Jump to content

Mitropolit Porfirije o ispovesti

Препоручена порука

пре 11 минута, Августин рече

Постало је модерно критиковати сваку религиозну праксу наглашавајући њена изопачења.Зашто, не разумем.

А како другачије да се неко изопачење (= озбиљан проблем) реши ако се не нагласи и не критикује оно што је до њега довело?

Подели на овим сајтовима

Па ваљда тако да се каже да у исповести има нешто и добро.И да је проблем што 99 одсто Срба и не зна да код нас постоји исповест мисли да је то само код католика јер виде у филмовима, ане да је проблем да се народ превише често и превише детаљно исповеда.

Подели на овим сајтовима

То сви већ знамо, а који су могући проблеми или како кажеш изопачења не знамо сви, и зато се она и наглашавају да би се то решавало и користило оно што је добро.

Подели на овим сајтовима

Па не знам да ли баш сви знамо ако толики број и не зна за исповест.Ако неко има неки проблем или муку па то исповеда то је њему велико и не треба духовник да се исмева томе.

Подели на овим сајтовима

Ја сам се исповедао код Порфирија и он одлично зна шта и како ради и сигурно се никоме не исмева. А да има комичних ситуација сигурно их има, ја сам некима и  присуствовао или о њима слушао, тако да не сумњам да се којешта дешавало и митрополиту.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Па рекао је да има смешних ствари.Понављам да ником његова мука није смешна.А како си то чуо о смешним ситуацијама приликом исповести.Не разумем.Овде није тема како ти кажеш Порфирије него текст митрополита Порфирија.Ја га исто знам.Већ смо 30 година на ти, али кажем није он тема него текст.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Августин рече

Па рекао је да има смешних ствари.Понављам да ником његова мука није смешна.А како си то чуо о смешним ситуацијама приликом исповести.Не разумеме.

Није мука смешна него начин на који се они понашају према самој исповести, исповеднику или својој муци. Има свега, "објаснила" им нека баба и погубе се...

Причали ми људи своја искусвта када су били почетници и слична. А и ја сам стицајем околности присуствовао "припремама" за исповест када је гужва празницима. Окаснио на литургију стао међу оне који чекају пред исповедаоницом и хтео не хтео имао шта да чујем и видим од бака, тетки, људи...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Весело значи.А Ти ниси почетник.Можда сам ја у заблуди јер сам почетник.

Осећам се као почетник иако сам скоро тридесет година у Цркви. Али то што се осећам као да сам у неким аспектима тек почео не значи да немам искуства, знања и да нисам видео и чуо свашта... На крају крајева завршио сам и неке школе па се и то нешто мало рачуна.

Ја не видим никакву заблуду код тебе, једино можда неискуство, јер као што има свакавих људи који прилазе Цркви тако има и разних ситуација у које себе и друге доводе а духовници то примећују и покушавају да исправе свако према своме расуђивању и искуству.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Гости
1 hour ago, Августин рече

Када бих могао питао бих га има ли ишта добро у исповести и да ли он као проблем види што се наш народ превише исповеда.Постало је модерно критиковати сваку религиозну праксу наглашавајући њена изопачења.Зашто, не разумем.

Да ти дам број да га упиташ?

Како он човеку који глуми и жели да задиви духовника, никако да се искрено исповеди објасни наведено, осим оваквим позивом на покајање?

Критиковао је формализам, а позвао на покајање као неопходност за исповест.

Где он то исмева исповест?  

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Bernard рече

Prijatno sam iznenađen!:)

Што, какав си одговор очекивао? 

Мајко мила, какву ја то репутацију имам на форуму па нормалан одговор  изненади човека? :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...