Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nisam pretpostavio da će ovo da vam bude zadatak, već sam samo dao primer kako da se lakše piše kod. Prvo komentari, u komentarima da piše šta svaki red koda radi, pa tek nakon kad ispišemo komentare, onda pišemo kod. Ja sam samo dao primer kako da lepo pišemo kod. 

// Deklarisanje promenljivih

// Promenljiva sa imenom
string ime = "Lazar";

// Promenljiva sa godinama
int godinaStarosti = 30;

// Konzola ispisuje da Lazar ima 30 godina.
Console.Write(ime + " ima " + godinaStarosti + " godina.");
Console.ReadLine();

Opet napominjem, samo primer, da kod lepo izgleda i ništa više sem toga. Da komentari budu instrukcije i vama i onome ko čita kod. Kao što npr. ima " 1. Uzeti staklenu čašu 2. U staklenoj čaši sipati vodu 3. Ispiti vodu" . Ja se izvinjavam, ali ne znam kako drugačije da objasnim da su komentari veoma korisni kad se piše kod. Što više komentara, to kvalitetniji kod. Dakle, opet, samo želim da kažem da su komentari izuzetno korisna stvar i da je dobro da ih ima što više u vašem kodu. Ako se budete bavili programiranjem, i drugi ljudi vide da je vaš kod lepo organizovan, ljudi će pričati "On je dobar programer. On piše kvalitetan kod. Njega treba preporučiti" itd.

200_OK.jpg

Mornië alantië

Подели на овим сајтовима

Ljudi, samo da se javim na kratko - naravno da nisam odustao, nego me pregazilo brdo neke jurnjave, evo sutra moram i do sela, kad prodje vikend, ako Bog da, eto me opet na temi. Prvo poglavlje sam pres`o, sad treba da uradim zadatke.

Napred, i samo jako! :pivo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Odlucila sam da prvo pokusam resiti ovaj drugi zadatak jer mi deluje lakse od one registar kase.

Za pocetak sam planirala napraviti jednu funkciju i pozvati je u main-u. I posle pocetnik 20-ak gresaka, uspela sam doci do opcije bez gresaka, ali i bez rezultata. Onda sam sve tumbala i tumbala i tumbala i sada sam na 6 gresaka. Ocigledno sam izmesala varijable i parametre ili sam ispustila deklaraciju necega :(

Ako ima ko da nije izgubio zivce na onoj temi o Vucicu, pomagajte pls...

EvE ga kod:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;

namespace ConsoleApp3
{
    class Program
    {

static void Main(string[] args)
        {
            string Name(string ime, string prezime);

{
                ime = "Ljubisa";
                prezime = "Preletacevic";
                string result = ime + prezime;
                return result;
            }

}

}
}

Moja zamisao je da se funkcija zove "Name". Da joj parametri budu "ime" i "prezime" a varijable "Ljubisa" i "Preletacevic". Jos jedno pitanje. Je li za f-u dovoljno da se zavrsi sa "return" ili trebaju i one komande konzoli da pise i cita taj return?

Подели на овим сајтовима

@florenntina

Функција не може бити у оквиру друге функције. Треба овако:

using System;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApp3
{
    class Program
    {
        {
          string ime = "Ljubisa";
          string prezime = "Preletacevic";

string fullName = Name(ime, prezime);
          Console.WriteLine (fullName);

Console.ReadKey();
        }

static string Name(string ime, string prezime)
        {
                return result;
        }
    }
}   

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Grizzly Adams рече

@florenntina

Функција не може бити у оквиру друге функције. Треба овако:

using System;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApp3
{
    class Program
    {
        {
          string ime = "Ljubisa";
          string prezime = "Preletacevic";

string fullName = Name(ime, prezime);
          Console.WriteLine (fullName);

Console.ReadKey();
        }

static string Name(string ime, string prezime)
        {
                return result;
        }
    }
}   

Сад и то може. Погледај на овом линку одељак "Local functions":
https://blogs.msdn.microsoft.com/dotnet/2016/08/24/whats-new-in-csharp-7-0/

"Свуда пођи, себи дођи." - Владимир М. Миливојевић  deka.gif

Подели на овим сајтовима

Немој уопште да се бринете како то сад изгледа и што треба да се исправља итд.

Ево ја управо гледам нешто што сам правио претходних пар дана и не могу да схватим шта ми је било у мозгу... Толико сувишних и непотребних ствари, управо сам провео сат времена у "сређивању кода" да ме не буде срамота кад неко погледа.

Ал` то тако иде - у првом кругу је увек фокус на томе да "проради", па се после "сређује". Код може да буде перфектан само ако унапред знаш решење до детаља, а то је веома ретко случај. Често и направим једну "пробну верзију" само да "испитам терен" и упознам се боље са проблемом, онда то обришем, па направим како треба испочетка.

Тим пре, ваш код у овим "првим корацима" ће бити далеко од елегантног и савршеног. Важно је само да се борите са проблемима и да на крају проради некако.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Владимир Миливојевић рече

Сад и то може. Погледај на овом линку одељак "Local functions":
https://blogs.msdn.microsoft.com/dotnet/2016/08/24/whats-new-in-csharp-7-0/

Ништа бре не пратиш, Гризли, појешће те неки нови клинци... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Ja bih stvari kao sto su "funkcija u okviru funkcije" ostavio za sada po strani, treba prvo da se razume kako funkcionisu osnovne stvari pa ce posle biti mnogo lakse nadograditi to znanje sa novim fensi-smensi forama. U onom gnu joke primeru (ovde) smo videli da i "Hello, world" program moze da se napise na zilion razlicitih nacina, a kamoli kompleksnije komputacije. Zato hajmo nazad da razumemo sta su to varijable, tipovi podataka, funkcije, parametri funkcija, nizovi i petlje. Da to klupko razmotamo pa da krenemo dalje na klase.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

Ништа бре не пратиш, Гризли, појешће те неки нови клинци... :smeh1:

Они ће да раде за мене... ;)

пре 1 минут, uros рече

Ja bih stvari kao sto su "funkcija u okviru funkcije" ostavio za sada po strani, treba prvo da se razume kako funkcionisu osnovne stvari pa ce posle biti mnogo lakse nadograditi to znanje sa novim fensi-smensi forama.

Управо тако, већ сам замолио колеге да се не бавимо непотребним детаљима. Довољно је тешко и овако...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

шта рећи, а не заплакати или насмејати 

морала сам цео ввин да реинсталирам, почињем све из почетка...

а ви како сте?

:)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ja sam u zastoju ali pratim. Samo da se zavrsi ova nedelja (i ako moze da se vise ne vrati!)... a posle u nove radne pobede.

Snezo, samo polako. To ti bas dodje da se nateras da obnovis gradivo a ovo su sve osnovne stvari koje cemo stalno koristiti kapiram...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...