Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

Одакле ти то?

Ако си завршила све са оног списка онда знаш шта су "arrays", тј. низови. Пошто низови нису увек најелегантији за рад (на пример тешко им је променити дужину), зато постоје помоћне "класе" које омогућавају да се са низовима неке ствари лакше ураде. Једна од њих је и ArrayList.

Овде имаш на дну стране пример како се користи: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.collections.arraylist(v=vs.110).aspx

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2017. at 22:52, Снежана рече

Шта је то ArrayList ?

Expand  

То је низ у кога можеш да смешташ друге објекте, да их додајеш и одузимаш.

Цитат
ArrayList poukasi = new ArrayList();
poukasi.Add("Снежана");
poukasi.Add("Јанко");
Expand  

Сад се ти и Јанко налазите у низу једно до другог. Можемо да наставимо и додамо још форумаша. Онда касније можемо да прођемо кроз цео низ урадимо нешто са сваким елементом користећи foreach петљу. Не знам да ли си стигла дотле. Или можемо да приступимо, на пример, десетом члану. Или можемо да уклонимо Јанка ако није добар. 

У суштини, не само ArrayList, већ разне листе, низови и колекције су основне структуре података у програмирању. Нема ниједног иоле озбиљног програма без листа и манипулација листама. 

Подели на овим сајтовима

А коју тачно варијацију од разних ”низова” и ”листи” одабрати за конкретан проблем зависи од детаља који за сада нису битни, рекао бих.

Подели на овим сајтовима

ма прошла сам, капирам шта је, него ми је  ваше "кратко објашњење на Српском" само потврда да капирам добро...

радим на енглеском, али размиљам на српском

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2017. at 9:46, Снежана рече

Прешла  

The Basics

... идем на

Classes

:mahmah:

Expand  

То ти неће бити проблем, увек се била woman with class. 

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2017. at 8:59, Juanito рече

Добро јутро, другарице и другови. Како иде? :)

Expand  

Ja cu da nastavim malo kasnije, ako Bog da. Trenutno imam neke obaveze, ali cim dodjem sedam da radim. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2017. at 10:51, obi-wan рече

Ja cu da nastavim malo kasnije, ako Bog da. Trenutno imam neke obaveze, ali cim dodjem sedam da radim. :)

Expand  

Ајде брже то мало! Нема забушавања!

P.S.

Овде је Гризли биг бос, а ја један од оних менаџера што киње и прогањају запослене. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Ајде, не би било лоше да на крају сваке целине направимо један мало комплекснији пример. Добро је да се нови концепти "сударе" са реалним захтевима, онда видиш како се шта користи итд.

На пример, да направимо "регистар касу" за продавницу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Хтедох и ја да кренем на Гризлијева предавања,али искрено,много ми лакши овај сајт https://www.w3schools.com/html/html_formatting.asp ,лепо поченеш са хтмл-ом,па отвориш сублиме техт,па направиш фрее свој сајт,па пеглаш и вежбаш ...

У консултацији са још неким ликовима из ит сфере,ово Гризлијево, је за апсолутне почетнике много теже...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2017. at 13:26, Зосима рече

Хтедох и ја да кренем на Гризлијева предавања,али искрено,много ми лакши овај сајт https://www.w3schools.com/html/html_formatting.asp ,лепо поченеш са хтмл-ом,па отвориш сублиме техт,па направиш фрее свој сајт,па пеглаш и вежбаш ...

У консултацији са још неким ликовима из ит сфере,ово Гризлијево, је за апсолутне почетнике много теже...

Expand  

Можеш да почнеш са тим, па касније да кренеш на овај тежи део. Али те чека свеједно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...