Jump to content

O pogresnom razumevanju teksta Mt. 23,1-4

Trifke

Препоручена порука

пре 4 часа, Trifke рече

Kada kaze : Sve dakle sto vam kazu da drzite , drzite i tvorite ... sigurno ne podrazumeva u doslovnom smislu jer bi onda bio u suprotnisti sa Mt.15,1-20 ; Mt. 16,6-12 ; Mt.12,1-14; Mt.19,3-9. Treba zapaziti da stih 4 nastavlja sa napadom na njihovo naucavanje. Zato ceo tekst treba citati kao ironiju kojom Isus zeli da naglasi da cak i ono sto fariseji sami naucavaju ne drze. Ovu temu ce nastaviti u citavom ovom poglavlju da obradjuje.

Kada smo se dotakli ovog poglavlja da ukazem i na tzv. neoubicajeno grub i jak napad na fariseje i sadukeje. U tome su ga sledili i apostoli kada su se borili sa laznim uciteljima. Problem sa laznim uciteljima i laznom naukom je u tome sto su oni najcesce zaslepljeni onim sto naucavaju i tu lepo ne pomaze kao sto se moze videti iz drugih rasprava koje je Isus vodio sa farisejima. Jednostavno u nekim situacijama jedino grubo izrazavanje moze da donese dobar rezutat. To se protivi danasnjim kulturnim tendencijama ali mi trebamo ici za Hristom , zar ne?

Блажене сисе које су те дојиле! Изванредно! - Ја сам стално иронисао на актуелизацију ове теме и говорио људима: Ис је рекао да оне треба слушати, али се то не односи на ове наше!:))12:smeha::))Сасвим је јасно да се треба чувати квасца фарисејског, као науке, али гледај каква је то Хидра па је успела да убеди људе у: Слушајте попове што вам кажу, али не радите то што они раде! 

Изванредна је слика холивудског Ис. То је директно негирање Ис који вели: Нисам дошао да донесем мир, него рат! - Недајбоже да се посветим, да ми мошти замиришу и замироточе, а Господ настави да врши чуда преко мене недостојног, ови фарисеји би били способни да смисле теорију како сам ја био антиекумениста!:)) То што сам сликао католичке свеце је било само да заварам траг! Кад сам шутирао будале у дупе, то је било као неки перформанс, нисам ја то мислио озбиљно! Као што ни Ис није избичевао трговце у храму!  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Da, u nekim situacijama treba i biti grub i jak na recima. Kada ?

Pravo da ti kazem, ne znam tacno. Iz nekog mog iskustva, recimo, kako da kazem, ....granica izmedju blagog i grubog je, negde, .... do nekog maksimalnog trpeljanja necije agresije i napadnosti i bezobrazluka. Prvo, probas lepim recima, pa, ako ne pomaze, onda, nesto jacim ( recima ), pa, ako ni to ne pomaze, na kraju moras i da budes nesto grublji. Tako nekako. Just_Cuz_19

Cini mi se, da je Isus postepeno razoblicavao fariseje i verovatno , jos, u zavisnosti od trenutne situacije, tj. od njihovog nacina obracanja, da li,  licno Njemu ili povodom nekog drugog pitanja u vezi vere i prakticnog zivota.

Ти си апсолутни шампион у смирењу кад се ради о онима које сам каштигао! Увек си трпео праведни гнев Божији, помало стењао и запевао, али ниси хулио! :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Прво бити строг према себи, прво се трудити у врлини, прво се приближити Господу или тачније допустити Њему да Га осетиш и познаш, отворити се за Господа и Господу, па онда у наставку и кад говориш омогућаваш Господу да говори кроз тебе, јер си у слагању са Њим, твојом слободном одлуком слажеш се са Њим и следиш Му и имаш Му послушање. При том остајеш ти ти, тако да се то дешава и на начин теби својствен, твојој личности. А некима се то даје само зато јер имају добру вољу за тим, то су тајне Божије зашто и како то. Тек, тиме избегаваш квасац фарисејски, а да ли ћеш ти лично исправљати ближње, то је и питање дара. 

Tu se bas ne mogu u svemu sloziti sa tobom. Prilicno se razlikujemo u tome sto opisujes. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Zoran Đurović рече

Блажене сисе које су те дојиле! Изванредно! - Ја сам стално иронисао на актуелизацију ове теме и говорио људима: Ис је рекао да оне треба слушати, али се то не односи на ове наше!:))12:smeha::))Сасвим је јасно да се треба чувати квасца фарисејског, као науке, али гледај каква је то Хидра па је успела да убеди људе у: Слушајте попове што вам кажу, али не радите то што они раде! 

Изванредна је слика холивудског Ис. То је директно негирање Ис који вели: Нисам дошао да донесем мир, него рат! - Недајбоже да се посветим, да ми мошти замиришу и замироточе, а Господ настави да врши чуда преко мене недостојног, ови фарисеји би били способни да смисле теорију како сам ја био антиекумениста!:)) То што сам сликао католичке свеце је било само да заварам траг! Кад сам шутирао будале у дупе, то је било као неки перформанс, нисам ја то мислио озбиљно! Као што ни Ис није избичевао трговце у храму!  

Videces sta ce biti kada izguram celu 23 glavu do kraja. :skidamkapu::buba:girl_smiley

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Svetlana Pecin-Saraguda рече

А је л си питао да би добио допуштење од братије за начин исправљања ближњих грдњом или да би добио одговор ма какав да је? 

0513_music

Mene zanima svacije misljenje na ovu temu. Samo sam izrazio neslaganje sa jednim delom tvog misljenja. Evo ti jedan deo odgovora jer detaljnije zahteva puno vremmena. Samo nekoliko vaznih stihova.

Phil 2:12 Tako, ljubazni moji, kao što me svagda slušaste, ne samo kad sam kod vas, nego i sad mnogo većma kad nisam kod vas, gradite spasenje svoje sa strahom i drhtanjem.
Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što Mu je ugodno.Nema sta ti Njemu da dozvoljavas ili nedozvoljavas kada On cini u tebi da hoces i ucinis kako je njemu ugodno. Nema tu nikakvog nasilja niti prisiljavanja. On promeni tvoju volju a da ti to i ne osetis. To se zove nanovo rodjenja. 

Rom 8:5 Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
Rom 8:6 Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.
Rom 8:7 Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može.
Rom 8:8 A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi.
Rom 8:9 A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.
Rom 8:10 A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi.
Rom 8:11 A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.
Rom 8:12 Tako dakle, braćo, nismo dužni telu da po telu živimo.

John 15:5 Ja sam čokot a vi loze; i koji bude u meni i ja u njemu on će roditi mnogi rod; jer bez mene ne možete činiti ništa.

On te menja a da ti to i ne osetis. Da je to prepusteno tebi i tvojim naporima bilo bi to jadno. 

Zech 4:6 A on odgovori i reče mi govoreći: To je reč Gospodnja Zorovavelju: ne silom ni krepošću nego Duhom mojim, veli Gospod nad vojskama.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Мислиш, дакле, да Хришћански подвизи немају никакву улогу? Пост, молитва, смиривање, трпљење ... И мислиш да ниси позван на њих? И мислиш да у неком тренутку постајеш робот, без своје слободне воље? 

Nikada nisi robot niti te Bog pravi robotom. Podvizi su posledica onoga sto Bog radi u tebi a ne uzrok. Nista ti nemozes i neces zasluziti nikakvim podvigom. Ja neznam kako se zove ta knjiga ali je nesto o starcu Porfiriju. On ti ovo isto govori, ali nije to bitno. To ti je kao kada se zaljubis i onda nisi ni gladan ni zedan i jedino ti je zelja da budes sa voljenom osobom makar mora da se pentaras na zid od 15 metara visine. Bog je taj koji osloboadja tvoju volju od ropstva grehu a ne ti. Ti samo osecas zahvalnost i zelju i volju da mu sluzis. Nemas pojma kako ni zasto jednostavno se zaljubis u Boga.  Mnogi nazalost misle da nesto postizu svojim podvigom kod Boga a nisu svesni da Bogu nisu potrebni njihovi podvizi. Zbog toga se osecaju prazno i dosadno im je i cesto su isfrustrirani. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

nekoliko puta si nam ovde rekao da ima svakakvih monaha danas i slutim da si mislio upravo na ovo što si naveo. da si se nagledao svega...

Ljudi odu levo ili desno zato sto misle da nesto mogu. Da bi coveku zatrebao Spasitelj mora da shvati da ne moze nista bez Njega uciniti i da nemzoe nista kod njega zasluziti. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Ти говориш о благодати. Али, немају је сви и одређене ствари су прописане правилима, друге се дају од духовника, а све су из Светог Писма. Подвизима се не задобија благодат, она је дар од Бога. Али, на подвиге, на труд, јесмо позвани. И у томе постоји или наш пристанак или не. 

Gresis, jako puno gresis. Nista se ne postize pravilima niti drzanjem bilo kakvih zakona. Nista se ne dobija od duhovnika. Sve to sto ti govoris je znacajno kao posledica a ne uzrok. Mesas stvari. 

• Волим 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Zanima me kako vi vidite ovaj tekst i njegovu primenu.

Ne odbaciti veru zbog loseg popa.

Ali sta ako pop uci lose??? I kako On kaze ljudima da slusaju fariseje, kad sami fariseji govore protiv Njega samog? Mislim da ovo treba shvatiti u kontekstu i jednostavno. U kontekstu: opste odrednice vere, npr. deset zapovesti i poslusnost u tom kontekstu. Jednostavno: ne odbaci veru i ne pravi raskol zbog popa. Inace, covek i bez popa moze da zastrani ako je sam sebi duhovnik.

Цитат

Posebno me zanima da procitam vase misljenje o Isusovom nacinu izrazavanja u celom 23 poglavlju!

Pa ok, nista narocito grubo, rekao im je kako jeste, istinu. Nazvao je stvari pravim imenom. Svo Njegovo izrazavanje je dobronamerno, izreceno da osvesti i urazumi onoga kome je upuceno.

Ljudi s druge strane, kad se naljute, vise istresaju svoju frustraciju i bes, nego sto sluze istinoljublju.

пре 5 часа, Trifke рече

Sta vi mislite kada treba biti grub u izrazavanju? 

Nemam pojma, samo se kaze :) 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Sta mislite, da li bi Isus bio udaljen sa ovog foruma u nekom momentu zbog takve komunikacije, al' iskreno? Ja mislim da bi bio i ismejan. Procitaj sta je sve rekao farisejima i zamisli da neko nekome na forumu kaze slicno? Dovoljno sam dugo na forumu da mogu da pretpostavim sta bi se desilo. Sve moramo da zavijamo u oblande, pa mi i rekose jednom prilikom da sam pasivno agresivan, pa znam, samo tako i moze, inace se brise. A bolje je kad je direktno. Ne znam, mozda gresim.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Nemoj da se ljutis ali to je prilicno egoisticno . 

Pa nije bas toliko, nemoj tako, to je po prirodi, kad te neko iritira reagujes iziritirano, jel tako :) A hriscanski je otrpeti, ako je to na korist, iz ljubavi

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Иван ♪♫ рече

Pa nije bas toliko, nemoj tako, to je po prirodi, kad te neko iritira reagujes iziritirano, jel tako :) A hriscanski je otrpeti, ako je to na korist, iz ljubavi

Ta priroda je duboko egoisticna. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ти си апсолутни шампион у смирењу кад се ради о онима које сам каштигао! Увек си трпео праведни гнев Божији, помало стењао и запевао, али ниси хулио! :skidamkapu:

А највећи између вас да вам буде слуга.

Јер који се уздиже понизиће се, а који се понизи узвисиће се.

Mt 23 https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&chap=23

Да не буде тако међу вама; него који хоће да буде велики међу вама, нека вам буде служитељ.

И који хоће међу вама да буде први, нека вам буде слуга;

Мт 20 https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=40&chap=20

:)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Чувај добијени дар благодати вежбајући се у подвизима. То помаже да те благодат не остави. 

Али, читаш у аскетским књигама о подвизима, слушаш од твог духовника, немамо око тога шта да причамо, знаш то боље од нас овде. 

Немој баш много да грдиш људе што не осећају оно што осећаш ти, то им ти не можеш дати на такав начин, кроз грдњу. Само кроз Љубав (Αγάπη) можеш им донекле пренети нешто од твоје благодати без да се она умањује. Грдња без Љубави је пропаст за обојицу, и оног који грди, и оног којег грде. 

Niko nista ne grdi ovde. NaprotiIzvini ali suvise stvari shvatas zakonski. :) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Ти говориш о благодати. Али, немају је сви и одређене ствари су прописане правилима, друге се дају од духовника, а све су из Светог Писма. Подвизима се не задобија благодат, она је дар од Бога. Али, на подвиге, на труд, јесмо позвани. И у томе постоји или наш пристанак или не. 

пре 15 минута, Trifke рече

Gresis, jako puno gresis. Nista se ne postize pravilima niti drzanjem bilo kakvih zakona. Nista se ne dobija od duhovnika. Sve to sto ti govoris je znacajno kao posledica a ne uzrok. Mesas stvari. 

Обоје "говорите језике" али различите :) да пробам да их истумачим па можда и усагласим нешто :)

Подвизи су у својој суштини одрицање од себе и од своје воље, да би (у нама) била воља Његова, а када дође до тога онда "све могу у Христу који ми моћ даје". Иду подвизи и пре и после благодати тј. иду пре ње васпитно и ради смирења а иду и после као последица пребивања у њој. Али мислим да имају смисао само ако су одрицање од себе да би се у нас уселио Бог, а не као да нешто тиме реално одрађујемо или заслужујемо.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...