Jump to content

Саопштење за јавност Епархије милешевске

Оцени ову тему

Препоручена порука

Обавештавамо свештенство, монаштво, верујући народ Епархије милешевске и ширу јавност да је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, у сарадњи са Светим Архијерејским Синодом Српске Православне Цркве, примио 16. децембра 2017. године, умировљеног епископа Филарета да борави у манастиру Свете Тројице у Дубници.

cropped-Zaglavlje-Novo.jpg.c48d53741075f4e2708d6006ea57ac8e.jpg

Умировљени епископ Филарет стигао је у манастир Дубницу око поднева, а Епископ милешевски Атанасије га је сачекао са братством манастира и изразио му срдачну добродошлицу, као човеку који је у своје време, када је био активни епископ, много труда унео у ову Епархију.

Сходно уредби Светог Архијерејског Синода, умировљени епископ Филарет се у манастиру Дубници неће бавити питањима општег живота Цркве нити било којим аспектом текућег живота Епархије милешевске. Посвећен својим духовним потребама, он ће се у молитви и подвигу придржавати „услова под којима му се ово гостопримство пружа“ и које Свети Архијерејски Синод истиче у својој пастирској бризи о целој Цркви, а то овде конкретно „подразумева пуно поштовање канонског поретка Цркве“. Сходно томе, умировљени епископ Филарет неће богослужити ван поменутог манастира и неће без  знања надлежног епархијског Архијереја позивати било кога да у манастиру богослужи.

Манастир Дубница има свог настојатеља, своје братство и уређен молитвени и општи животни поредак. То је поредак уређен према Уставу Српске Православне Цркве. Сви манастири Епархије милешевске управљају се по томе правилу.

Из Канцеларије Епископа милешевског

View full Странице

Подели на овим сајтовима

А зна ли неко где бораве сви други умировљени епископи? На пример где је сад биши канадски, бивши нишки?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

niski je jos uvek kod svoje kuce u nekom selu kod valjeva kacvenda u manastiru kod bjeljine

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

А зна ли неко где бораве сви други умировљени епископи? На пример где је сад биши канадски, бивши нишки?

А умировљена браћа су ваљда на Куби :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

А умировљена браћа су ваљда на Куби :)))

сад не знам ел се шалиш ил озбиљно? :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

сад не знам ел се шалиш ил озбиљно? :D

ма шалим се откуд знам. Ја сам их видео последњи пу на аеродрому кад су ишли на Кубу на одмор са секретаирацама

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Милан Ракић рече

ма шалим се откуд знам. Ја сам их видео последњи пу на аеродрому кад су ишли на Кубу на одмор са секретаирацама

Ааа, то! Па то сви знамо, на том ајродрому смо сви тада били и то видли. Него реко, да нису јопе ошли. 

Немам ја ништа против, нека, поготово сад кад су пемзјонери. Куба је ипак јефтинја.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Ааа, то! Па то сви знамо, на том ајродрому смо сви тада били и то видли. Него реко, да нису јопе ошли. 

Немам ја ништа против, нека, поготово сад кад су пемзјонери. Куба је ипак јефтинја.

12:smeha:12:smeha:12:smeha: Падо` са столице

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Милан Ракић рече

12:smeha:12:smeha:12:smeha: Падо` са столице

пази само да не промокроточиш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Знате шта је мени помало тугаљиво? То што мора да се пишу све ове напомене, у вези поштовања Црквеног реда и поретка, у једној таквој одлуци где се бившем правјашчем архијереју даје кров над главом у манастиру. Па зар и архијереју мора овако јавно да се напомиње да он мора да поштује правила?

Али вероватно се пише зато што мора да се пише. А то је оно што је мени тужно. Зашто смо дотле дошли?

Зар не би лепше било да пензионисаном владики, било којем, дају неки манастир и да га у њему поставе за настојатеља. Ваљда ако су до јуче управљали епархијама могу да воде и један манастир? Или су сад одједном у тој мери онеспособили? А можда би се и они боље "аклиматизовали" и било би мање трзавица. Јер до јуче су им се сви клањали и тресли се у ципелама пред њима, а сада их нико ни ич не зарезује, а то није лако поднети ако човек није баш јако духовно поткован. Или сам ја оптимиста?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ведран* рече

Или сам ја оптимиста?

Подели на овим сајтовима

Ракићу! Ти кад шоферираш авјонем, ел мораш увек да будеш оп ти мис та? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

Ракићу! Ти кад шоферираш авјонем, ел мораш увек да будеш оп ти мис та? 

Helikopterem. Treba, naročito na poziciju i mestu gde sam radio, tj. u remontnom zavodu :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

Helikopterem. Treba, naročito na poziciju i mestu gde sam radio, tj. u remontnom zavodu :)))

Аха. А видим да је оп ти ми зам важан!

Кад је тако, онда мислим да и ониј преко чији глава си шоферирао морали су бити оп ти мис ти!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Аха. А видим да је оп ти ми зам важан!

Кад је тако, онда мислим да и ониј преко чији глава си шоферирао морали су бити оп ти мис ти!

Тешко. Тј. ретко је кад била прилика да сам изнад нечијих глава пошто се пробни летови изводе или над самим аеродромом или над за то посебно одређеним простором испод којег су само њиве нпр. д боље омастиш ледину... Мсм., нема кућа и народа

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...