Милан Ракић Написано Децембар 8, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2016 Реакција на вест "Патријарх се моли Владика куца СМС", објављену на интернет порталу дневног листа "Блиц", 6. децембра 2016. године. Дневни лист „Блиц“ је пре неки дан објавио прилог са Хиландара, у којем је упознао своје читаоце о историјској посети Патријарха Хиландару, који је у Светој царској српској лаври служио и празничну Литургију поводом манастирске славе-Ваведење Пресвете Богородице. Али, као што то нажалост обично бива вест није молитвено окупљање, него је вест (настала) на основу детаља са једне фотографије на којој се види како владика шумадијски Јован, док Патријарх врши чин освећења славског жита, користи мобилни телефон… Па како „Блиц“ каже: „… док је Патријарх загледан у молитву, а игуман Ватопеда стоји мирно крај њега и братство манастира и верници учествују у молитви, владика шумадијски опуштено чачка мобилни…“ „Блиц“ наставља даље, па у тој пашквили (иако потписаној од стране извесне Жељке Јевтић), поставља питање и о неодложности СМС-ова за време молитве, али и уводи у причу владичине беседе „о скромности иако исти вози Мерцедес“, односно прекоре „због коришћења мобилног“. Овим поводом се огласио и свештеник Иван Цветковић, покретач највеће православне интернет заједнице на српском језику „Поуке.орг“, који каже: „Владика Јован је сликао жито, које је, као што знате у Хиландару прелепо.Мислим, безвезе је ово и објављивати, али хајде да не останемо недоречени. „Блиц“, који се невероватно брине за благољепије у Цркви (иронија, за оне са јефтиним улазницама), нашао је за сходно да, ето, мало бљуцне по Владики Јовану. „Владика пише СМС и то у сред молитве и то у манастиру Хиландару“. Наравно, они су такав закључак донели јер вероватно, њихови веома побожни и скрушени новинари брину да свако буде смеран на служби, а нарочито један владика.Наравно, зашто би битно било то да на Светој Гори и не постоји сигнал за мобилни, тако да од СМС-а нема ништа, или да је ово што држи владика нешто сасвим друго (на пример текст молитве, помјаник…). А коментатори на „Блицу“ све сами дубоко верујући људи који су нашли простора да саспу владики све у лице (наравно, заштићени мониторима, тастатурама, из топлог дома…). Све сами верници који су се, гле чуда, управо сада разочарали и решили да не иду у Цркву, јер су попови „ваки-наки“…, а, закључују они, шта ће нам Црква, довољно је да „верујеш“(их, колико сам пута чуо ову невероватну „мудрост“, достојну највећих „теолога“ којима је мучно да се дигну из топле постеље на молитву). Сад озбиљно, без ироније: Људи, заиста, увек када крене период слава, свећења водица, изађу овакви текстови, потпуно бесмислени… Немојте да ми само кажете да нису намерни, наручени… Јесу! Стојим чврсто иза тога! Они које ово саблажњава (дакле, једна лажна вест, уз то и потпуна глупост) и не треба да буду верници Цркве. Заправо, кога било шта саблажњава нема потребе да буде верник. Такав и није верник, такав појма нема шта је Црква. Такви су заправо само лажљивци који траже оправдања и умиритеље своје савести. Ово говорим мојим пријатељима, парохијанима, онима којима је стало до Цркве. За нас православне хришћане нема праве вере без Цркве која јесте икона Бога-Свете Тројице. Какви год да смо, треба да будемо ту, јер је Црква брод спасења која плови ка мирној луци, мирном пристаништу – Царству Небеском, које је вечно, непролазно. КО издржи до краја, тај ће се спасити! Немојте да се узнемиравате са писањем „Бљуца“ и осталих „новинарџија“; немојте се трудити да пишете тамо коментаре – неће вам објавити. Није њима циљ истина, ваљда је то јасно? Биће још горих искушења, треба да будемо спремни и јединствени, испуњени трпљењем и љубављу за све. Не треба мрзети и ове несрећнике што пишу овакве ствари, него се молити за њих, али треба рећи истину. Немам разлога да браним Владику Јована, али свако ко има мало мозга свхатиће какве су ово ствари“, закључује у свом осврту отац Иван Цветковић. Vrhovac, Лидија Миленковић, Снежана and 22 осталих је реаговао/ла на ово 25 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Где је друга тема где су пренешене изворне вести? PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 новинари нису обавештени да ,,паметни телефони`` имају могућност чуванња фајлова па рецимо молитвеник у електронском формату,или душекорисне апликације од брата са форума и сл.требало би их информисати с обзиром да као они који шире информције буду упућени... .или је то саблазан објавити и изобличити новинарску неинформисаност АлександраВ, Дијана. and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Нит је место, нит време да се гледа у телефон. Зашто да народ нагађа, дал владика куца поруку, јури покемоне, слика жито, чита овај форум, игра офлајн неку игрицу... Најгоре од свега је што новинар и блиц испадоше криви. А шта слагаше? Да је у питању била смс порука коју владика куца? Подједнако је саблажњиво и да слика жито током молитве. Јел владика хипстер, миленијалац, па да не може без телефона током молитве? PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Ne znam zašto, ali pored neobrazovanja, nemaštovitosti, nesposobnosti da napišu sadržinski značajan a formom inteligentan tekst, da se dotaknu bilo koje društvene pojave ili čak i problema - novinari, većina njih pišu crne hronike, pojedinačne socijalne slučajeve koji treba da izazovu emociju sažaljenja kod čitaoca, splačine od tračeva, i još je ekskluziva tih netalentovanih i nemaštovitih - pljuvanje po crkvi. Na sto načina i kako god se ukaže zgodna prilika uskim umovima koji ne znaju ni sociologiju, ni politiku, ni istoriju, a kamoli nešto drugo dodatno i šire pa moraju da se bave analiziranjem slika i projektovanjem zaključaka. Zaista, možda vladika ima podsjetnik neki ili samo slika. Ko još može vladiku na liturgiji da poistovjeti sa poslanikom koji ubija vrijeme na sjednici dok ubira masnu dnevnicu. Od gluposti i zlonamjernosti "novinara" mi je već muka. Ненад Р., PredragVId, Пг and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 2 минута, Ђорђе Р рече Нит је место, нит време да се гледа у телефон. Зашто да народ нагађа, дал владика куца поруку, јури покемоне, слика жито, чита овај форум, игра офлајн неку игрицу... Најгоре од свега је што новинар и блиц испадоше криви. А шта слагаше? Да је у питању била смс порука коју владика куца? Подједнако је саблажњиво и да слика жито током молитве. Јел владика хипстер, миленијалац, па да не може без телефона током молитве? Eto pogledo je u telefon, pa može svako da mu sudi sad, ko nema pametnija posla ni preče brige u životu... Igra igricu, juri pokemone? Kako li samo tako nešto može nekom pasti na pamet? Sablažnjivo da ima telefon i da slika njime? Vjerovatno ga treba raščiniti, da tako sramoti crkvu. Ako ništa, da ga bar razapnemo na stub srama. Tavita, Драгана Милошевић, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 4 минута, Ђорђе Р рече Зашто да народ нагађа, дал .... ....извини брате, али.... PredragVId, Н И Н Е, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Meni više licemjerstvo smeta, pošto on druge opominje kad slikaju, koriste za pjevanje itd. Jer smara više ta glupava parola ne gledajte sveštenika šta rade već ih slušajte šta pričaju, kao da uvijek pričaju ono šta treba. Djordje Postavio sam ja dva puta izvornu vijest i neko je uklonio bez obrazloženja, mada sam se obratio administraciji. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 42 минута, Ronald рече Meni više licemjerstvo smeta, pošto on druge opominje kad slikaju, koriste za pjevanje itd. Наравно, дупли аршини никако нису добри. Међутим, мени је јако чудно одакле новинарима "Блица" информације шта се дешава на Литургијама у Еп. Шумадијској. Цитат Jer smara više ta glupava parola ne gledajte sveštenika šta rade već ih slušajte šta pričaju, kao da uvijek pričaju ono šta treba. Не бих рекао да је Исусова заповест "глупава парола"... Драгана Милошевић, PredragVId and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 3 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Много су компликовани ови нови телефони. Васијан and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 пре 26 минута, Васијан рече Наравно, дупли аршини никако нису добри. Међутим, мени је јако чудно одакле новинарима "Блица" информације шта се дешава на Литургијама у Еп. Шумадијској. Не бих рекао да је Исусова заповест "глупава парола"... A što je to teško istražiti šta se dešava na liturgijama na našim prostorima, posebno ako je neki bitan događaj, novinama može da dojavi svako živi danas, posebno što Vladiku Jovana prate izgleda. Nije Isusova parola glupava nego onih koji je konstantno koriste kako bi opravdali svoje nakaradno ponašanje. Tako sam i ja već odavno shvatio da sve oko Kačavende smrdi ali su mi govorili da nije tako, ma kakvi gdje on, a upravo je on i govorio da ne trebaju gledati svestenike šta rade itd.. Šta ti misliš, šta trebaju mirjani da zazmure a ovi da se ponašaju kako hoće. Onda kad se desilo ovo sa Kacavendom sveštenici koje je on postavio su govorili mirjanina da su mu namjestili. Govorili su im ne zbog straha da ce otici iz Crkve, već zbog svoje zadnjice i novca koji uživaju. I zašto da povjerujemo ocu Ivanu da je Vladika slikao, zašto to nije neko drugi mogao da uradi i prebaci mu sliku? Ako ne grijesim je li on iskovao sebe na zlatniku i svoj lik na kesama? Uopšte nije bitno da li neko koristi ili ne telefon, meni je samo licemjerstvo odvratno. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Почет ће зубе да им броје А оклен ли тако лењих новинара. Значи, новинар или ко већ, може да уђе у олтар и слика освећење Дарава, а владика не може у време беседе да слика кољиво? Леле, да побегнеш од глупих и злонамерних у свет АлександраВ, PredragVId and Tavita је реаговао/ла на ово 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Па и није неки грех а те славске слике на житу су заиста прелепе. У трпезарији постоје шаблони са иконама тако да ви буквално поједете икону, или неку другу славску слику од жита исцртану циметом, и још додају сецкане орахе и то ако одмах не сликате оде за трен... мњац, мњац, мњац... Добра идеја за славу, зар не? Владико благослови. Н И Н Е and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Чуј поједеш икону. АлександраВ, Тања1, Ronald and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tavita Написано Децембар 9, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2016 Помаже Бог, браћо и сестре! Прво да се извиним што сам овако дуго на форуму, а још се нисам представила. Име ми је Јелена. Православна сам. Живим и радим у Аустрији. По звању и занимању сам инжењер архитектуре. Хвала вам свима на предивном сајту. До сад сам имала доста духовне користи од њега. Слава Богу да вас има! Ја могу кратко да захвалим, Господ који све види нека вам добрим врати. Амин! А сад везано за тему: Прво, потписана новинарка да иоле озбиљно држи до каријере, никада не би написала тако један паушалан, трачерски чланак. Паушалан, јер је измаштан на основу једне фотографије. Додатак је дошао из ума (или/и срца?) ауторке, принципом "што на уму, то на друму", или "што је баби мило то јој се и снило". Нисам из струке, али могу да претпоставим да озбиљан новинар никада не би наводио непровјерене информације, нити се бавио трачерском тематиком. Исто као што ни један озбиљан лист не би објављивао трачерске чланке. Но, Блиц ни не претендује да буде озбиљан лист. Исправите ме ако гријешим. Трачерски, јер ауторка, испровоцирана бесједом о скромности, просто по моралној и грађанској дужности је морала да се осврне на кола владике Јована. Опште мјесто назива "попова бијесна кола". Срећа па имамо пробуђене и високо моралне новинаре да нам отворе очи гледе лицемјерних попова. Гледано са хришћанске стране, побуде писања чланка описаног карактера су свакакве, само нису хришћанске. Једна хришћанска душа, којој је стало да духовни пастири буду узор стаду (како би се ваљда "требала" протумачити сврха чланка, а никако повећање читаности, јер је "пљување по поповима" авај, радо обрађивана тема међ' "небеским народом"), би се трудила да пронађе дискретнији начин скретања пажње црквеним поглаварима. Свакако би избјегла новине. Да је, као у овом случају, ревносна хришћанска душа новинарске струке, па је просто "принуђена" на новине, свакако би се трудила да избјегне тако "кечи" наслов који "вришти" поруком: погледајте непоштивање патријарха од стране владике, бирала би тон и језик итд. У таквом чланку, претпостављам да се не би осјетио злуради тон. Но прије свега та хришчанска душа би знала да прво треба да уклони дебло из свог ока... Не познајем ауторку и не претендујем да је Бог-зна-каква грешница. Дебло нам је свима у оку, јер свако свјестан свога гријеха, ма како "малог", и зна из какве побуде срца је дошао. Дебло је, јер је само питање времена кад ће "ситан" гријех (нешто што би свијет провукао под "нормално") да буде локомотива возу "крупних" гријехова итд. (Бесмислена подјела на "ситне" и "крупне" гријехове.) Са друге стране, можда је ауторка била "присиљена" да напише чланак. Јер, "Ако ти нећеш, има ко 'оће". Шта је дакле са уредништвом Блица? Или је и оно у причи "пишемо што се чита"? Толико о озбиљним новинама и "небеском народу"... Сума сумарум: Чланак је наша слика. (Опште мјесто. Знам.) Како може нас хришћане било шта да изненади или саблазни? Не можемо да се поуздамо у свјетску правду, у следећи дан, још мање у своју снагу, одлуку, вољу, знање, чак таленат... јер, шта имамо што нам не може бити одузето? Једино што је сигурно је Божије устројавање живота на спасење сваког од нас. У то можемо да се поуздамо. Зато, On 12/8/2016 at 12:49, Милан Ракић рече Заправо, кога било шта саблажњава нема потребе да буде верник. хиљаду пута Амин! Праштајте на сувишној... PredragVId, Н И Н Е, Sanja Т. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука