Jump to content

СЕНКА БУДУЋНОСТИ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, obi-wan рече

"ma bre bilo na televiziji, sta ti je!"

јер ако није било на тв-у, фб, инстаграму као да се није ни догодило :smeh1:

• Свиђа ми се 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Далеко сам чешће чуо аргумент ”Ма бре пише у књизи/уџбенику, шта ти је!”. А то је, рекао бих, далеко опасније...

Шта више, ако изузмемо људе попут ђакона Илића, Обија или мене (да, ни ја не волим ове нове таласе) који се бунимо јер нема више онога што некад бејаше и на шта смо навикли и за шта дубоко верујемо да је било лепше и квалитетније, убедљиво најгласнији критичари нових технологија и свега што оне доносе су писци уџбеника и креатори јавног мишљења који некад бајаху неприкосновени ауторитети, те никако не могу да се помире са судбином да то више нису и неће никада бити. Тачно, ова демократизација мишљења и стваралаштва коју је донео технолошки напредак дефинтивно производи много смећа, али такође дозвољава да исплива и квалитет који су некадашња господа ауторитети из све снаге забрањивали. 

Подели на овим сајтовима

Још једно занимљиво запажање. Управо смо ми некад били те жабе које су споро кували. Ствари су се мењале и оно што смо ми сматрали за врунац квалитета је сигурно шокирало неке тадашње забринуте људе, али је полако еволуирало и некако су сви били кувани на крају. Данас се свака мода мења брже него што просечан човек може да испрати. И онда стварно разлика између овог новог и оног нашег изгледа као непремостиви јаз кога мозак једноставно не може да обухвати. Наш мозак и наши хормони нису направљени да прате ову брзину којом се све мења, прихвата и одбацује, у последњих десетак-петнаест година. 

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Danijela рече

Dobro, pogresna parabola.

Ne znam koja bi bila dobra za navikavanje na nasilje, krv, na cinjenicu da drugi covek je samo sredstvo za postizanje svog cilja (cak ubistvom) bez ikakve zadrske, prepreke...

Ma u principu je slikovita i daje se da opiše nešto što zaista postoji kod ljudi... jedino što to konkretno kuvanje ne postoji kod žaba... čak nije ni tipičan urbani mit, potpuno izmišljen jer su postojali "naučni izveštaji" od pre par vekova o tome... samo danas znamo da nisu tačni.

Inače, ja ne mislim da nas serije privikavaju na nasilje... šta više, mislim da smo danas manje priviknuti na nasilje nego ikada... a da i ranije nije bilo onako kako zamišljamo... jedan od problema većine istorijskih serija je i što i nisu realistične baš u tom smislu... prosečnom čoveku, pa makar on bio i ratnik, nikad nije bilo sve jedno da ubije nekog... većina bitaka se nije završavala pokoljem druge strane, već bežanjem ili predajom većine vojnika druge strane...

Ogromna većina današnjih konzumenata tih serija, navodno priviknutih na krv i na nasilje, ne bi mogla da zakolje ni kokošku, a kamoli čoveka... a psihopata koji to vole da rade je uvek bilo i biće, sa ili bez serija...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Juanito рече

Наш мозак и наши хормони нису направљени да прате ову брзину којом се све мења, прихвата и одбацује, у последњих десетак-петнаест година. 

Svaka generacija je takva "od vremena pa do danas".

Socrates-quote-on-youth.jpg

Подели на овим сајтовима

@Danijela @Avocado

Добра метафора за такве ствари је постепено смањење концентрације кисеоника у ваздуху или пак самог ваздуха. Човек једва успе да примети да се нешто чудно дешава пре него што изгуби свест и умре.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Наравно, али се свет никада у историји није оволико брзо мењао као у последњих десет година. Више нема времена да ствари допру до мозга, изазову шок/нелагоду, да се објективно анализирају након проласка тог шока/нелагоде, а онда се приме уз евентуалне измене или пак буду одбачене. Данас се све појављује и нестаје преко ноћи. Пре пар година сам на неколико месеци престао да пратим актуелности у мојој садашњој области. Кад сам се пробудио, не да су се појавиле нове ствари, него је једна од њих постала ”апсолутно неопходан алат без кога је сваки бизнис незамислив”. И није то нека планирана завера (штавише, у питању су производи који потискују производе моћнијих аждаја), него више подсећа на заразу, на вирус.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Ma u principu je slikovita i daje se da opiše nešto što zaista postoji kod ljudi... jedino što to konkretno kuvanje ne postoji kod žaba... čak nije ni tipičan urbani mit, potpuno izmišljen jer su postojali "naučni izveštaji" od pre par vekova o tome... samo danas znamo da nisu tačni.

Inače, ja ne mislim da nas serije privikavaju na nasilje... šta više, mislim da smo danas manje priviknuti na nasilje nego ikada... a da i ranije nije bilo onako kako zamišljamo... jedan od problema većine istorijskih serija je i što i nisu realistične baš u tom smislu... prosečnom čoveku, pa makar on bio i ratnik, nikad nije bilo sve jedno da ubije nekog... većina bitaka se nije završavala pokoljem druge strane, već bežanjem ili predajom većine vojnika druge strane...

Ogromna većina današnjih konzumenata tih serija, navodno priviknutih na krv i na nasilje, ne bi mogla da zakolje ni kokošku, a kamoli čoveka... a psihopata koji to vole da rade je uvek bilo i biće, sa ili bez serija...

Samo da dodam na prethodno navedeno jedan odličan članak na tu temu:

http://www.milsf.com/psychology-of-killing/

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Natasa. рече

Ni nostalgija nije kao što je nekad bila...  ;)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Наравно, али се свет никада у историји није оволико брзо мењао као у последњих десет година. Више нема времена да ствари допру до мозга, изазову шок/нелагоду, да се објективно анализирају након проласка тог шока/нелагоде, а онда се приме уз евентуалне измене или пак буду одбачене. Данас се све појављује и нестаје преко ноћи. Пре пар година сам на неколико месеци престао да пратим актуелности у мојој садашњој области. Кад сам се пробудио, не да су се појавиле нове ствари, него је једна од њих постала ”апсолутно неопходан алат без кога је сваки бизнис незамислив”. И није то нека планирана завера (штавише, у питању су производи који потискују производе моћнијих аждаја), него више подсећа на заразу, на вирус.

Ne može ni to doveka da traje. Urušiće se i to sve što ide instant i počeće ispočetka.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ni nostalgija nije kao što je nekad bila...  ;)

Mladi si g***a :smeh1:, u moje vreme bilo je drugo. I jeste :dedica:. Deca su danas razmažena i nerviraju me :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

Ne može ni to doveka da traje. Urušiće se i to sve što ide instant i počeće ispočetka.

Слажем се. Штавише, већ је почело. Једини проблемчић је што су алтернативе које се нуде још црње и горе. На једној страни вегуни и остала секташка екипа која позива на ”повратак природи”, а на другој страни нацистолики конзервативци који позивају на повратак (али само одабраних) у неке епске фантазије које никада нису постојале. Чини ми се да ће ту бити још потреса, па ће тек после да исплива нешто нормалније, под условом да планета преживи. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Чини ми се да ће ту бити још потреса, па ће тек после да исплива нешто норлмалније, под условом да планета преживи. 

Entropija, fizika...mora tako :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...