Jump to content

Канонизација Немањића

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Desiderius Erasmus рече

Pa mi upravo želimo da nam to neko objasni, baš zato što smatramo da svetiteljstvo nije za igru. 

Pa, onda polako, po meni ono sto je prvo najbitnije da se ima u vidu da se po upokojenju na grobu kralja Milutina, pocela da se desavaju cuda i projavljene su njegove celebne i netrulezne mosti i vrlo brzo je postao kult svetitelja medju narodom i proglasen je za svetitelja u crkvi. Pa, onda ako je moguce i koliko je dostupno pouzdanih istorijskih izvora videti sta je prava istina oko tih nekih brakova sv.Milutina.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ђорђе Р рече

Проблем је што оцењујете (судите) о светитељству својим, земаљским, мерилима, судовима.

Погледајте Стари Завет. Ту и те како има Божијих судова (одлука) које су у супротности са нашим поимањем добра, и добрих дела. Рецимо захтев Авраму да жртвује (убије) сина јединца, да не идемо даље.

Ne sudimo nista drugacije nego je ava Zoran kad je pisao tekst o Kirilu Aleksandrijskom to je legitiman teoloski pristup.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Pa, onda polako, po meni ono sto je prvo najbitnije da se ima u vidu da se po upokojenju na grobu kralja Milutina, pocela da se desavaju cuda i projavljene su njegove celebne i netrulezne mosti i vrlo brzo je postao kult svetitelja medju narodom i proglasen je za svetitelja u crkvi. Pa, onda ako je moguce i koliko je dostupno pouzdanih istorijskih izvora videti sta je prava istina oko tih nekih brakova sv.Milutina.

Oko njega postoji kult u Bugarskoj u Srbiji vecina vjernika ne zna ni gdje pociva. Netrulezne mosti nisu dokaz svetiteljstva jer ih ima koliko hoces i izvan pravoslavlja, a za cuda sam jos vise skeptican.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

Mislim da su brzo posle smrti proglašavani za svetitelje, mada je meni - Bog da prosti - dosta teško da Milutina prihvatim za sveca. 

Ima ko ga je prihvatio. Ne da su mu mosti netrulezne, vec mu udovi nisu ukoceni. Ziv covek.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ronald рече

Pa evo posto ne mozemo da znamo je li Milutin imao sa njom odnose, medjutim njegov sin Stefan Decanski ako uzmemo u obzir da je njegova druga zena Marija Paleolog imala 12 godina 1322 kad se udala za njega, a da se Simeon Sinisa rodio izmedju 24-26, ako uzmemo prvi datum onda je imao odnose od kad je dosla kod njega znaci od 12. 

Pa, eto, ne zna se za sv.Milutina, ali da li je bio politicki brak (to treba podrobno ispitati ako je ikako moguce).... dok ovde kod sv.Stefana, opet prvo da se vidi da li je politicki brak.... pa onda matematika moze da bude i ovako, ako uzmemo to da li je bas pouzdano u vezi godina i rodjenja, cesto tu ima nekih malih odstupanja .... eto, Sinisa se rodio oko 24 - 26... onda Marija Paleolog je mogla da ima mozda i vise od oko 16 kada je mozda i zacela.... opet tu znaci treba da imamo pouzdane istorijske izvore..... pa, onda da vidimo kakva je bila kultura i drustvene prilike u to vreme u vezi brakova i radjanja dece ... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Exile рече

Da napišem i ja nešto posle 10 godina odsustvovanja...

Što se tiče Milutina, bio sam dva puta u hramu svete Nedelje u Sofiji i video sam mošti.

Iskreno, uzimajući u obzir ono što nam istorija govori, dosta sam zbunjen. Treba ipak uzeti u obzir da izvor koji donose silne negativnosti o Milutinu je napisan od strane Nikifora Gregore, a isti taj Gregora piše da je, prilikom razgovora svetog Save i Sreza, sveti Sava izvadio nož i zaklao ga

Vrlo zanimljivo,.... to je to sto sam pomenuo, pouzdanost raznih istorijskih izvora....:citac:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, eto, ne zna se za sv.Milutina, ali da li je bio politicki brak (to treba podrobno ispitati ako je ikako moguce).... dok ovde kod sv.Stefana, opet prvo da se vidi da li je politicki brak.... pa onda matematika moze da bude i ovako, ako uzmemo to da li je bas pouzdano u vezi godina i rodjenja, cesto tu ima nekih malih odstupanja .... eto, Sinisa se rodio oko 24 - 26... onda Marija Paleolog je mogla da ima mozda i vise od oko 16 kada je mozda i zacela.... opet tu znaci treba da imamo pouzdane istorijske izvore..... pa, onda da vidimo kakva je bila kultura i drustvene prilike u to vreme u vezi brakova i radjanja dece ... itd...

Nije mogla ako je 22 imala 12, onda je 26 mogla da ima 16, znaci ili je ostala trudna sa 15 ili sa 13. Medjutim moja pretpostavka je da su oni imali odnose cim djevojcica udje u menstrualni ciklus, u najvecem broju slucajeva to je sa 11-12 godina.

Подели на овим сајтовима

Vrlo zanimljivo,.... to je to sto sam pomenuo, pouzdanost raznih istorijskih izvora....:citac:

Ali onda ne mozes da tvrdis za neke druge srvari da su pouzdane jer je istorija prepuna gapova i prozvoljnog tumacenja, nije fizika. Isto tako ne mozes biti ni siguran narocito kad postoji osnov za sumnju.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ronald рече

Uvijek ce biti negativnosti i subjektivnog tumacenja i pisanja istorije, ipak ozeniti djevojcicu mi je gadno, koliko god neki prepisivali da je na prvom mjestu rijec o politickoj zenidbi. I to djevojcicu od pet godina. On je cudan i kad se uzme u obzir koliko se puta zenio itd. Ne moze niko da tvrdi da se nije pokajao ali, uvijek ostaje ali...

I, sad, kada treba tek da vidimo sta je istorijski tacno........onda, idemo kako je 'gadno'  .... pa, bre Ronalde brate, ako je bio politicki brak (a, politicki brakovi koliko se secam su se u to vreme sklapali zbog neke izuzetne drzavne potrebe, da se spreci rat ili nesto slicno...)..... i ako se kaze.... Св. архиепископ Данило, који и описа животе и дела краља Српског Уроша Првог, његове супруге Свете Јелене, и светих синова њихових Милутина и Драгутина..... Милутин беше васпитан од својих честитих родитеља у свакој доброј науци и побожности. Још као млад, вели животописац Данило, "овај младић био је Богу мио, и благодаћу Божјом означен".

http://www.spc.rs/sr/sveti_kralj_milutin

Onda moze da se izvede i zakljucak da je sv.Milutin pazio devojcicu koja je bila iz nekog plemicskog reda koja mu je bila i zena u stvarnosti tek kada poraste i postane devojka....itd....

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ronald рече

Ne sudimo nista drugacije nego je ava Zoran kad je pisao tekst o Kirilu Aleksandrijskom to je legitiman teoloski pristup.

Tesko to da je isto.... tamo nije uopste ni dovodjena u pitanje svetiteljstvo sv.Kirili  ... i to o nekom mitu, koje treba videti sta i kako, istorijske i crkvene okolnosti i slicno.... 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

I, sad, kada treba tek da vidimo sta je istorijski tacno........onda, idemo kako je 'gadno'  .... pa, bre Ronalde brate, ako je bio politicki brak (a, politicki brakovi koliko se secam su se u to vreme sklapali zbog neke izuzetne drzavne potrebe, da se spreci rat ili nesto slicno...)..... i ako se kaze.... Св. архиепископ Данило, који и описа животе и дела краља Српског Уроша Првог, његове супруге Свете Јелене, и светих синова њихових Милутина и Драгутина..... Милутин беше васпитан од својих честитих родитеља у свакој доброј науци и побожности. Још као млад, вели животописац Данило, "овај младић био је Богу мио, и благодаћу Божјом означен".

http://www.spc.rs/sr/sveti_kralj_milutin

Onda moze da se izvede i zakljucak da je sv.Milutin pazio devojcicu koja je bila iz nekog plemicskog reda koja mu je bila i zena u stvarnosti tek kada poraste i postane devojka....itd....

Ne vidim svrhu navodjenja citata o tome kako je neko idgojen i kako se ponasao kao kralj. Ja samo kazem da postoji osnov za sumnju jer se radilo o djevojcici od pet godina, a narocito jer je on imao istorijat brakova i ne bas bajnog ponasnja pa i odnosa sa sinom. Mozda se pokajao na kraju zivota, to je moguce ali da ima osnova za sumnju ima.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ronald рече

Nije mogla ako je 22 imala 12, onda je 26 mogla da ima 16, znaci ili je ostala trudna sa 15 ili sa 13. Medjutim moja pretpostavka je da su oni imali odnose cim djevojcica udje u menstrualni ciklus, u najvecem broju slucajeva to je sa 11-12 godina.

Pa, kazem ti, opet, sve zavisi od tacnosti istorijskih izvora, ponegde se cesto i pogresi za par godina kod navodjena raznih istorijskih licnosti.... (eto, mozda je imala pune 12 i ulazila u 13. godinu) .... sve su to pretpostavke Just_Cuz_19 , kao i ova tvoja o menstrualnom ciklusu.... 

Подели на овим сајтовима

Tesko to da je isto.... tamo nije uopste ni dovodjena u pitanje svetiteljstvo sv.Kirili  ... i to o nekom mitu, koje treba videti sta i kako, istorijske i crkvene okolnosti i slicno.... 

Pa kod Milutina je daleko gore jer je mito i sad zastupljen u Crkvi.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, kazem ti, opet, sve zavisi od tacnosti istorijskih izvora, ponegde se cesto i pogresi za par godina kod navodjena raznih istorijskih licnosti.... (eto, mozda je imala pune 12 i ulazila u 13. godinu) .... sve su to pretpostavke Just_Cuz_19 , kao i ova tvoja o menstrualnom ciklusu.... 

Jesu ali imamo osnov za sumnju, na osnovu istorije koju imamo. Gle tako mozes i ostale stvari koje ti se ne svidjaju u hriscanstvu prepisati pretpostavkama a koje ti se svidjaju relevantnim istorijskim cinjenicama. Ne ide to tako Boki:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...