Jump to content

[ANALIZA] Detalji raketnog napada na Siriju, zapadna i ruska verzija događaja

Оцени ову тему


Препоручена порука

Samo dva dana nakon što su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska 14. aprila izvršili raketni udar po različitim ciljevima u Siriji, oglasilo se rusko Ministarstvo odrbane koje je na konferenciji za novine predstavilo rezultate dejstva sirijske protivvazduhoplovne odbrane, koja su prema Rusima, bila veoma uspešna.

gg-850x350.jpg

Britanski Tornado GR4 903. ekspeditivnog vazduhoplovnbog vinga pre poletanja iz baze Akrotiri na Kipru. Avion je naoružan s dve krstareće rakete Storm Shadow / Foto: MO UK

Udari krstarećim raketama kao i raketama vazduh-zemlja, od kojih su neke prvi put upotrebljene u ratnim uslovima, izvršeni su s brodova i aviona iz reona Sredozemnog mora, Crvenog mora, Persijskog zaliva i iz sirijske provincije Et-Tanf koja je pod kontrolom formacija koju podržavaju SAD kao i same američke vojske.

cZTZy_K-3Oc.jpg
Raspored savezničkih snaga u regionu Bliskog istoka od kojih nisu sve učestvovale u napadu na Siriju 14. aprila.

Prema zvaničnim izjavama predstavnika oružanih snaga SAD i njenih saveznika, svi napadi su bili planirani da budu izvedeni na samo tri cilja koji imaju veze s navodnom proizvodnjom i skladištenjem sirijskog hemijskog oružija.

Rusija je saopštila da su radarskim sredstvima u vazdušnom prostoru Sirije otkrivene i praćene ukupno 103 rakete i da je umesto, kako su preneli zapadni vojni zvaničnici palnirano dejstvno na samo tri napadnuto ustvari 10 ciljeva. Preneto je da je sirijska PVO bila najefikasnije s položaja koji su se nalazili u blizini pre svega napadnutih vojnih aerodroma gde je i oboreno najviše raketa. S druge strane SAD su saopštile da su saveznici ispalili 105 raketa i da nijedna nije oborena.

5364478_original.jpg
Pozicije koje su prema zapadnim izvorima bile mete napada.

Osim istraživačko-naučng centra Barzah kod Damaska u kome se po navodima SAD razvijalo hemijsko oružije kao i proizvodni zavod i bunker u Him Šinšaruzapadno od grada Homs, napadnuti su i vojni aerodromi Djuvali, Dumejr, Blej, Šajrat, Tifor, Meze i Homs.

Prilikom napada na Barzah, prema infromacijama koje su saopštile SAD, korišćeno je čak 76 raketa (što je zaista neverovatna informacija) od toga 57 krstarećih raketa Tomahawk koje su lansirane s američkih ratnih brodova. Iz Crvenog mora krstarica USS Monterey ispalila je 30 Tomahavka, razarač USS Laboon 7 i podmornica USS John Warner još 6. Iz severnog dela arapskog zaliva s razarača USS Higgins ispaljeno je još 23 Tomahavka.

ORD_AGM-158B_JASSM-ER_from_B-1B_lg.jpg
Svoju borbenu premijeru imala je američka krstareća raketa JASSM-ER. Devetnaest ovakvih raketa lansirale su posade dva bombardera B-1B.

Na Barzah su dejstvovali i američki startegijski bombarderi, posade dva B-1B koji su poleteli iz baze Al Udeid u Kataru ispalile su na ovaj centar blizu Damaska 19 krstarećih raketa AGM-158B JASSM-ER koji su prvi put upotrebljene u borbenim dejstvima. Međutim neke naknadne analize i procene govore o tome da je Barzah pogodilo svega 7 Tomahavka a nijedna AGM-158B.

Dva cilja kod Him Šinšara su osim SAD s 9 Tomahavka gađali i Britanci i Francuzi. Britanski borbeni avioni Tornado i Tajfun poleteli su iz baze Akrotiri na Kipru i njihove posade su dejstvovale s 8 krstarećih raketa Storm Shadow na postrojenje za proizvodnju hemijskog oružija.

An-MdCN-is-launched-by-FREMM-frigate-Aqu
Druga krstareća raketa koja je prvi put upotrebljena u ratu, francuska MdCN. Na fotografiji se vidi probno lansiranje s fregate klase FREMM / Foto: RM Francuske

Poletevši iz baze Al Azraq u Jordanu francuski Rafali upotrebili su 9 krstarećih raketa SCALP-EG u napadu na Him Šinpar, dve na zavod i 7 na bunker a zaštitu Rafalima pružali su Miraži-2000. Još jedno ubojno sredstvo je ovoga puta doživelo borbenu premijeru, s francuske fregate Longuedoc (klasa FREMM) u Mediteranu lansirane su tri krstareće rakete MdCN (Missile de Croisière Naval) koje su navodno pogodile zavod za proizvodnju hemijskog oružija.

Ipak nijedna ni druga strana nisu pokazali dovoljno dokaza za svoje tvrdnje, prikazano je malo oborenih raketa i snimaka uspešnog dejstva PVO a zapadni saveznici pokazali su satelitske snimke uništenih ciljeva na osnovu kojih se može zaključiti da je iste pogodio manji broj ubojnih sredstava od onoga što je navedeno.

22-total-8-Storm-Shadow-9-tomahawks-2-SC
Jedan od dva cilja kod Him Šinšara je prema zapadnim izvorima pogođen s čak 22 krstareće rakete i to s 8 Storm Shadow, 9 Tomahavka, dve SCALP-EG i tri MdCN / Foto: CNN

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je drugačiju verziju ovih napada. Tvrdi se da je oborena čak 71 od 103 rakete, da je na Barzah kao i na dva cilja kod Him Šinšara lansirano 30 raketa dok je preostalih 73 bilo usmereno ka 7 vojnih aerodroma. U dejstvima su korišćeni gotovo svi raketni sistemi s kojima raspolaže PVO Sirije, počevši od sostema Strela-10, Osa, Pancir malog dometa, preko sistema srednjeg dometa S-125, Kvadrat i Buk pa do sistema velikog dometa S-200.

Kako su objasnili u Ministarstvu odbrane Rusije sirijska PVO je organizovana po principu odbrane objekata. Najviše je oboreno raketa koje su se kretale ka aerodromima pa su tako oborene sve 4 rakete koje su išle ka aerodromu Djuvali, svih 12 raketa ka bazi Dumejr, svih 18 raketa ka aerodromu Blej, svih 12 ka Šajratu, obe rakete ka Tiforu, 5 od 9 raketa ka aerodromu Meze i 13 od 16 ka bazi Homs. Nijedan aerodrom nije imao ozbiljna oštećenja.

4-1.jpg
Prema ruskim izvorima najveću efikasnost u odrbani od napada zapadnih svazenika 14. april, pokazao je artiljerijsko raketni sistem Pancir-S1.

Dosta manja efikasnost pokazana je u odbrani naučno-istraživačkog centra Barzah i dva objekta kod Him Šinšara gde je od 30 raketa oboreno samo 7. Sirijska PVO je lansirala samo 112 raketa zemlja-vazduh i to po sistemima:

  • Strela-10, lansirano 5, pogođena tri cilja
  • Osa, lansirano 11, pogođeno 5 ciljeva
  • Pancir, lansirano 25, pogođeno 23 cilja
  • S-125, lansirano 13, pogođeno 5 ciljeva
  • Kvadrat, lansirano 21 raketa, pogođeno 11 ciljeva
  • Buk, lansirano 29 raketa, pogođeno 24 cilja
  • S-200, lansirano 8 raketa, nije bilo pogođenih ciljeva

Kao što se vidi iz priloženog ruskog izveštaja, sistemi starije generacije imali su nešto slabiji učinak nego noviji poput Pancira i Buka a za S-200 je objašnjeno da je to sistem koji je pre svega namenjen uništavanju aerodinamičkih nosača ubojnih sredstava tj. aviona. Istovremeno rečeno je da nijedan zapadni avion nije ulazio u vazdušni prostor Sirije.

Kako smatraju u ruskom Ministarstvu odbrane gotovo svi sistemi su, u odnosu na svoje mogućnosti, pokazali visoku efikasnost s obzirom da su gađani ciljevi koji lete nisko, brzo i koji imaju mali radarski odraz.

1026878451.jpg
Buk je najmoderniji raketni sistem s kojim raspolaže PVO Sirije. Navodno je pokazao visoku efikasnost u obaranju krstarećih raketa.

Ponovo je međutim spomenuto da su u obnovi sirijskog sistema PVO učestvovali ruski stručnjaci a već smo pisali o tome da je Rusija pomogla tako što je remontovala, moguće i modernizovala određeni broj raketnih sistema, učestvovala u obuci kadra a od ranije znamo i da je svoje PVO snage koje su tamo prisutne, umrežila s PVO Sirije kojoj može pružati dragocenu pomoć kada je u pitanju poboljšanje situacione svesti i praćenja dešavanja u vazdušnom prostoru.

Da li je sirijska PVO bila zaista ovoliko uspešna pokazaće možda neke naredne analize ali ono što je činjenica je da su Sirijci bili spremni na napad jer se zna da su na vreme izvršili evakuaciju i premeštanje i pripremu određenih snaga, veoma je izvesno da su Rusi znali šta će sve biti meta napada te Sirijcima možda zaista nije bilo toliko teško da budu ovoliko efikasni kada je u pitanju protivvazduhoplovna odbrana. Mnogi analitičari smatraju da su pre ovog napada SAD imale kontakt s Rusijom kako bi se izbegao direktan međusobni sukob.

Barzah-DigitalGlobe.jpg
SAD su saopštile da je naučno-istraživački centar Barzah gađan s neverovatnih 76 krstarećih raketa od toga 57 Tohamawk i 19 JASSM-ER. Procenjeno je međutim da je ovaj centar ipak pogodilo samo 7 Tomahavka. / Foto: Digital Globe

U poslednjih par dana na zapadu je izražena i sumnja da je dejstvovala i ruska PVO, međutim ruski vojni zvaničnici su saopštili da se nijedno ubojno sredstvo koje je dejstvovalo po ciljevima u Siriji nije našlo u zoni odgovornosti PVO odbrane ruskih jedinica te da nije bilo potrebno za reakcijom ruskih raketnih sistema velikog dometa S-300 i S-400 kao i artiljerijsko-raketnih sistema Pancir.

Na kraju se može reći da su nakon ovog događaja svi zadovoljni. SAD i njeni zapadni saveznici su, kako su naveli, poslali poruku sirijskom predsedniku Asadu i degradirali sposobnost Sirije da dalje proizvodi i upotrebljava hemijsko oružije. Obe strane imale su priliku da isprobaju novo naoružanje, Rusija pohvalno govori o njenim raketnim PVO sistemima starije i novije generacije (efikasnost 70 procenata) pa se može zaključiti da i nije bilo potrebe da direktno dejstvuje protiv zapadnih raketa.

Za zadovoljstvo imaju razloga i sami Sirijci. Prilikom dejstva raketa niko nije poginuo, povređena su tri civila, uništeni su objekti koji i nisu bili od velike važnosti (npr. centar Barzah duže vremena nije u upotrebi). Podrška Rusije i Irana ali i NR Kine Siriji je još više ojačala a ovi napadi gotovo da nemaju posledica po sirijsku armiju koja je imala prilike da isproba svoj integrisani  PVO sistem u uslovima masovnog udara krstarećim raketama. Treba ipak napomenuti da nema izveštaja o tome da je bilo intenzivnog elektronskog ometanja ako ga je uopšte i bilo, što je značajno olakšalo posao posadama sirijskih PVO sistema.

Video prilog Ministarstva odbrane Sirije, zanimljivi su kadrovi delova komandno-informacionog sistema kao i savremenih raketnih i artiljerijsko-raketnih sistema PVO:

Živojin BANKOVIĆ
tango-six.png
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Милан Ракић рече

prema infromacijama koje su saopštile SAD, korišćeno je čak 76 raketa (što je zaista neverovatna informacija)

Al` ovo im je stvarno provala... ili su se i oni vise umorili od izmisljanja, ili je u smeni bio neki nezadovoljan platom pa resio da se osveti shefu... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, obi-wan рече

Al` ovo im je stvarno provala... ili su se i oni vise umorili od izmisljanja, ili je u smeni bio neki nezadovoljan platom pa resio da se osveti shefu... :smeh1:

ovo potonje 12:smeha:

  • Хахаха 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja mislim da je ta ekipa sto je ovo "smislila" vec otpustena... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

RUSKO ELEKTRONSKO ORUŽJE U SIRIJI "Krasuha" zbunila Trampove rakete

Branko VLAHOVIĆ | 20. april 2018. 07:54 | Komentara: 8

Sirija predala Rusima dokaz kojim je demantovala SAD da su svi projektili pogodili cilj. Radioelektronska borba, novi termin u leksikonu ratovanja

Savremena tehnika u fabrici u Brjansku, Foto mo.ru

Savremena tehnika u fabrici u Brjansku, Foto mo.ru.

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

KAO dokaz da u Vašingtonu ne govore istinu kada tvrde da su sve njihove krstareće rakete prošle subote pogodile ciljeve u Siriji i da nije bilo oborenih, Asadova vojska je predala svojim saveznicima Rusima dva neeksplodirana protivnička projektila.

Oni su prebačeni u Moskvu i navodno su u prilično dobrom stanju. Vest je interesantna tim više što se u Moskvi među ekspertima i generalima govori kako su jedan broj američkih, britanskih i francuskih raketa dezorijentisala "sredstva radioelektronske borbe"!

Naime, u Siriji su korišćeni kompleksi radioelektronske borbe "Krasuha" koje pravi fabrika u Brjanjsku za koje Rusi tvrde da su prilično efikasni. "Krasuha" može da ometa rad radara na modernim avionima, zatim da dezorijentiše navođene visokoprecizne rakete ali i da blokira rad bespilotnih letilica.

Moskovska "Nezavisimaja gazeta" razgovarala je sa ekspertom koji je dugo bio oficir sovjetskih a zatim i ruskih PVO jedinica, koji kategorički tvrdi da je uveren da su u Siriji korišćena i sredstva radioelektronske borbe.

Razumljivo je što Ministarstvo odbrane ne želi da saopštava o aktivnosti svojih jedinica koje se bave ovakvim načinom ratovanja. Ali posle dva dana od raketiranja Sirije načelnik jedinica Radioelektronske borbe Oružanih snaga Rusije general-lajtnant Jurij Lastočkin dao je intervju listu "Krasnaja zvezda" u kojem je rekao da je u poslednjih pet godina u toj oblasti delovanja ruska armija dostigla zavidne rezultate.

Jurij Lastočkin

08lastockin--u-elektri.jpg

- Bez savremenih sredstava radioelektonske borbe ne može se dobiti prednost nad protivnikom - objasnio je general Lastočkin

Naravno da su Rusi u subotu iskoristili priliku da vide kako deluju njihovi sisetemi radioelektronske borbe u ratnim uslovima kad nebom lete vođene američke krstareće rakete. Zadatak tih ruskih jedinica je da naprave smetnje u navigaciji visokopreciznog oružja i na taj način da smanje verovatnost da one pogode cilj.

Na jednom od prošlogodišnjih kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov je kazao da sistemi radioelektronske borbe "Krasuha" može da zaštiti vojsku i važne objekte. Kompleksi REB-a novog pokolenja "Krasuha-4" bili su na vreme prebačeni u Siriju.

I prošle godine se pisalo da udar 59 raketa na sirijski aerodrom "Šajrat" nije bio efikasan jer su smetnje u letu navođenih raketa pravile "Krasuhe".

 

NOVIH 19 SISTEMA

OVE nedelje u Sibiru su održane vežbe radioelektronske borbe pri raketnom napadu sličnom onom u Siriji. Branjeni su objekti sistemima "Krasuha-2" i "Krasuha-4". Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u ferbuaru na specijalnom savetovanju o radioelektronskoj borbi kazao da su u Rusiji razradili 19 novih sistema za tu vrstu borbe.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

Na kraju se može reći da su nakon ovog događaja svi zadovoljni. SAD i njeni zapadni saveznici su, kako su naveli, poslali poruku sirijskom predsedniku Asadu i degradirali sposobnost Sirije da dalje proizvodi i upotrebljava hemijsko oružije. Obe strane imale su priliku da isprobaju novo naoružanje, Rusija pohvalno govori o njenim raketnim PVO sistemima starije i novije generacije (efikasnost 70 procenata) pa se može zaključiti da i nije bilo potrebe da direktno dejstvuje protiv zapadnih raketa.

Још мало па као заједничка војна вежба...

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Vladan ::: рече

Још мало па као заједничка војна вежба...

da

Što propušća deli-Radivoje,
dočekuje mladi Tatomire:
što uteče mladu Tatomiru,
dočekuje dijete Grujica;
što propusti dijete Grujica,
to dočeka Starina Novače.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Strahinja1 рече

Све је то замајавање и забава за масу да би се ширио Израел и направио рат са муслиманима

da

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...