудеше. Амин"

Има тема о ПБФ коју не пратиш... Иринеј Бачки је скоро представио свој докторат на тему опитивања суштине и енергија Свете тројице, где тврди да је Научна теологија кроз филологију и историју загађено Православље. Самим тим он супротно од овог текста сматра да човек треба сам кроз Цркву да проучава Свето Писмо, без научне теологије која убија веру. А овде лепо пише да тако многи полуде, јер не знају историјски контекст речи нит значење речи.

Ako je kroz Crkvu, tj. Liturgijskim životom, molitvom, čitanjem Svetih otaca, onda nije sam. 

Ne znam kakav sad istorijski kontekst i značenje reči. I učeni i neuki čitaju. Piše da polude upravo ako pokušavaju racionalno da pristupe Svetom Pismu, kao eto štivu koje se čita a ne svetinji, zato u molitvi prizivamo Boga u pomoć za prosvetljenje srca i duše. 

пре 32 минута, Аристарх рече

имам молитвеник:945729:

Odlično. :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Smaragdni kamičak рече

Ako je kroz Crkvu, tj. Liturgijskim životom, molitvom, čitanjem Svetih otaca, onda nije sam. 

Ne znam kakav sad istorijski kontekst i značenje reči. I učeni i neuki čitaju. Piše da polude upravo ako pokušavaju racionalno da pristupe Svetom Pismu, kao eto štivu koje se čita a ne svetinji, zato u molitvi prizivamo Boga u pomoć za prosvetljenje srca i duše. 

Сам? Монах у келији некад остане цео живот без икаквог контакта са људима, литургијским животом, Црквом... Иако он има благослов Цркве, неко често скромно предзнање... па постане Свети Отац.

Значи морамо да будемо рационалне особе, и баш зато служи ова молитва. мсм. неки монах је бежао у пећину од Хришћана да би могао да схвати истину, доживи откровење. Текст молитве мени дословно говори како самоуко проучавање Светог Писма многе поведе у лудило јер сами покушавају да тумаче. Без научне теологије коју генерацијама сакупљамо од др.теологије, историчара, филолога, филозофа...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Desiderius Erasmus рече

To je tačno, samo umnožavanje znanja bi bilo, na primer, studiranje Kapadokijaca na ovu temu, ili čitanje Justinove Dogmatike uzduž i popreko. Ti si izabrao baš baš pogrešno znanje da umnožavaš. Zato ti kažem, batali to na neko vreme, idi u Crkvu, i leći će to vremenom sve na svoje mesto. ;)

Ma citao sam i Justinovu i Zizijevu dogmatiku, i kapadokijce.. ali, pusticu to sve pa ce se rijesiti vremenom nadam se.

Подели на овим сајтовима

@Agnostik__  је сличан овом

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Smaragdni kamičak рече

Молитва пре читања Светог Писма (краћа):

Господе Исусе Христе отвори уши и очи срца мога да чујем и упамтим речи Твоје и извршим вољу Твоју. Отвори очи моје да бих видео чудеса Закона Твојега. Молим Те, Боже мој просветли срце моје, јер многи, надајући се само на себе и своје знање, тумачили су Свето Писмо по своме разуму, па су пали у заблуде и када се грађаху мудри полудеше. Амин.

Onda najbolje da ga ne citam uopste, jer ne znam sta trebam da mislim kad jedan od otaca kaze da je 'teologija otkupa rimokatolicka bolesnja izmisljotina, i da to treba gledati na nacin na koji su oci tumacili', a pismo nedvosmisleno govori u prilog teologije otkupa koliko god ona bila 'bolesna'. Jasno je da smo otkpljeni Hristovom zrtvom, to jest, njegovom krvlju, pa to Apostol Pavle govori na mnogim mjestima. Cak takvu teologiju objasnjava u poslanici koju je pisao jevjreima. Ja bih morao odbaciti razum i moc razmisljanja i zatvoriti oci na sve te njegove rijeci i poreci ovo navedeno. Zato sam mislio pokrenuti i tu temu ovde, ali bolje ne mozda.. Voljeo bih da mi to neko objasni, jer mi je to pitanje na vrhu liste.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, N.Petrovic рече

Mislio sam, na osnovu tvog nastupa i ponekog negiranja Grckog originala, da barem malo poznajes Koini jezik, jer kad bi poznavao i znao kada se i u kom kontekstu upotrebljava ``Οὗτός`` onda ne bi imao ni najmanju sumnju u to da se ove reci odnose na Hrista. 

Recenica `` Οὗτός ἐστιν ὁ ἀληθινὸς Θεὸς καὶ ζωὴ αἰώνιον. `` bi u prevodu na nas jezik trebala poceti sa ``Ovaj je istiniti Bog i zivot vecni`` 

Originalni spisi ne postoje.

Spor je oko toga da se odnose na Hrista, to cak priznaju i mnogi koji zastupaju Boga kao trojicnog.

Pa ako se osvrnes na Jov 17;3 vidis da je Hs oslovio Boga Oca kao jedinoga istinskoga Boga, pa samim tim, ako se to poveze na navedenim.. ali da ne pocinjemo opet o tome.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Onda najbolje da ga ne citam uopste

To ti onaj drugi ubacuje pomisli da ne treba da čitaš SP. Pa naravno da treba, ali uz molitvu i tumačenje Svetih otaca, a ne adventističkih, jehovističkih i ostalih šarlatana. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Smaragdni kamičak рече

To ti onaj drugi ubacuje pomisli da ne treba da čitaš SP. Pa naravno da treba, ali uz molitvu i tumačenje Svetih otaca, a ne adventističkih, jehovističkih i ostalih šarlatana. 

Ti meni govoris u sustini 'slijepo se pouzdaj i necije rijeci cak iako ne mozes doci do istog zakljucka'. Ja ne mogu tako, zato se radije necu ni baviti tim pitanjem. Niko meni nije tumacio pismo, ja sam sam sagledao sve strane i ne mogu da izaberem sta je istina jer mi je trenutno nedostizna, ali nebitno.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Agnostik__ рече

Ti mene govoris u sustini 'slijepo se pouzdaj i necije rijeci cak iako ne mozes doci do istog zakljucka'. Ja ne mogu tako, zato se radije necu ni baviti tim pitanjem. Niko meni nije tumacio pismo, ja sam sam sagledao sve strane i ne mogu da izaberem sta je istina jer mi je trenutno nedostizna, ali nebitno.

Probaj onda da slušaš delove SP na Liturgiji i ostalim službama, kada čitaju Jevanđelje, poslanice, psalme... ako te već misli prilikom čitanja kod kuće toliko smućuju. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Agnostik__ рече

Onda najbolje da ga ne citam uopste, jer ne znam sta trebam da mislim kad jedan od otaca kaze da je 'teologija otkupa rimokatolicka bolesnja izmisljotina, i da to treba gledati na nacin na koji su oci tumacili', a pismo nedvosmisleno govori u prilog teologije otkupa koliko god ona bila 'bolesna'. Jasno je da smo otkpljeni Hristovom zrtvom, to jest, njegovom krvlju, pa to Apostol Pavle govori na mnogim mjestima. Cak takvu teologiju objasnjava u poslanici koju je pisao jevjreima. Ja bih morao odbaciti razum i moc razmisljanja i poreci ovo navedeno. Zato sam mislio pokrenuti i tu temu ovde, ali bolje ne moza.. Voljeo bih da mi to neko objasni, jer mi je to pitanje na vrhu liste.

Postoje različita gledišta o tome. Pokojni o. Lazar Milin je čak bio dosta blizak toj "zapadnoj" teologiji otkupa (koju je on nazivao bibljskom). Iznenadio sam se kad sam to pročitao kod njega, i još kritikuje što se to pripisuje Anselmu i Avgustinu, kaže to je učenje Pisma. 

Ono što je meni prilično neprihvatljivo u tome je da je Bog, eto, morao nekoga da kazni, pa da ne bi kaznio nas, on je kaznio Sina. Ko veli, neko mora da bude kažnjen, pa makar i neko ko je nevin.

Meni je bliže ono što mi reče jedan drugar veroučitelj (koji mislim da je u manjini po takvom mišljenju), da je Isus zapravo đavolu platio otkupninu za nas. Jer, njemu smo se dali. Mislim (mada nisam siguran) da je nešto slično učio i sv. Girgorije Niski, neka me teolozi isprave ako grešim. Znači, Rogonja je posegao za bezgrešnim i ispalio se. Time je izgubio pravo na nas koji smo grešni. Naravno, ukoliko smo voljni da pređemo u pobednički tabor. Problem je samo što se često vraćamo starom gospodaru.

Ali, jako je to kompleksna stvar, možda je najbolje da se otvori nova tema.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

@Agnostik__ Рецепт камишка: Одеш код попа да те окади, тражиш благослов и идеш даље својим послом. Па ће Бог то да ти уреди све лепо и у своје време. Не мораш баш силит себе да разумеш све одмах.

До душе, Јеховини сведоци су нпр. одавно требали да нестану заједно са светом, па се праве луди и опет проповедају крај света... То ти је најбољи пример лицемера који се хране искључиво тиме што другима трују биће. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...