Jump to content

Da li je ovo ljudski !?

Препоручена порука

TROJE DECE IZGORELO U POŽARU Objašnjenje SPC: Nema opela ni za koga ko nije kršten

TROJE DECE IZGORELO U POŽARU Objašnjenje SPC: Nema opela ni za koga ko nije kršten

Narod šokiran odbijanjem sveštenika u Baču da sahrani troje dece koja su stradala u požaru, a crkveni velikodostojnici kažu da je to u skladu s kanonima

Odbijanje sveštenika SPC u Baču da održi opelo na sahrani troje mališana stradalih u požaru izazvalo je revolt građana Srbije, ali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve kažu da je to u skladu s kanonima Crkve jer deca nisu bila krštena.

Vest o tragičnoj smrti osmomesečne Isidore, Nikole (2) i Nikoline (4) Ramadani iz Vajske kod Bača rastužila je celu Srbiju, a narod je s ogorčenjem odreagovao na informaciju da svešteno lice, uprkos molbama porodice, nije htelo da prisustvuje sahrani dece.

Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.
- Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi.

Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug - objašnjava Kalezić i dodaje da ništa ne menja to što su u pitanju veoma mala deca, jer su, kako kaže, crkveni kanoni vrlo jasni u vezi s tim.

S njim se slaže i protojerej-stavrofor Branko Mitrović, paroh i starešina crkve u Žarkovu, koji ističe da je izuzetak moguć samo u slučaju da je nad detetom obavljeno znamenje.

- To je postupak koji se primenjuje neposredno nakon rođenja deteta. Ono tada dobija ime do krštenja i u slučaju smrti moguće je kratko opelo - objašnjava Mitrović.
Podsetimo, nesrećna deca stradala su rano u subotu, kad je u njihovom porodičnom domu izbio požar. Marija Ramadani, majka dece, u tom trenutku se nalazila u dvorištu, tridesetak metara od kuće, dok je otac Zoran bio na poslu.

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2912891/troje-dece-izgorelo-u-pozaru-objasnjenje-spc-nema-opela-ni-za-koga-ko-nije-krsten

• Тужан 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Na sta mislis konkretno, da nije ljudski?

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Danijela рече

Na sta mislis konkretno, da nije ljudski?

Šta misliš?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Danijela рече

Ne znam i ne nagadjam. Lepo te pitam.

Pa dal je ljudski da ne drži opelo deci jer nisu drugovi članovi jer samo drugovi članovi imaju pravo na opelo?

Al to si znala i pre nego što si me pitala al aje,glumimo naivnost.

Подели на овим сајтовима

Ne moras odmah djon na mene jer moje pitanje nije bilo takvo da bi tako reagovao.

A sad odgovor na tvoje pojasnjenje: da, svestenik je u pravu za sve. Nisu krsteni, nisu clanovi Crkve, nisu deo tela Hristovog. Da je nad njima obavljen cin znamenja (koji se cini ubrzo po rodjenju deteta, pogledati Trebnik) i tu ima prostora za malo opelo (opet Trebnik).

I dalje mi nije jasno zasto se potezu ovakva pitanja? Ljudi/deca koja citavog svog, duzeg ili kraceg zivota, nisu bili clanovi Crkve, deo tela Hristovog, nad njima nije obavljena sveta tajna krstenja... I onda po smrti njihove porodice zele opelo. Sta im je cilj?

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Ovakvi povici na Crkvu (u stampi) su od ljudi koji Crkvu prosto dozivljavaju kao pretplatnicki servis, i apsolutno nista drugo. I koji, naravno, jedva cekaju da nadju masnu krpu da okupe pljuvace, narocito ako masna krpa dolazi eto bas iz Crkve.

I naravno da kanoni zabranjuju opelo za nekrstene - to nije niciji hir, nego svetotajinski i bogoslovski red i poredak, na kojima pociva celo bice Crkve.

Sto se same dece tice - pa zar ce Bog da ih pusti namucene tek tako od Njega? Bog ce da spasi decu, jer to sto nisu krsteni nije i ne moze da bude njihova krivica. Po slobodi tvrdim - oni su krsteni mucenickim krstenjem u ovoj teskoj nesreci, i pripasce im venac mucenicki.

Medjutim, pravo je pitanje - zasto deca nisu krstena? To je odgovornost pre svega roditelja, a odmah zatim i nadleznog svestenika.

I naravno - ova decica mogu uvek da se pominju u licnoj molitvi, svakodnevno, i to jos kako ima svoju tezinu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Phoebe рече

Naravno da nije ljudski,ali je po propisu

Ma znam da je to po PS sve ali u ovome kao ni u tom pravilu ne mogu da vidim humanost i svedočanstvo najvećeg Čovekoljubca.Al dobro.Možda sam ja slep kod očiju....

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

Nista, ostaje ti da sacekas strasni sud pa ces videti Njegov sud.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Danijela рече

Ne moras odmah djon na mene jer moje pitanje nije bilo takvo da bi tako reagovao.

A sad odgovor na tvoje pojasnjenje: da, svestenik je u pravu za sve. Nisu krsteni, nisu clanovi Crkve, nisu deo tela Hristovog. Da je nad njima obavljen cin znamenja (koji se cini ubrzo po rodjenju deteta, pogledati Trebnik) i tu ima prostora za malo opelo (opet Trebnik).

I dalje mi nije jasno zasto se potezu ovakva pitanja? Ljudi/deca koja citavog svog, duzeg ili kraceg zivota, nisu bili clanovi Crkve, deo tela Hristovog, nad njima nije obavljena sveta tajna krstenja... I onda po smrti njihove porodice zele opelo. Sta im je cilj?

Ja sam potegao jer je meni to iskreno neljudski i hteo sam da čujem kakva su mišljenja ostalih ljudi ovde.koji su motivi Kurira,tih roditelja zašto im je to sad trebalo zaista ne znam...

Izvini za đonče.:)

Подели на овим сајтовима

Ovde zaista nema mesta za takva pitanja. Stav Crkve je jasan.

Izvinjenje prihvaceno, pazi sledeci put nisu ovde si ovde za fajt djonovima na prvu recenicu :)

Подели на овим сајтовима

Znam da nije tema,ali moram da pitam... Postoje ljudi koji su kršteni,ali nisu privrženi crkvi niti ih to zanima,a sveštenici ipak dolaze da obave opelo. Zato se isto pitam-zašto. Kršten si,ne svojom voljom,baš te briga za Hrista i crkvu,ali ipak si član crkve i može da ti se održi opelo i sve šta te sleduje kao člana iste (venčanja,slave itd.)

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Danijela рече

Ovde zaista nema mesta za takva pitanja. Stav Crkve je jasan.

Став цркве је јасан и по питању педера, па увјек има мјеста за њих.

Подели на овим сајтовима

Ako su krsteni, da.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...