Jump to content

Омиљени делови и цитати из старозаветних списа

Оцени ову тему

Препоручена порука

O Novom Zavetu u Starom Zavetu:

Ezek 36:25 I pokropiću vas vodom čistom, i bićete čisti; ja ću vas očistiti od svih nečistota vaših i od svih gadnih bogova vaših.
Ezek 36:26 I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno.
Ezek 36:27 I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete.
Ezek 36:28 I nastavaćete u zemlji koju sam dao ocima vašim, i bićete mi narod i ja ću vam biti Bog.

Jer 31:31 Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Jer 31:32 Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bejah muž, govori Gospod.
Jer 31:33 Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
Jer 31:34 I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i grehe njihove neću više pominjati.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ps 23:1 Gospod je pastir moj, ništa mi neće nedostajati.
Ps 23:2 Na zelenoj paši pase me, vodi me na tihu vodu.
Ps 23:3 Dušu moju oporavlja, vodi me stazama pravednim imena radi svog.
Ps 23:4 Da podjem i dolinom sena smrtnoga, neću se bojati zla; jer si Ti sa mnom; štap Tvoj i palica Tvoja teši me.
Ps 23:5 Postavio si preda mnom trpezu na vidiku neprijateljima mojim; namazao si uljem glavu moju, i čaša je moja prepuna.
Ps 23:6 Da! Dobrota i milost Tvoja pratiće me u sve dane života mog, i ja ću nastavati u domu Gospodnjem zadugo.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ps 51:1 Smiluj se na me, Bože, po milosti svojoj, i po velikoj dobroti svojoj očisti bezakonje moje.
Ps 51:2 Operi me dobro od bezakonja mog, i od greha mog očisti me.
Ps 51:3 Jer ja znam prestupe svoje, i greh je moj jednako preda mnom.
Ps 51:4 Samome Tebi zgreših, i na Tvoje oči zlo učinih, a Ti si pravedan u rečima svojim i čist u sudu svom.
Ps 51:5 Gle, u bezakonju rodih se, i u grehu zatrudne mati moja mnom.
Ps 51:6 Gle, istinu ljubiš u srcu, i iznutra javljaš mi mudrost.
Ps 51:7 Pokropi me isopom, i očistiću se; umij me, i biću belji od snega.
Ps 51:8 Daj mi da slušam radost i veselje, da se prenu kosti koje si potro.
Ps 51:9 Odvrati lice svoje od greha mojih, i sva bezakonja moja očisti.
Ps 51:10 Učini mi, Bože, čisto srce, i duh prav ponovi u meni.
Ps 51:11 Nemoj me odvrgnuti od lica svog, i Svetog Duha svog nemoj uzeti od mene.
Ps 51:12 Vrati mi radost spasenja svog, i duh vladalački neka me potkrepi.
Ps 51:13 Naučiću bezakonike putevima Tvojim, i grešnici k Tebi će se obratiti.
Ps 51:14 Izbavi me od krvi, Bože, Bože, Spasitelju moj, i jezik će moj glasiti pravdu Tvoju.
Ps 51:15 Gospode! Otvori usta moja, i ona će kazati hvalu Tvoju.
Ps 51:16 Jer žrtvu nećeš: ja bih je prineo; za žrtve paljenice ne mariš.
Ps 51:17 Žrtva je Bogu duh skrušen, srce skrušeno i poništeno ne odbacuješ, Bože.
Ps 51:18 Po dobroti svojoj, Gospode, čini dobro Sionu, podigni zidove jerusalimske.
Ps 51:19 Onda će Ti biti mile žrtve pravde, prinosi i žrtve paljenice; onda će metati na žrtvenik Tvoj teoce.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

ПРИЧЕ СОЛОМУНОВЕ 28,13

13. *Ко крије пријеступе своје, неће бити срећан; а ко признаје и оставља, добиће милост.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Isa 40:1 Tešite, tešite narod moj, govori Bog vaš.
Isa 40:2 Govorite Jerusalimu ljubazno, i javljajte mu da se navršio rok njegov, da mu se bezakonje oprostilo, jer je primio iz ruke Gospodnje dvojinom za sve grehe svoje.
Isa 40:3 Glas je nekoga koji viče: Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem.
Isa 40:4 Sve doline neka se povise, i sve gore i bregovi neka se slegnu, i što je krivo neka bude pravo, i neravna mesta neka budu ravna.
Isa 40:5 I javiće se slava Gospodnja, i svako će telo videti; jer usta Gospodnja govoriše.

• Волим 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

"Много има мисли у срцу човјечијем, али што Господ науми оно
ће остати… Господ је творио све сам за се, и безбожника за зли
дан… Господ ме је имао у почетку пута својега, прије дела
својих, прије свакога времена" (Приче Соломонове)

"Има ли што за што би ко рекао: види, то је ново? Већ је било за
вијекова који су били пре нас… Погледај дјело Божије; јер ко
може исправити што он искриви?… Мудри има очи у глави, а
безумни иде по мраку; али такође дознах да једнако бива
свијема." (Књига проповједникова).

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...