Jump to content

Prvi budistički manastir otvara se kod Novog Sada

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Budizam JESTE religija.

Čemu ovde znak pitanja. Šta nije u redu sa Šopenhauerovim rezonovanjem (ukoliko ga je Veljačić pravilno interpretirao/citirao)?

To samo znači da im misionari nisu bili dobri prevodioci...

?

?

?

?

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

!... ?! * !!! 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Iulianus рече

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

!... ?! * !!! 

Šta ti nije jasno?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zayron рече

Potom kad se policija spremala da ga uhapsi utekao na Filipine ali ga i tamo uhapsila 2015 g. filipinska policija radi sličnih praktika i prevara a Češka Republika zatražila oficijalno njegovo izručenje. Sud u Zlinu ga osudio na 10 godina zatvora zbog maloljetnica i prevarea

Човек је геније, и паре и секс. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Iulianus рече

!... ?! * !!! 

Dobro, ajmo ovako:

1) Zašto misliš da budizam nije religija

Ostalo ćemo posle...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Ivan Marković рече

Dobro, ajmo ovako:

Ostalo ćemo posle...

Zato što po Budi postojanje Boga nije bitno uopšte da bi se izašlo iz Samsare.Pričam isključivo o njegovom učenju.Buda se bavi patnjom ,njenim uzrokom i kako je izbeći i to sve po njemu zavisi od nas samih.To je više filozofski stav.

"Ne verujte mojim rečima samo zato što ih je Buda izgovorio, već ih dobro preispitajte. Budite sami sebi svetlo."

Nije religija jer ne zahteva veru,verovanje u bilo šta što suštinski i jeste religija.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Nije religija jer ne zahteva veru

Zahteva veru. Ili misliš da treba da prihvatim samsaru, nirvanu i ostalo zdravo za gotovo?

пре 6 минута, Кратос рече

Zato što po Budi postojanje Boga nije bitno uopšte da bi se izašlo iz Samsare.

Vera u postojanje Boga se uopšte ne zahteva da bi morao da imaš religiju. 

пре 8 минута, Кратос рече

Buda se bavi patnjom ,njenim uzrokom i kako je izbeći i to sve po njemu zavisi od nas samih.To je više filozofski stav.

Pa znam, ali to ni malo ne menja status budizma kao religije.

пре 9 минута, Кратос рече

"Ne verujte mojim rečima samo zato što ih je Buda izgovorio, već ih dobro preispitajte. Budite sami sebi svetlo."

Svaka vera se preispituje, tj. svačije reči koje pretenduju da budu iskazi se preispituju. Na sve to, ostaje pitanje originalnosti ove izjave...

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Ivan Marković рече

Dobro, ajmo ovako:

Слушай меня хорошо Иван Маркович - Препирачин.

Znam mnoge ateiste koji su, kako bi se to `rišćanski reklo, smireniji od nekih vernika, a tu mislim prvenstveno na tebe, a sebe neskromno ubrajam u smirene. 

Pročitaj, molim te, još jednom rečenicu iza dela "u suštini NIJE religija" možda će ti nešto prilikom ponovnog čitanja biti valjda jasnije. 

Što se tiče nabrajanja pod znacima pitanja, mislim da ti je jasno kao i meni šta sam hteo reći. Ne mora niko da mi govori niti moram lično da te znam da bih slobodno tvrdio (kao što tvrdim) da si inteligentan i razuman čovek. Zato, mani me se radije. 

пре 58 минута, Ivan Marković рече

Ostalo ćemo posle...

Nećemo...

Možeš slobodno da nastaviš da se prepireš sa samim sobom. A ja ć` da gledam.

Izvoli.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Iulianus рече

Znam mnoge ateiste koji su, kako bi se to `rišćanski reklo, smireniji od nekih vernika, a tu mislim prvenstveno na tebe, a sebe neskromno ubrajam u smirene. 

Vrlo verovatno, ali kakve to veze ima sa tvojim gromopucateljnim tvrdnjama? 

пре 5 минута, Iulianus рече

Pročitaj, molim te, još jednom rečenicu iza dela "u suštini NIJE religija" možda će ti nešto prilikom ponovnog čitanja biti valjda jasnije. 

Kada daješ definiciju nekog pojma, jedino legitimno što treba da stoji između definiensa i definienduma jeste kopula (tj.glagol jeste, biti), sve ostalo je naklapanje. Ukoliko pak nisi imao nameru da daješ definiciju, trebao si da dodaš ono skromno "po mom mišljenju", smireni ateJisto...

пре 9 минута, Iulianus рече

Što se tiče nabrajanja pod znacima pitanja, mislim da ti je jasno kao i meni šta sam hteo reći. Ne mora niko da mi govori niti moram lično da te znam da bih slobodno tvrdio (kao što tvrdim) da si inteligentan i razuman čovek. Zato, mani me se radije. 

Ma jasno je meni sve, samo oću da te isteram na čistac...

пре 10 минута, Iulianus рече

Nećemo...

Naravno da nećemo. To je tvoj tipičan modus operandi...samo neće ti pomoći. Konstatujem da je još jedan pokušaj klevetanja nečega što zovemo hrišćanstvo (zapravo Crkve Hristove), neslavno doživeo debakl pre nego je i počeo...

пре 13 минута, Iulianus рече

Možeš slobodno da nastaviš da se prepireš sa samim sobom. A ja ć` da da gledam.

Izvoli.

Mjok...hvala lijepa:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Ivan Marković рече

Zahteva veru. Ili misliš da treba da prihvatim samsaru, nirvanu i ostalo zdravo za gotovo?

Samsara je realnost.Rađaš se i umireš.Karmički točak uzroka i posledica,Buda je navodno uspeo da polomi taj točak i da dostigne Nirvanu.Ali to uopšte nije ni bitno,on nudi praktične savete kako se  stiže do toga pre svega kroz kontemplativne meditavne tehnike.U pravoslavlju postoji tihovanje.Pročitaj moj potpis ispod,citat arh. Save Janjića.Tišina uma,Buda bi možda rekao,nevezivanje za misli,bestrasnost i sl.....sve je slično samo nema Boga kao nekog nadbića koji nam svojom blagodaću to omogućava.Stvar je u nama samima po Budi i može svako to praktično da proba i iskusi.Ja ne tvrdim da je on 100 % u pravu a ne tvrdi ni on sam i kaže ne verujte mi,probajte.

Vera u postojanje Boga se uopšte ne zahteva da bi morao da imaš religiju. 

Koja je to religija koja ne veruje u postojanje nekih viših bića ili božanstava?

Pa znam, ali to ni malo ne menja status budizma kao religije.

Postoje pravci sa religioznim elementima kao što su određeni rituali i molitve kao što sam naveo u prvom postu ali ja pričam isključivo o Budinom učenju.

Svaka vera se preispituje, tj. svačije reči koje pretenduju da budu iskazi se preispituju. Na sve to, ostaje pitanje originalnosti ove izjave...

Ne znam za originalnost.Kako jedan agnostik recimo da preispita dal je Bog Sveta Trojica,Alah ili Odin recimo?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Samsara je realnost.Rađaš se i umireš.

Koliko ja znam, samsara podrazumeva i reinkarnaciju...dakle, može da bude reealnost za tebe ali ne i za mene. A štaš sa nirvanom' Da nije i to realnost? Dok recimo to da na nas obojicu deluje privlačna sila u pravcu ka "dole" jeste realnost...za jednog agnostika previše se zalećeš...

пре 6 минута, Кратос рече

Stvar je u nama samima po Budi i može svako to praktično da proba i iskusi.

Pa može svako i Isusovu molitvu. Samo mora prvo da se krsti i da se pričešćuje, ili ode u ....

пре 9 минута, Кратос рече

Ja ne tvrdim da je on 100 % u pravu

Naravno, to nisam ni rekao, ja sam pažljiv čitalac...problem je samo što se ne mogu proveriti odmah sve njegove tvrdnje. Za neke, da bi video dal su tačne, moraš da čekaš da baciš kašiku...

пре 11 минута, Кратос рече

Koja je to religija koja ne veruje u postojanje nekih viših bića ili božanstava?

Marksizam...

пре 12 минута, Кратос рече

Postoje pravci sa religioznim elementima kao što su određeni rituali i molitve kao što sam naveo u prvom postu ali ja pričam isključivo o Budinom učenju.

Budino učenje ne možeš razdvojiti od elemenata koje si i sam gore naveo, da su religiozni...naravno, znam za mahajana budizam, zen i ostale pravce...ali to ne menja suštinu...

пре 14 минута, Кратос рече

Ne znam za originalnost.Kako jedan agnostik recimo da preispita dal je Bog Sveta Trojica,Alah ili Odin recimo?

E, ma naravno, nego ja ovde mislim isključivo i samo na originalnost Budinog citata koji si dao...tj. da li ga je stvarno ili nije Buda izgovorio. Ako ne znaš da jeste (što je u redu) onda veruješ...što te (u ovom konkretnom slučaju) čini gnostikom bez prefiksa a (nemoj da me pogrešno razumeš, uopšte ne tvrdim da si budista. Veći si vernik od mnogih popova (u to sam se lično uverio, dakle znam, i ja sam gnostik po tom pitanju:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ivan Marković рече

Konstatujem da je još jedan pokušaj klevetanja nečega što zovemo hrišćanstvo (zapravo Crkve Hristove)

(Samo na ovo ću da ti odgovorim)

Ne bi trebao da tako lakorukaški nešto konstatuješ jer me ne znaš., kriptoateisto. :)

(Ajd` nastavi sad...)

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Iulianus рече

Ne bi trebao da tako lakorukaški nešto konstatuješ jer me ne znaš., kriptoateisto. :)

Плаћају ли те (и колико??), или мисионариш од срца? :)))

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Џуманџи рече

Плаћају ли те 

Nešto malo, `ta `trane... :ani_biggrin:

(и колико??)

:bighug: OVOLIKO!

или мисионариш од срца? :)))

Ne nego me oni od srca plaćaju da misionarim, i ondak ja to pomalo i od srca radim. Od scra do srca, rekao bih :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...