Jump to content

Препоручена порука

Новинарка РТС-а Ивана Милорадовић опширно извештава о случају суђења за кривицу британског КФОРа (против британског министарства одбране) за нечињење приликом прогрома над цивилима на КиМ 1999. године. Тужбу је поднела адвокатица Јованка Савић и лондонски суд је дуго одбијао своју надлежност о овом предмету.  Лондонски суд је коначно прихватио надлежност али су адвокатици Јованки Симић потребна средства до 22. септембра како би жалбени процес био покренут. Врло је битно, јер је у питању изузетно озбиљан случај, да ове информације пренесете пријатељима у дијаспори како би првенствено материјално, а затим и стручно, морално и информативно подржали борбу Јованке Савић.

У наставку вести, јучерашњи извештај Иване Милорадовић за РТС.

Јованка Савић тужи британски Кфор

Лондон / уторак, 05. сеп 2017, 07:30 -> 17:54

Извор: РТС, Извештава Ивана Милорадовић

Британско министарство одбране нашло се пред судом. Адвокатица Јованка Савић покушава да позове на одговорност британски део Кфора јер, после уласка трупа НАТО-а на Косово и Метохију, грађанима није пружио сигурност. Поставља и питање одговорности Унмика и Еулекса због инертности у истраживању злочина над цивилима.

Када су трупе НАТО-а у јуну 1999. године ушле на Косово, међународна заједница правно је преузела одговорност за безбедност тамошњих грађана. Међутим, показало се да их Кфор, Унмик и Еулекс нису заштитили од злочина, нити су их истражили.

"Саветодавни одбор Унмика за људска права наводи 235 оваквих случајева. Деведесет осам одсто су Срби. Унмик је подробно истражио само један", каже Јованка Савић.

Да би прикупила потребна документа за само осам клијената Јованки Савић је било потребно чак пет година.

Суд је првобитно одбацио предмет уз образложење да су британске трупе не под његовом, већ јурисдикцијом Уједињених нација. Случај се преселио пред Апелациони суд. Европска унија се одрекла имунитета у овом поступку. Чека се да то учине и Уједињене нације, које признају да је прекршена Повеља о људским правима.

"Моји клијенти су се жалили и органима Уједињених нација и Еулекса за надзор поштовања људских права. Оба тела су закључила да су њихова права нарушена, посебно она из члана 2, која се односе на право на живот, и члана 3, који се односи на нехумано поступање", каже Савићева.

Међутим, ова међународна тела не нуде никакав правни лек. Зато би овај процес могао би да се одрази на целокупно међународно право.

"Ако успемо, државе чланице Европске уније и Уједињених нације морале би, када управљају страним територијама, да примењују оне стандарде које им налажу њихови сопстевни закони и устави. У супротом би морали да понуде правни лек у складу са сопственим стандардима и то свуда у свету, не само на Косову и не само у односу на косовске Србе", каже Савићева.

Јованка Савић и њен тим раде бесплатно. Боре се са временом како би сакупили 16.200 фунти за судске трошкове. Тражили су одлагање плаћања до 22. септембра.

"Не знам да ли ће наш захтев бити усвојен. Ако нас одбију, мораћу у уторак 5. септембра да обавестим суд да не можемо да наставимо. Мислим да би то била врхунска иронија", каже Савићева.

Време полако истиче. У уторак ће овај случај или ући у историју или постати историја. 

Додајемо поново: Средства за жалбени поступак треба прикупити до 22. септембра ове године.

Најлакши начин да уплатите прилог:https://www.crowdjustice.com/case/the-right-to-a-remedy-for-human-rights-violations/

Видео прилог:

Odgovornost-030917.mp4

View full Странице

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, александар живаљев рече

"Не знам да ли ће наш захтев бити усвојен. Ако нас одбију, мораћу у уторак 5. септембра да обавестим суд да не можемо да наставимо. Мислим да би то била врхунска иронија", каже Савићева.

Aleksandre, hvala Ti za postavljanje ovog posta! Mozes li saznati kakav je status povodom ovog sto sam izdvojila? Juce je bio presudni dan povodom nastavka ili prekida ove akcije.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, "Tamo daleko" рече

Aleksandre, hvala Ti za postavljanje ovog posta! Mozes li saznati kakav je status povodom ovog sto sam izdvojila? Juce je bio presudni dan povodom nastavka ili prekida ove akcije.

Јуче је  ствар одложена до 22.септембар. Госпођа Ивана Милорадовић ми је сада појаснила ситуацију: лондонски суд је прихватио коначно надлежност, али је за жалбени процес пред судом потребно прикупити средства до 22. септембра. Зато је битно да се наши људи, посебно из дијаспоре, окупе око подршке Јованки Симић. Аргументи су на њеној страни, а евентуалном пресудом лондонског суда, настао би правни преседан који би могао да буде битан и за спорове са министарствима војске других земаља КФОРа. Сада је питање да ли ћемо се показати финансијски солидарни.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, "Tamo daleko" рече

Dobro! Sta nam je ciniti? Kako konkretno podrzati Jovanku? Nisam videla smernice, sta je organizovano I sl?

Ширити информацију пријатељима из дијаспоре који могу финасијски да помогну.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, александар живаљев рече

Ширити информацију пријатељима из дијаспоре који могу финасијски да помогну.

A Crkva i institucije?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, ana čarnojević рече

ali se ne salim da sam tuzna zbog toga kakvi smo.

Država (institucije) treba da se umeša/ju u ovaj slučaj, no, bojim se da mi nju/to nemamo. 

(Pao mi je na pamet "Fond za humanitarno pravo" i još neke "paravojne" organizacije koje bi se mogle uključiti /jer grantovi i tako to/ ali sam se samo nasmejao i odmahnuo rukom) 

Подели на овим сајтовима

Ево начина на који се организовала дијаспора:

Help us fight for justice

by Families of Kosovo

Lawyers: Savic & Co Solicitors
London, United Kingdom
Families of Kosovo
We are families whose loved ones were murdered or were abducted and remain missing in Kosovo. These crimes have never been investigated and the criminals remain at large.
15
days to go
£6,960
pledged of £20,000 stretch target by 77 people

This case is raising funds for its stretch target. Your pledge will be collected within the next 24-48 hours (and it only takes two minutes to pledge!)

https://www.crowdjustice.com/case/the-right-to-a-remedy-for-human-rights-violations/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...