Jump to content

Свест

Оцени ову тему

Џуманџи

Препоручена порука

Нађох овде свашта, но не и шта је то "опште": http://www.scholarpedia.org/article/Models_of_consciousness#Summary

Ова сличица је кул, насмејала ме :D

IIB_what-is-consciousness_WEB.png

https://informationisbeautiful.net/visualizations/what-is-consciousness/

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 3 часа, Џуманџи рече

Шта је? На општи начин? Изволите. 0703_read

Баш данас залех тему о свести на једном месту, али фокус и концетрација у комбинацији са (не)самоовладаношћу су невероватни, закључак појединаца је био поражавајућ :))) 

За сада само читам, одлична тема :)

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, dragisa рече

Који ти је овај? О, чек

Цитат

www.peterrussell.com/Преведи ову страницу

Peter Russell 's site, The Spirit of Now, on Science, Consciousness, Spiritual Wisdom, Global Brain, Meditations, Nature of Reality.

:D Ово неки баја типа Чопра.

Подели на овим сајтовима

Што би рек'о @Ronald :"Највећи умови не знају, ти мене питаш!" :))

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ево, донекле повезано... Доста сам размишљао о вештачкој интелигенцији, пошто сам по мало радио давно неуронске мреже (које су направљене по узору на неуроне у живим бићима) и сличне ствари. О тим технологијама се данас са доста ентузијазма прича као потенцијалној "вештачкој свести", али мислим да смо веома далеко од тога. Има "свест" нешто што неуронска мрежа нема. Ми имамо особину "непоновљивости" коју те технологије немају. Да објасним.

Значи, било који технолошки систем "вештачке интелигенције" можеш да "ископираш". На пример, неуронску мрежу можеш да ископираш до последње везе и она ће бити потпуно идентична. Неће имати "свест" о различитости од оригиналне.

Са друге стране, претпоставимо да имамо неку технологију да човека "ископирамо" у потпуности. Сад узмемо тебе и направимо потпуно идентичну копију са идентичним стањем сваког неурона. Мислим да би, без обзира на идентичност у првом тренутку, већ у наредном тренутку ти и та нова особа јасно виделе једна другу као "различите", "одвојене".

Одатле мислим да "свест" има још неке ствари које не познајемо и не разумемо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Grizzly Adams рече

Ево, донекле повезано... Доста сам размишљао о вештачкој интелигенцији, пошто сам по мало радио давно неуронске мреже (које су направљене по узору на неуроне у живим бићима) и сличне ствари. О тим технологијама се данас са доста ентузијазма прича као потенцијалној "вештачкој свести", али мислим да смо веома далеко од тога. Има "свест" нешто што неуронска мрежа нема. Ми имамо особину "непоновљивости" коју те технологије немају. Да објасним.

Значи, било који технолошки систем "вештачке интелигенције" можеш да "ископираш". На пример, неуронску мрежу можеш да ископираш до последње везе и она ће бити потпуно идентична. Неће имати "свест" о различитости од оригиналне.

Са друге стране, претпоставимо да имамо неку технологију да човека "ископирамо" у потпуности. Сад узмемо тебе и направимо потпуно идентичну копију са идентичним стањем сваког неурона. Мислим да би, без обзира на идентичност у првом тренутку, већ у наредном тренутку ти и та нова особа јасно виделе једна другу као "различите", "одвојене".

Одатле мислим да "свест" има још неке ствари које не познајемо и не разумемо.

Као једнојајчани близанци који су генетски идентични али се већ током трудноће јављају разлике а како расту то је све очигледније.

Подели на овим сајтовима

Да, што се тиче ВИ - пре ће човек постати ВИ, него што ће ВИ постати човек. :D Ово кажем на основу идеје Ника Бостромa: 

Цитат

Ali ovde je važna poenta: ako kreirate veoma moćan proces optimizacije da se postigne maksimalan učinak za cilj X, onda neka vaša definicija X-a obavezno uključi sve ono do čega vam je stalo.  ..........

Ne bismo morali da pišemo dugu listu svega onoga do čega nam je stalo ili, još gore, pišemo to na nekom kompjuterskom jeziku kao što je C++ ili Pajton, što bi bio beznadežan zadatak.Umesto toga, napravili bismo V.I. koja koristi svoju inteligenciju da nauči šta mi vrednujemo i čiji motivacioni sistem je konstruisan tako da je motivisan da sledi naše vrednosti ili obavlja radnje za koje predviđa da ih mi odobravamo. Tako bismo iskoristili njenu inteligenciju što je više moguće da rešimo problem prenošenja vrednosti.

Мотиви су, чини ми се, кључна ствар у читавој причи око свести ВИ.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
On 2/20/2018 at 0:02, Grizzly Adams рече

Мислим да би, без обзира на идентичност у првом тренутку, већ у наредном тренутку ти и та нова особа јасно виделе једна другу као "различите", "одвојене".

Je l ovo povezano sa idejom da ako bismo premotali vreme u nazad i pustili ga opet, da bismo dobili novu istoriju, nepredvidivu, pa samim tim "od izvora dva putica" svaka ide u svoju slobodu?

Ili si postulirao SF univerzum u kojem je moguce kopiranje svesti, ali  su kopije uvek razlicite zbog toga sto kopije nisu kompletne bez sveprisutnog nekopirljivog X polja koje im daje razlicite darove?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, drvce рече

Je l ovo povezano sa idejom da ako bismo premotali vreme u nazad i pustili ga opet, da bismo dobili novu istoriju, nepredvidivu, pa samim tim "od izvora dva putica" svaka ide u svoju slobodu?

Ili si postulirao SF univerzum u kojem je moguce kopiranje svesti, ali  su kopije uvek razlicite zbog toga sto kopije nisu kompletne bez sveprisutnog nekopirljivog X polja koje im daje razlicite darove?

Мислим да је зато што би имале различито искуство. Свако би видео свет на свој начин, што му даје јединственост.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 2/20/2018 at 0:02, Grizzly Adams рече

Vjerovatno zbog toga sto nije sigurno da bi procesom replike mogli iskopirati svo prethodno iskustvo koje je neko prove u zivotu, plus sve misli koje je unaprijed procesuirao. Sjecanje je fundament nase svijesti tj prozivljeno iskustvo, ono sto nam cini identitet sa saznanjem o proslosti, sadasnjosti i buducnosti. Posto ne znamo jos na koji nacin se pohranjuje iskustvo u zivotu (mozak nije kao hard dusk), ne bi mogli napraviti identicnu kopiju mene i tebe.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...