Jump to content

Упознајмо се - представимо се

Оцени ову тему

Препоручена порука

Na usluzi onima koji traže istinu stadaradim

Енизе, шта је по теби истина ?   crvenilo

Recimo istina je po meni da je ovo jedno jako dobro druženje, istina je da nam je ovdje super, istina je da imam među Srbima prijatelja.To su neke od istina koje su nam zajedničke istine.

E sada postojie istine oko kojih se razilazimo , tu neka svako živi sa svojom istinom  joooj smiley-dance007 smiley-dance007

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Поздрав свима.

Ево, већ дуже време посматрам, али се тек јуче усудих да напишем било шта.

Поприлично сам матор (27 лета), а моје незнање тежи бесконачности. :)

Крштен сам и моја сећања на присуство у цркви сежу у далеку прошлос'  :), рецимо Велики Петак 1987/88. године. И тако са годинама, одрастајући у Србији, у малом месту у унутрашњости, у последњој деценији 20. века, одвођен сам и одлазио својевољно у цркву, али...

Родитељи се баш и нису трудили да ми приближе веру или мене истој. Мање због недостатка воље, више због незнања. Ипак, та одговорност може да иде само до одређене старосне доби, након чега постајете одговорни сами за свој живот и своје поступке.

Елем, магијско поимање вере, објашњења типа - Тако се ваља! и сл. нису никако могла бити од користи.

Нажалост, у време владавине последњег Великог Тате, веронауке није било у школи, а када је било, можда, идеално време да се мало више заинтересујем, свештеник у мом месту је рашчињен. То је тек изазвало посебан анимозитет према цркви.

У кући се, од када знам за себе, постило, слави се слава (али се не кува жито, из мени непознатих разлога :mad:), одлази се у цркву на велике празнике ( не дај Боже недељом  :huh:), али као што можете закључити, осим, "формалне" везе, друге везе са православљем нема...

И тако сам ја, већ неколико година уназад, постио, одлазио у цркву (али ретко/ скоро никад недељом) када сам осећао потребу, али некако једино осећање које се јављало било је осећање страха, у најбољем случају страхопоштовања (ваљда ми је тако мајка усадила).

Пред крај основних студија јавила се жеља да мало загребем испод површине, али је све остало само на жељи.

Након циклуса не баш лепих дешавања у последње 2 године, постало ми је јасно да се без Бога даље не може и да моје није да се Бога једино бојим.

Непуна три месеца уназад одлазим на Литургију недељом (сада сам у престоници  eheeeej) и почео сам да се мало више трудим да научим, колико ми време дозвољава  stadaradim, нешто и о вери   0409_feel. Мало је времена можда прошло, и нема неких великих заокрета у мом животу (осим на речима), али чини ми се да су коцкице некако почеле да се слажу. После много година, недеља је поново дан који са нестрпљењем ишчекујем. Када се вратим са Литургије, осећам се као да ћу полетети  leteti.  

Као што рекох, незнање је велико, али се надам да ћу у времену које је преда мном успети да га редукујем колико - толико.

На мени је да радим, а Ви ме мало подржите. 4chsmu1

Није било баш кратко, али... nesiguran

Подели на овим сајтовима

nesiguran Борисе! На одличном си путу, настави храбро напред без освртања...тешко је али једино исправно и на крају ипак слатко... Нека ти stadaradim и Bogorodicaaaaaa помогну и никада те не напусте :)..

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Добро дошао, Борисе!На правом си месту!

:)

У кући се, од када знам за себе, постило, слави се слава (али се не кува жито, из мени непознатих разлога :mad:)

А који светац је у питању? Архангел Михаил?

Подели на овим сајтовима

Ма...

Славимо Сабор св. Јована Крститеља, 20. јануара.

Али жито се не кува, јер је тако у већини породица у месту. Без обзира на то што свештеник каже да  без тога не може, коментари су да он не може да буде старији од обичаја и да пошто је дошао у село има да поштује то што је затекао! :mad:

Зато кажем -...из мени непознатих разлога! Дакле, говорио сам у контексту окружења у коме сам одрастао и што сам представио као оправдање за своје незнање. :)

Дакле, разлози су познати... "Шта поп има да прича како треба? Ваљда ја најбоље знам!" 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

То је тако у већини села, не секирај се. Ви бар имате цркву. Ми немамо.

Код нас за Сабор Св. Архангела Михаила не кувају жито јер је он живи светац.

"Шта поп има да прича како треба? Ваљда ја најбоље знам!" joooj

Подели на овим сајтовима

Пошто пре неки дан написах неки пост на форуму ред је да кажем нешто о себи.

Као што се види из ник-а, који ми је  у исто време и право име, ја сам ђакон Владислав и служим у цркви Свете Тројице у Земуну. Предајем православни катихизис у Деветој београдској гимназији. Богословију сам завршио у Ср. Карловцима а ПБФ у Београду.

Чешће читам и пратим теме а ређе се убацујем у дискусије не зато што не волим да дискутујем него што не налазим времена за тако нешто. Уколико се укључим ред је да дискусију испратим до краја али за то немам нарочито времена.

Члан сам и форума Верујем под истим именом (само латиничним и без "ђакон").

Толико од мене.

Поздрав свима!

Подели на овим сајтовима

Пошто пре неки дан написах неки пост на форуму ред је да кажем нешто о себи.

Као што се види из ник-а, који ми је  у исто време и право име, ја сам ђакон Владислав и служим у цркви Свете Тројице у Земуну. Предајем православни катихизис у Деветој београдској гимназији. Богословију сам завршио у Ср. Карловцима а ПБФ у Београду.

Чешће читам и пратим теме а ређе се убацујем у дискусије не зато што не волим да дискутујем него што не налазим времена за тако нешто. Уколико се укључим ред је да дискусију испратим до краја али за то немам нарочито времена.

Члан сам и форума Верујем под истим именом (само латиничним и без "ђакон").

Толико од мене.

Поздрав свима!

Е па добродошао Голићу  joooj

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Ма...

Славимо Сабор св. Јована Крститеља, 20. јануара.

Али жито се не кува, јер је тако у већини породица у месту. Без обзира на то што свештеник каже да  без тога не може, коментари су да он не може да буде старији од обичаја и да пошто је дошао у село има да поштује то што је затекао! kriminalac

Зато кажем -...из мени непознатих разлога! Дакле, говорио сам у контексту окружења у коме сам одрастао и што сам представио као оправдање за своје незнање. :cheesy2:

Дакле, разлози су познати... "Шта поп има да прича како треба? Ваљда ја најбоље знам!" joooj

Добородошао Борисе

slava3 ekstra :drugarstvo:

Иначе иста нам је слава.... :bla:

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...