Jump to content

Pronađen Kuran iz vremena pre Muhameda

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Iulianus рече

Eto vidiš, čak ni kršćani među sobom ne uspijevaju se dogovoriti oko fundamentalnih postavki, a kako će onda ići dalje i "propovijedati cijelom svijetu Evanđelje" nije mi jasno. 

I dokle će ići tvrđenje protivu tvrđenja? Dok netko nekoga ne prisili mačem da konvertira, bojim se.

Tu bi jedino pomoglo kad bi se pojavio na Zemlji neko od zainteresovvanih i istovremeno kompetentnih u tim kontroverzijama, na primjer Isus ili barem sv. Petar i proglasili kako je to sa svim tim otprilike ovako.

Sv. Petar: Ma jok, kakva Stijena, šta si to tamo pišu ti neki katolici o meni, kakav more crni papa rimski?

Ili:

Isus: Ko to na toj Zemlji misli da sam ja dislektik i da nisam znao reci šta sam mislio i htio? 

Jasno sam to rekao: Ti si Petar Stijena na kojoj sam izgradio Crkvu svoju i tebi ključeve crkvene na dalje staranje dao! 

Ili Mojsije:

Isus? Muhamed? Nikad čuo. Ko su pak ti dva?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Iulianus рече

Duhovito.

Ipak, ništa mi nisi razjasnio. Ne vidim rješenje za ovu zbrku. (Znam da rimokatolici imaju "rješenje". Problem je jedino u tome što oni drugi ne misle da je to adekvatno "rješenje").

Pa ne treba s ničim přehnat, pretjerivat pa ni s tim vědama i teologijom. Lepší vínečko červené pít než ve knížkách jak knihomol žít. 

Mladenci z Moravu

:D 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, grigorije22 рече

Veruje se da je ovaj Kuran napisan između 545. i 568. godine posle Hrista, dok su godine koje se se vezuju za Muhamedov život - od 570. do 632. posle Hrista.

У Абу Даби је изложен пре три дана (http://www.gulftoday.ae/portal/b8528f38-2c1c-48f2-b3e2-65ce66597c22.aspx), где Емирати кажу да датира из 7 века. Док на википедији (https://en.wikipedia.org/wiki/Birmingham_Quran_manuscript) пише да датира од 568 до 645 године после Христа. Не од 545 до 568. Мухамед је живео од 570 до 632 године, па се уклапа датирање са временом када се тврди да је он живео.

Тако да им је чланак скроз ван званичног текста, притом уважени британски медиј је објавио текст:)). Немају муслимани проблем са аутентичним текстовима или датирањем оригинала текстова Курана. Њима је проблем почео расколом који је по њиховом предању настао одмах након што се мухамед успео на небеса. Јер приликом успења није рекао ко ће да га наследи. Никада се од тога нису опоравили и временом су добили много раскола чак унутар Сунита и Шита о којима се не говори, већ хришћани то све стављају у два коша Сунити и Шити. Тиме је у Исламу једно од највећих теолошких проблема заправо уједињење муслимана у једну хомогену групу, што је у пракси до сада сваки пут било неизводљиво. Јер они су склони по медресама, да ликвидирају све муслиманске групе и секте који се са водећим лидером не слажу у догми. А у догме спадају трговачка правила, научна, па и оно што ми зовемо верским правилима...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...