Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

ја сам мислила да су ови дечаци једноставнији

фло,

Мало логике ће ти можда олакшати, е сад ја се извињавам што су моји термини по прибципу "оно за оно што се пише испод оног", елем колико ја капирам, принцип је у редовима и колонама као у математици потписивање, теби би то требало да иде лако.

први пут сам имала 25 грешака, вратила се потписала све како је прописано и онда је проферцерало.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Кад се копира текст, посебно са интернета, постоје нека "невидљива слова" која могу да буду у тексту (ови размаци, нови ред и сл.). Па кад се то убаци у VS не ради. Вероватно се то десило, па кад си обрисала "размаке" и поново их направила то је решило проблем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2017. at 2:01, Grizzly Adams рече

Кад се копира текст, посебно са интернета, постоје нека "невидљива слова" која могу да буду у тексту (ови размаци, нови ред и сл.). Па кад се то убаци у VS не ради. Вероватно се то десило, па кад си обрисала "размаке" и поново их направила то је решило проблем.

Expand  

Aha, zato meni start "nije radio" prvih 3-4 puta :)

Inace za onaj debugging sam pitala jer mi se to pojavljivalo svaki put kada sam zatvarala program pre novog pokusaja. Bilo je nesto u fazonu "da li zelite da prekinete debugging".

@ Snezana

A gde moze da se vidi koliko imas gresaka? Ili ti to rekla samo onako "simbolicki" 25 u smislu "puno" ?

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams U tutorijalu (http://csharp.net-tutorials.com/basics/hello-world) sam naisao na "The do loop" koji se koristi kad zelis da se lup sigurno odradi bar jednom. Na prvu ne kapiram koju korisnu primenu bi ovo imalo u odnosu na 'while' loop? 

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2017. at 4:22, uros рече

@Grizzly Adams U tutorijalu (http://csharp.net-tutorials.com/basics/hello-world) sam naisao na "The do loop" koji se koristi kad zelis da se lup sigurno odradi bar jednom. Na prvu ne kapiram koju korisnu primenu bi ovo imalo u odnosu na 'while' loop? 

Expand  

Разлика је врло мала, али понекад помаже да буде мало елегантнији код. Нпр. кад читаш податке са неког екстерног уређаја често имаш овакву ситуацију:

byte[] data;
int bytesRead = device.Read(data);

while(bytesRead >0)
{
     // Do something
    bytesRead = device.Read(data);
}

Овде се читање података (device.Read(...)) понавља два пута што није најелегантније... Али зато може овако:

do
{
   bytesRead = device.Read(data);
   // Do something
} while (bytesRead > 0);

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2017. at 4:15, florenntina рече

A gde moze da se vidi koliko imas gresaka? Ili ti to rekla samo onako "simbolicki" 25 u smislu "puno" ?

Expand  

У доњем делу екрана, после покушаја да покренеш програм, добијеш листу грешака:

vserr_zpszarx0btr.png

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

:cheesy3:

hello World.png

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Otvorim jutros da vidim kako mi je programcic spavao i da pozdravim opet svet a umesto "Start" mi sada stoji "Attached"?

Otkud sad to i kako sad da pokrenem program? 

@Juanito

Object-oriented softveri su znaci neki "napredniji" softveri? Kakvi su bili pre toga tj. kakvi jos postoje? Mozes li mi molim te kratko razjasniti razliku izmedju termina softver, programski jezik, program i projekat. Sta je ovaj Visual koji mi koristimo, programski jezik ili? A sta je C#? 

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2017. at 14:47, florenntina рече

Otvorim jutros da vidim kako mi je programcic spavao i da pozdravim opet svet a umesto "Start" mi sada stoji "Attached"?

Otkud sad to i kako sad da pokrenem program? 

Expand  

Претпостављам да си отишла на File -> Recent Files.

Треба File -> Recent Projects.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Zadatak je uradjen, cekamo sledeci... :)

Clip_2b.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ајмо, идемо! Јављајте како завршавате поглавља из оног туторијала (http://csharp.net-tutorials.com/basics/hello-world/) да видим како се напредује.

Зажалићете што вам је Гризли шеф... тај је тежак pain in the a**... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2017. at 14:47, florenntina рече

Object-oriented softveri su znaci neki "napredniji" softveri? Kakvi su bili pre toga tj. kakvi jos postoje? Mozes li mi molim te kratko razjasniti razliku izmedju termina softver, programski jezik, program i projekat. Sta je ovaj Visual koji mi koristimo, programski jezik ili? A sta je C#? 

Expand  

Да одговорим прво на овај лакши други део питања, па ћу у неком следећем посту на први део.

Софтвер и програм често користимо као неформалне називе за све ове разне виртуелне творевине које се извршавају на рачунарима и које користимо да бисмо радили нешто корисно или пак губили време. ”Који софтвер да користим за ово?” ”Који програм користиш за цртање?”

Програм такође има специфично техничко значење - то је скуп наредби које се извршавају на рачунару да би обавиле неки задатак.

Програмски језик је језик на коме пишемо наредбе које желимо да рачунар изврши. 

Рачунар разуме само инструкције написане на бинарном језику - гомила нула и јединица. То је машински језик, прогамски језик ”најнижег нивоа”. ”Најнижи” овде нема некакво пежоративно значење, већ само значи да је језик најближи ”металу” - извршава се директно на машини. 

Пошто је писање програма на машинском језику јако компликовано и подложно грешкама, временом су настајали језици све вишег и вишег нивоа да нам олакшају живот. Уместо да пишемо нуле и јединице, пишемо наредбе које се на први поглед разумеју, на пример "WriteLine", па се онда те наредбе у крајњој линији преводе на машински језик и извршавају. C# је један такав програмски језик високог нивоа. Има неколико варијација на тему како се програмски језик вишег нивоа може превести и извршити. C# се, на пример, не преводи директно на машински језик, али то је потпуно небитно у овој фази учења. Углавном, програм који преводи језик вишег нивоа на језик нижег нивоа назива се компајлер. C# има свој компајлер.

Програм у C#-у или било ком језику можемо писати у најобичнијем уређивачу текста, организовати ручно по фолдерима и онда користити командну линију да позовемо компајлер да то преведе и изврши, као што се некада радило у DOS оперативном систему. Интегрисана развојна окружења су компликовани софтвери који интегришу уређиваче текста, компајлере и гомилу других алата и тако олакшавају писање, тестирање, компајлирање и испоручивање завршених апликација. Visual Studio је једно такво окружење (најбоље на тржишту по мом субјективном мишљењу). Пројекат је најобичнији технички назив који се користи за начин на који Visual Studio организује све фајлове. Тешко ми је да дефинишем, али је интуитивно јасно. Кад хоћете да направите нову апликацију, одете на file/new/project или тако нешто и Visual Studio за вас креира гомилу ствари који бисте без њега морали ручно да организујете у фолдере. Другим речима, креира вам нови пројекат и ви сад можете ту да уносите конкретне ствари.

Подели на овим сајтовима

Uau! Bas ti hvala. Evo bas sad opet citam ono sto nam je Grizli preporucio i super mi pomaze ovo sto si napisao jer sam uhvatila sebe kako od juce vec peti put citam prve tri stranice :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...