Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 18, 2017 Пријави Подели Написано Јул 18, 2017 Наишавши на занимљиву причу на фб и уз дозволу саме ауторке коју овом приликом пуно поздрављам и захваљујем,волео би да причу поделим и са вама. Anastasija-Vesna Ilic је додао/ла 2 нове фотографије. 15. јул у 23:34 · Belgrade · НОВИ ФЕУДАЛИЗАМ И ОПСАДА БУБАШВАБА У овој причици главни актери су бубашвабе. Према томе – ко је гадљив – нека ни не почиње да чита. Ноћас у нека доба кренем у редовни обилазак нуспросторија и затекнем апокалиптички прозор – на сред купатила туце минијатурних бубаруса предвођених мамом кренуло у ноћну шетњу око сливника. Муњевито изведем акцију екстерминације подмлатка, ни не помисливши да се ради о божјим створењима, која су постала штеточине услед човековог пада. У недостатку времена за саосећање и сазерцање, јурим мама-штеточину, која ме је богме поприлично намучила – лево десно, испод каде, по плочицама и ћошковима, да бих је на концу причврљила дршком од вакум-гуме. Пошто сам почистила и опрала све укључујући и главно оружје – папучу, психички и физички исцрпљена од ратних дејстава, крећем у кухињу и – о ужаса – тамо ме чека права правцата бубаШВАБА, црна и поголема, и срећом понешто успорена. Стручњаци које сам по завршетку битке консултовала кажу да ове две врсте гамади никад у истој кући не чине конкуренцију једне другима, али ето – црна канализациона бубашваба Blatela orientalis , српски речено – оријентални жохар - нашла се у кухињи, а Blatela germanica – немачки жохар или – логично – бубарус – запосела је моје купатило. Немам сад времема да анализирам контрадикторност латинског и народског назива, нити да доконам да ли можда назив бубаруса потиче од словенске речи „риђ“ – рус ("ај русе косе бубо имаш“...) И још нешто - немој сад да се згражате нити да ликујете због мојих хигијенских навика које су, зна се, изазвале опсаду оријенталних, германских и словенских жохарских јединица (срећом је изостала интервенција авијације - индијских летећих бубашваба). Имајте милости! Доживела сам тешку трауму. И не! Ово није био сан! И добро – смрскам ја тако меснату црну оријенталку (без икаквих расистичких примисли, часна реч!), поново обавим операцију чишћења оружја, кренем назад на резервни положај ка соби, а у предсобљу - бубарус- позадинац. Њега сад већ рутинским одрадим, очекујући да сваког тренутка доживим нервни слом, некако се дочепам собе, али на корак до кревета неопрезно бацим поглед на радни сто. Не,не,не,не,не! Није то што мислите! Опсада је досегла само до рова у предсобљу. Али зато – на чисто белим корицама књиге под називом „Нови феудализам“, коју сам јуче почела да читам, башкарила се – млада смрдибуба. Е то је стварно било превише. Шта сам Богу згрешила да ме тако искушава? И ко ће сад да трпи брундање смрдибубе по ноћи? И да чека да му с плафона падне на чело? Узмем тако, врло пажљиво, „Нови феудализам“ са стола, и пазећи да не узнемирим смрдибубу, носим је са све књигом ка прозору од терасе – пошто смрдибуба, иако из реда стеница, некако ипак улази у ред и божјих створења. Направим један „цим“ зглобом, као да бацам фризби, у намери да смакнем смрдибубу, али од боја с бубашвабама дрхтава рука не издржа, па и „Нови феудализам“ заједно са смрдибубом полете у ноћ. Срећом није далеко стигао – заглавио се између празне гајбице и сушача за веш, што га је авај коштало мале исцепотине на корицама и на првих неколико страна. Смрдибубу је појео мрак. Шта је наравоученије овог - сложићете се – више него симболичног догађаја? Да треба да се одрекнем носталгичног погледа на средњи век као на златно доба? И да схватим да је то било доба рата и гамади? Да не треба да се владам двојним стандардима кад је буба-шинтерство у питању и да би зелена флека на чисто белим корицама боље пасовала од подеротине? Или можда ова опсада представља нешто озбиљно – најаву новог средњовековља, прву трубу новог доба? Или пак нешто сасвим банално – подсетник да треба да одем до Супер-вера и да купим кутију „бубка“? Није ли то понижавајуће? Потрошња решава све. Капитализам побеђује. kopitar, Bogdan011 and Phoebe је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 18, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 18, 2017 Врло могуће да човек сам одлаже свеопште васкрсење ради капитализма (приватног капитала). Допало ми се. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука