Аристарх Написано Децембар 4, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2017 Читајући Нови Завет, наишао сам на овај догађај у Листри, па начињех ову тему. Овде ми делује да је Апостол васкрсао из мртвих, пошто не верујем да је био ошамућен или се правио мртав. Притом су га јевреји одвукли из града мислећи да су га убили. Након тога се апостол устао и наставио да проповеда са Апостолом Варнавом у Девру, Иконију, Антиохију па опет у Листру где је основао Цркву. Тек касније Апостол бележи у посланицама да је имао искуства виших неба... Мене интересује (значило би академско мишљење) дали је Апостол Павле по учењу Цркве овде-налази се на крају текста, васкрсао или није? Дела Апостолска 14:8-20 (извор: http://biblija.info/ekavski/), потамнит ћу битно: 8. И један човек у Листри сеђаше немоћан у ногама, и беше хром од утробе матаре своје, и не беше никад ходио. 9. Овај слушаше Павла где говори. Павле погледавши на њ и видевши да верује да ће оздравити, 10. Рече великим гласом: Теби говорим у име Господа Исуса Христа, устани на своје ноге управо. И скочи, и хођаше. 11. А кад виде народ шта учини Павле, подигоше глас свој говорећи ликаонски: Богови начинише се као људи, и сиђоше к нама. Овај део изнад је по мени нешто што се често заборави а заправо је јако важна суштина Хришћанства. 12. И називаху Варнаву Јупитером, а Павла Меркуријем, јер он управљаше речју. 13. А свештеник Јупитера који беше пред градом њиховим доведе јунце, и донесе венце пред врата, и с народом хтеде да приноси жртву. 14. А кад чуше апостоли, Варнава и Павле, раздреше хаљине своје, и скочише међу народ вичући и говорећи: 15. Људи! Шта то чините? И ми смо као и ви смртни људи, који вам проповедамо јеванђеље да се од ових лажних ствари обратите к Богу Живом, који створи небо и земљу и море и све што је у њима; 16. Који у прошавшим нараштајима беше пустио све народе да иду својим путевима: 17. И опет не остави себе непосведоченог, чинећи добро, дајући нам с неба дажд и године родне, пунећи срца наша јелом и весељем. 18. И ово говорећи једва уставише народ да им не приносе жртве, него да иде сваки својој кући. А док они живљаху онде и учаху, 19. Дођоше из Антиохије и из Иконије некакви Јевреји, и кад се они препираху слободно, подговорише народ да их одустану, говорећи да ништа право не говоре, него све лажу. И подговоривши народ засуше Павла камењем и извукоше га из града мислећи да је мртав. 20. А кад га опколише ученици његови, устаде и уђе у град, и сутрадан изиђе с Варнавом у Дерву. александар живаљев and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Децембар 5, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2017 Док ти се не јаве "академци", ево мене доконог... С обзиром да је очевидац овог путописа било св. Лука, Еванђелиста, иконописац и лекар, верујем да св. Апостол Павле није био убијен (камењем) па васкрснут. Јер да јесте, тако би прецизни св. Лука и написао. Он, по природи посла којим се бавио, ипак разуме разлике између излечења, исцељења, умирања и васкрсења. Аристарх, Danijela, Trifke and 3 осталих је реаговао/ла на ово 3 3 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 5, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2017 пре 10 часа, Mиљан Л. рече Мене интересује (значило би академско мишљење) дали је Апостол Павле по учењу Цркве овде-налази се на крају текста, васкрсао или није? Nije,da se tako nešto zbilo sigurno bi Crkva to obeležavala određenim praznikom uostalom lepo piše da su ga odvukli misleći da je mrtav,verovatno da je bio izubijan kamenjem do iznemoglosti da je tako delovao... obi-wan, Аристарх and Trifke је реаговао/ла на ово 1 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Децембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 7, 2017 Пише да су га "одвукли из града мислећи да је мртав". Не пише да су га " одвукли из града преваривши се да је мртав". Па ја размишљам, кад некога каменују па га одвуку из града (што је била уобичајена процедура код Јевреја ако би ухватили неког Апостола Христовог), углавном морају да буду сигурни да је казна извршена и да је човек умро. Зато ми је запало за око, водећи се логиком да су јевреји и за Лазара мислили да је мртав. То је било након Вазнeсења Христовог, када је сила Духа Светога била у Апостолу Павлу... @Toma , @Кратос , хвала на одговору. Нисам у Србији сада па да питам свештеника за ову недоумицу. А ваља питат јер са пар погрешних закључака, човек лако скрене у погрешан резултат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2017 пре 42 минута, Mиљан Л. рече Пише да су га "одвукли из града мислећи да је мртав". Не пише да су га " одвукли из града преваривши се да је мртав". Па ја размишљам, кад некога каменују па га одвуку из града (што је била уобичајена процедура код Јевреја ако би ухватили неког Апостола Христовог), углавном морају да буду сигурни да је казна извршена и да је човек умро. Зато ми је запало за око, водећи се логиком да су јевреји и за Лазара мислили да је мртав. То је било након Вазнeсења Христовог, када је сила Духа Светога била у Апостолу Павлу... @Toma , @Кратос , хвала на одговору. Нисам у Србији сада па да питам свештеника за ову недоумицу. А ваља питат јер са пар погрешних закључака, човек лако скрене у погрешан резултат. Koji god da si zakljucak po ovom pitanju doneo nebi se desilo nista strasno. Аристарх је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Децембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2017 пре 3 часа, Mиљан Л. рече Пише да су га "одвукли из града мислећи да је мртав". Не пише да су га " одвукли из града преваривши се да је мртав". Па ја размишљам, кад некога каменују па га одвуку из града (што је била уобичајена процедура код Јевреја ако би ухватили неког Апостола Христовог), углавном морају да буду сигурни да је казна извршена и да је човек умро. Зато ми је запало за око, водећи се логиком да су јевреји и за Лазара мислили да је мртав. То је било након Вазнeсења Христовог, када је сила Духа Светога била у Апостолу Павлу... @Toma , @Кратос , хвала на одговору. Нисам у Србији сада па да питам свештеника за ову недоумицу. А ваља питат јер са пар погрешних закључака, човек лако скрене у погрешан резултат. Сад нешто размишљам (каобојаги)... Можда је понајбоље питати Апостола Павла да ли је тада у Листри био повређен или убијен. Ово не пишем цинично него искуствено. Искуство Цркве јесте да су се светитељи јављали (и) онима који су им се обраћали због својих недоумица. Са друге стране, ми имао изјаве св. Павла, нерадо записане, у посланици Коринћанима другој, о његовом узношењу до "трећег неба" ("до Раја"), као и његовом руком укратко написано житије такође у посланицама где он не помиње своје упокојење и васкрсење. Понављам, коме ово није довољно има потпуну слободу да се светитељу обрати молитвено, и добиће одговор (чврсто верујем у ово). "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2017 Пребили човека па је био у несвести једно време као што је и уобичајено у таквим ситуацијама. Све се одиграло у еуфорији, што је вероватно било и противзаконито и протекло без било какве провере или утврђивања да ли је мртав, они су свој бес вероватно искалили врло сурово мислећи да то човек не може преживети и разишли се када су га изнели из града и мало се смирили. Ово је моје мишљење, да је био мртав свакако би писац нагласио. "Tamo daleko" and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 7, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2017 On Tuesday, December 05, 2017 at 9:06, Toma рече Док ти се не јаве "академци", ево мене доконог... С обзиром да је очевидац овог путописа било св. Лука, Еванђелиста, иконописац и лекар, верујем да св. Апостол Павле није био убијен (камењем) па васкрснут. Јер да јесте, тако би прецизни св. Лука и написао. Он, по природи посла којим се бавио, ипак разуме разлике између излечења, исцељења, умирања и васкрсења. ... On Tuesday, December 05, 2017 at 10:50, Кратос рече Nije, da se tako nešto zbilo sigurno bi Crkva to obeležavala određenim praznikom, uostalom lepo piše da su ga odvukli misleći da je mrtav, verovatno da je bio izubijan kamenjem do iznemoglosti da je tako delovao... ... Sve lepo receno... Аристарх је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука