Milan Nikolic Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 Ал' си изрешетао питања, свака ти част. За све постоји одговор. Потрудићу се сутра да накуцкам нешто. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istochnik Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 Imam pitanje za bilo koga ko bi znao odgovoriti. Da li postoji mogucnost za spasenje duse i dalje u drugom svijetu? Da li se nastavlja i razvija ili je ovdje kraj i dusa ostaje vjecno u tom obliku? Kakvo je ucenje crkve na ovo pitanje? Hvala unapred. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Икар Губелкијан Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 Одлична дискусија, најбоље утрошена два сата откад не памтим. Мало ју је укаљао Драгићевић пост фестум оним испадом, али ето, нек му то отпадне на младост. Не би да се заплетем превише у дискусију, али о. Милићевић је показао какво је становиште врсног интелектуалца ма које поље проучавао, нешто 'демократскије' нисам гледао подуго. Опет се некако све сведе, да упростим, на крканлук вс интелектуализам, илити на различите нивое цивилизације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 8 часа, Срђан Шијакињић рече Молим те дај неколико које би препоручио, прочитаћу чим стигнем, па би можда буде јасније. Нисам теолог нажалост, па ми је и увид у литературу на располагању, па још подељену по темема, ограничен. Без намере да звучим патронажно - опрезно и са Оцима. Не зато што ниси "довољно интелигентан" или томе слично, већ због великог замаха који је потребан да би се разумевало написано. О томе сведочи и чињеница (свима очигледна и позната) да је данас јако популарно 'фрљати се' Оцима и цитатима. Нпр. Св. Максим Исповедник је баш лоше превођен код нас (тако ми је барем речено), па само велим да се, ето, обрати пажња. Није баш то тако - "ево, прочитај шта кажу Оци"... Боље је читати Флоровског и +Атанасија Јефтића, чини ми се, тј. за почетак. Срђан Шијакињић and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 13 часа, cloudking рече Dokaano je i da je Isus bio ozenjen pa vam ja to ne nabijam na nos... Ne znam da li je dokazano ali ima jedan vrlo jak argument koji ide u prilog ovoj tezi a to je da Isus ne bi mogao da ulazi u sinagogu i da propoveda po tadašnjim jevrejskim običajima a da nije oženjen. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 14 минута, Kratos рече Ne znam da li je dokazano ali ima jedan vrlo jak argument koji ide u prilog ovoj tezi a to je da Isus ne bi mogao da ulazi u sinagogu i da propoveda po tadašnjim jevrejskim običajima a da nije oženjen. E saće te iščlane iz pravosalvlje... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 16 часа, Срђан Шијакињић рече Не разумем те баш, како мислиш убија разноразна бића? Она умиру у смртном свету. Тачније не разумемшта је ту разлика у односу на идеју о стварању, по којој Бог створи човека, а онда уђе смрт, па онда сви једнако умиру, као да се стварало еволуцијом... Razlika je u načinu stvaranja.Kroz evoluciju smrt je neophodna Bogu da bi stvarao dok u drugom slučaju Bog stvara bez smrti,ona ne postoji,tj nije aktuelizovana sve do pada iako je potencijalno prisutna zbog stvorenosti,tj Božijeg priziva iz nebića u biće.U prvom slučaju čovekov pad nema nikakve posledice,smrt je tu i pre čoveka,ona je razvojni faktor bez koga čoveka ne bi ni bilo,smrtnost je potrebna Bogu da bi mogao da kreira kroz evoluciju(na tom puti stradaše i patiše raznorazna bića).U drugom slučaju čovek menja prvobitno stanje prirode, ,,koje dobro beše veoma,,.Zamisli sad dobri Bog vidi smrtnost i stradanje sve do stvaranja čoveka i sve ne naziva dobrim nego veoma dobrim.Kako to možeš da spojiš sa Bogom ljubavi? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 19 минута, Kratos рече Ne znam da li je dokazano ali ima jedan vrlo jak argument koji ide u prilog ovoj tezi a to je da Isus ne bi mogao da ulazi u sinagogu i da propoveda po tadašnjim jevrejskim običajima a da nije oženjen. Не би био једини. Много старозаветних пророка није било ожењено па је опет проповедало. Није од неке претеране важности и да је био ожењен, али није то аргумент који било шта доказује. Милан Ракић and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 Управо сада, RYLAH рече Не би био једини. Много старозаветних пророка није било ожењено па је опет проповедало. Није од неке претеране важности и да је био ожењен, али није то аргумент који било шта доказује. Negde sam to čitao da je bio običaj kod tadašnjih jevreja.Ako jeste bio onda jeste dobar argument.Ne tvrdim da je to neoborivi dokaz ali vrlo jaka indicija...Pa važno je valjda jer o Bogu koji je postao čovek želimo da znamo istinu o ovozemaljskom životu a plus što se onda postavlja i pitanje da li je imao potomke...etc Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 17 минута, Kratos рече Negde sam to čitao da je bio običaj kod tadašnjih jevreja. Многе јевреске верско-традиционалне обичаје онога времена је Исус (да се усудим да кажем - рутински) кршио: многи примери за суботу, растеривање трговаца и мењача, ученици не посте, разговара са самарјанима, једе са цариницима и грешницима, опрашта грехе, не поштује књижевнике и фарисеје... Видимо да га и народ поштује као оног који говори кроз власт коју има а не као књижевници и фарисеји. Видимо да му се и свешетнство обраћа са поштовањем иако планирају да га убију. Видимо да се након неких његових одговора нико није усудио више ишта да га пита. Све се то не уклапа у поштовање обичаја а преко свега он сам више пута критикује обичаје који доводе до непоштовања Бога, немоћних, оца и мајке, храма итд. Ако се овако гледа на ствари испада да је танак аргумент да би се Исус као неожењен устезао од проповеди у синагоги да би испоштовао њихове обичаје... Н И Н Е, RYLAH, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 3 часа, Џуманџи рече Није баш то тако - "ево, прочитај шта кажу Оци" Naravno. Da se dopunim. Treba citati oce sa paznjom i trudom. Treba citati sa razumevanjem i ulazenjem u smisao onoga sto citamo, nece samo od sebe da se objasni, to je jasno. Kada citamo i ucimo neke jezike, moramo , bar malo da razumemo i shvatimo osnovne postavke jezicke nauke,( nece samo od sebe da se objasni ), da bi mogli da primenjujemo ono sto smo naucili. Trebalo bi to, tako da ide, sa ovim misaonim stvarima. Zato nam je, valjda , dat i razum od Boga. Evo, kako objasnjava sv.Grigorije Niski : "Iako ce se mozda sadrzaj ovoga slova mnogima uciniti preterano odvaznim, smatramo da ono nije neprilicno. Bozije stvaranje je dostojno razumeo samo jedan, uistinu po Bogu stvoreni, koji je dusu uoblicio u obraz Stvoritelja - Vasilije, nas zajednicki otac i ucitelj, ucinivsi svojim sozercanjem da uzviseno ustrojstvo vaseljene mnogima postane lako razumljivo i da svet, uredjen prema istinskoj premudrosti Bozijoj, bude znan i onima, sto se putem njegovog znanja ( pronicljivosti ), privode sozercanju". Znaci, sv.Vasilije Veliki je u svom Sestodnevu rastumacio stvaranje, onoliko koliko je coveku moguce da te stvari objasni, ali, i mi moramo da ulozimo neki misaoni i sozercetaljni napor, da bi razumeli smisao njegovog pisanja. http://www.verujem.org/pdf/grigorije_niski_stvaranje_coveka.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 1 hour ago, Vladan3 рече Ако се овако гледа на ствари испада да је танак аргумент да би се Исус као неожењен устезао од проповеди у синагоги да би испоштовао њихове обичаје... Ne da bi se ustezao nego da ne bi bio prihvaćen od strane rabina i uopšte jevrejske zajednice kao ravi(učitelj) sa 30 godina a da nije oženjen.Ne tvrdim da je to aposlutna istina ali ima neke logike i stoji kao mogućnost. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 1 сат, Vladan3 рече Многе јевреске верско-традиционалне обичаје онога времена је Исус (да се усудим да кажем - рутински) кршио: многи примери за суботу, растеривање трговаца и мењача, ученици не посте, разговара са самарјанима, једе са цариницима и грешницима, опрашта грехе, не поштује књижевнике и фарисеје... Видимо да га и народ поштује као оног који говори кроз власт коју има а не као књижевници и фарисеји. Видимо да му се и свешетнство обраћа са поштовањем иако планирају да га убију. Видимо да се након неких његових одговора нико није усудио више ишта да га пита. Све се то не уклапа у поштовање обичаја а преко свега он сам више пута критикује обичаје који доводе до непоштовања Бога, немоћних, оца и мајке, храма итд. Ако се овако гледа на ствари испада да је танак аргумент да би се Исус као неожењен устезао од проповеди у синагоги да би испоштовао њихове обичаје... Odlicno objasnjenje. I jos je Isus, kako se kaze u Pismu : "И дођоше у Капернаум; и одмах у суботу ушавши у зборницу учаше." U subote je usao u sinagogu i ucase ih. Sta ? Da je, subota stvorena radi coveka, a ne covek radi subote,...... znaci, ovde je Isus srusio, najveci tabu i obicaj Jevreja, o uzvisenosti subote. Pozdrav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 http://www.politika.rs/scc/clanak/368609/Tolerantni-sudar-ateizma-i-hriscanstva Аурор and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 14 часа, Kratos рече A el postoji mogućnost da je Adamov greh posledica evolucije? Meni je ovo bilo najlogičnije tumačenje kad sam se kao dete prvi put susrela sa Postanjem - da opisuje trenutak u kome čovek gubi nevinost životinje. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука