Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Phoebe рече

Ne znam šta su male, a šta velike metanije. U čemu je razlika?

Po meni nepotrebno, osim ako je po osećaju. 

Малом се прстима додирне под савијањем у струку, великом се челом додирне под ослањањем на рукама са или без клечања.

Има дана, као рецимо данас, када нисам у стању ништа да изговорим или помислим него направим неколико метанија пред иконама и знам да они знају шта је у мени, шта је проблем...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vladan3 рече

великом се челом додирне под ослањањем на рукама са или без клечања.

Kako žene u suknjama  veliku metaniju ne_shvata Gledala sam na to kritički, mislila sam da se šale. Ozbiljno :blush:

U stvari, ne da se šale negom da GLUME

пре 17 минута, Vladan3 рече

Има дана, као рецимо данас, када нисам у стању ништа да изговорим

Brate, isto. Ne mogu ni da se molim, ćutim, i to je molitva

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan3 рече

Не знам... Видео сам да раде али ја никада нисам пробао у сукњи :)

Ne može u suknji, nije ženstveno. Ako pokrivamo glave, zašto ne i ostalo :)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Phoebe рече

U stvari, ne da se šale negom da GLUME

Brate, isto. Ne mogu ni da se molim, ćutim, i to je molitva

Сада си ме натерала да се скинем са телефона и да седнем за комп да бих исписао како ја гледам на то а можда и допринесем теми.

За оно прво око глуме искрено и ја мислим да има доста тога, зато и није препоручено у монашкој литератури да се пред људима показује оно што је унутра, осим када је по неким црквеним обичајима уобичајено да се раде метаније па их сви раде како ко може. Ипак сам Бог зна шта је у чијем срцу...

Осим тога велика метанија је сложен покрет са ризиком да се поклекне или падне и као таква је мање подесна за одржавање пажње у молитви јер мора да се пази на две ствари: да не паднеш и да се молиш. Монаси то вероватно аутоматизују због велике учесталости па им то вероватно није проблем. Опет само Бог зна шта је у чијем срцу а то је оно што је најважније.

Углавном враћамо се на оно што сам у првом посту написао а то је да се ради по унутрашње осећају онако како се може и тиме се избегава и празан аутоматизам у правилима и измотавање пред другима...

Што се тиче ћутања и молитве. Иако је реч молитва тачан превод онога што је на старогрчком ипак су мом искуству а нисам једини ближи термини порука, гест, узвик, позив итд. То је зато што све што има везе са мојим односом с Богом посматрам као молитву тј. гест, поруку. И пост и ћутање и читање и писање и певање и планирање претходног дана да бих повећао шансе да ујутро дођемо на службу и кандила и кађење и све и наравно сама молитва у ужем смислу. Зато се и не оптерећујем када и како ћу да изразим оно што се дешава него да то буде то. То не значи да умањујем или избегавам саму молитву али некако гледам да је проширим на све тј. да цео живот буде као нека порука, гест, позив, молитва.

Иако сам далеко од тога да у томе свакодневно и редовно успевам ипак ми у овој "фази" то најбоље лежи :)

Мора смајли... да не изгледам превише озбиљан или што би ти рекла преподобан ;)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Phoebe рече

Ne može u suknji, nije ženstveno. Ako pokrivamo glave, zašto ne i ostalo :)

Па да... мени је у глави у ствари била хаљина, а у сукњи стварно... тешко и незгодно а можда и немогуће а да то буде како треба (шта год то значило) :)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vladan3 рече

Сада си ме натерала да се скинем са телефона и да седнем за комп да бих исписао како ја гледам на то а можда и допринесем теми.

За оно прво око глуме искрено и ја мислим да има доста тога, зато и није препоручено у монашкој литератури да се пред људима показује оно што је унутра, осим када је по неким црквеним обичајима уобичајено да се раде метаније па их сви раде како ко може. Ипак сам Бог зна шта је у чијем срцу...

Осим тога велика метанија је сложен покрет са ризиком да се поклекне или падне и као таква је мање подесна за одржавање пажње у молитви јер мора да се пази на две ствари: да не паднеш и да се молиш. Монаси то вероватно аутоматизују због велике учесталости па им то вероватно није проблем. Опет само Бог зна шта је у чијем срцу а то је оно што је најважније.

Углавном враћамо се на оно што сам у првом посту написао а то је да се ради по унутрашње осећају онако како се може и тиме се избегава и празан аутоматизам у правилима и измотавање пред другима...

Што се тиче ћутања и молитве. Иако је реч молитва тачан превод онога што је на старогрчком ипак су мом искуству а нисам једини ближи термини порука, гест, узвик, позив итд. То је зато што све што има везе са мојим односом с Богом посматрам као молитву тј. гест, поруку. И пост и ћутање и читање и писање и певање и планирање претходног дана да бих повећао шансе да ујутро дођемо на службу и кандила и кађење и све и наравно сама молитва у ужем смислу. Зато се и не оптерећујем када и како ћу да изразим оно што се дешава него да то буде то. То не значи да умањујем или избегавам саму молитву али некако гледам да је проширим на све тј. да цео живот буде као нека порука, гест, позив, молитва.

Иако сам далеко од тога да у томе свакодневно и редовно успевам ипак ми у овој "фази" то најбоље лежи :)

Мора смајли... да не изгледам превише озбиљан или што би ти рекла преподобан ;)

Hvala , Vladane. Lepo si objasnio. 

Pa, dobro, i prepodobni mogu da se šale, poželjno je da budu radosni  :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Phoebe рече

Hvala , Vladane. Lepo si objasnio.
Pa, dobro, i prepodobni mogu da se šale, poželjno je da budu radosni  :)

А нема на чему, да убодем и ја неку поуку на Поукама :)

Ја се у ствари на форуму далеко више измотавам и шалим него што пишем озбиљно, макар у последње време, а изгледа да су други због тога радосни :smeh1:

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Vladan3 рече

А нема на чему, да убодем и ја неку поуку на Поукама :)

Ја се у ствари на форуму далеко више измотавам и шалим него што пишем озбиљно, макар у последње време, а изгледа да су други због тога радосни :smeh1:

Zaslužili smo pivo od Danijele, potrudila se da razdrma temu, mi pomogli, al ne da se .

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Phoebe рече

Zaslužili smo pivo od Danijele, potrudila se da razdrma temu, mi pomogli, al ne da se .

Па немају данас инспирацију људи... шта ћеш :)

Ја ћу бело вино, ако може црногорски "Крстач" :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Phoebe рече

Ja ću domaću :)))

Може може :)

Ето! Ми има и да се испонапивамо на теми а @Danijela неће стићи ни да излајкује труд ближњих на својој теми. :0205_whistling:

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Vladan3 рече

Може може :)

Ето! Ми има и да се испонапивамо на теми а @Danijela неће стићи ни да излајкује труд ближњих на својој теми. :0205_whistling:

Bolje srca da nas motiviše da pričamo na novim temama. Ili da nas ućutka :))) 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Phoebe рече

Bolje srca da nas motiviše da pričamo na novim temama. Ili da nas ućutka :))) 

Па мени се после Крстача помешају "реакције" и "емоције" тако да онда може да кликће шта год хоће :ok:

Може и ко Војвода мени би опет било смешно... :smeh1:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Suknje, velike metanije i molitva... Muka ziva. Nemali broj puta sam pala. Eto dolazi veliki post i ja cu sigurno imati modro celo ko i svake godine i ne bas neku molitvu.

@Phoebe i @Vladan3 sta kazete na rakiju od 40 gradi? :D

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...