Jump to content

Екстремни индивидуализам

Препоручена порука

пре 11 минута, Avocado рече

Ovo pod jedan se odnosi i na najosnovnija znanja u oblastima matematike, fizike, hemije, filozofije, geografije, itd ili misliš baš na jezičku elementarnu pismenost?

Па може и једно и друго. На пример да решиш неки конкретан једноставан проблем користећи гимназијску аналитичку геометрију (израчунаш растојање између две тачке и слично). 

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Juanito рече

Па може и једно и друго. На пример да решиш неки конкретан једноставан проблем користећи гимназијску аналитичку геометрију (израчунаш растојање између две тачке и слично). 

Iz matematike sam baš, baš loš... tj. nije matematika volela mene, a ja sam još manje voleo matematiku... u prvoj sam pao na popravni i posle sam jedva navlačio dvojku, taman toliko koliko treba da prođem... tako da je teško da bih sada mogao da znam za dva ako to pitaš. :D

Isto tako mislim da sam iz fizike i hemije više naučio nakon škole, nego u školi... ali to je opet zato što me tada to nije ni najmanje interesovalo, a i sada me ne interesuje osim kao neko opšte obrazovanje... ali čak i tu... ako kažeš npr. Bojlov zakon znam da je nešto u vezi sa gasovima, iako ne znam baš tačno šta je... i evo sad sam otišao da vidim šta je i skontao da znam da tako funkcionišu idealni gasovi iako (pre gledanja) ne bih znao da ti kažem tačno definiciju i da se baš to zove Bojlov zakon ili Bojl-Mariotov zakon (taj drugi naziv sam sad saznao). U tome i jeste fora - nešto malo ostane i od stvari koje te ne interesuju, negde "u malom mozgu"...

Iz ostalih predmeta mislim da imam i više nego osnovna znanja.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Moj dever, inače magistar fizike stoji pri mišljenju da je čoveku potrebno da nauči samo tri stvari

- rad na računaru

- vožnju

- engleski jezik

Ostalo je stvar ličnog interesovanja

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Iz matematike sam baš, baš loš... tj. nije matematika volela mene, a ja sam još manje voleo matematiku... u prvoj sam pao na popravni i posle sam jedva navlačio dvojku, taman toliko koliko treba da prođem... tako da je teško da bih sada mogao da znam za dva ako to pitaš. :D

Е видиш, брате, ти си изузетно талентован за математику. Веруј ми, видим по твојим писањима и умем то да препознам. А школа не само што то није препознала и развила, него напротив. А ово што сам те питао је врло једноставно, доста нижи ниво него рецимо писање ”састава”. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Juanito рече

Математику и физику средње школе знаш?

Ишла сам на такмичења из математике до 7. разреда. Данас знам ништа осим назива типа синус, косинус, фукција и сл. Јер смо, понављам, били тренирани да нађемо решење, али никада нисмо учили шта уопште и зашто радимо. 

• Свиђа ми се 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Broken рече

Jel' si ozbiljan ? Ne za Avocada, nego da možeš to da prepoznaš ?

Вероватно не могу увек и код свакога да препознам, али код њега могу. Јер је изузетно талентован за формалну логику, а то је основа математике.

То је још један проблем школства - уместо да повезују области, па тако да математику повежу са рецимо музиком или - замисли - правом, они све то представљају као изолована острва која једна с другим немају везе. А познато је у когнитивној психологији да се ствари најбоље уче и памте у контексту, а не изоловано. Можда баш због тога ми до дана данашњег немамо правне норме формално дефинисане. Јер реално, колико се често дешава да се одличан правник заинтересује за математику или одличан математичар за права и да то крене да ради (а да не говоримо о држави која то треба да прихвати)? Ако законе дефинишеш као формалне исказе, ти онда то можеш аутоматски анализираш, откриваш противуречности итд. Правне норме су ништа друго него логички изрази.

Узгред, такође сам намирисао (у приватним разговорима) да би @Paradoksologija била одличан продавац и згртала добре паре, само да се није заковала у те идеологије које је уче да су продавци зли тлачитељи и да је она сама нижа каста која није довољно ”привилегована” да зна како то да уновчи. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Е видиш, брате, ти си изузетно талентован за математику. Веруј ми, видим по твојим писањима и умем то да препознам. А школа не само што то није препознала и развила, него напротив.

Možda sam i izuzetno talentovan za sviranje gajdi... ali to nikad nećemo saznati jer ih ne volim...  :)  a to nije zbog nastavnice muzičkog... :tongue:

(ova iz osnovne je imala velike grudi i svi smo obožavali muzičko)

Цитат

А ово што сам те питао је врло једноставно, доста нижи ниво него рецимо писање ”састава”. 

Da mi daš zadatak, možda bi ga i rešio, ali ne znam ni šta si me pitao...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Avocado рече

Da mi daš zadatak, možda bi ga i rešio, ali ne znam ni šta si me pitao...

Средња школа, гимназија. Као да сам те питао да напишеш реченицу на српском у презенту и пребациш је у перфекат, отприлике је еквивалентно том нивоу знања језика. Од стотина и стотина сати је људима из математике остало у глави једно велико ништа. Али је јако битно да све то и даље буде обавезно...

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Juanito рече

Средња школа, гимназија. Као да сам те питао да напишеш реченицу на српском у презенту и пребациш је у перфекат, отприлике је еквивалентно том нивоу знања језика. Од стотина и стотина сати је људима из математике остало у глави једно велико ништа. Али је јако битно да све то и даље буде обавезно...

Ali je zato iz logike ostalo dovoljno da primetim da iz premisa da Avocado nije zapamtio osnove jednog predmeta jer nije nikad ni hteo da to zapamti i da je proveo stotine i stotine časova matematike blejeći NE SLEDI zaključak da osnovno obrazovanje ne treba da bude obavezno... :tongue:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Broken рече

Aksios !

Prorok vaistinu !!! :))

ја видим рекламног фотографа, само још да научиш која је резедо боја. :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...