Jump to content

др Миша Ђурковић: Абортус - филм "Непланирано" између пролајф и прочојс покрета

Препоручена порука

пре 2 минута, Branka62 рече

E sad,deca nisu vlasništvo roditelja. 

Ali, ispada da ova do 3. meseca trudnoće (ili do kad se već dozvoljava abortus) jesu...

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Ali, ispada da ova do 3. meseca trudnoće (ili do kad se već dozvoljava abortus) jesu...

Ne znam da li bih to nazvala vlasništvom (kao što ni bilo koji deo svog tela ne bih tako nazvala) ali svakako jeste deo tela žene i van materice ne može da preživi.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne mislim na to, nego da se dete u 8. mesecu kokne...

Jel vidiš kako se je diplomatsko "izvukla", nema snage da bi javno na forumu napisala da bi bila "ZA". Evo, sad ima šansu da javno napiše da bi bila protiv. Za nju nije zlo abortus, za nju je zlo kontejner. Ubeđen sam da svi oni koji su za pederluk i eutanaziju bi bili i za to da se nerođeno dete u osmom mesecu kokne.:coolio:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Branka62 рече

Ne znam da li bih to nazvala vlasništvom (kao što ni bilo koji deo svog tela ne bih tako nazvala) ali svakako jeste deo tela žene

Tako je, i u tome i leži cela problematika ove situacije: to jeste deo tela žene, ali takođe i jedno novo telo. ;)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bernard рече

Jel vidiš kako se je diplomatsko "izvukla", nema snage da bi javno na forumu napisala da bi bila "ZA". Evo, sad ima šansu da javno napiše da bi bila protiv. Za nju nije zlo abortus, za nju je zlo kontejner. Ubeđen sam da svi oni koji su za pederluk i eutanaziju bi bili i za to da se nerođeno dete u osmom mesecu kokne.:coolio:

Ja kapiram šta Branka hoće da kaže. Otprilike da se ne može samo grmeti protiv abortusa, a zapostavljati celokupan socio-ekonomski tretman žena. I tu se potpuno slažem. Treba se boriti da se sve to popravi.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Рапсоди рече

Право овога, право онога, убити или лишити живота за мене је знак једнакости. Убити оправдано (да не кажем легално ) у самоодбрани, на фронту...итд, ок. И тада ради савест и тада се имају ноћне море и тада се човек  каје без обзира што је све то оправдано. 

Али лишити живота  некога ко не може да се брани (или може видели смо у филму на који начин ) ко не може да има право гласа, чији крик не може да се чује (а сигурно постоји ) стварно ми је бул шит поредити  оправдано лишавање живота  са убиством  нерођеног детета. 

Ne poredim... samo podsećam da su neka lišavanja života sasvim legalna i da ne predstavljaju u smislu zakona ubistvo... te je retardirano govoriti o legalizovanom ubistvu...

A potpuno si u pravu da je neka lakše opravdati od drugih... i da radi savest, noćne more, kajanje, itd... nisam ni napisao ništa suprotno tome...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Плаво Небо рече

А шта ако постоје сви финансијски предуслови да се дете може издржавати, а мајка реши да ипак абортира, јер, не жели дете, да ли би ти у том случају подржала њену одлуку?

.Nisu finansijski preduslovi jedino što odlučuje. Dobro, pretpostavljam da si mislio na "sve je savršeno a ona ne želi dete". Iskrena da budem, ne mogu ni da zamislim zašto neko ne bi želeo dete ako je sve "savršeno".

Drugo, ne znam šta podrazumevaš pod "podržala" i koga to da podržim.Neku meni poznatu ženu ili svaku, i onu tamo negde u Japanu, Africi.

Tražiš jednostavan odgovor (da-ne) na pitanje koje je na prvi pogled jednostavno ali je odgovor najčešće  veoma složena (a pre svega zavisi od toga šta podrazumevaš pod podržala).

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bernard рече

Sve znaš.joooj

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Desiderius Erasmus рече

Ja kapiram šta Branka hoće da kaže. Otprilike da se ne može samo grmeti protiv abortusa, a zapostavljati celokupan socio-ekonomski tretman žena. I tu se potpuno slažem. Treba se boriti da se sve to popravi.

Pre sat vremena ti je napisala da je nisi ništa razumeo!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Bernard рече

Ubeđen sam da svi oni koji su za pederluk i eutanaziju bi bili i za to da se nerođeno dete u osmom mesecu kokne.:coolio:

Taman toliko koliko bi svi oni koji su za Vatikan bili i za to da se dete u osmoj godini kresne.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Vidiš kako greši... :) 

Ne grešim,i doista nisi razumeo moja prva dva posta. :D   Uopšte se nisam bavila ovime što ti pitaš, već isključivo, po meni, lošim kvalitetom uvodnog teksta. A ti sada, umesto da mi ukažeš na to gde grešim u svojoj kritici, menjaš temu. Kako je to nazvao @Hadji (kako ono beše)?

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Desiderius Erasmus рече

Sori za prethodni post. Tek sam sada pažljivo ovo pročitala.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Desiderius Erasmus рече

Naravno. Ne znam da li ljudi razmišljaju da ako postoji zakonska zabrana (bilo čega), da bi ona imala smisla, mora da postoji i kazna za kršenje takve zabrane. Ne znam da li je iko čitao šta se dešava, već godinama, u zemljama u kojima rigorozne zabrane postoje. Žene provode desetine godina u zatvoru zato što su imale spontani pobačaj a neko ih je prijavio da su ga namerno izazvale. Za to vreme njihova deca žive bez majke. Da li zabrana legalnog abortusa uopšte smanjuje broj abortusa? Već sam negde pisala i dala link, u SAD je 2018. dok je abortus legalan, njihov broj čaki nešto manji nego u poslednjoj godini u kojoj je bio zabranjen. O smrtnosti i/ili unakaženosti žena tokom ilegalnih abortusa, da li neko razmišlja? Itd. Itd.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Branka62 рече

Naravno. Ne znam da li ljudi razmišljaju da ako postoji zakonska zabrana (bilo čega), da bi ona imala smisla, mora da postoji i kazna za kršenje takve zabrane. Ne znam da li je iko čitao šta se dešava, već godinama, u zemljama u kojima rigorozne zabrane postoje. Žene provode desetine godina u zatvoru zato što su imale spontani pobačaj a neko ih je prijavio da su ga namerno izazvale. Za to vreme njihova deca žive bez majke. Da li zabrana legalnog abortusa uopšte smanjuje broj abortusa? Već sam negde pisala i dala link, u SAD je 2018. dok je abortus legalan, njihov broj čaki nešto manji nego u poslednjoj godini u kojoj je bio zabranjen. O smrtnosti i/ili unakaženosti žena tokom ilegalnih abortusa, da li neko razmišlja? Itd. Itd.

Оправославити  васељену и ето решења. Оправославити медије, уместо 100 сати  у једном дану Вучића и ријалитија нека буде 50 сати  духа православља. Све би се очас посла променило и едукавало у  позитивном смеру .  Звучи као могућа утопија. Само нам дајте медије :D 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...