Jump to content

Josip Sruk: Ateistima je danas gore nego vjernicima prije 50 godina (HR)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Juanito рече

Шта ти је згрешила цура да јој такво зло препоручујеш?

Џуанито, разумем ја тебе да си C-ијаш али неће сви бити системски кодери! ;)

А и има нешто у вишем нивоу језика. :)  

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, εργασία рече

Џуанито, разумем ја тебе да си C-ијаш али неће сви бити системски кодери! ;)

А и има нешто у вишем нивоу језика. :)  

Шта ти пада на памет! Зачин C (и онај други зачин C с два крстића) користим само кад баш морам. :) 

Подели на овим сајтовима

Ako je suditi po ovom intervjuu, u pitanju je hiljadu puta prežvakana priča, sa još više prežvakanim tvrdnjama i argumentima. Generalno, ateisti su postali veoma dosadni. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

Шта ти пада на памет! Зачин C (и онај други зачин C с два крстића) користим само кад баш морам. :) 

Kuku Đole, da nisi možda mašinski inženjer!!!? :smeh1::smeh1::smeh1:

εργασία (грч. ергасија) - рад, занимање, посао. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, NinaD рече

Jedno je da ideš na ponoćku, a drugo što kao vernik i ispred verske zajednice nemaš prava da na primer istupiš javno iznoseći svoje političke stavove, osim, ako ne zatajiš da si vernik.

,,Да нико не може ни купити ни продати, осим ко има жиг, или име звијери, или број имена њезина."

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav&book=66&chap=13 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Џуманџи рече

:scratch_head:

Ti to mene malo zafrkavas u poslednje vreme? Te nezna (sarkazam), te odgovaram umesto tebe na drugoj temi...? 

Ama ne zafrkavam te devojko! :smeh2: (Nešto drugo /treće?/ je tu mož`biti u stvari, zbog čega imaš takav pogrešan dojam - o čemu mogu samo da nagađam).

Zaista mi se čini da si nežna prema profešuru. Et` i Sherlock H. je nežan sproću njega - 

Цитат

Generalno, ateisti su postali veoma dosadni. 

Ne samo da su ateisti postali dosadni (prevashodno ovi sa ex-YU prostora) nego su i dozlaboga neinventivni. Uostalom, ovo su tipični intervjui na kakve sam u poslednjih pet godina barem jednom godišnje nailazio na "partizanskim" sajtovima u svezi raznih prilika & neprilika. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ronald рече

Mozes, ali moras onda i malo manje biti gribijancica, hihi:smeh2:

Никад. 0703_read 

1 hour ago, Iulianus рече

Хајд, нек ти буде. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, NinaD рече

Moram da ti skrenem pažnju da je 2.sv.rat završio 1945. a neposredno po završetku i sve negde do početka 70-tih nije baš bilo zgodno da te vide u crkvi. Ko je živeo od svoje zemlje, ili nekog obrta, još je i imao neku nezavisnost. To nije slučaj sa svima, a naročito su trpeli oni koji nisu imali načina da žive bez zaposlenja u državnoj firmi, a sve su bile državne. Ja sam iz Dalmacije i u mom kraju se išlo u crkvu i slavile se slave, ali otvoreno tek od 70-tih. Ko je hteo da napreduje u karijeri morao je da se čuva. Ko je hteo da školuje decu, a nema sredstava, za stipendiju nikako nije bila preporuka veza sa crkvom. Kažem 70-tih se situacija promenila. Sad živim u Vojvodini i pričali su mi mnogi starosedeoci isto ovo što ja prenosim. Čak ni posle nije bila preporuka da si crkven čovek, ali niko nije branio. U javnom životu vernici nisu bili vidljivi ni polse 70-tih. O tome govorim. Jedno je da ideš na ponoćku, a drugo što kao vernik i ispred verske zajednice nemaš prava da na primer istupiš javno iznoseći svoje političke stavove, osim, ako ne zatajiš da si vernik.

Pretpostavljam da ovde mnogi nemaju simpatije prema (bivšem) "najvećem sinu naših naroda und narodnosti, drugu Titu", međutim, moj "svešteni" deda mi je kazivao savim drugačije priče. A njemu sam verovao (upokojio se 2003.g.) više nego ikom drugom što se tiče određenih događaja pre mog "ovaploćenja".  Dakle, da Tito nije `48. graknuo ono čuveno "NE!" tovarišu Čeličnom mi bismo kudikamo mnogo gore prošli nego što je to uisinu bio slučaj. Rusi odnosno Sovjeti da su umarširali u tadašnju Jugoslaviju imali bismo poražavajuće iskustvo sa "braćom" tako da bi danas bilo manje beznadežnih rusofila. (Ovo bi bila i ostala jedina pozitivna stvar posle oslobođenja iz/od "bratskog zagrljaja"). Ono što su ruski komunisti činili na svojoj teritoriji s crkvom, ovim našim domaćim, "endemskim", nije bilo ni na kraj pameti. Kako smo se odmicali od Rusije i primicali Zapadu, slobode "svih vrsta" (makar "na kašičicu") su morale biti ugrađivane u soc-sistem eseferjota po sili umiljavanja novopečenim saveznicima. Religijske slobode su tu bile na prvom mestu. Zapad je tu bio neumioljiv. I što su nas više stezali Sovjeti, što posredno što neposredno, unutrašnje otopljavanje je bilo izraženije. Svakom novom krizom u Sovjetskom bloku (Mađarska `56., Čehoslovačka `68.) mi smo sticali nove benefite; otvaranje granica, pasoši, putovanja, itd.  

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Iulianus рече

Pretpostavljam da ovde mnogi nemaju simpatije prema (bivšem) "najvećem sinu naših naroda und narodnosti, drugu Titu", međutim, moj "svešteni" deda mi je kazivao savim drugačije priče. A njemu sam verovao (upokojio se 2003.g.) više nego ikom drugom što se tiče određenih događaja pre mog "ovaploćenja".  Dakle, da Tito nije `48. graknuo ono čuveno "NE!" tovarišu Čeličnom mi bismo kudikamo mnogo gore prošli nego što je to uisinu bio slučaj. Rusi odnosno Sovjeti da su umarširali u tadašnju Jugoslaviju imali bismo poražavajuće iskustvo sa "braćom" tako da bi danas bilo manje beznadežnih rusofila. (Ovo bi bila i ostala jedina pozitivna stvar posle oslobođenja iz/od "bratskog zagrljaja"). Ono što su ruski komunisti činili na svojoj teritoriji s crkvom, ovim našim domaćim, "endemskim", nije bilo ni na kraj pameti. Kako smo se odmicali od Rusije i primicali Zapadu, slobode "svih vrsta" (makar "na kašičicu") su morale biti ugrađivane u soc-sistem eseferjota po sili umiljavanja novopečenim saveznicima. Religijske slobode su tu bile na prvom mestu. Zapad je tu bio neumioljiv. I što su nas više stezali Sovjeti, što posredno što neposredno, unutrašnje otopljavanje je bilo izraženije. Svakom novom krizom u Sovjetskom bloku (Mađarska `56., Čehoslovačka `68.) mi smo sticali nove benefite; otvaranje granica, pasoši, putovanja, itd.  

To je po principu šta bi bilo da je bilo. Isto tako možemo razmatrati šta bi bilo da Tito nije iskoristio 2.sv.rat za sprovođenje revolucije, svrgavanje kralja i rušenje državnog uređenja. Pa onda po završetku rata organizovano sprovedene čistke u cilju uništenja političkih neistomišljenika (najviše u Srbiji), a onda izbori koji su bili farsa. O tome koliko je sveštenika (pravoslavnih) Tiletov režim pobio da i ne govorimo, kao ni o podeli Srbije na centralnu i pokrajine. U Korenici, igrom slučaja znam za tu priču, nesrećnog sveštenika koji se vratio iz logora u svoju parohiju komunisti su tukli, jahali, čupali mu bradu i jedav je živu glavu izvukao. U spaljenoj crkvi napasali su ovce sve do ovog zadnjeg rata. Ovo nije bio usamljen slučaj već pravilo. Kad kažeš braća Rusi, imaj na umu da su i braća Rusi stradali od svojih komunista, a tovariš Čelični i nije Rus mada je to manje bitno. Komunisti nemaju braću ni po veri, ni po naciji, a ni po krvi, samo po partiji. Na kraju krajeva, da Tito nije sproveo revoluciju, ne bi nas ni trebao približavati zapadu, jer smo već bili bliski.

Подели на овим сајтовима

On 08. 11. 2017. at 5:57, Iulianus рече

To je povezano s odnosom morala i religije. Vjernici vjeruju jer su u strahu i boje se pakla ili očekuju nagradu i odlazak u nebo. Nije li to lažni poticaj morala? Kod ateista i gnostika je suprotno: slijede svoju savjest i potrebu da budu korektni i da se humano ponašaju prema drugim ljudima. Taj njihov moral je istinski jer nije nametnut religijom. Navest ću primjer: što će učiniti vjernik ako mu Bog, preko svećenika, naredi da ubije, pali, kamenuje, kao što je bio slučaj sa starozavjetnim Bogom Jahvom, a što će reći ateist? Vjernik, ako slijedi dosljedno vjeru, reći će da mora poslušati Boga, a ateist će raditi po svojoj savjesti i odbiti izvršenje zločina jer ga vjera na to ne tjera. Zato su sukobi temeljeni na religijskim razlikama gotovo uvijek najžešći i najduže traju. Ima ih i danas, pa i unutar jedne religije – sukobi između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, između sunita i šijita u nekim arapskim i bliskoistočnim državama.

Ovaj opis vjernika je zapravo opis kakav on ne smije biti.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Udaj se i sve ce biti kako treba,hahahah:D

Jao, postao si clan te ekipe... :( Nista, blokiracu te da bi lakse povratio samopostovanje. :) :*

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...