Jump to content

Српска традиција и обичаји везано за веру

Препоручена порука

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Уф, добро је, нећу бити  ташта, ал ћу  бити  свекрива... dada

Видиш, увек су ми парале уши ти називи родбинских веза: ташта, свекрва, заова, пашеног... 89898989898989...како беше даље? Грозно звуче.

Подели на овим сајтовима

А тек  јетрва...

Кажу обично, '' Шта ме гледаш ко зла јетрва...''

Тетак, братучед, свекар,...

Код нас се овако каже а Тетак = Чичко т.е Стриц, Стрико  dada

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Da li se kod vas radi metanisanje krsnom kolaču (hljebu)? Kakav je običaj sa buklijom? Da li sami šarate hljeb (mislim na domaćice) ili ste pristalica toga da ga kupite, pošto je to uglavnom postala praksa?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

У мојој кући је обичај да се хљебу метанише. То обично раде два мушкарца, гдје се такмиче који ће прије метанисати. Не знам има ли овај обичај везе са оним што Црква налаже, али мени је нешто драг.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Метанисање колачу-нисам чула за то 89898989898989 0442_feel

Буклија-када ти неко дође са буклијом у кућу да зове на весеље,онда,уз здравицу,потегнеш из буклије (обично је то црвено вино),долијеш од свога да допуниш,и окитиш буклију даровима (пешкир,чарапе,кошуља.......)

Колач за славу -украчава га домаћица правећи од безквасног теста разне украсе и знамења.Ја ПОСЕБНО уживам у томе и радо својим ближњима (сестри,мајци,другарицама....) месим колач за славу.  klapklap.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cheesy2:' />

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Kada se počinje slaviti Krsno ime? Kada neko od sinova zasnuje svoju porodicu, oženi se i ne živi više sa ocem, on treba odmah da počne da slavi svoju krsnu slavu.Sasvim je pogrešno ,što pojedini danas,ne slave, izgovarajući se riječima:»živ mi je otac i on slavi».Dakle, čim neko živi zasebno i ima svoju porodicu,dužan je da slavi svoju slavu,jer je slava zaštitnik domaćeg ognjišta i pomoćnik u svakom radu,veliki Božiji blagoslov i zaštitnik svih ukućana,naročito djece domaće crkve(Rim.16:4).

http://www.bebano.com/bb/viewtopic.php?t=3429

0442_feel Док сам "опасуљила" свог супруга да не слави "кућа" славу, већ породица, отишли су ми живци.

Говорио је да ћемо почети кад имамо своју кућу (живимо као подстанари)!

Једва га некако убедих ( 0442_feel )! Одштампала сам му баш овај текст на А4 формату у тутнула у руке.

У ствари, код нас је "обичај" да се слава "пренесе" на сина.

Сад његови родитељи не славе славу јер су нам је "пренели". Таква су  0442_feel у нашем селу  0442_feel-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0442_feel' />

А за то ја немам живаца!

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Срећна слава    :cheesy2:

АРАНЂЕЛОВДАН - СВЕТИ АРХАНЂЕЛ МИХАИЛО, по бројности свечара на другом месту слава код Срба, иза Никољдана. Овај дан установљен је као празник Арханђела Михаила у време Силвестера I Римског (314-335) и Патријарха Александра Александријског (†326). Изабран је новембар, јер се зна да је Бог стварао свет на овај дан у марту, а како има девет чинова анђелских, почасни девети месец од марта до новембра посвећен је Арханђелу Михаилу. Арханђел Михаило је први међу Анђелима, и војвода анђелске, небеске војске. Кад је ђаво, Луцифер, отпао од Бога и са собом повукао један број Анђела, први му се успешно успротивио. Сабрао је преостале акфеле, организовао их на принципу једномислија, једнодушности, љубави, као и на апсолутној послушности нижих чинова према вишим и светој вољи Божијој.

0442_feel ekstra klapklap ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Kada se počinje slaviti Krsno ime? Kada neko od sinova zasnuje svoju porodicu, oženi se i ne živi više sa ocem, on treba odmah da počne da slavi svoju krsnu slavu.Sasvim je pogrešno ,što pojedini danas,ne slave, izgovarajući se riječima:»živ mi je otac i on slavi».Dakle, čim neko živi zasebno i ima svoju porodicu,dužan je da slavi svoju slavu,jer je slava zaštitnik domaćeg ognjišta i pomoćnik u svakom radu,veliki Božiji blagoslov i zaštitnik svih ukućana,naročito djece domaće crkve(Rim.16:4).

http://www.bebano.com/bb/viewtopic.php?t=3429

bleh Док сам "опасуљила" свог супруга да не слави "кућа" славу, већ породица, отишли су ми живци.

Говорио је да ћемо почети кад имамо своју кућу (живимо као подстанари)!

Једва га некако убедих ( :229229229: )! Одштампала сам му баш овај текст на А4 формату у тутнула у руке.

У ствари, код нас је "обичај" да се слава "пренесе" на сина.

Сад његови родитељи не славе славу јер су нам је "пренели". Таква су  :) у нашем селу  :)-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='shok' />

А за то ја немам живаца!

све испочетка, сад вас има двоје ...

а где је двоје  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Evo kako izgleda slavski hljebmoje porodice (u etapama 0409_feel)

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Danas sam gledala simboliku svega što je postavljeno na ovaj slavski kolač i oduševila sam se brojem krstova koje sam vidjela, i klasovi žita, i grožđe, golubovi, svijeće, sve u znaku Krsta, Hrista i blaga koje nam je darovao. Svake godine pravimo ovako slavski hljeb, a tek danas sam vidjela koliko toga govore njegove šare. Slava Gospodu za sve.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...