Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Vedran рече

Унуцима да поручиш у тестаменту да "иду у владике". Видиш да нема кадрова ни упражњене да се попуне камол и да се праве нове упражњене :))

:aplauz::))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Мада брате Ведране, можда си у праву. Нажалост, све више и више калуђера напушта монаштво и враћа се у свет. Није баш и да имамо неки квалитетан кадар, али опет...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Васијан рече

Мада брате Ведране, можда си у праву. Нажалост, све више и више калуђера напушта монаштво и враћа се у свет. Није баш и да имамо неки квалитетан кадар, али опет...

Свашта од тебе брате Васијане! Па да их брже премећу из калуђерства у владике ни један се у свет не би вратио. 12:smeha: 12:smeha:12:smeha: :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, verum est in beer рече

И после толико времена за размишљање, нису могли да изаберу још неке кандидате за хиротонију и да попуне упражњене епархије? 

Народ тих епархија испашта годинама. 

То је сад испало највидљивије у Немачкој. Заиста оправдана из пастирских разлога подјела епархије средњоевропске на немачку и аустријко-швајцарску (и италијанску), сада је обесмишљена. Нарочито, у дијаспори потребно је да епископ буде и једна врста "амбасадора" у јавно-интелектуалном, културном и међуцрквеном животу. Разумије се тешко је наћи тако пастирски брижне, високообразоване и дипломатски умјешне особе као што је владика Андреј (Ћилерџић), али могуће је ако се води брига о васпитању и радном ангажовању монаха. Овако, у праву си, паства испашта.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Vedran рече

Свашта од тебе брате Васијане! Па да их брже премећу из калуђерства у владике ни један се у свет не би вратио. 12:smeha: 12:smeha:12:smeha: :))

И то си у праву :smeh1:

:pop::pop::pop:

Подели на овим сајтовима

Још кад би Св. Сабор разрадио питање литургијског поретка, па донео одлуку везану за то. Да се једном стави тачка на тај спор. Да литургисање са "гласно" читаним молитвама не буде, у изговору неких, кршење "Саборске одлуке".

По узору на Јелинску Цркву: http://www.verujem.org/teologija/nacin_citanja_molitava.htm

Али, све ово је за нас, за сада, само пуста машта.

Подели на овим сајтовима

Ја сам се одушевио са избором Никодима. Један нови владика. Најбољи посао; јутрос сам се помолио да Дух Свети ипак посети и наш сабор! Требало је још 2-3 да нових поставе, али смо ми инертни. Штета што нису изабрали и @Архимандрит Сава Јањић мада мени лично не би било неке вајде, јер сам му довољно јео душу овде, а замислите да му будем поп! :))12:smeha::)) Рекао би ми да има за мене једну лепу мисионарску парохију на Камчатки!:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

О. Сава нема завршен Теолошки Факултет, тако да тешко може постати Владика :).

А и Ви не можете, немате основну :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Ко је сад у епархији Далматинској?

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Ја сам се одушевио са избором Никодима. Један нови владика.

јесте ли се ви сретали по тим италијама?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јадранка-Дервента рече

сад је Фотије, а после Никодим II :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Васијан рече

О. Сава нема завршен Теолошки Факултет, тако да тешко може постати Владика :).

А и Ви не можете, немате основну :smeh1:.

Умирем!...:)) Па ја бих Саву сутра поставио за владику! Какви су то смешни формализми? Не постоји ниједан канон који то условљава, тако да смо дошли били у ситуацију да једног незналицу (а има их више него један), Филарета промовишемо за владику, а он је попуписмен човек. Ко год чита Саву види ерудицију и знање, мада и неке недостатке на које му Ава указује, али је то све људски. Знам да би и ти сутра рекао: аксиос, за њега. Али је ово наша мука, где нас формализам убија. Такође треба вратити и жењене владике, како добро указа Милаш подржавајући тезу да не треба васељенски сабор па да једна од цркава укине онај Трулски канон. Гарантовано имамо данас 10 попова у Србији који су достојни да буду владике и то одличне. Задржати само правило да не могу да имају личне станове и сл. Тако ће имовина остати цркви.   

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Јадранка-Дервента рече

Никодим из Крке.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

јесте ли се ви сретали по тим италијама?

Наравно. Као и са веселим Јеронимом. Жена ми данас рече кад јој казах да је изабран: Који Никодим? Онај нормалан? :)) 

Наиме, зна и за једног другог... равноземљаша... Одрекао бих се преко "Политике" патријарха да су тога изабрали! :D

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Ајме! Тај серијал се зове "Игра трончића" :))

Некад у Цркви "игра трончића" има оправдање, у историји и одржавању правилног поретка. Сачекајмо још званично саопштене одлуке, али мислим да су наглашавања у штампи значаја дабробосанског трона у хијерархијском поретку оправдана (осим што највљивање већ двије године Рада Драговића у Новостима да ће се ДБ митрополији "додати Добој" да би јој се истакао значај). Мада је Свети Сава оставио да епископ зетски буде други по рангу у Помјесној нашој цркви, код нас се "диптих" прави по датуму улажења у митрополитски или епископски сан. (То је правило проблеме, кад је почивши митрополит ЗЉ Јован био други по рангу у Сабору, а митроп. Амфилохије у Синоду.) Поред тога, митрополит дабробосански је аутоматски предсједник Епископског савјета СПЦ у БиХ, (зато сам ја писао да и Бања Луку треба уздићи у ранг митрополије), а то тјело, као и слична у бившим републикама СФРЈ, створено је како је Сабор дивно образложио "да не изгубимо слободу којом нас Христос ослободи". Државне власти, а некада и "међународна заједница" (пр: писмо америчког амбасадора у Сарајеву почившем митрополиту ДБ да се не прави нова црква у Сребреници), користе та тјела да заобиђу патријарха и Свети Синод.

С друге стране, саме владике су осјетљиве на ранг: сад кад је обједињена, има устав, а добила и судске спорове за Нови Каленић и др, нема никаквог разлога да Митрополија аустралијско-новозеландска има "епископа Митрополије", а не митрополита, осим "младости" + Силуана.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...