Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

која је поента да верник мрзи нацију, било чију?

postoji ogromna samoidentifikacija nacije sa odredjenom verom sa obe strane. kad se rodish kao srbin i postanesh katolik, onda postanesh i hrvat, isto vazhi i u obrnutom smeru (mozhda postoji neki minorni broj izuzetaka ali ovako jeste).
та ''аутоидентификација'' је тако незрела, да не кажем нешто горе.
Подели на овим сајтовима

evo, malo iznad je jedan clan nedvosmisleno napisao 'svako ko je krsten je pravoslavni hriscanin'

jel to tacno il decko lupa?

крштење је само улазница у клуб, не значи и да ћеш да постанеш диџеј.
Подели на овим сајтовима

"Mi ne mozemo da biramo gde cemo biti rodjeni,kao ni to kom narodu cemo da pripadamo.Mozemo da se ponasamo kao ljudi,to biramo".

Ako je meni Bog dao majku pravoslavnu Hriscanku i oca takodje pravoslavnog Hriscanina,znaci meni je Bog dao da budem to sto jesam.Nema sta ja da biram,da idem na Tibet i filozofiram.To sam sto sam.

Toliko vekova ljudi veruju i sad sam ja pametna pa cu odbaciti sve...

Neki ljudi menjaju veru kada im se desi neko cudo koje ih ubedi da tako rade.Pravom Hriscaninu nije potrebno cudo da bi poverovao...Primecuje cudo svuda oko sebe.Primecuje Gospoda u svemu.

"Svako vidi ono sto hoce".Al put, istinu i zivot nije tesko prepoznati.

мени то уопште не пије воду што си написала ...

рођен сам као атеиста и моји су рођени као атеисте, а прво сам ја крштен, па онда и мајка и отац.

цела поента је да изабереш свој живот и пут, а не да будеш роб традиције.

Подели на овим сајтовима

Savle je bio gonic Hriscana,postade Pavle,divan apostol.

Svakom coveku dolaze odgovori na njegova pitanja,samo ih treba prepoznati.

истина, ал мислим да је Савле, потоњи Павле, био у врло очигледној ситуацији после одређеног момента свише  1405_love

мислим да није питање препознавања већ пристанка.

могао је и Савле да одбије, као и Пресвета Богородица, зар не?  bleh

Подели на овим сајтовима

po toj (uvrnutoj) logici ja sam pravoslavni hriscanin!

Drago mi je, a vi kako te?

Od sad se tako predstavljam svima... naravno misljenja ne menjam samo titulu... Mracnjak- pravoslavni hriscanin!

Mozda vam malo pravoslavlje iznesem na los glas jer ljudi imaju tendencije da generalizuju kad su takve stvari u pitanju bleh

PS. Molim administraciju da mi umesto "prijatelj ateista" stave nesto prikladnije... "pravoslavni hriscanin" na primer?

BONUS: Ja sam se plus i vencao u crkvi!

Како је страшна реч апостолска о старим паганима : " Кад мишљаху да су мудри, полудеше." Још је страшније пророчанство једног светог и прозорљивог човека о новопаганима. " Доћи ће време, рекао је Антоније Велики, када ће светом овладати такво лудило, да ће луди људи сматрати паметне лудим, а себе паметним ".
Подели на овим сајтовима

Savle je bio gonic Hriscana,postade Pavle,divan apostol.

Svakom coveku dolaze odgovori na njegova pitanja,samo ih treba prepoznati.

истина, ал мислим да је Савле, потоњи Павле, био у врло очигледној ситуацији после одређеног момента свише  4chsmu1

мислим да није питање препознавања већ пристанка.

могао је и Савле да одбије, као и Пресвета Богородица, зар не?  bleh

apsolutno. 1405_love

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

која је поента да верник мрзи нацију, било чију?

postoji ogromna samoidentifikacija nacije sa odredjenom verom sa obe strane. kad se rodish kao srbin i postanesh katolik, onda postanesh i hrvat, isto vazhi i u obrnutom smeru (mozhda postoji neki minorni broj izuzetaka ali ovako jeste).

Da ne ispadnem nekulturan i ne upotrebim neku drugu reč, reći ću samo - ovo nema veze sa istinom...(uh...teško mi je da ne upotrebim reč glupost, ali ...kao...neću мајкл  ) Ja sam Srbin i Katolik, i nisam jedini, a i kroz istoriju bilo nas je dosta, čak i veoma, veoma, ugednih i važnih ljudi. Problem je ta nakaradna identifikacija, koja je možda u jednom trenutku služila nečemu, ali koliko god je služila nekoj privremenoj koristi, toliko je i štete načinila i Srbima kao naciji, ali mislim i pravoslavlju.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

"Mi ne mozemo da biramo gde cemo biti rodjeni,kao ni to kom narodu cemo da pripadamo.Mozemo da se ponasamo kao ljudi,to biramo".

Ako je meni Bog dao majku pravoslavnu Hriscanku i oca takodje pravoslavnog Hriscanina,znaci meni je Bog dao da budem to sto jesam.Nema sta ja da biram,da idem na Tibet i filozofiram.To sam sto sam.

Toliko vekova ljudi veruju i sad sam ja pametna pa cu odbaciti sve...

Neki ljudi menjaju veru kada im se desi neko cudo koje ih ubedi da tako rade.Pravom Hriscaninu nije potrebno cudo da bi poverovao...Primecuje cudo svuda oko sebe.Primecuje Gospoda u svemu.

"Svako vidi ono sto hoce".Al put, istinu i zivot nije tesko prepoznati.

Hrišćanin se ne postaje sopstvenom odlukom, jer je vera DAR Božiji. Jedina odluka je da se taj dar prihvati. Ako si rođen u hrišćanskoj porodici, od tvojih roditelja zavisi da li ćeš se ponovo roditi za Život večni, ali krštenje nije automatski i garancija prihvatanja tog novog života jer ako se ne živi taj dar - možeš i da ga izgubiš. To je ono što masa "tradicionalnih"  vernika ne shvata i time rizikuje da izgube što su imali. Vera zahteva TRUD,  a automatika - palenja sveće, povremeni odlazak u crkvu, slave to ne obezbeđuje. Isus nigde nije rekao da ako ideš u crkvu i automatski radiš to što radiš da ćeš baštiniti život večni, već jedino ako ljubiš Boga i bližnjeg svoga kao samoga sebe. Ljubav i na njoj zasnovano obraćenje garantuje prihvatanje spasenja - sve drugo su alati koji pomažu, ali alat kaoo alat sam ne može mnogo da učini ako nema želje da se koristi.

Подели на овим сајтовима

To je ono što masa "tradicionalnih"  vernika ne shvata i time rizikuje da izgube što su imali. Vera zahteva TRUD,  a automatika - palenja sveće, povremeni odlazak u crkvu, slave to ne obezbeđuje.

Ово ја не успевам да објасним својим родитељима.

Моја мама мисли да је довољно то што ја одем у цркву да и њу "покрије", тј. као да сам ја била у цркви као изасланик целе породице.

Подели на овим сајтовима

Mi se spasavamo jedni kroz druge.

Ima prica kako je jedna zena bila skrta i sebicna,nikome nista nije davala.Cak je i sibice stedela nego je gledala da pozajmi malo zara.Cerka njena je davala milostinju i molila Boga da dobije posao kako bi platu davala sirotinji.Dobila je posao i bi kako je obecala.Majka njena se takodje spasila ,zahvaljujuci cerki i njenoj milostinji.

Majka je rodila takvu cerku i one jedna drugu spasavaju.Tako isto i muz i zena.Zena nosi muzev jaram,a muz zenin.

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

Добро оно јесте - ако се спасеш, спашће се хиљаде кроз тебе. Али гдје је гаранција да ћу се и ја спасти? Мислим ја могу да се трудим, и узрастам, али никада не могу бити 100% сигурна да ћу се спасити. Како онда моји родитељи могу да мисле да ће се спасти кроз мене нпр.?

Света Матрона Московска, светитељка која је многима помогла - плашила се смрти и тога како ће изаћи пред Господа, а знамо какав је живот живјела. Како онда да се неко нада да ће тамо нечијим залагањем бити сигурно спашен?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

E, stvarno ti dobra ta misao... svaka cast!

To sto ti je posle bog "dao vise  nego sto si imao" je samo zbog toga sto si sam sebe  u to ubedio...

Ja sam siguran da si isti efekat mogao da postignes  i da si duboko verovao  u kuhinjsko rende... ako silno verujes da ce ti rende pruziti mnogo vise na duhovnom nivou i potpuno si iskren i bes ikakve sumnje... budi siguran da bi ti i rende pomoglo na identican nacin...

|Hvala rendetu pa je tako...

Ti si Mračnjak malo dete što se ateizma tiče u odnosu na to kakav sam ja bio. Ja sam u svojoj mladosti bio i sekretar omladine, sekretar partije mesne zajednice na Novom Beogradu, u SSOJ opštine Novi Beogard, akcijaš udarnik, potom sam završio vojnu akademiju kad se u nju moglo ući samo ako si fanatični komunista... Kad je počeo internet, odnosno pre toga BBS-ovi, gde god bi se pričalo o veri "nadmeno"  sam tukao po vernicima kao zatupljenim slepcima, da bi mi jednom Bog lupio čvrgu, i na mnoge načine počeo da pokazuje koja sam budalčina bio. Nema to veze sa rendeom, ni sa ličnim ubeđenjem, jer sam ja tvrdo verovao u to što sam govorio (obrati pažnju na reč - verovati - ateizam je vera sa još manje odnosa sa realnošću, iz mog sadašnjeg iskustva nego vera u Boga). Kad uđeš u veru, tek onda shvatiš koliko to nema veze sa onim što naš narod zove "vera" to je izvesnost onoga što čekaš, a što će sigurno doći, a doći će jer si  SIGURAN po mnogim znacima koje vidiš oko sebe da će zaista i doći.

E sad, Odluka svakako nije bila moja. Ja NISAM želeo da se promenim. Bilo mi je udobno kao ateisti. Svom bratu koji se krstio kad mu se dete rodilo sam zvocao da je kreten sve do trenutka kad me je sam Bog pozvao da malko probam ono po čemu sam ceo život do tada pljuvao - i na tome sam mu BESKRAJNO ZAHVALAN! Kad je Bog prosuo cisternu, ne kofu ni čašu svoje milosti na mene, život mi je dobio SMISAO, ne smisao krave ili konja koji koji ima da stavi use, nase i podase, već pravi snažni smisao koji pobeđuje svaki mogući i nemogući problem. Ušao sam u Crkvu, krstio se, nakon godinu dana otišao na studije u Mađarsku, a da reči mađarskog nisam znao,  završio teologiju godinu dana pre mađara klasića, pri tom napisao prvu Sinopsu Evanđelja u mađarskoj, na mađarskom, upisao posdiplomske, magistrirao biblijsku teologiju a da nikad nisam ni bio neki naročiti učenik, sad radim doktorat, držim predavanja na sve strane o Bibliji i Bogu, ne zato što to ja hoću, već što me ta sila Božija jednostavno gura i ne da mi da sedim na miru, iako sam u isto vreme bio i još jesam veoma lenj...ali Bog i od kamenja može da napravi narod!

Dakle, Vera nije izbor, niti možeš nekoga da ubediš da veruje ili ne - Toje stvar toga da koliku ti je milost dao Bog i koliko si ti otvoren za tu milost. Molim Boga da i ti to osetiš - to je nešto najlepše na svetu!!!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...