Jump to content

Оријенталне Православне Цркве (Копти, Јермени, Етиопљани..)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Претпостављао сам...али рецимо она незна да ми и она нисмо у јединству. Имају интересантне обичаје: Не једу свињетину, у храм иду са неком народном ношњом, државни календар им је у години 2003 тренутно...

Иначе не воле се са Етиопијом (и ако су исте вјере).

Ма зато што су ратовали деведесетих... Нажалост...

Треба да знаш да етиопско и еритрејско хришћанство имају специфичности које уважава њихова мајка црква, Коптска. Те специфичности вуку корене још из пред хришћанског доба када су Етиопљани имали снажне везе са Израиљом. Чак и данас имаш у Етиопији оних који се изјашњавају као Јевреји, а црнци су. Мада, доста њих се одселило у Израел у операцији "Соломон".

Етиопљани се понекад сматрају као Бета Израиљ, као народ на чијем челу је био потомак цара Соломона и царице Санске (сећаш се тог догађаја из Старог Завета). Јудаизам је био укорењен код Етиопљана...

Eтиопски Јевреји..

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Цитат

Јудаизам је био укорењен код Етиопљана...

Ја данашњи јудаизам вежем са талмудом. Ја тврдим да данашњи јудејци немају никакве везе са св. пророком Мојсијем, Царом Давидом итд...

Док су ови свети људи били надахнути Духом Светим, данашњи талмудисти су надахнути ђавољим идејама.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Јудаизам је био укорењен код Етиопљана...

Ја данашњи јудаизам вежем са талмудом. Ја тврдим да данашњи јудејци немају никакве везе са св. пророком Мојсијем, Царом Давидом итд...

Док су ови свети људи били надахнути Духом Светим, данашњи талмудисти су надахнути ђавољим идејама.

Ок, друга је то прича. Нисам баш компетентан за њу.

Можда је боље да сам се изразио како су исповедали веру Израиља.. ;)

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ок, друга је то прича. Нисам баш компетентан за њу.

Можда је боље да сам се изразио како су исповедали веру Израиља.. :)

Да, тако то волим да чујем  ;)

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

какве су ове оријенталне православне цркве у међусобном односу?

Подели на овим сајтовима

Цитат

До шездесет и неке биле су свака за себе. Нису имале пуно контаката.

КОлико је мени сада познато, налазе се у пуном евхаристијском јединству.

Делују и наступају јединствено, саборно...

Изузетак су односи између Сиријске Православне Цркве и Индијске Православне Цркве (ова друга прогласила аутокефалију без благослова прве, тако да у Индији данас имамо две дохалкидонске Цркве, једна која има аутономију у оквиру Сиријске Православне Цркве, а друга која делује аутокефално)...

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Изузетак су односи између Сиријске Православне Цркве и Индијске Православне Цркве (ова друга прогласила аутокефалију без благослова прве, тако да у Индији данас имамо две дохалкидонске Цркве, једна која има аутономију у оквиру Сиријске Православне Цркве, а друга која делује аутокефално)...

A у односу на помесне Православне Цркве дали се води дијалог са њима?

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

A у односу на помесне Православне Цркве дали се води дијалог са њима?

Мислим да Руси раде нешто по том питању.. Немам појма докле је то сад стигло... Не знам руски па да претражујем њихове сајтове...sHa_sarcasticlol

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ljudi imam egišpčanina u gostima pitajte ga o koptima i drago mu je da vam odgovori.Rekao mi je reci im Enize ja sam vjerniok odrastao sam sa kršćanima i mnogi su od njih jedni od mojih najboljih prijatelja.ISKORISTITE PRILIKU PITAJTE!

E, super!

Pitaj ga koliko su Kopti verni svojoj Crkvi?

Koliko su njihovi svestenici i episkopi bliski sa narodom?

Sta Crkva znaci Koptima?

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Ljudi imam egišpčanina u gostima pitajte ga o koptima i drago mu je da vam odgovori.Rekao mi je reci im Enize ja sam vjerniok odrastao sam sa kršćanima i mnogi su od njih jedni od mojih najboljih prijatelja.ISKORISTITE PRILIKU PITAJTE!

E, super!

Pitaj ga koliko su Kopti verni svojoj Crkvi?

Koliko su njihovi svestenici i episkopi bliski sa narodom?

Sta Crkva znaci Koptima?

Kaže:Veći su vjernici od ovdašnjih kršćana.

svečenici su uz svoj narod ali vjernika ima i dobrih i loših ali su bolji vjernici od balkanskih kršćana.

Imaju svoje tribine na koje dolaze njihovi učenjaci, ulicama hodaju u vjerskim odorama sa krstevima oko vrata i to je normalno kod njih!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...