Jump to content

СЕНКА БУДУЋНОСТИ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Image may contain: 4 people, people standing

Гледам разне ТВ серије које скидам са интернета (Пошто се плашим шта ћу затећи кад се укључим у редовни програм. Више пута сам се опекао.1f60a.png? ).
Серије су постале занатски веома добре. Замењују биоскопске филмове међу којима тренутно доминирају они који нису за публику изнад осамнаест година. Као што интернет замењује полако телевизију док је потпуно не интегрише.
Међутим, човек не може а да не примети да преко свих тих занимљивих и занатски одлично урађених серија као да пада нека чудна сенка.
Без обзира да ли се радња дешава у неком ранијем историјском периоду или данас, тешко ћете било где видети сунце и пуне боје. Боје су углавном загушене, баш као да се све дешава под сенком.
Да ли је то последица нејасне слутње будућности која ништа добро не обећава, или само тренутна мода - питање је. А можда је мода која је повезана са непријатном слутњом.

Серије које се баве будућношћу не садрже у себи ништа од утопије као нечег што прижељкујемо, све редом су постале такозване дистопије. Нешто од чега стрепимо.
Оне које су авантуре чисте маште у измишљеним световима такође носе са собом добру дозу мрака.

Али оно што је најупадљивије - све те квалитетне серије прихватиле су скоро потпуну моралну релативизацију. Запад више нема снаге да производи хероје. Узоре. Пратимо крволочне Викинге који кољу и муче хришћане и преко структуре серија навијамо за главне ликове који су - Викинзи.
Слично томе навијамо за криминалце или разне проблематичне типове који су можда само мало мање проблематични од средине у којој харају и убијају.

У серији "Кућа од карата" пратимо двоје злих људи који грабе власт у Америци. Ишчуђавамо се разоткривању отровних механизама политике али преко главних ликова прихватамо правила игре. Пошто се ради о главним ликовима - навикавамо се да прихватимо и њихову аморалност и оправдамо злодела као нужна средства у борби за високи улог власти. Ипак опраштамо због тога што добијамо и јасно разоткривање изједначавања истине и лажи, доброг и лошег у јавном животу не само Америке. А разобличавање увек доноси задовољство. И настављамо да пратимо зле људе и хтрели не хтели - да навијамо за њих. Пошто су они иако негативни - главни јунаци. Некажњени због свог зла. Сад више и не може да се очекује да буду кажњени пошто су серију скинули због скандала у које је уплетен главни глумац.

Медији прихватају моралну деградацију данашње цивилизације, фокусирају се на њу, обликују и враћају публици и тако мада забављајући нас и понекад и образујући, поспешују даљу релативизацију вредности и деградацију. Навикају нас. Као неко врзино коло у сенци надолазећег цунамија.

Наш успешни покушај да се придружимо стилском тренду успешних светских серија има сенку и у наслову: "Сенке над Балканом". Пробој у домаћој продукцији, осим очигледних квалитета серија болује и од неких помодних мана, али за разлику од узора по којима је рађен има неколико ликова који су, у ствари, из оне претходне медијске моде - где су се позитивци само маскирали у пропалице, равнодушне, негативце...
Као кад неки старински мангупи уз помоћ огледалаца шаљу одбијене сунчеве зраке у сенку. Зашто - па, не могу да одоле. 1f60a.png?

Све у свему, сенка над садашњом цивилизацијом као да је све гушћа. А ми као да смо све склонији да и сами прихватимо релативност свих вредности долази од будућег наслућеног мрака.
Или се можда само тако тренутно чини.

Сигурно је једно - време је да хришћани поново открију свету Незалазно Сунце Правде. Ако се не постиде пред заводљивом модом сенке.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Mediji svih vrsta najcesce koriste taktiku skuvane zabe. Kada zabu stavite u vrelu vodu ona iskoci a kada zabu stavite u hladnu pa joj dodajete pomalo tople vode onda ona nije sposobna da iskoci kada dodje vrela. Tako dok se zabavljamo na raznim medijima prvo nevinim a onda sve manje nevinijim programima i ne osetimo kako prestajeo da reagujemo na grubost, nemoral, pokvarenjastvo i td. Cak polako pocinjemo da osecamo potrebu da i mi malo probamo ponesto od toga. Tako to ide; to je princip. Malo je onih koji imaju duhovne snage ,da kada osete da su poceli da se kuvaju, da kazu dosta.

https://pouke.org/forum/topic/49231-smrt-nije-smešna-ako-vama-jeste-zapitajte-se-šta-nije-u-redu/?do=findComment&comment=1695887

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

@Danijela Gde nalazis ovako lepe clanke? Ova dva ,koja si postavila, od jutros su bas dobra!  :aplauz: 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Svaki clanak ima izvor.

Подели на овим сајтовима

Зависи шта човека привлачи, нема много дистопије. Само има много насиља, чак насиље бива представљено као уметност. Или обрнуто, испитивање насиља је уметност. Где они форензичари знају баш све о свему и онда решавају случајеве на основу крила од муве коју је жртва појела пред видео надзором 7 дана пре смрти у неком парку, па је то све снимљено видео надзором и тајно кроз лавиринт дошло до полиције. На крају је убица био сервисер видео надзора, мотив: да би уништио фирму јер је љубоморан на власника који му је украо идеју.

Шалим се, али дефинитивно посматрамо несразмеран број снимљених филмова и серија наспрам реалног талента. Зато се на западу све копира, по Кинеском моделу:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Danijela рече

Svaki clanak ima izvor.

Ma znam ja da ima zivor. Nego mene zanima kako uspevas i ja citam razne clanke na raznim portalima ali nista slicno tvojima. :( 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ne znam odgovor na to pitanje, prosto ih nadjem.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

А је л' би вама било занимљиво да гледате серију у којој весели средовечни људи свако јутро иду на посао, па тамо раде и све им је супер, па онда још веселији крену кући и на путу сврате у продавницу где их још веселији продавачи услуже... И тако коначно стигну кући где су деца све поспремила и очистила и опет сви раздрагано и весело проведу вече...

пре 19 минута, Danijela рече

Без обзира да ли се радња дешава у неком ранијем историјском периоду или данас, тешко ћете било где видети сунце и пуне боје. Боје су углавном загушене, баш као да се све дешава под сенком.

Па ове чија се радња дешава негде на северу баш реално осликавају стање. Сунце и пуне боје су ретки, углавном сивило и сенка.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Danijela рече

Али оно што је најупадљивије - све те квалитетне серије прихватиле су скоро потпуну моралну релативизацију. Запад више нема снаге да производи хероје.

Kljucno mesto, tacno u centar.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Juanito рече

Па ове чија се радња дешава негде на северу баш реално осликавају стање. Сунце и пуне боје су ретки, углавном сивило и сенка.

Uopste nije u tome stvar. Imao si i osamdesetih proslog veka serije i filmove sa mracnom ili sivom atmosferom, nista novo, ali to je sad - a o tome i prica djakon - postalo daleko preovladavajuce. I kad pogledas, vecina novijih serija upravo dise nekakvom takvom atmosferom.

Takodje, imas nemoguce bisere, kao sto je ova najnovija Star Trek serija, gde je glavni lik zenska po imenu Majkl. Znaci - "rodna ravnopravnost", "politicka korektnost", gender i rasne fantazmagorije, specijalni efekti - bljutavilo do granica podnosljivosti. Mislim, Rodenberi je imao jednu vrlo jasnu viziju kad je stvarao Star Trek, ovo sad nema nikakve dodirne tacke sa tim. Sapienti sat.

Isto tako npr. filmovi iz oblasti fantastike i superheroji - sve je to na steoridima, nagojeno nekakvim lens flare i slicnim glupostima, dok u samom jezgru nema maltene pa nicega. Kad sam pretprosle godine gledao Star Wars ep VII, koja je nastavljac sage, i koja je trebalo da me ponovo (kao i svi prethodni delovi) kupi pre svega atmosferom i pricom - potpuno sam se sokirao na sta to lici. Moze iz toga da se izvuce Star Wars, cedilom, ali je to toliko daleko od svojih korena da nema reci da se objasni. Upropastena stvar. Jedino sto stvarno vadi stvar jesu stari likovi koji donekle spasavaju film, iz prostog razloga jer ih vec znamo, i znamo (izuzetnu i stvarno herojsku) pricu koja stoji iza njih. Inace, Dzej je na isti nacin upropastio i 2 najnovija Star Trek filma.

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Inace, Dzej je na isti nacin upropastio i 2 najnovija Star Trek filma.

Значи брате, добрих 30 секунди сам гледао ову реченицу и покушавао да је сконтам.

9biiGhT.jpg

bDT3ZIT.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Danijela рече

Али оно што је најупадљивије - све те квалитетне серије прихватиле су скоро потпуну моралну релативизацију. Запад више нема снаге да производи хероје. Узоре.

Pitanje je da li producenti ne žele da prave drugačije serije, sa crno-belom (apsolutno dobro vs. apsolutno zlo) postavkom ili publika ne želi da ih gleda jer su manje realne. Mensčini da je ovo drugo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

Значи брате, добрих 30 секунди сам гледао ову реченицу и покушавао да је сконтам.

:laugh1:

Sto reko Qzma iz SKa - Dzej Dzej Ramadanovski Abrams...

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Danijela рече

Медији прихватају моралну деградацију данашње цивилизације, фокусирају се на њу, обликују и враћају публици и тако мада забављајући нас и понекад и образујући, поспешују даљу релативизацију вредности и деградацију. Навикају нас. Као неко врзино коло у сенци надолазећег цунамија

Apsolutno tačno.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Moj jak utisak je sto u svim tim serijama i filmovima ima toliko krvi, leseva (toliko detaljno i slikovito napravljenih), ljudi koji lako ubiju drugog coveka, zivotinju... Bez ikakvog obuzdavanja trenutnog impulsa, nema kajanja, kao da drugi ljudi nisu vazni, da ce nekom nedostajati, kao da mogu sa sledecim jutrom da zapocnu zivot iznova.

Smeta mi to navikavanje ljudi na ovakve stvari. Postaju potpuno neosetljivi za druge ljude, njihove potrebe, patnju, zivot...

Kuvanje zabe.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...