Jump to content

Mitropolit Porfirije o ispovesti

Препоручена порука

Ovo sam dobio preko interneta:

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ - ...Јер тиме што си ти набројао пред свештеником нешто, то може да значи нешто, али исто тако може да не буде ништа.

Дакле, ми хришћани често смо у опасности да тим спољашњим ритуалима осетимо одједанпут муку и терет од тих ритуала јер нас то не изражава, не лежи нам, копирамо друге макар то били и светитељи, али узели смо само један модел,заправо тај светитељ је копирао само, тако да кажемо, Христа који у себи садржи све и онда му је, рецимо, тај подвиг постао терет. То је једна димензија и онда он од исповести нема никакве користи. Онда дође на исповест са стотину страница, након годину дана таквог исповедања сам себи постане смешан, а камо ли оном ко га слуша. Сад замисли одеш са педесет страница пред свештеника и ти му читаш, као он је ту има да те слуша, уствари, немаш ти користи, а њему узимаш време. Јер тиме што си ти набројао пред свештеником нешто, то може да значи нешто, али исто тако може да не буде ништа. Јер треба да постоји претходно, ово што сам рекао, спознаја: ,,Господе буди милостив мени грешноме.“ Спознаја да смо се удаљили истински од Бога и да доживимо у својој души ту потребу за Христом, у нама се већ, уствари, збио процес покајања.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ima li neko komentar na ovo sto je rekao mitropolit? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 38 минута, Trifke рече

Ima li neko komentar na ovo sto je rekao mitropolit? 

Толико је изопачења, погрешних схватања, празних очекивања, људи беже од страдања, искају и траже безболне начине, сумњају и изгубе се! Тражи се хлеба преко погаче, али битно је да Ум ради, Лествичник је ту заиста непоновљив  :)))

Све у фазону: "а да ли ти се свиџам :0426_feel: ".  Духовна кретња? Шта је то, ти причаш неразумљиво, смараш. Сада ћу ја опет након себеубиства да напишем срцепарајући рецитал и да свима покажем "КАКО САМ ДИВАН/ ДИВНА" :1321_womens: 

Прво су прозвани трчали у манастире глуматајући светитеље са којима су се поистовећивали, жене неретко јуриле духовнике скинутих гаћа, а напослетку су генерално монаси испали криви за ова болесна стања :(( Баш пре неки дан возих једну: "нинџа корњачу", добих 15 порука извињења због уваљивања, али не дао Бог ником онакво стање molimoli 
Много је тога рекао, хајде буди директан :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Баш сам хтео ово да питам, али да не правим нову тему, па ћу некако да употребим твоју, опрости.

Да ли свештеник може да се наљути ако га стално зивкамо на исповест? Рецимо, сваке две-три недеље. Да ли је то уопште нормалан ритам што се тиче исповести? Хтео сам да питам то мог духовника и још понешто али ми се не јавља на телефон :D Шалим се, вероватно је до кредита, једино ми је рекао да је "ових дана молитва од 16.30 до 17.30 па ти изволи дођи". Нисам упознат, да ли је нешто другачији распоред богослужења ове недеље?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, srema рече

Баш сам хтео ово да питам, али да не правим нову тему, па ћу некако да употребим твоју, опрости.

Да ли свештеник може да се наљути ако га стално зивкамо на исповест? Рецимо, сваке две-три недеље. Да ли је то уопште нормалан ритам што се тиче исповести? Хтео сам да питам то мог духовника и још понешто али ми се не јавља на телефон :D Шалим се, вероватно је до кредита, једино ми је рекао да је "ових дана молитва од 16.30 до 17.30 па ти изволи дођи". Нисам упознат, да ли је нешто другачији распоред богослужења ове недеље?

Na tvoje pitanje odgovara ono sto je mitropolit napiso. Procitaj jos jednom ali polako. 

• Свиђа ми се 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Valjda nema naroda kao što je srpski - kome su tolika ozbiljna teološka pitanja dostupna i razrešena i koji uprkos tome i uprkos samom sebi srlja u propast

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, srema рече

Да ли свештеник може да се наљути ако га стално зивкамо на исповест? Рецимо, сваке две-три недеље

Neće da se naljuti, ali treba razumeti da sveštenik nije fizički u stanju da sluša svakodnevne jadikovke. Probaj to sa Ocem da rešiš. Svaki dan, svaki tren, kad god imaš potrebu. Ako  cimaš sveštenika za svaku sitnicu, onda tu nema iskrenog pokajanja ni smiravanja i malo šta tu sveštenik može da pomogne. Što, naravno, ne znači da treba da isključiš ispovest kada za to postoji realna potreba.

Подели на овим сајтовима

On 2/21/2018 at 19:32, Гајић рече

Шта је то, ти причаш неразумљиво, смараш. Сада ћу ја опет након себеубиства да напишем срцепарајући рецитал и да свима покажем "КАКО САМ ДИВАН/ ДИВНА" :1321_womens:

:))  хаххаа па тек сада видим :smeh1:

Невероватно. А мислила сам да си готиван лик, а не као баба нека, одеш са вибера па оговараш на форуму. Хе хе, где ћеш веће себеубиство :dobro:

Извините за оф.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 сат, АлександраВ рече

Невероватно. А мислила сам да си готиван лик, а не као баба нека, одеш са вибера па оговараш на форуму. Хе хе, где ћеш веће себеубиство :dobro:

Извините за оф.

?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, АлександраВ рече

Извините за оф.

:))Алекс, је л могу ја да будем Донатело? Плллииизззззз :))

@Trifke извини.

Да,прочитала сам ово већ раније, неко беше објавио негде,вероватно на Фб. Слажем се са овим,једино што код човека прво дође покајање,па тек онда иде да се исповеди, е сад дали неко записује све, па чита,не знам. Знам само да увек понешто заборавим да исповедим ,ма колико се као спремала. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, AnaLaz рече

:))Алекс, је л могу ја да будем Донатело? Плллииизззззз :))

@Trifke извини.

Да,прочитала сам ово већ раније, неко беше објавио негде,вероватно на Фб. Слажем се са овим,једино што код човека прво дође покајање,па тек онда иде да се исповеди, е сад дали неко записује све, па чита,не знам. Знам само да увек понешто заборавим да исповедим ,ма колико се као спремала. 

To nemoj da te brine. Poenta je da si se vec pokajala za svoje grehe. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Porfirije mi se sviđa jer mi deluje da je sve doživeo što priča i piše, i uglavnom mi je to blisko.

Ispovest je nezgodan momenat, priznajem da mi često pada teško da izustim sve što treba...par puta sam prošao i nezgodno, pa me prati taj strah.

Ono što je meni interesantno, ima sveštenika koji te skroz otvore svojim prisustvom na ispovesti, vrlo brzo osetiš neku slobodu da kažeš sve sve....onako ko iz cegera da izvadiš i luk i toalet papir i strip Dilan Dog i osetiš da si se skroz bez uvijanja ispovedio, takav je bio pokojni duhovnik i još jedan prota iz parohije koji više ne dolazi, verovatno je u penziji (taj me duhovito ispitivao dal sam koristio drogu ili marihuanu...izgleda da mnogima delujem ko takav lik)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Trifke рече

To nemoj da te brine. Poenta je da si se vec pokajala za svoje grehe. 

Да. Знаш како,  нисам ја тад села и ајде са' ћу да се кајем. Једноставно се десило и морала сам да одем да се исповедим. Не рачунам она ранија назови исповедања када те свештеник само пита је л се кајеш и прочита разрешну молитву. 

Једном ми се десило и то почетком овог Божићног поста, била је прва субота у посту, и ја на Литургији, али се нисам исповедала пре тога неко време, не знам тачно, а нисам ни стигла да одем неки дан пре. И то ме мало мучило. И прота изађе и пита да ли  има неко за исповест( ретко када да се деси да исповедају за време Литургије) и ја приђем. Тад сам осетила колика је милост Божија. Ето. :)

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, AnaLaz рече

Да. Знаш како,  нисам ја тад села и ајде са' ћу да се кајем. Једноставно се десило и морала сам да одем да се исповедим. Не рачунам она ранија назови исповедања када те свештеник само пита је л се кајеш и прочита разрешну молитву. 

Једном ми се десило и то почетком овог Божићног поста, била је прва субота у посту, и ја на Литургији, али се нисам исповедала пре тога неко време, не знам тачно, а нисам ни стигла да одем неки дан пре. И то ме мало мучило. И прота изађе и пита да ли  има неко за исповест( ретко када да се деси да исповедају за време Литургије) и ја приђем. Тад сам осетила колика је милост Божија. Ето. :)

Bas tako . Bitno je da ti cim primetis da si pogresila se iz srca pokajes a sve ostalo je manje vazno. 

• Волим 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...