Jump to content

Tražiti dušu iz ruke nečije

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Питај лисицу.

"Заувек си одговоран за онога кога припитомиш".

;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Uh, mislim da je to izvuceno iz konteksta.

A Janko rece dobro.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Muramasa рече

Prvi put sam kod Vlade Dimitrijevića naišao na frazu da će Bog tražiti nečiju dušu iz nečije ruke. Ako priznajemo slobodnu volju, kako onda neko može da bude odgovoran za nekog drugog?

I tvoji roditelji su bli odgovorni za tebe a onda si postao ateista :smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Muramasa рече

Ja smatram da sam sam za sebe odgovoran.

Jesi delimično ali moraš da priznaš da postoje stvari koje nisu u domenu tvog uticaja ma koliko to ti želeo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Muramasa рече

Ja smatram da sam sam za sebe odgovoran.

Наравно да јеси.

Али, има једно али... Пошто не познајемо слободу као апсолут већ смо у домену слободне воље, поставља се питање каква је наша воља која поседује слободу? Наша воља је понајвише извајана утицајем родитеља (ако смо имали среће да имамо породицу и у њој проводимо већину времена до своје 7. године), па се они сматрају одговорним за оно што је њихов удео у "вајању" дотичне личности. Исто се може рећи и за старатеља (ако дете нема родитеља), духовника... И све то бива одређено као одговорно и по људском и по Божијем закону...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Muramasa рече

Meni to liči na jednu jako surovu ucenu. Po principu, ako ne budeš kakav želim, ima da sprovedem odmazdu i nad onim ko je bio "odgovoran" za tebe.

Ма не бре. Пре ће бити да ти унапред скидаш било какву сопствену одговорност за своју рођену децу.

Ми ћемо само да се искено погледамо у очи кад дође време и свако спремно прихвати сопствени удео у другоме.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Muramasa рече

Meni to liči na jednu jako surovu ucenu. Po principu, ako ne budeš kakav želim, ima da sprovedem odmazdu i nad onim ko je bio "odgovoran" za tebe.

То би могло да функционише једино по best effort принципу.

Имаш родитеље који дивну децу осакате и направе од њих емоционалне руине. Сигурно да су индиректно одговорни за оно што ће њихова небрига касније проузроковати.

Супротно, они који су били добри родитељи су делом заслужни за сво добро које је из тога проистекло.

Подели на овим сајтовима

Svako je odgovoran najpre za sebe. Ali, osim za sebe, roditelji su odgovorni i za svoju decu... važno je od najranijeg uzrasta decu pravilno usmeriti - tj. vaspitavati ih i učiti (u pravoslavnom duhu). S druge strane, duhovni otac je odgovoran za svoja čeda. Takođe, odgovorni smo za druge i ako ih dobro ili loše posavetujemo... jer svojoj i tuđoj duši možemo dodati težak greh zbog jednog lošeg saveta, ili pak spasiti tuđu dušu dobrim savetom.

Подели на овим сајтовима

" Шта значи то “припитомити”?
– То је нешто што се давно заборавило, рече лисица. То значи “створити везе…” "

Подели на овим сајтовима

И кум одговара за кумче.

Само Бог зна колико је људи  вајало моју душу, на пример.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Muramasa рече

Ako neko u jednom trenutku prelomi i uspe da odbaci svo vajanje, ko je onda odgovoran?

Тај се бори против ветрењача. Није поента одбацити све јер се не може (хоћеш да заборавиш да говориш, ходаш, радиш, играш се, учиш... Све је то неко уткао у тебе) већ искористити потенцијал датог и надићи га тако да постане беспредметно инсистирати на старом. Тако је било са 10 Божијих заповести и законом љубави који доноси Христос. Ко њега испуни аутоматски је надишао оних десет. Попут класичне брзине и ајнштајнове теорије релативитета. 

Кад то урадиш, ти си испунио своју сврху, твоји вајари уживају у ономе што су покренули, Богу драго, сви срећни а ти свој господар који не само да је одговоран за себе већ преузима и одговорност за друге (помажеш добром новајлији који очигледно воли програмирање, поклањаш му сажето сопствено искуство, тренирш чету нинџи, усађујеш им самурајски кодекс, једном речју и ти постајеш одговорн за некога. Жену, децу, ташту (упс, ово задње прескочи, то ти нико неће тржити, чак ни жена)...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...