Jump to content

“Veliki prasak nije početak univerzuma, već kraj nečeg drugog”

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Milan Nikolic рече

Kao što smo morali da se suočimo sa postojanjem drugih planeta sličnih Zemlji

Ako govoris o ravnim plocama - diskovima, onda mozemo da pricamo mirneglave.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 14.5.2017. at 18:33, Иван ♪♫ рече

Sad baš čitam neku knjigu, kaže mi realno ne znamo da li je sve nastalo tzv. velikim praskom, ili je univerzum ili prostor vreme, šta god, postojalo i pre toga. A dalje u prošlost od 400000 god od praska ni ne možemo da vidimo (jer je pokriveno pozadinskim zračenjem), možemo samo da predviđamo modelima koje imamo. 

Ono što znamo je da je najverovatnije počinjao (teorija inflacije) ogromnom količinom energije, koja je postojećoj masi dodavala masu, tako da je svemir koji se munjevito udvostručavao, još uvek održavao istu gustinu. Zato ga kaže zovu veliki prasak, jer se ogromna količina energije pretvorila ogromnu masu u munjevito narastajući svemir (tako nešto valjda). To i činjenica da se prostor vreme neprestano šire, stvaraju ni iz čega svakog momenta, meni je fascinantno.

Dakle, postojala je inicijalna i to nezamisliva količina energije, ne kažu da je ni iz čega, ipak je počelo s nečim. Tako da možemo da maštamo :)  

Da se nadovežem na ovu priču.

Danas je poznato da je ključ svega u gravitaciji, ali na jedan sasvim neslućeni način, a radi se o onom pojmu ,,kvantne informacije''. Moje je mišljenje da će uskoro doći do preokreta u fizici, to jest da će se utvrditi da Ajnštajnova teorija relativnosti nije apsolutna u fizici, jer je moguće da sila gravitacije deluje trenutno na daljinu poput kvantnih informacija. Problem je sada u tome što treba osmisliti pravi eksperiment da bi se to utvrdilo, vezano za trenutno dejstvo gravitacije, jer je jako teško manevrsati sa tako delikatnom silom, ali zaista je moguće da gravitacija ne deluje poput fotona sa ograničenom brzinom, tj. brzinom svetlosti, nego da deluje trenutno.

Znači, kada bi Sunce nestalo, naša Zemlja ne bi to osetila nakon desetak minuta (izlaskom iz orbite oko Sunca), koliko treba svetlosti da doputuje od Sunca do Zemlje, nego bi to osetila trenutno. Do sada sam ovakvu sličnu tvrdnju pronašao samo kod Vlatka Vedrala u njegovoj knjizi Dekodiranje stvarnosti.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Evo da vam objasnim kako smatram silu gravitacije. To je kao da objekat ,,informiše'' drugi objekat: ,,evo ja sam ovde'', i sama ta informacija da neki objekat ima određenu poziciju jeste glavna stvar u fizici. Dalje je pitanje zašto gravitacija privlači objekte, a postoji i odbojna gravitacija, što je tema za sebe jer je komplikovanija.

Zašto se sve tera na sjedinjenje i spajanje, itd, može biti više metafizičko pitanje, ali sa ovim što sada znamo o gravitaciji, nauka može da napravi veliki pomak i velika otkrića i na polju tehnologije. Zamislite trenutnu komukaciju na daljinama između solarnih sistema. Tako nešto kao primer.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 28.6.2018. at 23:36, Milan Nikolic рече

Znači, kada bi Sunce nestalo, naša Zemlja ne bi to osetila nakon desetak minuta (izlaskom iz orbite oko Sunca), koliko treba svetlosti da doputuje od Sunca do Zemlje, nego bi to osetila trenutno.

Negde sam cuo, verovatno na yt, da je ta najveca brzina, ne samo brzina svetlosti, vec maksimalna brzina kauzalnosti u prirodi.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...