Jump to content

Zaev: Novo ime — Republika Severna Makedonija

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, obi-wan рече

Brat, prilicno dobro poznajem istoriju ovih prostora, i ovo sto pricas o nekakvom toboznjem etnickom ciscenju od strane Grka nema blage veze s mozgom.

Mislim, ne moras mnogo da se cimas, svi su do sad videli da si ovde po nekakvoj duznosti, ima te samo na temama o Makedoniji, i ostalo. Kapiram da nas gledas `nako s visine, al` ipak i ti ukapiraj da ovde niko nije glup, a narocito ne toliko da proguta ovakve nebuloze.

Licno nemam bas nista protiv tebe, prosto pricamo na temu.

Според тебе не постои Нејскиот мировен договор, кој вклучува размена на луѓе и не постои граѓанска војна во Грција!
Добро, значи од денеска јас ќе викам дека Усташите биле најголемите добротвори на Србите. И дека Алојзије Степинац за Србите, бил исто што и Великиот Везир Рушид паша за христијаните. И секој кој што ќе ми укаже на спротивното ќе го напаѓам личносно и ќе кажувам дека лупа глупости. Ама не, јас имам страв од Бога и од воп`лот на сите оние кои пострадале!
Јас сум Македонец. Што има да ме интересираат теми за Србија или пак празнословни теми? Ако пишам нешто во темите за верата ќе ме нападнете дека не знам ништо, оти сум “расколник“. Ама за чистењата што ги спровеле Грците нема да ме замолкнеш. Па навредувај ме колку што сакаш. Сум слушал и вистински сведоштва за маките на оние кои паднале во рацете на Грчката држава. 

Немаш аргументи брате и само личносно ме напаѓаш! Лажна ти е пропагандата!

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Orthophill рече

Според тебе не постои Нејскиот мировен договор, кој вклучува размена на луѓе и не постои граѓанска војна во Грција!
Добро, значи од денеска јас ќе викам дека Усташите биле најголемите добротвори на Србите. И дека Алојзије Степинац за Србите, бил исто што и Великиот Везир Рушид паша за христијаните. И секој кој што ќе ми укаже на спротивното ќе го напаѓам личносно и ќе кажувам дека лупа глупости. Ама не, јас имам страв од Бога и од воп`лот на сите оние кои пострадале!
Јас сум Македонец. Што има да ме интересираат теми за Србија или пак празнословни теми? Ако пишам нешто во темите за верата ќе ме нападнете дека не знам ништо, оти сум “расколник“. Ама за чистењата што ги спровеле Грците нема да ме замолкнеш. Па навредувај ме колку што сакаш. Сум слушал и вистински сведоштва за маките на оние кои паднале во рацете на Грчката држава. 

Немаш аргументи брате и само личносно ме напаѓаш! Лажна ти е пропагандата!

Ma da bre, bas tebe licno napadam... i nek si ti i Egipcanin, to je samo tvoje da se opredelis, ja pricam o tvojoj nebuloznoj tvrdnji o etnickom ciscenju.

A narocito je simptomaticno kad sad poredis Makedonce sa stradanjem Srba u NDH... da nije jadno bilo bi urnebesno smesno.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Благовесник рече

Мене само живо интересује како ћете се изборити са  Албанцима, којих је по једним проценама скоро 30%, а по другим 50% јер се многи Албанци само привидно изјашњавају као Македонци,  који имају циљ да узму половину Македоније, Западну Македонију, и као покрајину прикључе Великој Албанији?

Така што ќе живееме заедно. Македонија е држава на сите кои живеат во неа и на Македонците и на Албанците и на останатите.
Поголем проблем за нашата држава, а веројатно и за сите држави на Балканот е депопулацијата. За жал дури и Албанците масовно се иселуваат и не се размножуваат. 

Подели на овим сајтовима

Интересовало ме је и ово, ако можеш да одговориш. Руси вас сматрају словенским Македонцима, шта им на то одговарате, да ли прећутите или негирате, пак потврдите или шта?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Ma da bre, bas tebe licno napadam... i nek si ti i Egipcanin, to je samo tvoje da se opredelis, ja pricam o tvojoj nebuloznoj tvrdnji o etnickom ciscenju.

A narocito je simptomaticno kad sad poredis Makedonce sa stradanjem Srba u NDH... da nije jadno bilo bi urnebesno smesno.

Сакаш да кажеш дека Србите се некој виши народ и дека тие повеќе страдаат? Ахам... Нашите страдања не се страдања, само српските важат. Тоа што моите предци биле приморани да војуваат брат против брат, тоа што разни војски им земале се`, тоа што ги иселувале од родните места, тоа што им ги сечеле јазиците ако зборуваат на мајчин јазик, тоа што надлежниот епископ им ги честитал панаѓурите со колежи е ништо...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Интересовало ме је и ово, ако можеш да одговориш. Руси вас сматрају словенским Македонцима, шта им на то одговарате, да ли прећутите или негирате, пак потврдите или шта?

Секој нормален Македонец знае дека е Словен. Борбата на секој Македонец била за словенштенита, да сме се бореле за антиката сега ќе си бевме дел од Големата Елада.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

Сакаш да кажеш дека Србите се некој виши народ и дека тие повеќе страдаат?

Metodika ti je kao kod neke izlizane feministkinje... :smeh1:

Vidi, misli ti sta god ti volja, nemam ja vremena da se bavim sad sa tim, samo napred i navali. U stvari, najbolje je da sve bude bas onako kako vi ljudi tamo zelite, to je svakako najbrzi nacin da se bar malo otreznite, ako Bog da. Da razumete ko ste i sta ste, i da vam nicim nisu krivi ni Srbi, ni Grci, niti bilo ko drugi. To vam svima zelim i pozdravljam.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, obi-wan рече

Metodika ti je kao kod neke izlizane feministkinje... :smeh1:

Vidi, misli ti sta god ti volja, nemam ja vremena da se bavim sad sa tim, samo napred i navali. U stvari, najbolje je da sve bude bas onako kako vi ljudi tamo zelite, to je svakako najbrzi nacin da se bar malo otreznite, ako Bog da. Da razumete ko ste i sta ste, i da vam nicim nisu krivi ni Srbi, ni Grci, niti bilo ko drugi. To vam svima zelim i pozdravljam.

Си бил некој Шоп од околината на Софија и пошол во Виена во зоолошката градина. Таму видел некоја жирафа, а жирафа ко жирафа има долг врат. Потоа се вратил во Софија и почнал да ги убедува своите соселани, дека не може да постои животно со подолг врат, од неговото магаре. Е исто како Шопов се однесуваш и ти брате и скоро сите балканци со вжештени глави.

Ние знаеме кој сме и што сме. Луѓе. Со сите се однесуваме како со луѓе, ама изгледа големо е очекувањето наше и другите да се однесуват како луѓе со луѓе.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Дидим рече

Само зато су Јужна Србија. Али не, лакше је веровати да су антички Македоњани који су 2.000 година живели под туђом чизмом и само чекали Тита и КПЈ да се национално освесте и пробуде, него да су српско-словенска маса која за сваки педаљ своје државе и нације има да захвали краљу Петру и војнику Краљевине Србије.

To nisu nikakvi argumenti da se Varadarski prostor nazove Južnom Srbijom..može., ali toliko može biti i Turska i Bugarska i bilo čija koje iole dole malo državo vlast za određeno vijreme. A također i ta šuplja priča da su slovenski makedonci nasljednici antičkih makedonaca nema potrebe da se uvodi u diskusiju. 

пре 6 часа, Дидим рече

Тај коментар је био одраз горчине. Наравно да нису Грци, али својим именом су коначно признали да је права Македонија у Грчкој, а да су они тек неки њен северни окрајак. Адио све фантазме. Нису права Македонија, него су северна Македонија и за то кажем да им је драже да буду северни окрајак Грчке покрајине, него југ Србије. Тај избор не постоји данас, али постоји у историјском смислу, јер су један избор направили 1944. кад су отишли од српског стола, а други 2018. кад су чучнули под грчки, да у својој слободи с радошћу лижу мрвице које падају с њега.

Pa nema prave Makedonije. Ima Makedonija kao geografsko - istorijski region koji je u različitim epohama zahvatao kako današnju pokrajinu u Grčkoj, tako i dijelove BJR Makedonije, Bugarske i Albanije. Kao što nema pravog Banata niti prave Posavine...Činjenica jeste da je Solun istorijski glavni grad kako antičke tako i današnje pokrajine Makedonije, ali Grcima niko i ništa ne daje pravo da danas pojam Makedonije isključivo vežu za geografske granice moderne Grčke. Isto kao što skopljanskim makedoncima niko ne daje pravo da sebe vežu za antičke makedonce.

Suština je da Makedonci sa dogovorom sa Grcima ne žele da priznavaju ništa što se tiče geografije, već žele ime države koja će biti prihvatljiva Grcima kako bi ih ovi više ne bi kočili prema evropskim integracijama i eventualnom ulasku u NATO.  

Ako je Sjeverna Makedonija prihvatljiva i jednima i drugima, to je onda odlična stvar da se napokon jednom stavi tačka na taj potpuno besmislen konflikt koji traje već evo 27 godina. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Orthophill рече

Си бил некој Шоп од околината на Софија и пошол во Виена во зоолошката градина. Таму видел некоја жирафа, а жирафа ко жирафа има долг врат. Потоа се вратил во Софија и почнал да ги убедува своите соселани, дека не може да постои животно со подолг врат, од неговото магаре. Е исто како Шопов се однесуваш и ти брате и скоро сите балканци со вжештени глави.

Ние знаеме кој сме и што сме. Луѓе. Со сите се однесуваме како со луѓе, ама изгледа големо е очекувањето наше и другите да се однесуват како луѓе со луѓе.

Samo napred, necemo mi da vam smetamo u vasem "napretku".

Svako ljudsko delo i nedelo doci ce jednom - pre ili kasnije - pred Domacina, nadam se da to svakako imate u vidu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Orthophill рече

Сакаш да кажеш дека Србите се некој виши народ и дека тие повеќе страдаат? Ахам... Нашите страдања не се страдања, само српските важат. Тоа што моите предци биле приморани да војуваат брат против брат, тоа што разни војски им земале се`, тоа што ги иселувале од родните места, тоа што им ги сечеле јазиците ако зборуваат на мајчин јазик, тоа што надлежниот епископ им ги честитал панаѓурите со колежи е ништо...

Saka čovek da ti reče da su zločini nad Srbima u NDH neuporedivi sa bilo kojim drugim zločinima jer su se i sami Nemci gadili monstruoznosti i morbidnosti šta su ustaška goveda radila...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Orthophill рече

Секој нормален Македонец знае дека е Словен. Борбата на секој Македонец била за словенштенита, да сме се бореле за антиката сега ќе си бевме дел од Големата Елада.

El golemata Aleksandrata vo Makedonija isto govorila jezika na bugarće il više sakala po greckija?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, obi-wan рече

Samo napred, necemo mi da vam smetamo u vasem "napretku".

Svako ljudsko delo i nedelo doci ce jednom - pre ili kasnije - pred Domacina, nadam se da to svakako imate u vidu.

Нормално дека го имаме. Ние сме Христијани, а Христијаните имаат страв Божји, кој е почеток на секоја премудрост. Сепак, стравот Божји не ни дава право ни да правиме некого будала, ни да дозволиме некој да не` прави будала. Само сакаме да си бидеме свои на своето. Туѓо не ни треба.

Подели на овим сајтовима

Сачекајте да изнесемо историјске чињенице, па онда да видимо шта Ортофил има да каже.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Кратос рече

El golemata Aleksandrata vo Makedonija isto govorila jezika na bugarće il više sakala po greckija?

Пишуваш на некое словенско есперанто? Кога ќе го видиш Александар Великиот, прашај го на кој јазик зборувал. Се надевам ќе ти одговори точно. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...