Jump to content

Зоран Ђуровић: Свети Јован Златоусти: Васкрсли смо са Христом и на небу седимо са Њиме

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Кратос рече

Pravoslavlje ne veruje u predestinaciju.To ti je čist origenizam....slobodna volja je jedan od fundamentalnih principa hrišćanstva.Čovek ima i takvu slobodu da Bogu može da kaže ne....

Svet je ovako gledajući kako ga ti kapiraš osuđen na spasenje jer izjednačavaš knjigu Života sa stvorenim svetom.

osim sina pogibli

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 65
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 4/27/2017 at 23:11, Volim_Sina_Bozjeg рече

Knjigu Živih.

Пошто помињете књигу живих сетих се из ,, Црквених правила Светих Апостола,, када говори о поретку тајне крштења завршава са овим пасусом:

Пренели смо вам укратко ово (предање) о светом Крштењу и светом Приносу( Литургији), пошто сте већ научени о васкрсењу тела и о другоме, као што је написано.Али ако је погодно да се напомену неке друге ствари, Епископ ће то рећи у тајности( in quiete) онима који су примили Крштење. Нека, дакле, неверници не знају (о томе) пре него што приме Крштење. То је камен бели о коме Јован говори: ,, Ново име написано је на њему, које нико не зна осим онога који прими камен,,.откр 2,17

Увек ме је занимало шта је то њима епископ говорио?

Подели на овим сајтовима

To isto kazu i u svojim Apostolskim poslanicama: ,,Mnogo imadoh da pisem, ali necu perom i mastilom da ti pisem, vec se nadam da cu te skoro videti i iz usta govoriti. Mir tebi!"

U ta "skrivena ucenja" ubrajane su, dokazano, pored ostalog, reci Liturgijske anafore...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 27.4.2017. at 22:45, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da, osim ako gledaš da je Njega Otac poslao da nas sačuva ovde u svetu palom jer smo tamo gore od Oca stvoreni.

Наше учење о стварању је да смо доле створени у односу на самога Бога. У Богу су биле вечне идеје о нама, али то је стриктно одвојено од значења творевине код отаца Цркве.

Наша срца су сада горе и то је све што можемо рећи у односу на претпоставке које износи отац Зоран. Још мало, за коју деценију ако доживимо све ћемо имати појашњено о овоме.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Milan Nikolic рече

Наше учење о стварању је да смо доле створени у односу на самога Бога. У Богу су биле вечне идеје о нама, али то је стриктно одвојено од значења творевине код отаца Цркве.

Наша срца су сада горе и то је све што можемо рећи у односу на претпоставке које износи отац Зоран. Још мало, за коју деценију ако доживимо све ћемо имати појашњено о овоме.

Ne znam o kom odnosu govoriš ali ja ću ponoviti preciznije.

Bog Otac je tvorac svega. Kroz Sina stvoren svet.

Otac poverava Sinu ličnosti ljude kao golo zrno koje majka rađa na zemlji, Sin te ličnosti Očeve podiže u Sebi na nebo kao golo zrno koje je zasađeno u zemlju i koje vaskrsava kao nebesko telo u Duhu Svetome Carstvu Božjem Carstvu ličnosti koje su od Boga stvorene.

Bog nije poznavaoc ideja, to su komunisti utopisti, Bog je poznavaoc ličnosti koje je stvorio u Carstvu, Sin podiže te ličnosti delo Spasenja jeste delo koje je imalo jedan spasonosan karakter ali i karakter Oboženja vascele tvari u čudi me da se tome daje manje važnosti u odnsosu samo na delo spasenje, jer je jedno sa drugim izgleda neraskidivo povezano.

Za mene opšte više nije važna biblijska priča o adamu i evi utemeljena na promišljanjima šta bi bilo kad bi bilo, šta bi bilo da adam i eva nisu zgrešili.

Čovek je definitivno smrtan, čovek je definitivno zgrešio, čovek je stvoren od Oca odozgo da bi sačekao Sina jer je Sin Bogočovek i taj Sin podiže čoveka u slobodi čovekovoj da opet bude kako jeste u samom stvaranju da Otac kroz Sina zagrli ličnosti koje stvori u Duhu Svetome u carstvu Nebeskom.

Ovo je istorija stvaranja za Boga je to bilo odjednom za nas je u istoriji vremenskog karaktera zbog naše slobode i zrna koji treba slobodno da nikne i da se Oboži po slobodnoj volji kroz Sina u Duhu Svetome za večnost i slavu zajednice tvarnog stvorenog i Nestvorenog.

Bog Otac je kao Tvorac svega ujedno i Svedržitelj, te tako drži i djavdjava koji je nasuprot Bogu tvorac laži, tvorac utopije, tvorac smrti u kojeg poverova adam da je od Boga ne slušajući samog Boga koji ga je na takve prevare i upozorio.

Podnebesje djavdjava i njegovih palih anđela kao i sinova pogibli će verovatno ostati za navek, mi ako Bog da, nećemo biti deo te lažne tvorevine, biće odvojena od Carstva.

Sinovi pogibli su sinovi koji nisu dosegli novu tvar nisu dosegli nebesko duhovno telo, te su sami tvorci svojih ponebesja i pričesnici oca laži djavdjava.

Sin Božji je bio poslat da podigne jer se kroz Sina stvara, da podigne Očevo u Duhu svetome i tako proslavi Oca i Otac Njega u slavi Očevoj potpuno gde Sin jeste vasitinu Bog u svemu i Bog svega sada sa Telom čiji smo mi udovi a ne samo književna imena ideje koja je doživela realizaciju.

Isus Hristos poimenice zna svaku ličnost koja je ostala onakva kakvu ju je Bog stvorio i pošto je On Bogočovek objavljuje nam radosnu vest i veli: Vi ste moji prijatelji.

Nadam se da prijatelje baš dobro poznate.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...