Jump to content

Препоручена порука

пре 20 минута, Jace Jerimoth рече

Много тога кад је у питању етика.

Добро. :)

пре 23 минута, Jace Jerimoth рече

Као пример и одговор на твоје питање могу да послуже овај одломак из дневника Марка Аурелија и пар Сенекиних цртица о (не)постојању, а добро је знати и став Владике Николаја:

По овоме делује да слабо чега заједничког има. :) Додуше, не само по овоме, али генерално су хришћанство и стоицизам тешко спојиви. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

@Џуманџи, можда зависи и како ко посматра. ne_shvata Мени је и зен будизам спојив са хришћанством у извесној мери. Та мера би се углавном огледала у домену аскетизма.

Кад смо већ код тога, ево једна стара тема... :ani_biggrin: БУШИДО - етика самураја и душа Јапана

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Jace Jerimoth рече

@Џуманџи, можда зависи и како ко посматра. ne_shvata Мени је и зен будизам спојив са хришћанством у извесној мери. Та мера би се углавном огледала у домену аскетизма.

Могуће. Мени Христос уопште не делује као неко ко се контролише у стоичком смислу те речи (бреца се на Петра, назива га сотоном, шибајући истерује животиње из храма, преврће столове, као и то што је бризнуо у плач због Лазара...

Но, кренули смо од храбрости за коју си рекао је њена основна супстанција смисленост и то ако је могуће са расуђивањем. Први пример који ми пада на памет је Авраам који је, како каже Писмо, кренуо негде из своје домовине - Ура Халдејског, на позив Божији "не знајући куда иде". Не видим ту много ни смислености, ни расуђивања, а опет ми се чини да је то неизводиво без храбрости. Вероватно грешим, ал' ето, то су моји неки утисци. :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Џуманџи рече

Не видим ту много ни смислености, ни расуђивања, а опет ми се чини да је то неизводиво без храбрости.

Аврам види Смисао и Њему верује, а не себи самом. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

Смисао = Логос = Бог Син (у Оцу, Духом Светим)

Разговарали су, зар не? :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Jace Jerimoth рече

Смисао = Логос = Бог Син (у Оцу, Духом Светим)

Нисам питала шта је Смисао по теби, него на основу чега извлачиш закључак да је Авраам видео Смисао, веровао Му и зато се упутио у непознато. Простије речено: питам за референцу. Шта у библијском тексту указује на твој закључак?

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Jace Jerimoth рече

Кад смо већ код тога, ево једна стара тема... :ani_biggrin: БУШИДО - етика самураја и душа Јапана

Ja bi bio mali buda da nema hrišćanstva.:stadaradim:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Ja bi bio mali buda da nema hrišćanstva.:stadaradim:

или како је Страхиња говорио кад је био мали "Мали гуда":D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Џуманџи рече

Шта у библијском тексту указује на твој закључак?

Мислим да је сам контекст Писма довољно јасан да би се ово разумело. Тренутно не могу да дам исцрпнији одговор. Аврам храброст гради на вери, Бога препознаје као апсолутну Личност и не налази разог да му се супротстави, чак и поред евентуалних страхова и недоумица својствених људској природи, које су видљиве и код самог оваплоћеног Христа.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Jace Jerimoth рече

не налази разог да му се супротстави

U priči oko Sodome i Gomore mu se suprotstavlja...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Jace Jerimoth рече

Мислим да је сам контекст Писма довољно јасан да би се ово разумело.

Прво, не слажем се да постоји нешто попут "контекста Писма", напротив, могуће је наћи 2 или више контекста у истој глави и то у само једном спису, да не говоримо о читавом корпусу. 

пре 2 минута, Jace Jerimoth рече

Тренутно не могу да дам исцрпнији одговор.

Е, тако. :) Боље него да се вртимо у круг и учитавамо своје. :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Кратос рече

U priči oko Sodome i Gomore mu se suprotstavlja...

Ццц, :smeh1:

@Џуманџи, опет ствар личне диоптрије. За мене је контекст Писма само један: "Бог је тако заволео свет да је дао свог Јединородног Сина, да ко год верује у њега не погине, него да има живот вечни. Јер Бог није послао свог Сина у свет да осуди свет, него да се свет спасе кроз њега..."

Други ми контекст не врши посао... :citac:Мада философија добро дође понекад... ал' по мало.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Muramasa рече

Kakve ovo veze ima sa hrabrosću, osim što se pokazalo kao tačno moje predviđanje da će mnogi redefinisati pojam u skladu sa ličnom patetikom?

Само сам ти дао пример да ''служење'' не мора да има негативну конотацију и да је понекад за служење потребна храброст, нпр. служење у рату, док са друге стране имаш и државну канцеларија-клима ''службу'' која је чисто паразитирање. :д 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Jace Jerimoth рече

Good 4 u (а и добар покушај скретања са теме :))) ), зато сам и инсистирала на појашњењу. Све те приче о Апсолуту и Личности падају у воду пред текстом, тек је касније један од тадашњих богова постао "Бог Аврама, Исака и Јакова". Легитимно је учитавати сопствена убеђења из 21 века, наравно, али је још легитимније то и признати. ;)

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...