Гости Guest Гајић Написано Март 1, 2018 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2018 пре 16 минута, PredragVId рече Аудио текстови о исусовој молитви линкови на ју туб канал Духовник библиотека - Дух молитве почетника - Шта је молитва Исусова по предању Православне цркве - поуке светих отаца - Шта је то молитва Исусова у чему је њена суштина - Исусова молитва за мирјане - текст са сајта www.pravoslavlje.ru - Да ли је Исусова молитва за мирјане - Протојереј Георгије Брејев духовник московског свештенства (текст са сајта манастира Лепавина) - Молитва је једна од најважнијих и најмоћнијих сила - старац Јефрем Филотејски - Слово о молитви устима и гласом - Да ли Исусова молитва може самостално да се твори - Разговори о умној молитви, Исусовој молитви - јеромонах Харалампије Дионисијатски - О Исусовој молитви - Пет речи које отварају Небеса - Архимандрит Андреј Конанос (текст са сајта pravoslavlje.ru) - О Исусовој молитви - Разговор са схимонахом Никодимом (практични савети) - О Исусовој молитви - Први део - Св. Игњатије Брајчанинов - О унутрашњем делању и Исусовој молитви - свети Серафим Саровски - Слово о Исусовој молитви Први део - Слово о Исусовој молитви Други део - Слово о Исусовој молитви Трећи део - Слово о Исусовој молитви Четврти део - Слово о молитви умом, срцем и душом Први део / Други део - Исусова молитва (филм) - Ревнитељ Да ли практикујеш унутрашњу молитву? Да ли си некада видео исфорсираног човека и прслог од самообмане када изгуби разум? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 пре 7 минута, Гајић рече Да ли практикујеш унутрашњу молитву? Да ли си некада видео исфорсираног човека и прслог од самообмане када изгуби разум? Помало. Не знам. Како то изгледа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 Јел има неки филм о томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Март 1, 2018 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2018 пре 26 минута, PredragVId рече Помало. Не знам. Како то изгледа? Јако ружно изгледа видети непослушног и растуреног човека на просте чиниоце. Знам да ће бити против реакције, али Исусовом молитвом се није играти тек тако! Неки то схватају као хулу занемарујући своје реално стање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 "Драги брате, веома је корисно и напросто неопходно, да се сваки дан што чешће хришћанин моли исусовом молитвом "Господе, Исусе Христе, Сине Божији помилуј ме грешног". То доноси спасење и хришћанин треба да се моли том молитвом наглас или у себи кад год може у току дана и ноћи и приликом сваког посла. Ако пак хришћанин жели духовно да напредује у овој молитви и да се моли њом у уму и срцу онда он ни у ком случају не би требало да то чини самостално већ би требало да се руководи саветима искусног духовника и да пуно чита о исусовој молитви. Најважније од свега јесте да знамо да се том молитвом не тражи ништа друго осим помиловања." - духовни савет на питање верника о исусовој молитви са линка. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Март 1, 2018 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2018 пре 23 минута, PredragVId рече "Драги брате, веома је корисно и напросто неопходно, да се сваки дан што чешће хришћанин моли исусовом молитвом "Господе, Исусе Христе, Сине Божији помилуј ме грешног". То доноси спасење и хришћанин треба да се моли том молитвом наглас или у себи кад год може у току дана и ноћи и приликом сваког посла. Ако пак хришћанин жели духовно да напредује у овој молитви и да се моли њом у уму и срцу онда он ни у ком случају не би требало да то чини самостално већ би требало да се руководи саветима искусног духовника и да пуно чита о исусовој молитви. Најважније од свега јесте да знамо да се том молитвом не тражи ништа друго осим помиловања." - духовни савет на питање верника о исусовој молитви са линка. Само напред Колико ко разуме и поима речено? Човек рациа да тек тако улети у тај бој? Вера није игра, нити се у исту улази неупућен. Немам потребу да се доказујем са знањем на овом пољу, а лакомисленост није вера! Колико разумеш Никодима Агиорита и Лествичника Колико се свађаш у себи са другим,колико се правдаш пред савешћу,колико дијалога имаш у себи, колико си способан да не обраћаш пажњу на помисли,да ли се смућујеш? Нисмо ми будисти, нити факири! У додиру сам са наведеним штивом и примерима 25 година, а те краткорочне "подвижнике" који не разликују природну страст од зла, нити поимају грех не бих коментарисао. Немам шта више рећи о наведеном, свако је воље своје господар, а живот је само један Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 "У прелести није онај ко изговара молитву Господе, Исусе Христе помилуј ме него онај ко је не изговара, и још је горе ако спречава друге да је изговарају. Не кажем, има многих који су почели да изговарају молитву па су пали у прелест. Али зашто су се опрелестили?! Зато што нису имали водича. Онај ко мисли да му водич није потребан у прелести је. Егоистичан! Егоист и умна молитва то су ствари супротне..." - јеромонах Харалампије Дионисијатски одломак са линка Sofija_ and Smaragdni kamičak је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Март 1, 2018 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2018 пре 13 минута, PredragVId рече "У прелести није онај ко изговара молитву Господе, Исусе Христе помилуј ме него онај ко је не изговара, и још је горе ако спречава друге да је изговарају. Не кажем, има многих који су почели да изговарају молитву па су пали у прелест. Али зашто су се опрелестили?! Зато што нису имали водича. Онај ко мисли да му водич није потребан у прелести је. Егоистичан! Егоист и умна молитва то су ствари супротне..." - јеромонах Харалампије Дионисијатски одломак са линка Старца Харалампија знам лично и седео сам са њим, чак сам требао бити библиотекар у Дионисијату са једним Енглезом. Давно беше... Прво се креће са: "Господе помилуј"; у одређеним приликама, молитва је природно обраћање Богу у правилном поимању бића. Но, учитељ и духовник нисам, то ће "искусни" да уче. Само скренух пажњу на лакомисленост и превелика очекивања, јер је преумљење органски процес који траје, а нестрпљен и несмирен човек сагоре као лицна, јер не читају: "упутство за упорабу". Заврших са овом мени премилом темом овде, јер презирем такмичење и убеђивање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Март 1, 2018 Пријави Подели Написано Март 1, 2018 marijjaa and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 Sofija_ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 2, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2018 Предавање на тему исихастичке молитве Парохијски дом Храма св. Александра Невског на Дорћолу, у суботу 3.3.2018., од 18.30 ч - тема: БОГОСЛОВЉЕ СВ. ГРИГОРИЈА ПАЛАМЕ- ИСИХАСТИЧКА МОЛИТВА. Прадавач: ђакон др Здравко Јовановић. П.С. Надам се да ће бити снимљено па да га окачимо на тему. goranger је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 2, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2018 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 20, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2018 Плеј листа: И с и х а з а м Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука