Jump to content

Najzanimljivije funkcije koje donosi Windows 10 Fall Creators Update

Препоручена порука

Najzanimljivije funkcije koje donosi Windows 10 Fall Creators Update

Microsoft je tokom prethodnih šest meseci testirao Windows 10 Fall Creators Update, koji je sada konačno počeo da pristiže korisnicima. Microsoft donosi veliki broj funkcija sa ovim ažuriranjem, među kojima je Windows Mixed Reality (VR), kontakt integracija sa Windows 10 task barom, Fluent Design i drugo. Većina poboljšanja u ovom ažuriranju su manja, ali evo nekoliko funkcija koje se izdvajaju.

OneDrive Files On-Demand - Ova funkcija omogućava da OneDrive koristi podatke sa clouda kada je to potrebno, bez potrebe za punim sinhronizovanjem fajlova i foldera na uređaju.

People integracija - My People je Microsoftov metod kreiranja statičkog Windows 10 task bara u personalizovanom stilu. Moguće je pinovati prijatelje, saradnike i članove familije u task bar, za brz pristup kontaktima.

Windows Mixed Reality - Microsoftov odgovor na virtuelnu realnost, Windows Mixed Reality će moći da se koristi kupovinom odvojene kacige koju proizvode Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo ili Samsung.

fluentdesign.jpg

Fluent Design izmene - Novi dizajnerski jezik u Windowsu 10 je prisutan u manjoj meri, sa suptilnim efektima i animacijama i pojavljivaće se kroz aplikacije u Windowsu, iOS-u i Androidu. Moguće je lakše menjanje veličine aplikacija i prozora; transparentni start meni sada koristi akrilični dizajn; promene su vidljive i u Action Centru i drugo.

Microsoft Edge poboljšanja - Browser dobija pinovane sajtove u taskbaru za brz pristup; novi full screen mode (F11); veća kontrola nad zatvaranjem tabova, migriranje kolačića i podešavanja sa Chrome-a na Edge, podešavanje URL-ova u favoritima i drugo.

edge.jpg

Pen & Touch poboljšanja - Vlasnicima Surface uređaja Fall Creators Update će poboljšati touch i inking funkcije. Nova poboljšanja za stylus omogućavaju pisanje koliko god želite u input panelu. Tu je i "find my pen" opcija, za lociranje kada je poslednji put korišćen inking na uređaju.

Novi emotikoni i korisne prečice - Emotikoni su svima dragi, a Microsoft se pobrinuo da Windows 10 Fall Creators Update dobije najnovije Unicode ažuriranje. Panel sa emotikonima je moguće pozvati preko prečice na tastaturi (Win + tačka ili tačka zarez). Panel podržava i pretragu emotikona.

emoji.jpg

Cortana poboljšanja - Cortana sada prikazuje obaveštenja o pozivima ukoliko se koristi Android telefon. Digitalni asistent će sinhronizovati obaveštenja. Takođe, Cortana će zaključati, izlogovati ili ugasiti /restartovati korisnikov PC uz pomoć glasovnih komandi.

Poboljšanja za zvuk i slušalice - Moguć je desni klik na ikonicu za zvuk u oblasti za obaveštenja, nakon čega se omogućava Windows Sonic funkcija za podršku za surround zvuk i Dolby Atmos.

Task Manager GPU praćenje i DPI poboljšanja - Ukoliko ste PC gejmer, koristiće vam dodatak za praćenje GPU performansi. Procesi su takođe grupisani u glavnom Task Manger interfejsu, što omogućava da se lakše kontrolišu. Takođe, ukoliko imate visok DPI, više nećete morati da se izlogujete kako biste popravili zamućene desktop aplikacije.

Izvor: The Verge 

https://www.benchmark.rs/vesti/najzanimljivije_funkcije_koje_donosi_windows_10_fall_creators_update-73502

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Никако не могу да се натерам да користим десетку а имам легалну девелопер верзију на једном од рачунара... Да л' што морам да се пријављујем, или што је споро, стално нешто мува, учитава, окреће, апдејтује... Терам седмицу и не мислим... За сад :)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Утепали смо се к'о сирочићи од силног апдејта пре неки дан

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan3 рече

Никако не могу да се натерам да користим десетку а имам легалну девелопер верзију на једном од рачунара... Да л' што морам да се пријављујем, или што је споро, стално нешто мува, учитава, окреће, апдејтује... Терам седмицу и не мислим... За сад :)

Brate, batali tu spijuncinu, samo teraj 7-cu i ne brini. Pride sto je 10-ka obicna krmaca sto se tice updatea.

Inace, naj-varijanta je neki dobar Linux sa Wine-om - sve Windowsovo radi kao mleko, a sistem ti siroko polje, ne baguje, ne juri te po wc-u, i ostalo. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Драгана Милошевић рече

Утепали смо се к'о сирочићи од силног апдејта пре неки дан

Да, ево укључим тај комп са 7 и 10 са намером да га пустим да се апдејтује и, навикао да се све само укључи одем, кад оно сачека ме неукључен тј. да се логујем... улогујем се и чекам чекам да све легне, покушам да одем у подешавања да провери апдејт и онда крене: оутлук подешавање је застарело ја на х, мајкрософт налог мора да се поправи ја на х, уан драјв хоће нешто да пита ја на х, дефендер оће да скенира цео комп ја на х... и ево након сат и по скинуо је 25% апдејтова. Тераће изгледа до сутра ујутро... нека га.

Иначе приликом једног од ранијих ажурирања видим ја гомилу порука које ме чекају у аутлуку који иначе не користим тј. налог на хотмејлу или лајву или шта год сам направио само да региструјем 10 и баталио га. Погледам ја мејлове и видим да су то ФБ обавештења за некога, неког клинца, погледам његов фб и јесте то је он АЛИ ТО НИСАМ ЈА тј. 10 је некако мој МС налог повезала са његовим и ја добијам његове мејлове а није могао са мојим мејлом да се региструје на ФБ јер би морао да потврди мејл а не то може јер нема моју лозинку... Ладно мајкрософт некако исхаковао његов налог тако да и ја могу да га видим и читам мејлове... Ја то побришем и као одјавим се а нисам се ни пријавио и када заврши овај апдејт за пар дана :) видећу да ли и даље добијам његове мејлове и приступ налогу ne_shvata

пре 19 часа, obi-wan рече

Brate, batali tu spijuncinu, samo teraj 7-cu i ne brini. Pride sto je 10-ka obicna krmaca sto se tice updatea.

Inace, naj-varijanta je neki dobar Linux sa Wine-om - sve Windowsovo radi kao mleko, a sistem ti siroko polje, ne baguje, ne juri te po wc-u, i ostalo. :)

Јој брате не могу још и линукс себи да натоварим на врат а ако ми нешто баш затреба имам један фини Slax на флешки па ми одради посао али нема шансе сада да бришем све или да правим додатне дуал бут варијанте. Мада када дође време за генералку за цео ситем можда те и послушам :D

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Имам једно глупо питање, не замерите доги низ година сам само Линух користила па се у Вин ич не разумем, елем, да ли могу са вин 8.1 да пређем на 7 или ако хоћу да мењам могу само на 10 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Снежана рече

Имам једно глупо питање, не замерите доги низ година сам само Линух користила па се у Вин ич не разумем, елем, да ли могу са вин 8.1 да пређем на 7 или ако хоћу да мењам могу само на 10 

Ако користиш пиратске копије можеш како хоћеш (бришеш једно ставиш друго) а ако користиш легалне онда мислим да можеш само на 10. Имаш мислим онлајн чет подршку на МС српском сајту па их питаш директно.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan3 рече

Ако користиш пиратске копије можеш како хоћеш (бришеш једно ставиш друго) а ако користиш легалне онда мислим да можеш само на 10. Имаш мислим онлајн чет подршку на МС српском сајту па их питаш директно.

Хвала

А.М.

Подели на овим сајтовима

I ako kupujes, mozes da kupis kopiju na Aamazonu ili negde, pa onda reinstal sistema i to je to. Nije zabranjeno da reinstaliras sistem, niti to moze bilo ko da zabrani.

I kod nas i dalje mogu da se kupe 7, a na Amazonu i drugim mestima imas cak i XP. :)

https://www.amazon.com/Microsoft-Windows-Professional-Old-Version/dp/B00005MOTH

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Vladan3 рече

и ево након сат и по скинуо је 25% апдејтова

e, upravo tako.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Снежана рече

са вин 8.1 да пређем на 7

пре 17 часа, obi-wan рече

Nije zabranjeno da reinstaliras sistem

Ја сам претпоставио да она мисли на даунгрејд већ инсталираног ОС-а тј. има лиценцирану 8.1 па хоће даунгрејд на лиценцирану 7, то мислим да не може. А ако креће од нуле онда може како хоће без обзира да ли купује или шта већ друго.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Драгана Милошевић рече

e, upravo tako.

Јуче до пола дана завршило нека 3-4 апдејта а данас заглавило на 0% за десетку верзија 1703 и ни да мрдне. Биће да је то тај креационистички апдејт :D

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, obi-wan рече

I ako kupujes, mozes da kupis kopiju na Aamazonu ili negde, pa onda reinstal sistema i to je to. Nije zabranjeno da reinstaliras sistem, niti to moze bilo ko da zabrani.

I kod nas i dalje mogu da se kupe 7, a na Amazonu i drugim mestima imas cak i XP. :)

https://www.amazon.com/Microsoft-Windows-Professional-Old-Version/dp/B00005MOTH

не бих ја ништа од тога, ја бих само Линух, али не може, ако хоћу Линух онда морам дуал бут, тако да ћу набавити седмицу и на њу ћу да пређем

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

не бих ја ништа од тога, ја бих само Линух, али не може, ако хоћу Линух онда морам дуал бут, тако да ћу набавити седмицу и на њу ћу да пређем

A sto neces dual-boot? Ja to imam stalno, doduse 2 windowsa, jedan za pos`o, jedan za "ostalo", tako sam resio sve da ne brinem. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...