Orthophill Написано Децембар 11, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:12, Вилер Текс рече А који теби мит смета? Косовски? То је једини који имамо. А то је мит (и реланост) да слобода нема цену и да је замалена земаљско царство а Небеско до века. Шта ти смета овде конкретно? Ако ми не одговориш конкретно шта је ту проблем од сад па на даље ћу те сматрати за примитивног салонског неокомунисту из редова нво или за обичног усташу. Expand Ево само два митова који су наведени овде: 1. Свака Србија је Велика и Света. Зар је могуќе да буде нешто свето, а у исто време преплавено са гологузих старлета и певаљака, са свакодневних убиства? Са величања наркомана и тајкуна? 2. Да су вам криви сви и да сви вас мрзе јер сте Бог зна шта. Само ви сте исправни, сви други су продали веру за вечеру. Косовски мит прича сама по себи. Када су крал Волкашин и деспот Углеша кренули у бој са Турке, ниједан други српски кнез се није огласио. Али онда сви су бранили веру на Косову. Исти они који су се били и са наш крал Марко и једни са други и лијали су братску крв само за овоземске сујете. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Децембар 11, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:20, Orthophill рече Ево само два митова који су наведени овде: 1. Свака Србија је Велика и Света. Зар је могуќе да буде нешто свето, а у исто време преплавено са гологузих старлета и певаљака, са свакодневних убиства? Са величања наркомана и тајкуна? 2. Да су вам криви сви и да сви вас мрзе јер сте Бог зна шта. Само ви сте исправни, сви други су продали веру за вечеру. Косовски мит прича сама по себи. Када су крал Волкашин и деспот Углеша кренули у бој са Турке, ниједан други српски кнез се није огласио. Али онда сви су бранили веру на Косову. Исти они који су се били и са наш крал Марко и једни са други и лијали су братску крв само за овоземске сујете. Expand Да ли је могуће да си толико слеп и ограничен да не разумеш да је Августин овиме хтео да каже да је Србија која је одана Богу велика и света. Само је то велика Србија. Да ли је могуће да Свету Велику Србију (а Велика је само ако је Света) а што значи Цркву српску ( свештенство и народ) а што никада ни под којим условима не искључује светост других народа, мешаш са отровом који постоји у географској Србији? Да ли то значи да ја сад треба да негирам светост Свете Велике Бугарске (која је Велика само ако је Света) што опет значи Цркве бугарске (свештенство и народ) због трубо фолка у географској Бугарској? Ово под број два учитаваш и машташ. Да покатоличени, монтенегрини и муслимани су продали веру за вечеру. Ајде докажи да нису? Нико не каже да нас сви мрзе али нас сигурно мрзи или боље рећи сматра за ништа евро атланска политичка елита. За исто то ништа сматра и вас, Македонце. Мада би ја рекао да си ти Бугар јер ако ти је отац Бугар и деда ти само можеш да умишљаш да си нешто треће.А евро атланске политичке елите и Бугаре сматрају за ништа. Овај трећи пасус није вредно коментарисати. Династиче тј. политиче калкулације су свуда присутне и тај "наш" како га зовеш Марко није ваш, него српски. o. Miroljub је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 11, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2018 On 11. 12. 2018. at 17:15, Августин рече Ја сам доста везан за св.Тихона задонског(1724-1783) Expand Izuzetan sveti i prosvecen covek, i meni je puno drag i volim da citam njegova dela, imam utisak da su on i sv.Pajsije Velickovski i sv.Serafim Sarovski svojim delima i svojim pisanjima o veri utrli put svim ostalim svetima Rusije i Teofanu, Ignjatiju, Filaretu, Kronstaskom, Jovanu Maksimovicu i svetima Sarovskog, Optinskog manastira i mnogim drugima. Августин and o. Miroljub је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 11, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:32, Вилер Текс рече Да ли је могуће да си толико слеп и ограничен да не разумеш да је Августин овиме хтео да каже да је Србија која је одана Богу велика и света. Само је то велика Србија. Да ли је могуће да Свету Велику Србију (а Велика је само ако је Света) а што значи Цркву српску ( свештенство и народ) а што никада ни под којим условима не искључује светост других народа, мешаш са отровом који постоји у географској Србији? Да ли то значи да ја сад треба да негирам светост Свете Велике Бугарске (која је Велика само ако је Света) што опет значи Цркве бугарске (свештенство и народ) због трубо фолка у географској Бугарској? Ово под број два учитаваш и машташ. Да покатоличени, монтенегрини и муслимани су продали веру за вечеру. Ајде докажи да нису? Нико не каже да нас сви мрзе али нас сигурно мрзи или боље рећи сматра за ништа евро атланска политичка елита. За исто то ништа сматра и вас, Македонце. Мада би ја рекао да си ти Бугар јер ако ти је отац Бугар и деда ти само можеш да умишљаш да си нешто треће.А евро атланске политичке елите и Бугаре сматрају за ништа. Овај трећи пасус није вредно коментарисати. Династиче тј. политиче калкулације су свуда присутне и тај "наш" како га зовеш Марко није ваш, него српски. Expand Ем сами одбацујете део свога народа, ем очекујете да други људи радо се приброје у вашег народа... Свашта. У Небесно Царство Христово, не постоје ни Срби, ни Бугари, ни Елини, ни Јудеји, ни робови, ни слободни, ни мушки, ни женски. Сви смо ми један народ, велики Хришќански. Државе и народе су овозмену категорију. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Децембар 11, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:58, Orthophill рече Ем сами одбацујете део свога народа, ем очекујете да други људи радо се приброје у вашег народа... Свашта. У Небесно Царство Христово, не постоје ни Срби, ни Бугари, ни Елини, ни Јудеји, ни робови, ни слободни, ни мушки, ни женски. Сви смо ми један народ, велики Хришќански. Државе и народе су овозмену категорију. Expand Срам Те било толико си оптерећена Србима а причаш против нас. Нико нема што Србин имаде Србин има своју крсну славу крсну славу светитеља Саву Србин има четир слова права Само слога Србина спасава једно другом окренуло леђа Тешко оном ко Србина вређа farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 12, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 Са онима који немају основно домашно васпитање и основну културу поштовања саговорника, залудна је свака дискусија. Остаје да их сажалевам јер немало ко да их васпита. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Децембар 12, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:17, Августин рече Па буди Србин. Expand Ова реченица говори да нешто није у реду са нашим поимањем и односу према нацији, према српству. Зашто је потребно "сугерисати" да буде србин? Бити србин је привилегија, ако неко не жели бити србин, од воље му. Пре национализма, сви су се гурали да буду срби. Кад видим српске националисте, разумем оне који не желе бити срби. Милан Ракић, Orthophill, Bernard and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Децембар 12, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 On 12. 12. 2018. at 10:47, Ђорђе Р рече Ова реченица говори да нешто није у реду са нашим поимањем и односу према нацији, према српству. Зашто је потребно "сугерисати" да буде србин? Бити србин је привилегија, ако неко не жели бити србин, од воље му. Пре национализма, сви су се гурали да буду срби. Кад видим српске националисте, разумем оне који не желе бити срби. Expand Ја га нисам позивао нити му из чиста мира сугерисао него је то било на основу целе досадашње приче јер човек има проблема са идентитето.То се види по мојој речц-па.Значи па буди Србин кад не знаш шта ћеш са собом. o. Miroljub and farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Децембар 12, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 Никога ми не одбацујемо , али сами они који су одричу Православља, одричу се , ако не однам , онда у другој генерацији и Српства. Доказ за то су покатоличени и поисламљени Срби који су са промјеном вјере , одрекли се и нације и нападали за рачун нових господара на своју једнокрвну браћу. Доказ за то су комунисти који су се углавном изјашњавали као Југословени и стално се извињавали за неки великосрпски хегемонизам. Исто чине и секташи који неће да су Срби, а не могу бити Југословени, а све им српско смета. Вели ми један назарен : Шта се ви Срби хвалите с тим народним пјесмама, ако да је нешто фино кад Марко Краљевић пије вино, па одсијеца главе, набије на копље, гази Шарцем... А сваком је слободно у Србији да буде оно што му воља и нико му не брани. Овде Роми се изјашњавају да су Роми, други веле да су Цигани, као и њихови стари, трећи опет да су Муслимани, а некад су Срби или Хрвати.... Августин, farisejski.bukvojed, Вилер Текс and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o. Miroljub Написано Децембар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 On 11. 12. 2018. at 21:19, Августин рече Па ако се фанар сад зове рум патриархана вероватно нешто слично. Expand Називали су себе Ρωμιοί. Одатле је и концепт Ρωμηοσύνη. https://books.google.com/books/about/Romiosini.html?id=Z3XonQEACAAJ&source=kp_book_description Августин and farisejski.bukvojed је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o. Miroljub Написано Децембар 12, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:13, Orthophill рече Хвала на препоруку, читани су ми скоро сви. А свети владика Николај је један од мојих омиљених светаца. Expand Да ли сте читали Српски народ као Теодул? https://svetosavlje.org/srpski-narod-kao-teodul/ Orthophill, farisejski.bukvojed and Августин је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 12, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2018 On 12. 12. 2018. at 16:33, o. Miroljub рече Да ли сте читали Српски народ као Теодул? https://svetosavlje.org/srpski-narod-kao-teodul/ Expand Читао сам је пре око 10 година. Али обеќавам Вам оче да ќу да ја прочитам опет. o. Miroljub and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Децембар 13, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2018 On 11. 12. 2018. at 22:58, Orthophill рече Ем сами одбацујете део свога народа, ем очекујете да други људи радо се приброје у вашег народа... Свашта. У Небесно Царство Христово, не постоје ни Срби, ни Бугари, ни Елини, ни Јудеји, ни робови, ни слободни, ни мушки, ни женски. Сви смо ми један народ, велики Хришќански. Државе и народе су овозмену категорију. Expand Како смо ми то одбацили рецимо Ацу Петровића, кошаркашког тренера? Сви знају да је Србин а он виче да није него да је Хрват. Заиста причаш класичну анти српску причу коју причају усташе, салонски љубитељ муџахедина Бакир Изетбеговић, жене у црном, београдски либерали, скојевци, југословнеи, вмро терористи, овк терористи, милогорци и слична екипа. Не ваља ти работа. Друга ствар је та да превише све схваташ буквално. Да, у Христу нема разлике између Јелина и Јевреја али то не значи да овде на земљи треба да укинемо све народе и да се играмо Есхатона. И не значи да не можемо да користимо метафоре (а можда и нису метафоре јер неки кажу да ће се овај свет овакав "само" преобразити, што отвара нека питања о којима не бих сада везна су за то шта све иде у Царство Небеско) као што је Небеска Србија или Небска Бугарска односно место где су са Богом свети из рода нашег и рода вашег. Старац Порфирије каже да сви хришћани требају да буду и песници. Мани се буквализма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 13, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2018 On 12. 12. 2018. at 16:24, o. Miroljub рече Ρωμιοί. Expand Заправо Ρωμαιοι. Ово Ρωμιοί би се изговарало Ромии, а не Ромеји (класично ромаиои). farisejski.bukvojed and o. Miroljub је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
o. Miroljub Написано Децембар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2018 On 13. 12. 2018. at 11:44, Ivan Marković рече Заправо Ρωμαιοι. Ово Ρωμιοί би се изговарало Ромии, а не Ромеји (класично ромаиои). Expand Хвала Вам. Апсолутно сте у праву. Ово је, што би рекао наш братски грчки народ, ένα τυπογραφικό λάθος. Хвала, још једном, што сте приметили типографску грешку и исправили је/ме. Да испричам једну догодовштину од пре тридесет и кусур година, док су у употреби још увек биле писаће машине. Неким послом био сам одсутан из парохије неколико дана. Замолим једног проту из оближњег места да ме одмени и он без поговора пристане. Пошто сам у повратку возио скоро три дана с једног краја Америке на други, стигнем, Богу хвала, жив и здрав око 2 часа у недељу ујутру. И таман да легнем, сетим се да нисам завршио парохијски билтен. Онакo сањив и уморан кренем да куцам по тастатури, да што пре завршим, очи као петобанке, а не могу кафу да попијем јер служим за пар сати часове и литургију. Требало ми је једно два сата да све то приведем крају и умножим на шапилографу, не приметивши да сам у одељку, у коме се захваљујем дотичном проти на помоћи, уместо warmly, тј. топло/срдачно, откуцао на писаћој машини, wormly, тј. црвљиво/труло! Ставим ја умножене копије на сточић у паперти, и коначно одем да се прућим на једно два сата. Касније, у току службе приметим да је прота нешто мргудан, а видим и моју попадију која ме унезверено гледа из хора. Кад негде пред проповед, уђе у олтар наш најстарији син и пренесе ми поруку од маме да прочитам пажљиво шта сам написао поводом захвалности проти. Јао, земљо отвори се, али нема се куд! Прота је то, уз сва моја извињења, некако и прогутао, али проти(в)ница није. Скоро два месеца није са мном ни реч проговорила. farisejski.bukvojed, Orthophill, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука