Jump to content

Da li ste koristili Uber?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nedavno sam imao priliku da se koristom uslugama Ubera, potpuno neocekivano na mjestu gdje nisam zamisljao da su jos uopste krocili nogom. Nedavno smo bili u posjeti tazbini u Bangladeshu u glavnom gradu Dhaki. Stranci koji dolaze u glavni grad, osim ako nisu dosli poslom kada ih ceka vec obezbjedjen prevoz, imaju malo izbora da olaksaju sebi kretanje gradom. Za kratke distance tu su rikse koju nisu lose i zanimljive su, za duze distance tu su nesto skuplje ali opet dostupne auto rikse, treca vrlo nesigurna opcija je koristenje taksija, i cetvrta najsigurnija ili najskuplja je iznajmljivanje vozila koje otprilike kosta 20 evra po danu bez troskova goriva. Negdje na jednoj trecini boravka trebali smo se preseliti iz jednog dijela grada u drugi pa sam par dana prije razmisljao o nacinu kako cemo se preseliti sa svim torbama. Kolega domacin mi je pomenuo Uber kao opciju na sta sam ja bio na prvu vrlo skeptican, sjecajuci se raznih prizora na ulicama gdje su vrlo losa taksi vozila prevozila ljude sa otvorenim prozorima sto znaci trpljenje nepodnosljive vrucine, do prica o tome kako su ljudi bili opljackani jer ih je taksi odvezao u nekom krivom pravcu gdje vozaca cekao saucesnik ili njih vise. Prijatelj mi odvrati ma neee... garantujem ti da je sigurno one je isprobao vise puta i sasvim je bezbjedno i poprilicno jeftino. Tako smo bili prisiljeni da ga uzmemo jer je kancelarijsko vozilo bilo zauzeto. Prvi put nam je potrcko boy dozvao auto i tako smo natrpali stvari i sjeli da se vozimo u drugi dio grada. Aplikacija je pokazala 4.2 evra za nekih 7 kilometara voznje. Auto je bio cist, i klima je radila, za volanom je bio mladic koji nije ni zucnuo tokom voznje i sve je proteklo u najboljem redu. Otad smo koristili jos jedno 6 - 7 puta dok nam kancelarijsko vozilo opet nije postalo dostupno, i svaki put voznja je bila izuzetno prijatna i ugodna, vozaci su bili uvijek mahom mladji ljudi, automobili uredni i oni nisu ni jednom pokusavali da se cjenkaju s nama ili naplate vise nego sto je aplikacija pokazivala. 

Koristenje aplikacije je vrlo jednostavno, instalacija, registracija, unos podataka za placanje, a moglo se placati i kesom po odabiru vjerovatno ova opcija postoji za zemlje koje su mahom vise okrenute kesu nego karticnom placanju. Kada ti aplikacija odabere vozaca on te pozove da potvrdi voznju i da pita gdje se nalazis kada se pronadjete odveze te gdje zelis ne mora te voziti striktno onako kako je zacrtano aplikacijom, ali mora ti naplatiti onako kako je prikazano. Sve u svemu poprilicno sam bio odusevljen i zadovoljan sa aplikacijom. Bilo bi mi zadovoljstvo da ista postoji i u Bosni, to bi znacilo kraj koristenja taksija bar sa moje strane i sa strane mnogo ljudi sasvim sigurno. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

mislim da na ovim prostorima postoji samo u Hrvatskoj.

Da od eks-yu prostora samo je u Hrvatskoj. Nazalost prisutni su skoro u cijeloj Evropi osim eks-yu te Albanije, Islanda, Latvije i Moldavije https://uberestimator.com/cities . U Hrvatskoj vode rat protiv vetrenjaca koji ce po svojoj prilici izgubiti kao svaki zadrti pokusaj u istoriji pred naletom tehnologije koja olaksava ljudima zivot. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Da od eks-yu prostora samo je u Hrvatskoj. Nazalost prisutni su skoro u cijeloj Evropi osim eks-yu te Albanije, Islanda, Latvije i Moldavije https://uberestimator.com/cities . U Hrvatskoj vode rat protiv vetrenjaca koji ce po svojoj prilici izgubiti kao svaki zadrti pokusaj u istoriji pred naletom tehnologije koja olaksava ljudima zivot. 

Uber je prevara. Da zanemarimo to da sa strane društva nije fer prema taksistima i drugim oblicima javnog prevoza kojima smo propisali gomilu obaveza da bismo mi bili sigurniji u vožnji jer libertarijanci će svakako reći da putnici imaju pravo i da izaberu nesigurnost ako je jeftinija... negde tu i mogu da se složim sa njima ali onda pre dozvole Uberu da radi se moraju liberalizovati propisi o prevozu...

Prevara je pre svega prema vozačima... kojima deluje da zarađuju ok lovu samo zato što nisu zaračunali poreze koje kasnije moraju da plate i amortizaciju i održavanje vozila... a zapravo rade za siću...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Prevara je pre svega prema vozačima... kojima deluje da zarađuju ok lovu samo zato što nisu zaračunali poreze koje kasnije moraju da plate i amortizaciju i održavanje vozila... a zapravo rade za siću...

Moj drugar radi u americi kao vozac ubera, i on kaze da super zivi. 

Sad ja ne znam koliko on zaradi koliko mu ostaje nisam gledao coveku racun ali to radi vec skoro godinu dana pa mislim da ne laze. 

libertarijanci će svakako reći da putnici imaju pravo i da izaberu nesigurnost ako je jeftinija... 

hehe kako mi ovo zvuci ( posto se osecam direktno prozvan :P ) :  sta ljudi ima da biraju, mi ce da im propisemo.. za njihovo dobro.... :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

ne znam sta da ti kazem. meni Uber zvuci odlicno kao opcija.

ali isto tako znam ljude koji nece da mrdnu nigde ako na nekoj aplikaciji nisu videli kako izgleda zgrada do koju idu autom, kako izgleda sto u restoranu u koji misle da idu...nakaceni su na neku mrezu da bi se sreli sa nekim tamo negde koji koristi istu aplikaciju itd.

to je opet druga krajnost...zivot potpuno regulisan aplikacijama bez ikakve spontanosti.

Pa dobro, mnogi ljudi pretjeruju kao sa onim da ako nisu nesto vidjeli na Fejsbuku to kao da ne postoji ili ako nisu objavili nesto iz svog zivota kao da ne zive...ali to nema nikakve veze sa taksi aplikacijama. Zadnji put kada sam se vozio taksijem u Beogradu, od hotela Majdan do Rakia Bar u Dobracinoj sto je oko 8 kilometara naplatio mi je 1200 dinara. Vozio me je po koju ulicu okolo sa izgovorom da izbjegne blokirane ulice koje tada jesu bile blokirane zbog onih protesta, ali ne toliko koliko je on potegnuo ulicu vise da bi mi nabio kilometrazu i opeljeseio mje bar za jedno 300 - 400 dinara vise. Elem nije mi bilo do preganjanja jer koristim jako rijetko taksi kad dodjem u BG, ali da sam koristio Uber sa ovakvim scenarijom se ne bih suocio. Plus, ono sto drzava radi taksistima, tjera ih da imaju nekakve licence, da placaju organazcijama koje ih registruju i odobravaju kao taksi udruzenja sto dodje gotovo kao reket, i opet pored toga taksisti umjesto protestvuju protiv besmislenih drzavnih nameta oni se u Hrvatskoj bore za istjerivanje Ubera.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Avocado рече

Uber je prevara. Da zanemarimo to da sa strane društva nije fer prema taksistima i drugim oblicima javnog prevoza kojima smo propisali gomilu obaveza da bismo mi bili sigurniji u vožnji jer libertarijanci će svakako reći da putnici imaju pravo i da izaberu nesigurnost ako je jeftinija... negde tu i mogu da se složim sa njima ali onda pre dozvole Uberu da radi se moraju liberalizovati propisi o prevozu...

Uber nije nesiguran. A ti propisi se mogu ladno okaciti macku o rep njih niko ne postuje. Kakav je ocajan gradski prevoz u Srbiji, koliko su ocajni neki taksiji i sve samo ne ulivaju povjerenje da su sigurni i bezbjedni. Ako je ikad bilo u svijetu nekog sporadicnog nasilja uberovaca prema vozacima to je na nivou statisticke greske i nije nista manje ili vise nego sto je to bilo i sa nekim taksistima. S druge strane svakako da treba liberalizovati propise o taksiranju i javnom prevozu, to bi rijesilo dosta toga pa ko hoce da ide taksijem neka ide, ko hoce Uberom nek bira Uber. 

Sto s tice zarade to je stvarno na vozacima Ubera da procjene, negdje se moze zaraditi negdje ne moze. Ako neko radi za uber godinu dana, mislim da ne treba niko da mu popuje o tome da je Uber prevara i da ne moze da zaradi, ako on ima uvid u svoj bankovni racun i vidi da ja u plusu. To je bar ono sto se moze provjeriti za razliku od recimo namirnica gdje obican covjek ne moze znati da li je neka opasna hemikalija u njoj i tu su zaista potrebni rigorozni propisi kako se ona spravlja i prodaje. Koncept vjerovatno nije ni zamisljen da neko ko radi za Uber ima to kao zivotno zanimanje vec prije kao part time dok ne pocne raditi nesto drugo ili ako moze dodatno da radi mimo glavnog posla da obezbjedi dodatni izvor prihoda ma koliki su. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Uber nije nesiguran. A ti propisi se mogu ladno okaciti macku o rep njih niko ne postuje.

Ja znam da u NewYorku postoji neki propis kojim moras da imas licencu da bi vozio taksi tamo a licenca kosta nesto tipa milion dolara (bukvalno) i time drzi monopol par kompanija koje i cenu regulisu kako im se prohte. Medjutim newyorcanima to ne smeta oni su srecni jer to njih stiti od.... ne znam ali od neceg ih stiti! 

Подели на овим сајтовима

Па таксисти у београд би направили грађански рат. И овако се кољу око лиценцираних и не лиценцираних.

Замисли да те апликација повеже директно са оним таксистом који ти је најближи не везано за фирму. У француској су полупали таксисти старт-уп фирму која је направила сличну апликацију а та апликација је дала предност некој такси фирми која је била фул опремљена са јако луксузним возним парком.

Али када би се тако нешто доводило у БГ. Градоначелник и остали би се појавили на отварању, као кад је отворен онај културни кутак код правног факултета у БГ "иначе ради се о мало већој клупи поред које се налази пар саксија"

Иначе, ја мислим да је избегавање дивљих таксиста у Европи не само у земљама "трећег света" ако могу тако рећи спас. Много крађа и превара има у италији и француској од стране дивљих таксиста.

Него реци ти нама одакле теби тазбина у Бангладеш човече, како си се тамо стиго оженит?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Млађони рече

Ja znam da u NewYorku postoji neki propis kojim moras da imas licencu da bi vozio taksi tamo a licenca kosta nesto tipa milion dolara (bukvalno) i time drzi monopol par kompanija koje i cenu regulisu kako im se prohte. Medjutim newyorcanima to ne smeta oni su srecni jer to njih stiti od.... ne znam ali od neceg ih stiti! 

Pa ne vjerujem da im ne smeta vec prosto nisu imali izbora. Ali Uber je sad i u NY, pa tako da imaju izbora. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Mиљан Л. рече

Него реци ти нама одакле теби тазбина у Бангладеш човече, како си се тамо стиго оженит?

Malen je svijet ;)

Подели на овим сајтовима

https://uberestimator.com/country/singapore

Uber posluje u Singapuru. Sta je ovdje zanimljivo? Kada se prica o zaradama i kada se navode argumenti da se Uberom ja ko malo zaradjuje i da su vozaci na gubtiku, interesantno kako je moguce da Uber radi u Singapuru? Tamo su automobili basnoslovno skupi zbog drzavnih nameta jer je prostor ogranicen, i drzava je prisiljena ograniciti broj vozila na ulicama kako ne bi doslo do kolapsa. Poznata je stvar da jedan Golf 5 u Singapuru sa svim nametima kosta koliko otprilike i jedan SLR Mercedes u Evropi. Situacije je malo manje ekstremna u Dhaki, ali dalje ekstremna za zapadne standarde. I tamo su nameti drzave oko posjedovanja auta veliki jer grad je malen, i lose urbanisticki razvijem, a previse ljudi zivi u njemu i ima automobile tako da je drzava i tamo posegla za sredstvima ogranicanja posjedovanja automobila. Ako ima ljudi koji rade za Uber u ovakvim mjestima, onda ocigledno nesto ne valja sa argumentima protiv zarade. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Mиљан Л. рече

ne znas ti naseg justu veliki je to smeker. :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

ne znas ti naseg justu veliki je to smeker. :)

Imamo jos smekera na forumu. Bane je nov pa jos ne zna da na poukama ima jos i kolumbijski zet, kineski i ruski, ova dva zadnja slabo pisu ali povremeno lajknuju nesto :).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Imamo jos smekera na forumu. Bane je nov pa jos ne zna da na poukama ima jos i kolumbijski zet, kineski i ruski, ova dva zadnja slabo pisu ali povremeno lajknuju nesto :).

Taj kolumbijski je isto smeker, a ne znam ko su kineski i ruski! Ali sam siguran da cim ti kazes - da jesu i oni. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Justin Waters рече

https://uberestimator.com/country/singapore

Uber posluje u Singapuru. Sta je ovdje zanimljivo? Kada se prica o zaradama i kada se navode argumenti da se Uberom ja ko malo zaradjuje i da su vozaci na gubtiku, interesantno kako je moguce da Uber radi u Singapuru? Tamo su automobili basnoslovno skupi zbog drzavnih nameta jer je prostor ogranicen, i drzava je prisiljena ograniciti broj vozila na ulicama kako ne bi doslo do kolapsa. Poznata je stvar da jedan Golf 5 u Singapuru sa svim nametima kosta koliko otprilike i jedan SLR Mercedes u Evropi. Situacije je malo manje ekstremna u Dhaki, ali dalje ekstremna za zapadne standarde. I tamo su nameti drzave oko posjedovanja auta veliki jer grad je malen, i lose urbanisticki razvijem, a previse ljudi zivi u njemu i ima automobile tako da je drzava i tamo posegla za sredstvima ogranicanja posjedovanja automobila. Ako ima ljudi koji rade za Uber u ovakvim mjestima, onda ocigledno nesto ne valja sa argumentima protiv zarade. 

Pa zato što prosečan čovek ima urođen bias, odnosno iskrivljenu sliku kada posmatra kratkoročne prihode i dugoročne troškove. Jednostavno će videti da može da zaradi X para ovog meseca i to mu deluje super, ali to je super samo kada ne uzmeš u obzir da si automobil platio određenu količinu novca i da posle par godina "taksiranja" moraš da kupiš novi, da moraš na kraju godine da platiš porez na te prihode, da te održavanje automobila košta i da će te koštati mnogo više kad stalno taksiraš... prosto, većina ljudi je sklona da tu ne uzme sve u obzir i napravi pogrešnu računicu jer im treba keš odmah.

Bukvalno iz istog razloga imaš kockare koji se tripuju da su na dobitku jer u svojoj glavi preuveličavaju ono što su dobili, a ne računaju ono što su izgubili...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...