Jump to content

Jordan Peterson - profesor na fronti kulturološkog rata

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 часа, Ћириличар рече

Након Питерсона и 5 година на ЖРУ, ништа ми не може бити конфузно :smeh1:

И управо си сада ово све рекла "питерсоновски", осим наравно апсолутне сигурности која је права вјера. Емоције јесу варљиве и непостојане, те је потребно да их зауздамо и усмјеримо ондје гдје треба. Ти кажеш "зато имамо Бога", а Питерсон каже "Зато имамо Бога, али не одмах нужно као биће које је све створило, јер то је већ неко друго питање, него као извор вриједности којима тежимо и којима требамо тежити јер су на крају крајева корисне за нас и које су као такве настале дугом друштвеном еволуцијом и друштвеним искуством људске расе како бисмо знали гдје и за шта да се трудимо и гдје да нађемо смисао". Видиш да недостају код њега ти моменти праве вјере ( живјећемо вјечно у Христу, Бог ће нас спасити итд. ), али фактички нема никакве разлике између онога што говорите. Људима треба Бог, требају вриједности како би себе усмјерили ка бољитку и напретку и преживљавању и наравно духовном испуњењу.

И ја сам одушевљен таквим приступом, јер замисли да сједиш са пријатељицом атеистом. И причате и она тебе пита "Зашто бих вјеровала  Бога?". Ако бисте кренули у расправу око тога да ли Бог постоји, не да би изгубила него би је учврстила у атеизму. Али, ако бисте причали о томе шта вјера у Бога чини за човјека, зашто, које вриједности усвајаш због тога - укратко представиш све предности, и онда поентираш са "На крају крајева, зар је и битно да ли има Бога када опет производи овакве ефекте?". И то је тренутак када се ефективно пробија један дио атеистичке мисли ( као што је отац Вукашин то урадио, на чему сам му енормно захвалан што сам присуствовао том тренутку. Момче из АС-а је само занијемило :ani_biggrin: ). Знам, јер мени јесте.

Hvala puno za nastavak diskusije, koja mi veoma znaci u ovom trenutku. Vidi, ja sam u procesu odrastanja u veri polako zadobijala saznanje da je odnos etike I ontologije jako vazan za hvatanje blagodati Duha Svetoga. Ovo sto Peterson izlaze, a po Tvojem razumevanju ipak ne prelazi granice etickog stava o veri/religiji, tj. zivom odnosu sa zivim Bogom. Sticem utisak da se ogranicenje sastoji u tome da on zauzima pragmatican stav koji of prilike podstice da je dovoljno samo emulirati Boga kao neku visu silu, bozanstvo, tj da je sve jedno kako zovemo Boga, dokle god on proizvodi efekte stabilnosti, vrlinske pojave u coveku, koji ce time stvoriti boljitak iliti nirvanu za budiste I sl. Opet kazem, za probijanje dela ateisticke zatvorenosti nije dovoljno samo racionalno ubedjivanje na umnom nivou, vec je istinska vera Dar Svise koji se usadjuje u srce I dusu covekovu ako se iole otvori za Istinu. Mislim da naprosto nije dovoljno samo ubediti agnostike, ili nevernike da nemaju sta izgubiti ako "poveruju" u apstraktnog  I mozda postojeceg, a mozda I nepostojeceg boga I da ce pracenjem rituala u crkvi ili samostalno kod kuce u cetiri zida imati neki, kakav takav odnos sa Bogom. To ne samo sto je mlaka, pseudo-vera vec potpuno beskorisno jer nema ZIVOG ODNOSA SA ZIVIM BOGOM, Licnoscu celovitom na Koju se kalemimo voljno I htednuto, bez da imamo trgovacki odnos: e sad cu ja malo asketiku, malo molitvu, malo pracenje vrlinskog zivota, pa ce On meni dati blagostanje.... to nema blage veze sa verom vec je naprosto pracenje ideologije koja nas eto nekako podstice na dobra dela; it is skimming the surface.... razumes? Ne mogu a da se ne osvrnem na Zitije Svetih, u kojima se moze videti opitni ljubavni odnos svetitelja I Boga! Ja hocu takvu veru da imam, koja ce me opijati od ljubavi I slobode I koja nema granica. Stvorio nas je za mnogo vise od ovoga sto je oko nas! Covek - mali kosmos! Ja necu da prihvatim da samo zivotarim nekih 50-60 godina onako mlako I na jedvite jade, da prihvatim da je Bog ljubavi stvorio mene I tebe da bi se koprcali u ovom kotlu od sveta, vec da nas je stvorio da budemo u vecnoj zajednici, jedni sa drugima I sa Njim koji nam pruza, nudi tu I takvu vecnost - beskrajnu ljubav. Ko hoce da prihvati (opet iz licnosne ljubavi prema Gospodu, a ne iz samoljublja) taj Put, on ce radoscu pronaci sve vrline kojima se Bog raduje za nas. "Efekti" dolaze od sinergicnog odnosa Boga I coveka, a ne nasim samostalnim zaslugama imitirajuci neko bozanstvo! I na kraju, ja ne podrzavam trgovacki odnos sa Ocem, vec ocinsko-deciji! Joy! 88

Подели на овим сајтовима

On 8/3/2017 at 15:14, "Tamo daleko" рече

Sticem utisak da se ogranicenje sastoji u tome da on zauzima pragmatican stav koji of prilike podstice da je dovoljno samo emulirati Boga kao neku visu silu, bozanstvo, tj da je sve jedno kako zovemo Boga, dokle god on proizvodi efekte stabilnosti, vrlinske pojave u coveku, koji ce time stvoriti boljitak iliti nirvanu za budiste I sl.

И да и не. Питерсон се не ограничава, како сам ја макар схватио, на просто емулирање Бога "јер тако ваља", него има приступ који бих фактички описао као "проналажење Бога у другом". Ако си добар према себи и према другима, пун поштовања, љубави итд. итд., добар си и према Богу, јер су људи ем са религијске тачке гледишта бића прављена по наличју Божјем, ем су такође бића која исто емулирају Бога. И онда ти у односу са другим људима показујеш своју љубав према Богу, тако што волиш и њих ( што је фактички кондезовање Христове двије највеће заповијести ). И поврх тога, кроз ту интеракцију са људима, теби и другима се открива Логос и израња нешто ново и корисно и добро.

Значи, фактички исто причате, само што он не полази од сто постотне вјере у Бога на теоријском нивоу. Све остало је мање-више ту исто ( осим наравно ствари које нужно произилазе из сто постотне вјере у Бога, као религијски буквализам и фундаментализам ). Он такође никако не говори да се људи морају ослободити свих емоција и порива ( што је Нирвана ), него да их укроте. Уживање није гријех, гријех је претјерано препуштање својој "животињској страни" која удаљава човјека од Бога. "Гријех је стање удаљености од Бога" је сада, рецимо, изјава коју другачије гледам - јер се питерсоновски може превести да каже да је гријех оно стање које је удаљено од стања наше контроле нагона и порива и моћи над собом. У суштини, макар мени како изгледа, то је резултат "блискости Богу". И "благодат" о којој вјерници знају говорити је можда иста оном осјећају којег осјећају "успјешни и остварени" људи у овом смислу - који су себе довели у ред и због тога осјећају мир и задовољство.

On 8/3/2017 at 15:14, "Tamo daleko" рече

"Efekti" dolaze od sinergicnog odnosa Boga I coveka, a ne nasim samostalnim zaslugama imitirajuci neko bozanstvo!

Обоје у суштини траже исто понашање и исто стање ума и душе и однос према другима... тако да је практично небитно одакле ти ефекти долазе. И када се прихвати тај став, онда се постаје отворенијим за мало религиознија размишљања.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
On 8/3/2017 at 16:14, "Tamo daleko" рече

ZIVOG ODNOSA SA ZIVIM BOGOM,

Šta ga čini živim,mislim Boga?Po čemu je naš hrišćanski Bog življi od bilo kog drugog Boga?Pitam i sebe kolko i tebe.:)

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Šta ga čini živim,mislim Boga?Po čemu je naš hrišćanski Bog življi od bilo kog drugog Boga?Pitam i sebe kolko i tebe.:)

Zato što je : sišao s nebesa , utjelovio se po duhu svetome, raspet , umro i pokopan...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

Zato što je : sišao s nebesa , utjelovio se po duhu svetome, raspet , umro i pokopan...

Nisi razumeo šta pitam.Po čemu ti vidiš da je taj Bog živi Bog,za razliku od mrtvih lažnih bogova paganskog sveta?U SZ se naglašava da je taj Bog živi Bog zato što postoji komunikacija između njega i verujućih,on im se obraća,javlja se u vidu stuba od ognja,od vatre,neki govoraše i licem k licu,dakle ličnosni živi odnos je uspostavljan a ja pitam gde je to danas a plus ako uzmemo u obzir da je On za večnost uzeo ljudsku prirodu na sebe?ili ti kako možemo imati živi ličnosni odnos sa Bogom ako s druge strane imamo tišinu,ne možemo da ga vidimo,ne možemo da ga dodirnemo etc?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Кратос рече

Nisi razumeo šta pitam.Po čemu ti vidiš da je taj Bog živi Bog,za razliku od mrtvih lažnih bogova paganskog sveta?U SZ se naglašava da je taj Bog živi Bog zato što postoji komunikacija između njega i verujućih,on im se obraća,javlja se u vidu stuba od ognja,od vatre,neki govoraše i licem k licu,dakle ličnosni živi odnos je uspostavljan a ja pitam gde je to danas a plus ako uzmemo u obzir da je On za večnost uzeo ljudsku prirodu na sebe?ili ti kako možemo imati živi ličnosni odnos sa Bogom ako s druge strane imamo tišinu,ne možemo da ga vidimo,ne možemo da ga dodirnemo etc?

Zato što proizvodi učinke živog Boga , zajednicu Crkvu , proizvodi ljubav koja mjenja svjet i daje odgovor o smislu života i smrti.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, kopitar рече

1 hour ago, Кратос рече

Zato što proizvodi učinke živog Boga , zajednicu Crkvu , proizvodi ljubav koja mjenja svjet i daje odgovor o smislu života i smrti.

Kratose, procitaj vise puta Kopitarov odgovor(e)... dodajemo: dace nam se po meri rasta u Hristu.... vera kao sesto culo koje ne moze da se preprica ili ubrizga u krvotok nekom drugom; to je licnosni odnos coveka I Boga. Za mene je On zivi Bog jer me je Dotakao po sred srca! Cini mi se da nema tog coveka koji bi mogao da me razuveri u to da je On  (nije) Zivi Bog I da je nas odnos umisljen. Sveto Pricesce je glavni pokazatelj Njegovog prisustva I dodira--tu nema tisine I mraka, vec Svetlost koja prevazilazi svaki razum. Otvaramo srce dok jos imamo vremena.... da ne budemo medju 10 ludih devojaka... mozda I poslusamo Apostola Pavla I sve Svete... strazite I opet vam kazem strazite... Prepoznaces Njegov Glas kada te ispuni blagodatna radost od koje ne zelis nikada da se odvojis. Kada je izgubis , ceznuces za njom opet I opet...

Tisina tj. nedostatak imanentnosti Zivoga Boga je nas business ;-) On kuca li kuca na vrata nase duse/bica! Ko otvori - On ulazi, smerno, u Ljubavi pazeci na nasu slobodu koju nam je darovao. Procitaj ponovo Dostojevskog koji taj odnos sjajno opisuje! Neka Ti je sa srecom bogotrazenje! Maran Ata!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Inace je l znate da postoji verovatnoca da je Piterson pravoslavac? 

U intervjuu sa Stivenom Crowderom pokazivao  je sobu i imao je "russian orthodox cross " (njegove reci) na zidu. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
On 25. 08. 2017. at 23:15, kopitar рече

Tko je Jordan Peterson i zašto je njegova borba s lijevim 'ratnicima društvene pravde' važna i Hrvatima? | Bitno.net https://www.bitno.net/academicus/jordan-peterson-drustvena-pravda/#.WaCPvCPtDcs.whatsapp

Postmodernizam ili Marxovo novo ruho: Intelektualna izvorišta lijevog pokreta 'društvene pravde' | Bitno.net https://www.bitno.net/academicus/filozofija-academicus/postmoderna-marksizam-valentino-findrik/#.Wb6uUkiQu_A.whatsapp

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Креирај ново...