Jump to content

Bosanski imam, paroh i fratar 'centar svijeta' na Kordunu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Ја не говорим у име Цркве, говорим као верник СПЦ. Сви који смо крштени и миропомазани имамо у потенцији дар Духа Светог који просветљава ум верујућих (мада може бити и помрачен гресима). Сваки верујући може и треба да размишља и да износи своје мишљење и став о разним темама и питањима, и да га сучељава са мишљењем других верујућих, све у оквиру Цркве.

Не знам на шта се односи "да слушамо Цркву"? Шта ја то конкретно у вези са овим о чему причамо треба да чујем, односно шта сам пречуо? И шта  би била "златна средина"? 

Sve sem češkanja ušiju inoslavnih za njih je nemanje ljubavi. Ispovedanje pravoslavne vere pred nepravoslavnima, bilo da su hrišćani ili ne, je ektremizam, isključivost, zatucanost, pomračenost... jer ipak svako ima mrvicu istine u sebi i to je ono što treba gledati a ne ukazivati na razlike.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Ја не говорим у име Цркве, говорим као верник СПЦ. Сви који смо крштени и миропомазани имамо у потенцији дар Духа Светог који просветљава ум верујућих (мада може бити и помрачен гресима). Сваки верујући може и треба да размишља и да износи своје мишљење и став о разним темама и питањима, и да га сучељава са мишљењем других верујућих, све у оквиру Цркве.

Не знам на шта се односи "да слушамо Цркву"? Шта ја то конкретно у вези са овим о чему причамо треба да чујем, односно шта сам пречуо? И шта  би била "златна средина"? 

Ne budi ljut, brate. (pod uslovom ako si ljut) Nisam ja čovek Božiji da mogu i smem nekog da poučavam. Ja sam ti najveći luzer, i ovo mislim iskreno, šta ja mogu nekog da poučavam. Smešno je. Da me vidite pa da kažete: Gle ludaka, i on misli da bude nekome učitelj... Budimo samo malo oprezniji kada iznosimo svoje mišljenje, da ne bude da sudimo. Ovo važi i za mene. Oprosti.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Нисам љут, брате, него покушавам да тачно схватим шта си хтео рећи.

У праву си да ттреба да будемо опрезни, да не буде да судимо. Али то не би требало да нас закочи да не размишљамо и да не износимо свој став, смирено и одмерено. Или, што вели апостол Павле, да "истинујемо у љубави".

Праштај и ти мени.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Tamara91 рече

Sve sem češkanja ušiju inoslavnih za njih je nemanje ljubavi. Ispovedanje pravoslavne vere pred nepravoslavnima, bilo da su hrišćani ili ne, je ektremizam, isključivost, zatucanost, pomračenost... jer ipak svako ima mrvicu istine u sebi i to je ono što treba gledati a ne ukazivati na razlike.

Заборавила си "фанатизам" и "зилотизам". То је редовни вокабулар покојног архиекуменисте Зизиуласа и његовог компањона, Бартоломеја, који је својим погрешним учењем и деловањем постао највеће искушење и проблем Цркве Христове крајем 20. и у првој половини 21. века. Господ да га просветли, да макар на крају живота изврши покајни преокрет и не заврши тамо где нико не би требало да заврши.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Родољуб Лазић рече

Заборавила си "фанатизам" и "зилотизам". То је редовни вокабулар покојног архиекуменисте Зизиуласа и његовог компањона, Бартоломеја, који је својим погрешним учењем и деловањем постао највеће искушење и проблем Цркве Христове крајем 20. и у првој половини 21. века. Господ да га просветли, да макар на крају живота изврши покајни преокрет и не заврши тамо где нико не би требало да заврши.

Plašim se da će ta pomenuta "ekipica" nastaviti da pravi velike probleme i sablazni crkvi. Gde će to sve da vodi i kako će da se završi to samo Bog zna i da li će ovaj raskol izmedju Fanara i Moskve ikada biti zalečen ili je to začetak onakvog raskola kakvog imamo sa Rimom? Mislim da će neki budući mirovni sporazum izmedju Kijeva i Moskve morati da uključi i crkveno pitanje na teritoriji onoga što ostane od bivše države Ukrajine.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Tamara91 рече

Тамара, овај Шамоун (или како се већ изговара) на нивоу логике и дијалектике (вођења дијалога), уз огромно познавање Светог Писма и Курана, све одлично "процесуира", односно повезује и изводи закључке. Проблем је само што вера и веровање тек делимично зависи од логичког закључивања. У вези са тим, волео бих да знам да ли овакав његов ангажман даје резултате ( да ли се и колико људи обратило из ислама у хришћанство после дијалога с њим или гледања његових клипова). Морам да кажем да ми се нешто баш и не допада његов стил, његов говор тела, некаква ароганција коју примећујем,  његов поглед (помало ниподаштавајући, помало нетрпељив, помало нестрпљив...) Делује ми као да се убацио у трип неког "профе" који треба да се бакће са неким адолесцентима и да им објашњава једноставне ствари, које они ипак нису у стању да укапирају. Иначе, погледао сам доста његових клипова. Он је ваљда неки "оријентално-ортодоксни хришћанин" (по западњачкој класификацији), односно јаковит или нешто слично.

Подели на овим сајтовима

Kako da merimo i iznosimo neko svoje misljenje u vezi odredjenih crkvenih pitanja i problema.

Licno :buba: uvek se trudim da pronadjem odgovore kroz tekstove svetitelja, istoriju Crkve, zitija, duhovno predanje, tekstove teologa, crkvene teoloske casopise, katihizisi i dogmatike, pa i kroz crkvene forume i konverzaciju, i sve to kad se skupi kao u jednu tacku onda polako gradim neko svoje misljenje i zakljucke :idea: i to na liniji tradicionalnog i konzervativnog pravca koji postoji u svim ovim nabrojanim izvorima.

Rodja je pomeno sv.Maksima Ispovednika i njegov odnos prema inoslavnima, ovo je tekst :

" Ja ne želim da se jeretici muče, niti se radujem njihovom zlu, – Bože sačuvaj! – nego se većma radujem i zajednički veselim njihovom obraćenju. Jer šta može vernima biti milije nego da vide da se rasturena čeda Božja saberu u jedno. Ja nisam toliko pomahnitao da savetujem da se nemilost više ceni nego čovekoljublje. Naprotiv, savetujem da treba sa pažnjom i iskustvom činiti i tvoriti dobro svima ljudima, i svima biti sve kako je kome potrebno. Pritom, jedino želim i savetujem da jereticima kao jereticima ne treba pomagati na podršku njihovog bezumnog verovanja, nego tu treba biti oštar i nepomirljiv. Jer ja ne nazivam ljubavlju nego čovekomržnjom i otpadanjem od božanske ljubavi kada neko potpomaže jeretičku zabludu, na veću propast onih ljudi koji se drže te zablude."

Mislim da je ovo vrlo jasno i precizno i lepo objasnjeno, imas dobrog drugara i kada vidis da nesto gresi i ide u propast, pa ako si drugar i dobar prijatelj sa njim onda ces iz ljubavi prema njemu da mu kazes da gresi i da moze da propadne, ako nemas ljubavi onda neces nista ni da mu kazes, onda si licemer i lazni prijatelj.

Tako slicno i ovde kod sv.Maksima, meni je ovo jedna od zvezda vodilja :dobro: i temelj na kome gradim svoje stavove prema inoslavnima.

Imam jos par nekih zvezda :Dkoje koristim, kratko, recimo ruski svetitelj  sv.Josif Volocki u jednom delu je piso (parafraza), kada nema opasnosti za stado od vukova onda pastir sedi u hladu i svira u svoju frulu, ali kada vidi da se vukovi priblizavaju i postoji opasnost za stado onda pastir ustaje na odbranu stada od vukova, tako slicno i u veri, kada zivimo u miru i slozi sa inoslavnima onda se i mi trudimo da odrzavamo taj mir i slogu, ali kada inoslavni vukovi naruse mir i agresivno sire i propovedaju svoje zablude pravoslavnima, onda duhovni pastiri ustaju u odbanu stada i pravoslavne vere od inoslavnih vukova koji zele da odvedu stado u duhovnu provaliju i propast.

Licno tako nesto slicno se trudim, koliko mogu i kako mogu, da imam svoj odnos prema inoslavnima, mozemo i da :pivo:, ali ako treba mozemo i da :svadja:.

itd.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Тамара, овај Шамоун (или како се већ изговара) на нивоу логике и дијалектике (вођења дијалога), уз огромно познавање Светог Писма и Курана, све одлично "процесуира", односно повезује и изводи закључке. Проблем је само што вера и веровање тек делимично зависи од логичког закључивања. У вези са тим, волео бих да знам да ли овакав његов ангажман даје резултате ( да ли се и колико људи обратило из ислама у хришћанство после дијалога с њим или гледања његових клипова). Морам да кажем да ми се нешто баш и не допада његов стил, његов говор тела, некаква ароганција коју примећујем,  његов поглед (помало ниподаштавајући, помало нетрпељив, помало нестрпљив...) Делује ми као да се убацио у трип неког "профе" који треба да се бакће са неким адолесцентима и да им објашњава једноставне ствари, које они ипак нису у стању да укапирају. Иначе, погледао сам доста његових клипова. Он је ваљда неки "оријентално-ортодоксни хришћанин" (по западњачкој класификацији), односно јаковит или нешто слично.

Slažem se da, ponekad je arogantan, zna nekada biti i grub prema sagovorniku. On je ako se ne varam Asirac, baš kao i Mar Mari Emanuel, dakle moguće Nestorijan. To su Iračani koji već vekovima žive pod islamom pa nije čudo da su malo (više) grublji prema muslimanima. Da, ima slučajeva i to dosta da su muslimani u razgovoru s njim javno se odrekli islama. Koliko sam primetila ne ulazi u unutarhrišćanske rasprave, sem sa Jehovinim svedocima, adventisitima i mormonima (mada da li su oni hrišćani to je veliki znak pitanja).

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Tamara91 рече

Mislim da će neki budući mirovni sporazum izmedju Kijeva i Moskve morati da uključi i crkveno pitanje na teritoriji onoga što ostane od bivše države Ukrajine.

Nema sa fasitima sta da se pregovara, posebno ne o Crkvi...uzeti nazad svoju zemlju, osloboditi Crkvu i to je to.

U Istambuli ustoliciti Rusa sa turskim drzavljanstvom za patrijarha i ukinuti akte onog NATO djeda i mir u kuci.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Nema sa fasitima sta da se pregovara, posebno ne o Crkvi...uzeti nazad svoju zemlju, osloboditi Crkvu i to je to.

U Istambuli ustoliciti Rusa sa turskim drzavljanstvom za patrijarha i ukinuti akte onog NATO djeda i mir u kuci.

Pa zar tako sa njegovom sve-svetošću, prvim bez jednakih. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...