Jump to content

Неколико речи о "Српској новој години"

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

пре 10 минута, Kratos рече

Uzmi proveri da li Božić ikada može da padne pre 4.Aprila kod nas?

Питао си за Васкрс (Po kom kalendaru SPC slavi Vaskrs?).

Читам, добио си одоговор и Божић када може да падне.:))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Тања1 рече

Прослава Нове године је релативно нова појава, најранија је била вавилонска Акиту - фешта, у пролеће, вероватно на пролећну равнодневницу у другој половини марта. Нова година данас, је заправо од Римљана - не хришћанска. Календар који данас користимо заснован је на римском проналаску, на јулијанском календару. Јулијански календар у години 46 пне као покушај да се направи календар који следи астрономски календар. Али, иако је јулијански календар узео у озбир преступне године, није био сасвим тачан, јер је имао просечну дужину од 365,25 дана.

Јесте имао грешке, али је мени важнији податак да је Христос је рођен по Јулианском  календару 25 денцебра,јер за време Његовог рођења, јулиански календар је постојао.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, verum est in beer рече

Људи, Срби, не знам чему толико небитних ствари. Прво, ако не верујете, питајте било ког ауторитета из хришћанског света (ако коза лаже, рог не лаже) . Ем што Христос није рођен 25 децембра, већ што није рођен ни те године,тј пре 2016 година. 

Али то је тотално небитно. Важно је да верујемо да је Христос био и васкрсао, календар је будалаштина. Нити св. Илија долази баш у његов дан, нити се за мртве молимо само за задушнице. 

Ми смо велики лицемери, рачунамо у свакодневном животу време по "новом", али нам смета што се помишља да Црква пређе на нови календар. То су све глупости, народ се плаши са неким екуменизмом и осталим глупостима, а држимо се јулијанског календара, који не само што је био "зли римљанин", већ је био и неверник. 

Да ли икада седнете и размислите мало? 

Да ли је Христос распет сваке године другог датума? Које се ту рачунање држи? То је неки 10-ти календар? 

Дајте људи, уозбиљите се мало. 

:aplauz:

Ипак те неке чињенице треба да остану у оквиру академске теологије. Замисли сад дизиђе Патрија и да каже: "У реду, традиција ово оно, празници Сунца и нових жетви, својеврсна инкултурација Божића и проче (а везано за 25. децембар), али ЉУДИ! Ако ћемо већ, Исус се родио ортприлике у пролеће и између 3 и 6 године пре "Себе", односно рачунања времена од Њега..." Избио би рат...  

Подели на овим сајтовима

Да да, људи који се боре за очување  традиције јесу лицемери, а они који скоро да не воде рачуна о томе и у стању су да одрекну свега нису.

Ово што ћу рећи нема везе са темом,али има везе са нама.

Гледао сам преко телевизије о Сан Петерзбуг, и ту је наглашено да они чувају своју традицију. Код њих су све рекламе на ћирилици па и рекламе за мекдаоналце и стране банке.Па како је стање код нас? Због чега се људи код нас који се боре за лицемери?Зар треба оно што је наше да нам други боље чувају? ( овоје везано за писмо) 

Јулиански календар је наша традиција, док други народи љубоморно чувају своју традицију, дотле ми сматрамо да је то глупост. Па ко је ту паметан , а ко није?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Милан Ракић рече

Божић ће ако не дође до усклађивања календара, те наша Црква остане при овоме, за неколико десетина хиљада година, не само да се слави после 4. априла, него ће да слави и после Ђурђевдана

Uf sad se vatate za lapsus...neka...smejte se igra mi baš.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Kratos рече

Uf sad se vatate za lapsus...neka...smejte se igra mi baš.

Шала...

Подели на овим сајтовима

Али прослава Јулианске нове године није везана за веру. (Јулије цезар није био верник) али за традицију јесте.Ја јесам написао само чињенично стање да тај календар подржава један број Православних Цркава.

Ја овде сам писао са позиције традиције и сматрам да треба да поштујемо Јулианску нову годину као традицију.

Такође сам у само напоменуо да је јулиански календар постојао у време рођења Христа, што је и чињеница и осим тога, тај календар нема никакве везе са нашом вером.

Подели на овим сајтовима

Популарност празновања Српске Нове године почиње са њеном забраном за време комунистичке владавине. Људи су тајно, често из опозиционих разлога славили Српску Нову годину, док би их полиција прогањала. Кафане су нпр. закључаване мало раније (пре поноћи), а онда се тајно почињало са слављем, често уз забрањене  националне песме.

Касније, кад је комунистички систем пао и кад је дошло до експолозије националних осећања, прослава Српске Нове године постаје још масовнија. Нараочито у рату. Осим тога, и опозиција Милошевићевом режиму је  често организовал прославе Српске Нове године, такође из опозиционих и антирежимских разлога. Када су дошли на власт, престали су са прославама Српске Нове године.

Са Југославијом и касније националним трвењима и ратовима, јулијански календар је постао један од важнијих елемената разликовања Срба православаца и Хрвата римокатолика. Српски Божић 7. јанура и Српска Нова година (уз Славу и Бадњак) постали су нека врста српске специфичности и посебности. Џабе што је творац календара који се користи у Православним црквама новог јулијанског календара био Србин Миланковић и што је тај календар предложила управо Српска црква и за црквене потребе и што га је већина помесних аутокефалних Православних црква прихватила.

Просто то је сада тако. Да ли ће се мењати, видећемо. Сведоци смо честих промена. Ево, старији се сећају Малог Божића и Светог Василија Великог, као и обичаја за овај празник ( а не за празник Српске Нове године), а ми тј. данашње генерације стављамо акценат на Српску Нову годину. Ко зна како ће се наши унуци односити према свему?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Marjanovic рече

Ево, старији се сећају Малог Божића и Светог Василија Великог као и обичаја за овај празник ( а не Српске Нове године), а ми тј. данашње генерације стављамо акценат на Српску Нову годину

Tako je. Imamo večnost a brukamo se neviđeno, lupajući glavama u godišnje rampe.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, verum est in beer рече

Мало си контрадикторан, прво кажеш да је везан за традицију, а онда кажеш да је то календар стар од пре Христа.

Да ли нас сматраш за старе римљане или...?

Када се нешто прихвати и траје више стотина година, онда је и то наша традиција, без обзира где је и како је настала.Традиција је оно што иде са колена на колено током дужег временског периода и без обзира где је и како настало. То су наши преци прихватили и преносило се у дужем временском периоду са колена на колено.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ненад Р. рече

Када се нешто прихвати и траје више стотина година, онда је и то наша традиција, без обзира где је и како је настала.Традиција је оно што иде са колена на колено током дужег временског периода и без обзира где је и како настало. То су наши преци прихватили и преносило се у дужем временском периоду са колена на колено.

Опет "морам" да те "разочарам". Мсм., традиција свакако јесте на неки начин; и лепо је прослављати и даривати и зажелети људима сваковрсног блага; и провеселити се у кафани или кући са пријатељима или пак, као што рече отац Срђан, где Црква снисходећи народу, тамо где је у могућности, одржи поноћну Литургију поводом празника Обрезања и Светог Василија па буде и молебан гледе Нове године... Али свакако није традиција која траје "више стотина година", него чак мање и од 100 година. А разлог је такорећи тривијалан, премда се наш народ свагда кроз повијест трудио се да сачува свој идентитет. Глобално гледано, можда не увек на ползу, али тако је-како је.

Елем, када је Краљевина Југославија увела грегоријански календар, мсм. да је то било 1919. године, већ наредних година су из Загреба су почели да стижу "гласови" и захтеви, како и Срби, заправо индустријалци, трговци и привредници диљем новоуспосатвљене Краљевине, требају да се "повинују" том новом календару који "важи" за грађанство Краљевине, како се не би "губили" радни дани... Без обзира што су ту привредну "елиту" у Загребу чинили "добри" католици, захтеви су ишли дотле да се прослава Божића и Васкрса "хармонизује", па чак се ишло дотле у захтевима како према Каптолу, тако и према Патријаршији, да се и Божић обједини и слави увек у недељни дан и за једне и за друге. Ускрс се "подразумева"... 

Група богатих загребачких Срба прво, а онда и Срби диљем Краљевине, почиње из отпора према овом идентитетском атаку који је спровела друга страна да обележава Нову годину и од 1923. године она постаје јавни, иако никада државни празник.

После смо имали искуство за време комунара и тако...

Подели на овим сајтовима

Иначе традиција је својеврсно народно чудо. Све може да потпадне под исту. Једино што је битно то да у себи има зачин древности и носи назив Србско. Шта год да овако упакујеш, смућкаш и простреш пред народ ето ти га на, традиција пар екселанс. И немој ко да ми случајно дира у ову новогодишњу светињу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Милане , све је то тачно што си написао, али не разумем да наша традиција везана за Јулиански каледар траје мање од 100 година.

Мање од 100 година има од како је наша земља прихватила Грегоријански календар.

Колико је мени познато, Срби су прихватили Јулиански календар у 15 веку.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ненад Р. рече

Милане , све је то тачно што си написао, али не разумем да наша традиција везана за Јулиански каледар траје мање од 100 година.

Мање од 100 година има од како је наша земља прихватила Грегоријански календар.

Колико је мени познато, Срби су прихватили Јулиански календар у 15 веку.

Да, али нису придавали значај Новој години

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Милан Ракић рече

Да, али нису придавали значај Новој години

Управу си.

Пре више од стотину година људи су већином били неписмени. Мало сам се занео.:0426_feel:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...