Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Vedran рече

Не, зато што твоја поставка не произилази из онога што сам ја рекао. То ти је исто као да ти ја кажем када помешаш жуто и плаво добијеш зелено. А ти ми онда кажеш жуто и бело даје зелено. Затим ја кажем "не", а ти онда питаш "него?". Шта да ти кажем на то осим: "када помешаш жуто и плаво добијеш зелено". 

A to zeleno el pogrešivo?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Kako 'ne',.....kada tako logickim sledom , ispada iz tvog posta ?

То не произилали логичким следом из моје поруке него из поруке Кратоса. Према томе ЛОГИЧНО би било да њега питаш.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

То не произилали логичким следом из моје поруке него из поруке Кратоса. Према томе ЛОГИЧНО би било да њега питаш.

Proizilazi al ti nevešto pokušavaš da se izvučeš iz tog zaključka.Logično bi bilo da nam ti daš obrazloženje kako neko ko se moli u istini,koji je u zajednici sa istinom a to je Bog može da greši?Da li su sveti nosioci istine ili je to pak mix istine i zablude pa malo govore istinu malo odvale neku zabludu?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Proizilazi al ti nevešto pokušavaš da se izvučeš

Сад кад боље размислим, ни из твоје поруке не произилази логично тај закључак који нудиш, а са мојом нема везе.

пре 2 минута, Кратос рече

Da li su sveti nosioci istine

Да ли су свети, људи?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bokisd рече

"Дух дише где хоће, и глас његов чујеш, а не знаш откуда долази и куда иде; тако је сваки човек који је рођен од Духа."

Причам синоћ са једним великим католичким исповедаоцем и он вели: Треба да знаш да постоје и глупи и необразовани људи...

Наравно да знам, јер имам овде доста сведока глупости.

Ова ти се изрека лупа о тинтару, јер бисмо јако добро знали одакле долази и куда иде, када би био ограничен на ПЦ. Зато размисли, ако имаш чиме, пре него што нешто кажеш. Јави се хорорепископу Науму да ти покаже како си ван Христа. Он ће те спасити...:))

пре 25 минута, Bokisd рече

"Одговори Исус: Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије."

Старозаветници се нису спасили јер се нису крстили у ПЦ.

пре 26 минута, Bokisd рече

даrovi su, kako se kaze u predhodnim stihovima, premudrost i razum, vera i isceljivanje, cudotvorstva, prorostvo , jezici itd.

Ти их немаш. Чак ни језике не знаш, о разуму је свакоме јасно ко је читао твоје коментаре... Реци ми, богоукрашени нулом, какви су православци били Валам и његова магарица? Узми и прочитај Бројеви 22, не би ли барем као магарица постао паметан... Овако си интелигентан као сваки јехова, који чита а не разуме! Хула на Духа Светога није безазлена ствар...   

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

Њему је немогуће да схвати да свети Божији угодници могу да погреше иако Духом Светим богослове зато што за њега богословствовање није производ синергије него искључиво Божијег мандата.

Ako mogu da pogreše onda su pogrešivi to je logičan zaključak iz ove tvoje misli i ti za tu pogrešivost tražiš opravdanje za Duha bacajući priču da je to sinergija a ne isključivo delovanje Duha Svetoga,sinergija,znači zajedničarenje energija i iz tog zajedničarenja dobijamo opet pogrešivog čoveka,on može da greši što ti najpre tvrdiš a kad te ja pitam ti onda negiraš.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Ако могу да приметим још један моменат својствен овоме Торквемадином размишљању (ја сам га запамтио као "toro que mata" или "бик који убија", преко асоцијације на нећака му који је био крволочни шпански инквизитор и претеча Хитлера). Њему је немогуће да схвати да свети Божији угодници могу да погреше иако Духом Светим богослове зато што за њега богословствовање није производ синергије него искључиво Божијег мандата. А тако разумеју и спасење. По таквом схватању светитељи се своде на преноснике Божанских порука где се све њихове богомдане и "природне" способности паралишу и Дух Свети преузима функцију. Зато он на такав начин бранећи светитеље у ствари оптужује Духа Светога.

Da ostavimo Torkvemanidu po strani, ali, kazes , .......ne mozemo da shvatimo,......da sveti mogu da pogrese, iako  Duhom bogoslove. Ovde je logicka greska, koju pravis, po primesi stvari.

Jer, kada govorimo o bogoslovlju otaca kroz tumacenje pisma, moramo napraviti razliku, izmedju bitnih i sustinskih stvari pisma i manje bitnih stvari. Recimo, neki oci prvih vekova hriscanstva su verovali u hilijazam, na osnovu Pisma. Ipak je Crkva kroz saborni um otaca odbacila ovakvo tumacenje pisma kao pogresno.

Da li je onda tim ocima, Duhom bilo otkriveno da postoji hilijazam po Pismu ili ne ? Logican odgovor je,  da nije. Zbog toga se i u teologiji takvo bogoslovlje naziva licna teologumena, licno misljenje i rasudjivanje nekog svetitelja po nekom pitanju. ( o tome prica sv. Marko ).

Kod nekih manje bitnih pitanja tumacenja pisma, mozemo praviti razlicita tumacenja. Na primer, Pesma nad pesmama, se razlicito tumac od otaca, neko timaci kao odnos Hrista i Crkve, neko kao odnos ljudske duse  i Boga, neko kao odnos hriscana i Boga, i postpuno je svejedno kako cemo tacno uzeti , jer nije sustinska stvar za nase spasenje. Pogresno tumacenje hilijazma nas moze odvesti u jeres.

U tome je sustina ovih stvari sa duhom. Ne zaboravi, da sam rekao da ne moze da Duh sam sebi da protivreci, kada oci kazu da je Istina jedna, da je Crkva jedna, i da je vera jedna. Te stvari su bitne i sustinske i ne bi trebalo da bude pogresnih tumacenja.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

on može da greši što ti najpre tvrdiš a kad te ja pitam ti onda negiraš.

Ниси ме питао да ли човек може да греши. То сам ја тебе питао. Можда си то мислио са оном првобитним покушајем (неуспелим) да ствари сведеш на једну логичку питалицу, али ствар је у томе да ја то што неко мисли ја не могу да закључим док то што мисли и не напише. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ne zaboravi, da sam rekao da ne moze da Duh sam sebi da protivreci, kada oci kazu da je Istina jedna, da je Crkva jedna, i da je vera jedna.

Sektasko raymisljanje

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ne zaboravi, da sam rekao da ne moze da Duh sam sebi da protivreci, kada oci kazu da je Istina jedna, da je Crkva jedna, i da je vera jedna.

па то ти каже и Торквемада, и Артемије и Акакије, и ти. Мој је проблем што ја не верујем ниједном од вас и све вас одбацујем у блоку... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Da ostavimo Torkvemanidu po strani

Видиш ја сам се јавио само поводом Торквемадине тврдње. Тебе нисам ни помињао. Зашто? Зато што, као што си вероватно и приметио, у ову дискусију сам се укључио касно, и, као што сам већ рекао, прочитао сам само понешто на последњих неколико страница. Дакле, не знам тачно шта си тврдио и како је текао ток твога размишљања, а и поред искреног покушаја да разумем нисам то успео да схватим ни из ове последње поруке. Ту ми је некако све згурано и има ствари с којима МИСЛИМ да се слажем, и оних о којима МИСЛИМ да се не слажем, али ми није сасвим јасна твоја позиција па ти не могу ништа конкретно рећи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

па то ти каже и Торквемада, и Артемије и Акакије, и ти. Мој је проблем што ја не верујем ниједном од вас и све вас одбацујем у блоку...

Pusti te likove, kako cemo raspraviti ovu stvar sa ocima koji imaju takvo misljenje o Crkvi, veri i istini ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...