Jump to content

Danas: Синод скида владику Максима са факултета

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Жика рече

Како знаш?

Pa pogledaj i videćeš da često piše sa la. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жика рече

Како знаш?

PP

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

Ako je dobar profesor a pravi probleme u Americi trebalo je da bude vladika ovde negde a tamo da se postavi neko ko ne talasa.

Не добар, одличан је професор. Један од најомиљенијих код студената.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Александар Милојков рече

Аво, то није разлог зашто је Максиму Синод ускратио право предавања на ПБФ-у. Зато је безвезе о томе расправљати. Владика Иринеј је у интервјуу рекао да су разлози теолошке природе.

Није то рекао. Него да су разлози и теолошке природе. Патријарх је Атанасију навео дистанцу, а код Иринеја се помиње и теолошки проблем (што значи да теоријски могу да ти ментора осуде и за јерес): "Образложење је опширно и није намењено јавности. Оно је теолошке природе и највећем делу јавности не би било довољно схватљиво. Одлука Синода је, иначе, у потпуном складу не само са Уставом Српске православне цркве него и са Статутом Богословског факултета, који је Универзитет у Београду својевремено прихватио. Иначе, такозвана „missio canonica“ од стране Цркве за професоре теологе је општеважећа међународна пракса – каже у разговору за Данас епископ бачки Иринеј (Буловић), члан Синода и портпарол СПЦ, о разлозима разрешења епископа западноамеричког Максима и доцента Марка Вилотића са Православног богословског факултета, око чега се подигла велика прашина у црквеној и политичкој јавности". 

Дакле, постоји више оправданих разлога, или се опет Иринеју нешто причињава да није у реду са Максом? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, "Tamo daleko" рече

o cijem teranju se radi? Slobodno napisite prosto-prosirenu recenicu, a ne usputno onako cisto da se zna, sta - ko zna I odakle izvori cure. 

O Zoranovom. Bio sam lično prisutan kada je to javno rekao posle jedne liturgije u jednom manastru. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Ovo sam čuo od mnogo studenata i verujem da je istina.

Истина брате. Тако ми Бог помогао како ти ја истину говорио.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

Истина брате. Тако ми Бог помогао како ти ја истину говорио.

U to ne sumnjam jer koliko ga poznajem, znam da je vredan i ljubazan u kontaktu. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Александар Милојков рече

Какве то везе има што је ванредни професор? Биће и редовни, највероватније. А могу ти рећи, с обзиром да сам на факултету континуирано провео време од 2006. године до марта ове, 2019. године - да сам много чешће тамо виђао владику Максима од митрополита Порфирија. Али како рекох, то није разлог и нема потребе да о њему разглабамо.

Није тачно.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Trifke рече

Bivši niški vladika Jovan je javno rekao da je inicirao tvoje teranje sa fakulteta. 

Мислиш са Академије? - Лепо му се вратило... :smeh1:

Максим је сада друга жртва Авине клетве. :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

Zao mi je onda stvarno. Dobri profesori su retki. Cula sam od nekih studenata da je npr. mnogo bolji profesor bio od ep Davida.

Код обојице сам имао највише оцене. Владика (тада монах) Давид је знао да буде мало чудан, мистичан, тих па да се одједном изгалами на нас студенте. :) За мој укус, Максимова предавања су била неупоредиво занимљивија. Али то су већ моји лични афинитети и други бивши студенти не морају да мисле исто.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, "Tamo daleko" рече

Pa dobro jesi li to saopstio Djurovicu, obzirom da je on zapoceo licni obracun sa vl.Maksimom sto nije primljen na PBF? 

Овде се ради о Академији. Ту је касније предавао.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Александар Милојков рече

владика Максим је један од најпосвећенијих предавачана на ПБФ-у, један од најприступачнијих стдентима, један од најагилних, најажурнијих и најтемеитијих професора у свом наставном и менторском раду

Па што не кажеш, човече?! Ја му писао више пута у својству владике, а њега зато никад нема и никад ми није одговорио.:)) Да сам уписао постдокторске код њега, то би била другаприча... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

Код обојице сам имао највише оцене. Владика (тада монах) Давид је знао да буде мало чудан, мистичан, тих па да се одједном изгалами на нас студенте. :) За мој укус, Максимова предавања су била неупоредиво занимљивија. Али то су већ моји лични афинитети и други бивши студенти не морају да мисле исто.

Да ли те је Максим оцењивао?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...