Jump to content

[FOTO REPORTAŽA] “Sadejstvo 2018“: Srbija poslovala bolje od Hrvatske pri nabavci novog naoružanja

Оцени ову тему


Препоручена порука

Na intervidovskom poligonu ’’Pasuljanske livade’’ danas su pripadnici Vojske Srbije izveli taktičku vežbu bataljonskog nivoa s bojnim gađanjem ’’Sadejstvo-2018’’čija je tema bila ’’Borbena grupa u izvođenju protivpobunjeničke operacije’’.

Na vežbi je učestvovalo 794 pripadnika 4. brigade Kopnene vojske koja je bila i nosilac vežbe, 85 pripadnika 98. vazduhoplovne brigade RV i PVO, 44 vojnika Specijalne brigade i posada transportnog aviona 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO.

 

29-03-18-13-19-11-2.jpg
Pripadnici 4. brigade Kopnene vojske nastupaju iza izviđačko-borbenih vozila BRDM-2 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

U toku priprema za izvođenje ove vežbe pripadnici 4. brigade su od 19. marta boravili na poligonu na kome su izvršili redovne sadržaje obučavanja realizacijom gađanja ličnim i kolektivnim naoružanjem, taktičke vežbe i taktičke vežbe s bojevim gađanjem.

29-03-18-12-49-51-3.jpg
Uvek atraktivno borbeno dejstvo tenkova M-84 iz pokreta / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Ovo je bila jedna od najvećih vežbi 4. brigade koja je planirana godišnjim planom realizacije vežbi u Vojsci Srbije za 2018. godinu. Kako je pre početka vežbe izjavio Načelnik Generalštaba general Diković “Sadejstvo-2018“ je samo uvod u složenije i vežbe većeg obima koje Vojska Srbije planira da izvede u sadejstvu s ostalim snagama bezbednosti.

29-03-18-13-31-34-3.jpg
Laki borbeni helikopteri GAMA 714. protivoklopne helikopterske eskadrile “Senke“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Glavni cilj vežbe bio je da se kroz izvođenje taktičkih vežbi među kojima su i one s bojevim gađanjem, unapredi obučenost snaga za komandovanje, taktička i vatrena osposobljenost posada, posluga i odeljenja i da se kroz kolektivnu obuku proveri osposobljenost jedinica za izvršenje namenskih zadataka, u ovom slučaju pripremi, organizovanju i izvođenju ovakve vežbe.

29-03-18-13-17-42-3.jpg
Iskrcavanje specijalaca tehnikom “fast-rope“ iz helikoptera Mi-8T / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Ona je realizovana kroz posedanje linije blokade, blokadu naseljenog mesta, izvođenje napada, poziv na predaju i neutralisanje pobunjenika u naseljenom mestu. Po planu vežbe pobunjeničke snage bile su jačine jedne ojačane čete a veoma dinamične aktivnosti sadržale su izviđanje, demonstrativna dejstva, pretres terena, kontrolu teritorije, zasedu, blokadu i udar.

29-03-18-13-25-06.jpg
Helikopter Mi-8T se takođe koristio i za evakuaciju ranjenika / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Na vežbi su učestvovale sve jedinice 98. vazduhoplovne brigade, jurišnim avionima Orao fugasnim bombama i topovima je po ciljevima na zemlji dejstvovala 241. lovačko-bombarderska eskadrila ’’Tigrovi’’ čiji su piloti vršili i izviđanja, lakim borbenim helikopterima GAMA upravljale su posade 714. protivoklopne helikopterske eskadrile ’’Senke’’, iskrcavanje specijalaca tehnikom “fast rope“ kao i evakuacija ranjenika izvršeno je iz helikoptera Mi-8T 119. mešovite helikopterske eskadrile ’’Zmajevi’’ a iznad poligona je preleteo je transportni avion An-26 138. transportne eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

29-03-18-12-52-23.jpg
Borbeno vozilo pešadije M-80A i laki mobilni raketni PVO sistem Strela-1. Zanimljiv je način maskiranja vozila / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Od ostale vojne tehnike na poligonu su se mogle videti bespilotne letelice “Orbiter“, tenkovi M-84, borbena vozila pešadije M-80A, protivoklopno lansirno oruđe M83 POLO, laki mobilni raketni sistemi PVO Strela-1, samohodne haubice 2S1 ’’Gvozdika’’, višecevni bacači raketa M63/94 ’’Plamen-S’’, izviđačka oklopna vozila BRDM-2, naoružana terenska vozila HMMWV, tenk za izvlačenje JVBT T-55, tenk nosač mosta MT-55. Na poligonu je bilo postavljeno ukupno 227 meta.

[FOTO REPORTAŽA] “Sadejstvo 2018“: Srbija poslovala bolje od Hrvatske pri nabavci novog naoružanja

Na vežbi su učestvovale sve jedinice 98. vazduhoplovne brigade / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Posmatranju taktičke vežbe prisustvovali su, između ostalih, i predsednik Aleksandar Vučić i Ministar odbrane Aleksandar Vulin. Nakon njenog izvođenja Vučić se obratio prisutnima, a na pitanje novinara da prokomentariše najave Hrvatske o kupovini novog naoružanja od Izraela, rekao je da je Srbija isposlovala mnogo bolje:

– Mi nemamo ništa protiv. Svako brine o svojoj bezbednosti. Želim im mnogo uspeha, želim im dobru opremljenost, ništa više. Ne bih ulazio u specifičnosti nabavke koju obavljaju osim što, i da sam neko sa strane, bio bih zadovoljniji poslom koji je Srbija napravila. –

Kako je protekla vežba pogledajte na video snimku Uroša Mitrovića:

Živojin BANKOVIĆ
tango-six.png
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Bas me zanima tvoje misljenje @Милан Ракић ko je bolje prosao sa letelicama mi ili Hrvati?  I uopste kakva je spremnost nase vojske, obzirom na sve nedace? 

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Таша рече

Bas me zanima tvoje misljenje @Милан Ракић ko je bolje prosao sa letelicama mi ili Hrvati?  I uopste kakva je spremnost nase vojske, obzirom na sve nedace? 

Pa nismo "prošli" još uvek ni jedni ni drugi. Zapravo, Hrvati su nabavkom Kajova od Ameikanaca bitno popravili svoju zračnu protuoklopnu komponentu gde mi još uvek imamo naoružane, dakle ne borbene, nego naoružane helikoptere tipa Gama. No kako je najavljeno do kraja ove i tijekom sledeće godine bi naša vojska (i policija) trebala da bude bogatija za 9 novih, al baš novih "ispod čekića" helikoptera H145 koji su u višepotentna platforma koja se, u srazu sa poterbama za samo 20 minuta "napravi" da bude ili putnički helikopter, ili borbeni ili pak za SAR/MEDEVAC. Uz još neke najave u nabavci tradicionalnih ruskih Mi-17, koji bi nam pokrili potrebe laakog transporta, barem 6 komada da se zaokriži cifra na 10, opet bi to bilo duplo manje od Hrvata, premda je njima veći broj potreban zbog razuđenosti teritorije glede obale i činjenice da njihove 17-ce sa erTraktorima i tzv. Kanaderima vrše protupožarnu zaštitu tijekom sezone.

Što se tiče avijacije, lovačke, mi tu trenutačno imamo tri letelice, Hrvati niti jednu. Zasrali su sa tim remontom MiG-21 u Ukrajini, te je ovo sa izraelskim polovnim Baracima i iznuđeno rešenje. Za razliku od nas kojima je kupovina polovnih MiG-29 donekle bila prirodno rešenje s obzirom da već imamo te avione, kod Hrvata ju tu čistija situacija, a i kao članici NATO i uživanju  barem nekih aranžmana donekle i razumqljiva.

Sad cene što se tiče i da li će se sve to što je najvljeno i ispuniti, tj. da li će privrede Srbije i Hrvatske to finansijski moći da isprate ne znam. Uglavnom, ako se sve najvljeno ispuni, obe zemlje će biti u stanju da ispunjavaju zahteve iz standarda OpenSky, odnosno MEDEVAC-a u turističkoj sezoni i taman toliko odmerena komponenta ratne zračne avijacije da ni jednoj ni drugoj strani ne padne na pamaet da se opet malo pokolju. O efektu odvraćanja velikih sila, bez ozbiljne PVO koju nema niti jedna od dve zemlje, ne vredi ni pričatii. Ovo je sve ipak za loklanu upotrebu

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...