Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 12 часа, Ronald рече

Uhh, opet grijesis, homo zajednica ne moze da bude isto sto i preljuba, to je bas lose poredjenje, jer kod preljube imamo povredu, izdaju druge licnosti i Boga kojoj/ kome smo se pred Bogom zakleli na vjecnu ljubav. Bilo je poredjenja sa preljubom i jos sa abortusom i mislim da su to totalno pogresne paralele, tacnije besmislene, jer kod prve imamo izdaju pred Bogom sklopljene zajednice koja je i jedna od svetih tajni a kod abortusa imamo ubistvo po ucenju Crkve. Boki nemoj citirati nesto sto sam procitao mnogo puta, nema potrebe.

Kod homo zajednice iako nema takve biopsiholoske dinamike kao kod hetero zajednice takodje mogu ljudi da se ostvaruju kao licnosti kroz ostvarivanje licnosnog odnosa i sa Bogom cak i van Crkve se to desava za mnoge hetero pa i homo parove, slobodno stupaju u tu zajednicu, ne povrijedjuju nikoga, niti ima bilo kakve izdaje posto sklapanje dolazi slobodnom voljom kao kod hetero kroz zaljubljenost a kasnije sa boljim upoznavanjem i zrtvom kroz ljubav. Ne tice se djece ali se tice forme zajednice nekada, forma nije ni postojala jer je bila zabranjena i na margini su se posmatrali samo bludni odnosi koje je i  Predrag linkovao na temi. Danas postoji nesto mnogo drugacije, homo monogamna zajednica u kojoj mnogi ljudi istrajavaju do kraja zivota, a pri tom podizu i djecu koju su uglavnom hetero odbacili. Jer evo ako ti mislis da Bog i kod takvih zajednica koje su istrajale citav zivot nece uzeti njihov dobra djela onda je tvoj ugao gledanja na spasenje ogranicen samo na hriscane, sa cime se ne slazu ni mnogi sveti Oci, ni mnoge askete novijeg perioda jer mnogi ljudi nikad tokom zivota nisu ni culi za hriscanstvo. Iskreno to je i ogranicavanje Bozje milosti na ljudsko rigidno shvatanje iste.

(opet kasnim sa odgovori.... :!:)

Mislio sam preljuba u smislu greha u braku, slicno kao sto je homo zajednica takodje vid greha. I, ako budemo dosledni do kraja, pricali smo o nemogucnosti cetvrtog braka i kada neko dodje do toga da mu propadne i treci brak i kada vise nemamo mogucnost ikonomije.... znaci Ronald govorimo o crkvenom i verskom braku....sta ce onda jadnicak :w9k3k6: da radi, kako ce onda on izboriti sa svojom hetero prirodom i biologijom..... i ako ne moze da se suzdrzi i udje samovoljno u cetvrti brak onda je takav covek u grehu i nezakonitom i neblagoslovenom braku i zajednici i nema mogucnost pricesca sve dok ne raskine takvu zajednicu.... i ispada tako mu je kako mu je, jer je sam dosao u takvu situaciju ne vodeci racuna o tome sta je ikonomija i sta je greh preljube i rusenja bracne zajednice koja je kako se kaze bozanskog porekla....." И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се "....

I, kako onda i sta da radimo sa homo ljudima i takvim zajednicama u crkvi, da li su oni nesto privilegovaniji u tom svom grehu i u takvoj svojoj takodje neblagoslovenoj zajednici, slicno kao vernik u tom neblagoslovenom 4 braku.... kao da su oni u slicnoj situaciji, nema tu nesto mnogo price, greh je u pitanju i spasenje duse je u pitanju, jer o tome ovde pricamo Ronald, djaba nam sva ikonomija i za hetero i za homo ako ne iskoristimo crkvenu ikonomiju i ne krenemo da se suprostvaljamo grehu, bilo kom grehu, jer eto i strast pijanstva i svadje i netrpeljivosti i mrznje koje slede za pijanstvom - jeste greh koji po Pavlu moze nazalost da odvoji od nebeskog carstva.

I, sad oko dobrih dela, ali treba i vera zar ne, jer se mi spasavamo i delima i verom..... tj. verom koja nam otrkivena u pismu i protumacena od svetitelja i crkve. I, to je sad ovo sto si potegao o spasenju i Bozijoj milosti nesto drugo, ali jednostavno zasto nam je trebao Isus Hrist ako se spasavamo samo delima ili ako i druge vere i religije i ljudska umovanja mogu da ponude spasenje ?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

(opet kasnim sa odgovori.... :!:)

Mislio sam preljuba u smislu greha u braku, slicno kao sto je homo zajednica takodje vid greha. I, ako budemo dosledni do kraja, pricali smo o nemogucnosti cetvrtog braka i kada neko dodje do toga da mu propadne i treci brak i kada vise nemamo mogucnost ikonomije.... znaci Ronald govorimo o crkvenom i verskom braku....sta ce onda jadnicak :w9k3k6: da radi, kako ce onda on izboriti sa svojom hetero prirodom i biologijom..... i ako ne moze da se suzdrzi i udje samovoljno u cetvrti brak onda je takav covek u grehu i nezakonitom i neblagoslovenom braku i zajednici i nema mogucnost pricesca sve dok ne raskine takvu zajednicu.... i ispada tako mu je kako mu je, jer je sam dosao u takvu situaciju ne vodeci racuna o tome sta je ikonomija i sta je greh preljube i rusenja bracne zajednice koja je kako se kaze bozanskog porekla....." И благослови их Бог, и рече им Бог: Рађајте се и множите се "....

I, kako onda i sta da radimo sa homo ljudima i takvim zajednicama u crkvi, da li su oni nesto privilegovaniji u tom svom grehu i u takvoj svojoj takodje neblagoslovenoj zajednici, slicno kao vernik u tom neblagoslovenom 4 braku.... kao da su oni u slicnoj situaciji, nema tu nesto mnogo price, greh je u pitanju i spasenje duse je u pitanju, jer o tome ovde pricamo Ronald, djaba nam sva ikonomija i za hetero i za homo ako ne iskoristimo crkvenu ikonomiju i ne krenemo da se suprostvaljamo grehu, bilo kom grehu, jer eto i strast pijanstva i svadje i netrpeljivosti i mrznje koje slede za pijanstvom - jeste greh koji po Pavlu moze nazalost da odvoji od nebeskog carstva.

I, sad oko dobrih dela, ali treba i vera zar ne, jer se mi spasavamo i delima i verom..... tj. verom koja nam otrkivena u pismu i protumacena od svetitelja i crkve. I, to je sad ovo sto si potegao o spasenju i Bozijoj milosti nesto drugo, ali jednostavno zasto nam je trebao Isus Hrist ako se spasavamo samo delima ili ako i druge vere i religije i ljudska umovanja mogu da ponude spasenje ?

Kao da si prekopirao jjednu od prethodnih poruka, skoro da je identicna haha, tako da ne slazemo se, sta da ti kazem drugo.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ronald рече
пре 20 часа, Bokisd рече

Uf, brate nisam mislio da odemo toliko daleko,... ja sam se malo i salio, nisam bre bas toliko nervcik'... :D ... ali u svakom slucaju ta duhovna i podviznicka literatura i mene bas odusevljava ... ali vise samo kao teorija, :D praksa je tu i tamo pomalo... 

...inace, eto vidis kako tamo u toj podviznickoj praksi i teoriji ima sve i svasta i za svakog ponesto, ... tako moze verovatno da se nadje nesto i za ovu stranu homo price, svi bolujemo od strasti i bez neke borbe i duhovnog truda ne mozemo uvideti kako da se borimo sa samim sobom i kako mozemo da imamo bar neku malu nadu da cemo bar opet malo Just_Cuz_19ublaziti neke svoje strasti ili mozda odneti neku pobedu ako ne i dobiti opet neki manji ili veci rat sa onim stvarima koje nas muce ..... (sam dobro srocio,...a... :D)

Znam ali zar ti se ne cini licemjernim da podvig celibata i bilo kakve mogucnosti za ljubav kao jedini izbor, cak i monastva jer su direktno izlozeni strastima prebacis na na cijelu jednu sexualnu orijentaciju kao jedini moguci vid spasenja i to onako nonsalantno pomenes kroz sve komentare:). Pa 99, 9% ni hetero ni homo ljudi to ne moze da prihvati, mada hetero imaju mogucnost sklapanja braka, a homo imaju mirjanski celibat kao jedini izbor,  mada i mnogi heter ne sklope zajednicu jer ne mogu da nadju partnera ali pokusavaju kroz veze iako ne nadju cesto postaju tuzni i depresivni.

Jedan od najvecih podviga i to jos teze u mirjanskom zivotu predlazes ljudima koji se takodje iskreno zaljube, kao kad bih ja tebe pitao zasto ti ne pokusas podviznicki zivot starca Josifa Isihaste. Uvijek kreni od sebe prvo sta mozes pa onda makar isto predlazi sa ljude ako si racionalan a ako gledas sa paznjom i osjecanjem i kroz hriscanski asketizam onda ce to biti daleko milostivije i blaze prema drugima u odnosu na sebe sto se opet neda porediti sa Bozjom miloscu koja je nezamisliva za covjeka koliko god se trudio. Pojedinacnih primera krajnjeg asketskog zivota ima vrlo malo i medju svetogorskim monasima a ne mirjanima. 

Mislim da mozda nisi bas razumeo neku moju porukuJust_Cuz_19 koja je jednostavno, mora da bude borba, kako za sve ljude u crkvi, tako i za homo ako hoce stvarno da budu u crkvi i ako stvarno bar nesto malo razmisljaju o spasenju i vecnom zivotu. Jer ni nama hetero, mislim nikome, nije dato spasenje djabe jer se ono po Pismo na silu uzima i samo ga siledjije (sFun_bat :smeh1:) zadobijaju.... i ako neki hetero nije siljedjija radi carstva, zasto to mora da prati i homo covek.... ili ako homo nije siledjija radi carstva, sta ce onda u crkvi,.... slicno kao i za hetero, ako nije siledjija  koja mu je korist onda vera i crkva.

I to treba pre svega i pre svake price da imamo prvo na umu, jer nam je sve djabe i da zadobijemo nesto licno i neko opravdanje za sebe ako nam to moze nauditi dusi. 

Svako na ovom svetu po gledanju i iz perspektive vere ima svoj neki krst za koji mu je Bog dao i odgovarajuce snage da nosi taj krst....koje znaci da mozemo da se raspemo bilo kom grehu. Da li moze neko i da li bas svi mogu nositi krst neke teske i hronicne bolesti ili da li svi mogu imati krst neke tuge i depresije i da izdrze tugu zivota i sebi ne okoncaju zivot ili krst siromastva i muke i nevolje bez roptanja i kukanja na svoju nesrecnu 'sudbinu' ? Tako valjda i homo imaju neki svoj krst i ako hoce da budu u veri i crkvi i razmisljaju o nekom svom spasenju onda neka i dobro razmisle da li je homo stvar blagoslovena i da li moze da im donese neku korist ili stetu u duhovnom zivotu. 

I, ne bih isao dalje u tu pricu oko podviznickog zivota u crkvi i recimo samo ovo nesto interesantno... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. A njoj reče: Opraštaju ti se gresi....

....mislim, ima tu kod Isusa toliko toga zadivljujuceg i ima u crkvi toliko blagodati i molitava i svacega necega i nema tu neke velike filozofije za one koji zele da duhovno napredjuju i spasavaju svoju dusu.... kako nama, tako  i ovima Panaretovim... :D

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Да је међу њима било САМО хомосексуалног опредељења без насиља и садистичког елемента не би били особени, јер је тога било распрострањено масовно и  на другим просторима у ширем обиму, међу другим народима. Содомљани  чекају да падне вече и странца којег затекну на тргу заробе, те током ноћи муче и сексуално се иживљавају на њему, а између редова се може наслутити и елементи канибализма на крају.  Содома и Гомора су атаковали на туђу слободу, нису само живели и пуштали друге да живе (као Јелини и други), и ту је био проблем пошто су они били силоватељи, атаковали су на слободни избор других људи и животиња!   

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Mislim da mozda nisi bas razumeo neku moju porukuJust_Cuz_19 koja je jednostavno, mora da bude borba, kako za sve ljude u crkvi, tako i za homo ako hoce stvarno da budu u crkvi i ako stvarno bar nesto malo razmisljaju o spasenju i vecnom zivotu. Jer ni nama hetero, mislim nikome, nije dato spasenje djabe jer se ono po Pismo na silu uzima i samo ga siledjije (sFun_bat :smeh1:) zadobijaju.... i ako neki hetero nije siljedjija radi carstva, zasto to mora da prati i homo covek.... ili ako homo nije siledjija radi carstva, sta ce onda u crkvi,.... slicno kao i za hetero, ako nije siledjija  koja mu je korist onda vera i crkva.

I to treba pre svega i pre svake price da imamo prvo na umu, jer nam je sve djabe i da zadobijemo nesto licno i neko opravdanje za sebe ako nam to moze nauditi dusi. 

Svako na ovom svetu po gledanju i iz perspektive vere ima svoj neki krst za koji mu je Bog dao i odgovarajuce snage da nosi taj krst....koje znaci da mozemo da se raspemo bilo kom grehu. Da li moze neko i da li bas svi mogu nositi krst neke teske i hronicne bolesti ili da li svi mogu imati krst neke tuge i depresije i da izdrze tugu zivota i sebi ne okoncaju zivot ili krst siromastva i muke i nevolje bez roptanja i kukanja na svoju nesrecnu 'sudbinu' ? Tako valjda i homo imaju neki svoj krst i ako hoce da budu u veri i crkvi i razmisljaju o nekom svom spasenju onda neka i dobro razmisle da li je homo stvar blagoslovena i da li moze da im donese neku korist ili stetu u duhovnom zivotu. 

I, ne bih isao dalje u tu pricu oko podviznickog zivota u crkvi i recimo samo ovo nesto interesantno... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. A njoj reče: Opraštaju ti se gresi....

....mislim, ima tu kod Isusa toliko toga zadivljujuceg i ima u crkvi toliko blagodati i molitava i svacega necega i nema tu neke velike filozofije za one koji zele da duhovno napredjuju i spasavaju svoju dusu.... kako nama, tako  i ovima Panaretovim... :D

Razumijem ja tvoju poruku ali se ne slazem, a ovo je manje ili vise ponavljanje napisanog prethodno.:D

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Bokisd рече

sustina je u detaljima .... :POPOcorn1:

Nije kad je to napisano slicno, mozda malo modifikovano u odnosu na prethodna pisanja oko braka, krsta koji svako nosi, borbe itd.:D

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Благовесник рече

@Bokisd Да је међу њима било САМО хомосексуалног опредељења без насиља и садистичког елемента не би били особени, јер је тога било распрострањено масовно и  на другим просторима у ширем обиму, међу другим народима. Содомљани  чекају да падне вече и странца којег затекну на тргу заробе, те током ноћи муче и сексуално се иживљавају на њему, а између редова се може наслутити и елементи канибализма на крају.  Содома и Гомора су атаковали на туђу слободу, нису само живели и пуштали друге да живе (као Јелини и други), и ту је био проблем пошто су они били силоватељи, атаковали су на слободни избор других људи и животиња!   

Komplikovanije je sve to i nije tako jednostavno kao da se sve prelama u toj prici sa 'silovanjem'..... jer je Lot bas zbog toga da ne bi ucinili taj gnusni homo greh i ponudio svoje cerke sodomljanima i oni su i dalje hteli da cine taj homo greh ... pa, onda ako je receno da bi Bog postedeo Sodom da je bilo u njemu bar pet pravednika, ali bi i dalje taj greh vikao na nebo..... pa, trece, mozemo tu pricu u Sodomu da posmatramo u kontekstu sirenja i promovisanja homo na celi grad kao necega sto je 'normalno' ... kao sto se ta prica i danas u celom svetu promovise kao normalna i jednaka sa hetero pricom sto se priblizava stanju u kome je bio Sodom zbog cega je i osudjen ne samo greh, nego i ljudi kao licnosti,.... znaci, u Sodomu nije osudjen samo greh (jer je Lot kao pravednik ziveo medju njima koji su bili u tom grehu izmedju njih samih).....nego su nazalost i sami ljudi presli granicu u sirenju i promovisanju greha sto je i prouzrokovalo kaznu...znaci, imamo homo kao greh, brate to je protivprirodna i sramna stvar kako je definise ap.Pavle i tu nema spora, ali kada to pocne da se siri i promovise onda to prelazi na jos jednu losiju razinu i tako dobijamo Sodomsku pricu i kaznu....

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Срђан К. рече

Moje vidjenje situacije... Ja znam 10-ak gejeva iz Srbije. Moj drug, kojeg sam spominjao ovde pre 10 dana je odrastao u cudnoj porodici. Majka je dominanmtna u kuci. Sve je njeno pokupio, otac je ziveo na strani. Trojica su zlostavljani od muskaraca kao deca, izrasli su u gejeve, jedan se i sam sumnjici da je zlostavljaao decaka prosle godine. 

Jedan mi je sopstvenom priznanji rekao da je u 8-om razredu bio prisiljen na odnos sa starijim deckom, od tada ima ogrone probleme...

Svi spomenuti nisu rasli u normalni porodicama ili su imali probleme u detinjstvu.

Све гејеве које знам су им кеве доминантне. Негде је то на фазон СС официра без имало емоција, негде на фазон јаког мајчинства али заправо прејаке посесивности. Неки од тих мојих познаника гејева мрзе своје мајке док други или имају индиферентан став према очевима или их мрзе а мајке обожавају и готово увек само о њима причају или пак не пропуштају прилику да их онако узгред помену, често без повода и ван контекста.

Ја имам "срећу" па углавном нисам одрастао са родитељима и овакве ствари су ми врло уочљиве.

Мој неки закључак је да је у већини случајева то некакав страх од мајке, потиснут, а онда из њега пројектован страх према женама.

Не спорим да постоји и генетска предиспозиција, али такве стварно нисам срео офлајн а ни онлајн.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Жељко рече

Све гејеве које знам су им кеве доминантне. Негде је то на фазон СС официра без имало емоција, негде на фазон јаког мајчинства али заправо прејаке посесивности. Неки од тих мојих познаника гејева мрзе своје мајке док други или имају индиферентан став према очевима или их мрзе а мајке обожавају и готово увек само о њима причају или пак не пропуштају прилику да их онако узгред помену, често без повода и ван контекста.

Ја имам "срећу" па углавном нисам одрастао са родитељима и овакве ствари су ми врло уочљиве.

Мој неки закључак је да је у већини случајева то некакав страх од мајке, потиснут, а онда из њега пројектован страх према женама.

Не спорим да постоји и генетска предиспозиција, али такве стварно нисам срео офлајн а ни онлајн.

Ja na primer znam dvojicu gejeva iz najuzeg komsiluka, znam im i roditelje, fini, normalni ljudi i niko tu nije bio dominantan. Obojica su gejevi od kad znam za njih, jedino sto je ovaj mladji bio od starijeg rodjenog brata( koji mi je bio i dobar drug tokom srednje skole) budalasto maltretiran kako bi isao sa zenama, ali jednostavno ne ide, malac se odselio u Meksiko prvo, zatim USA i vjencao, dok su se roditelji pomirili i posjecuju ga i sad su mu podrska.

Znam jos dvojicu tu u daljem okrugu koji dolaze u Crkvu, ali su mnogo stariji, roditelji im nisu zivi, pa ne znam kakav je odnos bio.

Mislim to je los argument dominantne majke, jer ja znam toliko porodica narocito u CG gdje su zene azdaje, doninantne i djeca su heterosexualci.

Подели на овим сајтовима

@Ronald како бре то да се једино твоја животна и духовна искуства и научна сазнања косе са свачијим овде, сем са Панаретовим? 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Предраг М рече

@Ronald како бре то да се једино твоја животна и духовна искуства и научна сазнања косе са свачијим овде, сем са Панаретовим? 

Naucna saznanja teze da budu objektivna i ja nisam vidio da ih je iko iznosio na forumu, osim ovih smejurija o psihoterapeutskoj konverziji koju ni jedna priznata naucna institucija ne priznaje, to treba i razumjeti, a sto se tice iskustva ona su subjektivna, narocito sto ja znam mnogo vise gejeva vjerovatno nego vecina ljudi ovde. Subjektivna procjena je opterecena bijasom i pomenem je samo kad se ljudi pozovu na iskustvo. Ali iskustvo nema mjesta u naucnom objasnjenju fenomena. Zatim ja dugo godina citam studije ne samo o homosexualnoj orijentaciji neho i ostalim, zatim o sex kod zivotinja odnosno studije iz bihejvioralne ekologije itd. Neko vidi nekakvu studiju i ne razumije je a ubjedjen je da to potvrdjuje njegovo subjektivno misljenje. Ne ide bas tako u nauci. 

Подели на овим сајтовима

Ako ljudima smeta ova tema, mogu je ignorisati, posto administratori nisu uslisile zelje nekih forumasa da se zakljuca. Ignorisanjem ce joj pasti popularnost, i manje ce se pisati ali ne vidim razlog za zakljucavanjem ni jedne teme pa ni ove osim ako su vrijedjanja u pitanju.

Jeste tacno da se manje vise sve iscrpilo sto se rasprave tice i cesto se ponavljaju argumenti ali se to desava sa svim temama na forumu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...