Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, florenntina рече

Dakle, ti prvo definises funkciju unutar koda a onda je posle (u istom tom kodu) pozivas?

Да.

пре 2 минута, florenntina рече

I sta ce biti rezultat tog poziva? Hoce li mi svaki put "ispisivati" Grizli, Florentina jer sam mu definisala da je to f-ja "Napisi Ime" ili ce to zavisiti od mog unosa imena tj. moze biti bilo koje ime?

Mogu li ja sada dodati, npr. negde kasnije u kodu kada mi zatreba i NapisiIme ("Janko");. Hoce li prepoznati funkciju i za Janka?

Да. Може да буде било које име:

NapisiIme("John Smith");

NapisiIme("Donald Trump");

NapisiIme("HIllary Clinton");

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Најбоље је да се проба. Ископирај ово што смо изнад рекли у Visual Studio па пробај како ради.

Онда пробај да нешто измениш, па види да ли ће и даље да ради. Не можеш ништа да поквариш... Само експериментиши и гледај шта се дешава.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Е и мени проради коначно ово што цело вече правим... Немаш појма шта сам све морао да пробам. Срећа па нико није видео. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kod mene jos uvek nista ne radi.

A kako mislis da funkcija moze da stoji bilo gde? Zar ne moramo prvo da je definisemo pa tek onda da je ubacimo?

Ako stoji odmah posle main, to znaci da prvo ubacujemo ime funkcije pa ga tek onda definisemo? Malo je neobican sled stvari...

Подели на овим сајтовима

Пробај ово:

using System;

namespace ConsoleApp
{
    class MainClass
    {
        public static void Main ()
        {
            NapisiIme ("Grizzly Adams");
            NapisiIme ("Florenntina");
        }

static void NapisiIme(string ime)
        {
            Console.WriteLine ("Ime: " + ime);
        }
    }
}

У C# функција може да буде дефинисана било где, не мора да буде испред места где се користи. Има програмских језика код којих је редослед битан, у C# није.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Код мене прошла поноћ, затварам радњу. Треба да се дижемо изјутра за литургију.

Ако има још неко питање одговорићу кад се будем вратио.

Лаку ноћ програмери! :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Grizzly Adams рече

Не можеш ништа да поквариш...

grin.gif

computer-explodes-a-s.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pozdrav svima, evo mene za ljutom mashinom. :eit3du:
@florenntina

Nema odustajanja, ako imas vremena samo napred. Nista ne ide tako brzo i odjednom. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams

Хвала! :) Мислим да би сад требало да је у реду. Без брејковања, стварно ми не треба. Проблем је био што сам штампање Тотал-а убацио у for петљу, па би са сваким штампањем елемената низа, штампао и по један тотал. Полако мозак почиње да се прилагођава како се иде кроз програм. 

proba3.JPG

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Grizzly Adams рече

@Јанко
@Снежана
@uros
@florenntina
@ronin
@александар живаљев
@obi-wan
@R2D2
@Кратос
@Tumaralo.
@Саша од Москве
@Lady Godiva
@БанеЛ

Ако има некога да је негде "заглављен", чита и ништа не разуме или слично, нека се јави одмах. Немојте уопште да губите време ако нешто није јасно, одмах питајте. Може и приватна порука ако је тако лакше.

Циљ је да овде све иде "глатко" без муке. Нема уопште потребе да се губе живци кад ми овде једва чекамо да одговоримо на питања 24/7. :)

ја сам тренутно "заглављен" у једној књизи. Чим је мало боље проучим настављам даље. Треудићу се да дрзим корак са остактом екипе. Хвала на разумевању.

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Da pocnem i ja polako sa pitanjima.

http://csharp.net-tutorials.com/basics/if-statement/

1)

Na ovoj strani gore, u primeru koji je naveden, komanda/izjava "if" je napisana odma` uz samu zagradu pored nje (nema razmaka). Kad se primer prekopira u VS program sam napravi taj razmak. Probao sam konzolu na oba ta slucaja (sa i bez razmaka izmedju "if" i zagrade pored njega) i u oba sve radi kako treba. Zasto je VS sam dodao taj razmak, da li je on znacajan za nesto u samom kodu, ili to stvar preglednosti samog programa? Ima li taj i takav razmak neko posebno znacenje uopste za kasnije?

Moram da kazem da je meni ubedljivo najteze da upamtim gde i kad se nalaze koji razmaci u kodu, jer kapiram da svakako nisu tu za dzabe.

2)

Na istoj strani stoji i ovo: "As you may have noticed, we don't use the { and } characters to define the conditional blocks of code. The rule is that if a block only contains a single line of code, the block characters are not required" (ispod prvog primera, drugi pasus). Gde on to nije upotrebio velike zagrade, tj. gde bi stajale da ih ima? Da ovo nije navedeno kao napomena, ne bi ni primetio da je trebalo da ih ima.

...

Capture.jpg

Capture.jpg

Подели на овим сајтовима

http://csharp.net-tutorials.com/basics/variables/

...

Da ne zaboravim i ovo. Na ovoj strani iznad u primeru se koristi znak +.

1) Kakva je njegova uloga (to mi nekako promaklo)?

2) Zasto je kod "first name" upotrebljen i pre posle reci, a kod "second name" samo pre?

...

Razdvajamo polako, jedno po jedno. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...