Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Прелазак из неверовања у веровање, није исто као када би се десило из веровања у неверовање.

Нико не каже да је исто, ово друго је пуно болније. Наравно, ја сам ту од почетка, тако да то нисам никад искусио, али знам по људима који јесу да је ужасно.

Вера даје виши смисао живота, у у потпуности га одређује,

Само 2 питања на то:

1) Који је твој смисао живота?

2) Да ли је добро да живот и његов смисао буду потпуно одређени?

Изгубити веру је једноствано изгубити смисао живота, и ако би се десило да изгубим веру, то би онда би острашан пад, и да би се одржао у животу ко зна шта би морао да будем како би острашћеним начином живота колико толико прикрио ту празнину и очај који би настао.

Острашћеним начином живота? Шта подразумеваш под тим? То је баш оно што сам хтео да чујем.

Да будем сликовит, прелазак из атеизма у православље је као да се из неке мрачне јаме у којој се налазиш пењеш док не изађеш на светло дана и не докопаш се неке равнице на коју се узвереш.

Хехехе, прелазак из вере у атеизам би онда било ко да се из неке позлаћене пећине пуне дијаманата и џиџа биџа, попнеш на површину и видиш сурову стварност, спржену и уништену земљу ко у филму ''Пут''.

И што је најгоре сам си.

Иако би ти хтео можда да чујеш да онај који би се обратио од веровања у неверовање то би било исто, тј не би се требало ништа променути. Међутим, ако би се тако десило, онда тај који је напустио веру уствари никад није ни спознао истину до краја. Онај који је заиста спознао иситну до краја, и онда је напусти, њему заиста бива тешко. Бројних је примера из обичног живота које бих могао наводити који потврђују да је то тако.

Јер сматраш да је већина бивших верника који су постали атеисти била искрена у својој вери док су били верници или не?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Ако бисте једног дана постали атеиста, дакле из ког год разлога постали убеђени да бог не постоји и да нећете постојати након срмти, како би онда ваш живот изгледао? Шта бисте радили друкчије од сад? Да ли бисте нешто радили што не радите сад, или не радили што сад радите? Да ли би се ваш осећај моралности на било који начин променио?

Pa jednostavno bi došao do zaključka da ja već sada ne postojim.

Bez obzira na promene moralnosti ili da ih uopšte ne menjam sve bi se svelo na isto,odnosno u večnoj smrti moj život asolutno gubi bilo kakvu vrednost i smisao.

Dakle,ja se ,u tom slučaju,nikad nisam ni rodijo niti sam ikada postojao!

Подели на овим сајтовима

....

Dakle,ja se ,u tom slučaju,nikad nisam ni rodijo niti sam ikada postojao!

Па добро непостојећи човече, шта би онда радио од тад па до правог правцатог непостојања?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Ако бисте једног дана постали атеиста, дакле из ког год разлога постали убеђени да бог не постоји и да нећете постојати након срмти, како би онда ваш живот изгледао? Шта бисте радили друкчије од сад? Да ли бисте нешто радили што не радите сад, или не радили што сад радите? Да ли би се ваш осећај моралности на било који начин променио?

Добро питање. Прво би само рекао да вера (бар што се мене тиче) није просто "уверење да Бог постоји" и "шта ће бити након смрти". То је пре свега одговор на питање "која је сврха мог постојања на овом свету"? Јер, нажалост, на овај свет смо дошли без "упутства за употребу" па је свакоме препуштено да се сналази. Однос према Творцу и остало су само логичне последице одговора које вера даје на то прво питање.

Зато, одговор на твоје питање је - мој живот би изгледао потпуно исто, не би ништа радио другачије, нити би се мој осећај моралности променио.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ја сам већ био атеиста и није ми се свидело  1000000001010

а кад би сад хтео да баталим веру, у најгорем случају бих баталио Цркву, али не бих одрицао постојање Бога па бих вероватно прешао у теисте ... ''има нечег'' и ти фазони.

Подели на овим сајтовима

ја сам већ био атеиста и није ми се свидело  :)

а кад би сад хтео да баталим веру, у најгорем случају бих баталио Цркву, али не бих одрицао постојање Бога па бих вероватно прешао у теисте ... ''има нечег'' и ти фазони.

Nije ti se svidelo?

Подели на овим сајтовима

ја сам већ био атеиста и није ми се свидело  :)

Nije ti se svidelo?

Једно време са се декларисао као атеиста, има једно 7 година. Стварно сам себе убеђивао да нема Бога, нити сам се занимао некаквом другом философијом или религијом. Сећам се да сам на једном другом форуму у једку једне дискусије, изјавио: "Шта мени Бог може више дати него што имам сад на земљи...". Оно моја "мудра" мисао је била, врхунац живота је овај земаљски све што можеш уживати на земљи, и од тога нема ништа више...шта мени онда Бог значи у животу...Леле кад се тога сетим каква генијална мисао "пере којота генија..."

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

E, stvarno ti dobra ta misao... svaka cast!

To sto ti je posle bog "dao vise  nego sto si imao" je samo zbog toga sto si sam sebe  u to ubedio...

Ja sam siguran da si isti efekat mogao da postignes  i da si duboko verovao  u kuhinjsko rende... ako silno verujes da ce ti rende pruziti mnogo vise na duhovnom nivou i potpuno si iskren i bes ikakve sumnje... budi siguran da bi ti i rende pomoglo na identican nacin...

|Hvala rendetu pa je tako...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

E, stvarno ti dobra ta misao... svaka cast!

To sto ti je posle bog "dao vise  nego sto si imao" je samo zbog toga sto si sam sebe  u to ubedio...

Ja sam siguran da si isti efekat mogao da postignes  i da si duboko verovao  u kuhinjsko rende... ako silno verujes da ce ti rende pruziti mnogo vise na duhovnom nivou i potpuno si iskren i bes ikakve sumnje... budi siguran da bi ti i rende pomoglo na identican nacin...

|Hvala rendetu pa je tako...

Неке ствари се не могу описати-објаснити, и не треба, ако човек просто нема духовни вид и нема осећај за другим и узвишеним стварима. Вернику се Бог открива на сваком кораку и верник препознаје Божије благослове, Божију свеприсутност али и Божије васпитавање (прекоравање) ... Верници су јендако убеђени у постојање Бога као и атеисти да Га нема.

Подели на овим сајтовима

Da ali je problem sto je svaki vernik uveren u razlivicitog boga... tako sad imamo one koje veruju u alaha u hrista u budu u na manitua.......................

Jel znas da postoje religijske grupe koje veruju stvari koje bi i meni i tebi bile totalno nebulozne...

E sad kolko je tebi nebulozno da neko moze da veruje da je maradona bog koji se stvorio svet toliko je  i meni nebulozno da neko veruje da je ikakav bog stvorio svet... ili bilo sta...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Заиста, кога је од постања било више: верујућих или неверујућих? А атеизам је ушао у моду после Француске буржоаске револуције.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Da ali je problem sto je svaki vernik uveren u razlivicitog boga... tako sad imamo one koje veruju u alaha u hrista u budu u na manitua.......................

Jel znas da postoje religijske grupe koje veruju stvari koje bi i meni i tebi bile totalno nebulozne...

Да, како да не знам...имали смо предмет "Историја (свих) религија" и знам доста тога  постојању религија које верују да је Бог - гром, или да је Бог -сунце, дрвеће и слично...У латинској америци постоји религија Ајрон Мејден, стварно...постоји Црква - Ајрон Мејден , имају проповедника , вернике....то сам пре неки дан видео на Тјубу, одгледај кратко је али врло интересантно:

imas i FB grupu :  http://www.facebook.com/group.php?gid=79315033066&v=wall

мени је такође чудно да постоје људи који верују у Луцифера, да је он Бог ...знаш већ Шандор Ла Веј, узгред да ли си гледао интервју његове ћерке која говори о сатанизму, такође интересантно :

E sad kolko je tebi nebulozno da neko moze da veruje da je maradona bog koji se stvorio svet toliko je  i meni nebulozno da neko veruje da je ikakav bog stvorio svet... ili bilo sta...

Види, није небулозно. Врло је логично ако човек жели искрено да следи најелеменетарније логичке закључке.

Кажеш да ти је "nebulozno da neko veruje da je ikakav bog stvorio svet ... ili bilo sta...". Добро, али ипак размисли, да ли нешто може да постоји а да претходно нема свој узрок ? Да ли би овај компијутер пред којим сада седиш  могао да постоји а да га није неко конструисао и направио ? мислим да је одговор посве једноставан и лак. и заиста ако говоримо о здравој логици, зар нас здрава логика не упућује управо аксиоме зрока и последице. Верујем да се у томе салжеш.

Дакле, немогуће је да из једног ништа постане свет и светови , материја а што је још чудесније да настану дух, душа, мисао ....ти, ја ,он, они, .......СВЕ што постоји. То је просто немогуће , да нема Створитеља као што је немогуће замислити Макрософт без Били Гетса...

Подели на овим сајтовима

E sad kolko je tebi nebulozno da neko moze da veruje da je maradona bog koji se stvorio svet toliko je  i meni nebulozno da neko veruje da je ikakav bog stvorio svet... ili bilo sta...

U sta ti vjerujes? Koji su tvoji zivotni principi? Kako ti dozivljavas ovaj dunjaluk(svijet)?

Подели на овим сајтовима

Заиста, кога је од постања било више: верујућих или неверујућих? А атеизам је ушао у моду после Француске буржоаске револуције.

Ваљда неверујућих! Свака религија има пуно више људи који не верују у њу него који верују.

XIO

Подели на овим сајтовима

Ваљда неверујућих! Свака религија има пуно више људи који не верују у њу него који верују.

Може ли то тако? Да се овде не гурају error fundamentalis и petitio principii?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...